Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογή συστήματος θέρμανσης


lenaki85

Recommended Posts

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

Η περιοχη της οικοδομης ειναι θεσσαλια και πεδινα. Μεσα σε πολη.

Συμφωνω για ενδοδαπεδια...οπως και για την οικονομια της Αντλιας θερμοτητας.

Όμως η οικονομικη ταξη μεγεθους για ενδοδαπεδια+Αντλια ειναι μεγαλη.

Για ενδοδαπεδια+αντλια+5FC(ψυξη) σε ενα σπιτι 150τ.μ. (2οροφο75+75)...το κοστος με καλα στοιχεια, ειναι πολυ ακριβο. 17-20000ευρω μου βγαινει με τον μαστορα μαζι.!!!

Εσενα πιο ηταν (σε αντιστοιχια) το κοστος;

 

Και μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο αν προσθέσεις ηλιακή υποβοήθηση η οποία παντρεύται τέλεια με τέτοια συστήματα.

 

Αλλααααά

Τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτίου είναι:

  1. Ψυξη/θέρμανση
  2. Ζεστό νερό χρήσης
  3. Κουζίνα/Μαγείρεμα

Τα παραπάνω έξοδα για ενα διαμέρισμα 100-120 τ.μ. τυπικής κατασκευής ανέρχονται σε περίπου 2.000/έτος. Αν συνυπολογίσεις οτι ενα σπίτι έχει διάρκεια ζωής 50-100 χρόνια καταλαβαίνεις οτι αν το 2.000 γινει 1.000 εχεις κερδίσει 50.000-100.000 από τα λειτουργικά σου έξοδα.

Αρα το να δώσεις 5-10.000 επιπλέον για να βάλεις Α.Θ., αντιστάθμιση, ηλιοθερμία ή οτιδήποτε άλλο, θα σου γλιτώσει από το λειτουργικό κόστος και μακροπρόθεσμα θα είσαι κερδισμένος.

 

Αντιθέτως το να δώσεις αυτό το ποσό για να πάρεις καλύτερο μπιντέ ή καλύτερα ντουλάπια κουζίνας δεν έχει να σου προσφέρει κάτι πέρα από την ντιζαϊνιά! 8-) 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 134
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

έχεις κάνει την σωστή κίνηση για φ.α. αφού θα θερμάνεις όλο σου το σπίτι και όχι με ημίμετρα, απλώς συ εφιστώ την προσοχή για το ποιον θα επιλέξεις να σου φτιάξει την εγκατάσταση.

ρώτησε όλες τις απορίες σου τώρα πριν δώσεις λεφτά και διάλεξε αυτόν που θα σου απαντήσει σε ότι και να τον ρωτήσεις και όχι στον πιο φθηνό ή σε κανέναν που οι απαντήσεις είναι μην σε νοιάζει εσένα εγώ θα στα φτιάξω όλα τέλεια γιατί σε βλέπω μετά από λίγο να γράφες στο θέμα ιδιωτών με προβλήματα.

 

Ναι, αλλά μέχρι να έρθει το ΦΑ θα πάρει κάποιο χρόνο και σκέφτομαι να πάρω και ένα θερμοπομπό. Οσο αφορά τώρα την εγκατάσταση του ΦΑ μιας που το έφερε η κουβέντα, έχω παρει δύο προσφορές με διαφορά τιμής 600 ευρώ. Μαλιστα η πιο φθηνή φαίνεται να δίνει καλύτερο λέβητα από την πιο ακριβή. Η φθηνότερη δίνει λέβητα Buderus και η ακριβή Daewoo. Ο πρώτος αποδίδει 24 Kw και ο δεύτερος 23,3 Kw. Η ακριβότερη προσφορά είναι πιο λεπτομερής αλλά δεν καταλαβαίνω αρκετά πράγματα. Τι θα πρέπει να τους ρωτήσω; Εχω και ηλιακό θερμοσίφωνα που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει κάποιος διακόπτης για να μπορώ να τον χρησιμοποιώ ή να τον κλείνω για να χρησιμοποιώ το ΦΑ για ζεστό νερό.

Link to comment
Share on other sites

προσδόκιμο ζωής εγκαταστασεων 15-20 έτη, για αξιοπρεπή αποδοση

1) Ξέρεις πολλούς που αλλάζουν σύστημα θέρμανσης ανα 20 ετία?

2) Αυτό που λές ισχύει για κάποια από τα μέρη ενός συστήματος θέρμανσης. π.χ. ενας καλός ψηφιακός θερμοστάτης τι θα πάθει στην 20ετία?Αντιθετα σε εναν αναλογικό μπορεί να πάρει μεντα το έλασμα...

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

@leas1968 Δεν σε ενδιαφέρει η ισχύς των μηχανημάτων αλλά ο βαθμός απόδοσης. (το bosch ποιο είναι το 2000w;)

 

Όταν λέμε να ρωτήσεις εννοούμαι να ρωτήσεις τα ΠΑΝΤΑ ότι ρωτάς εδώ. Το να σου πω εγώ πως θα συνδεθεί ο ηλιακός σου μπορώ δεν μου είναι τπτ αλλά δε θα στο φτιάξω εγώ.....αυτούς που σου έδωσαν προσφορά πρέπει να ρωτήσεις.

 

Πάρε την προσφορά όποιου σου φάνηκε πιο καλός φώναξε τον ρώτησε τον οτιδήποτε δεν καταλαβαίνεις και αν οι απαντήσεις στου σε ικανοποιήσουν έχεις τις εξής επιλογές:

 

1) Δίνει την δουλειά

2) Μπλοφάρεις και του λες έχω μία προσφορά ίδια με τόσο τι μπορείς να κάνεις

2) Δεν μπλοφάρεις και του λες να έχω αυτή την προσφορά που είναι πιο φθηνή μπορείς να κάνεις κάτι.

 

(το 2 είναι λίγο "βλακεία" γιατί ποτέ δεν είναι ίδιες οι προσφορές και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ειδικά αν δεν είναι αναλυτικές και είναι δύο σελίδες)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα

 

Ψάχνω να εγκαταστήσω θέρμανση με φυσικό αέριο σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα νόμο απαιτείται το 51% των συνιδιοκτητών να υπογράψουν για να μπορώ να αποσυνδεθώ από την κεντρική θέρμανση. Έχω τις παρακάτω απορίες:

 

1. Τι γίνεται με την τροποποίηση του νόμου που τώρα πια δεν απαιτείται εγκριση της γενικής συνέλευσης για να αποκοπεί ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση ώστε να έχει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο; Μετά την απαράδεκτη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ για πολλούς και σωστή για άλλους, οι εταιρίες αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ζήτησαν διευκρινιστική από το ΥΠΕΝ. Εχει βγει αυτή η διευκρινιστική ή μπορώ να προχωρήσω σε εγκατάσταση χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης;

 

2. Τι γίνεται με τα χιλιοστά της θέρμανσης όταν αποσυνδεθεί ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση και έχει αυτονομία με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης; Συζητώ κυρίως όμως για φυσικό αέριο. Θα πρέπει να βγει νέος πίνακας με χιλιοστά θέρμανσης για να αντιστοιχεί στα υπόλοιπα διαμερίσματα; Άρα μελέτη μηχανικού, άρα έξτρα κόστος που θα επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης που βάζει το φυσικό αέριο και αποσυνδέεται από την κεντρική θέρμανση; Ή δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά;

 

3. Θα σύμφερε περισσότερο η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα της πολυκατοικίας με καυστήρα φυσικού αερίου και αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα; Είναι πιο φθηνή η εγκατάσταση ανά διαμέρισμα από την πλήρη αυτονόμιση; Π.χ. Οι προσφορές που πήρα για πλήρη αυτονόμηση είναι περίπου 3000 ευρώ. Πόσο θα κοστίσει για κεντρική θέρμανση με αυτονομία για 10 διαμερίσματα των 50 τμ το καθένα; Και θα έχουμε την ίδια απόδοση και οικονομία στο αέριο από ότι στην πλήρη αυτονομία;

 

4. Αν εγκαταστήσω λέβητα φυσικού αερίου με δυνατότητα αντιστάθμισης θα κάνω εξοικονόμηση στο αέριο και καλύτερη λειτουργία του ατομικού καυστήρα; Μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα αντιστάθμισης σε λέβητα φυσικού αερίου κεντρικής θέρμανσης;

Link to comment
Share on other sites

1) τπτ ακόμα δεν μπορείς να κάνεις

2) Θέλει πίνακα κανονικά πρέπει να πληρώσουν όλοι.

3) Το κεντρικό θα έρθει πιο φθηνά αλλά αν κάποιος δεν πληρώνει σύντομα θα έχετε προβλήματα (πληρώνεις ανάβεις δεν ανάβεις)

4) Μπορεί και σε κεντρικό.

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγώ με την σειρά μου: 

 

1) Ακόμα τίποτα , αν έχεις την άδεια απο την πολυκατοικία προχώρα. Στην Αθήνα πάντως δέχονται αιτήσεις χωρίς πρακτικό (μέχρι να γίνει της Πόπης !!!! ή με την ελπίδα ότι μέσα στην βδομάδα άντε την άλλη θα έχει λυθεί το θέμα)

 

2) Σύμφωνα την υπάρχουσα νομοθεσία , για φυσικό αέριο το διαμέρισμα δεν συμμετέχει και απλά τα χιλιοστά του φεύγουν και γίνονται αναγωγή των υπόλοιπων χιλιοστών στα 1000. Αν θες επίσημο χαρτί το δίνεις σε έναν μηχανικό και σου φτιάχνει νέο πίνακα . Βασικά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται. 

 

3) Εξαρτάται. Απο το κόστος της εγκατάστασης Φ.Α. καθώς και της αυτονομίας (μιλάμε για δισωλήνιο φαντάζομαι, κόστος ανα σώμα + αντιστάθμιση ΚΘ, τρίοδη και ίσως Inverter κυκλοφορητή) .

Να ξέρεις ότι για την αυτονομία πρέπει να υπάρξει απόφαση 100% απο την συνέλευση.

Σημείωσε και αυτό που αναφέρει ο deathlok , αλλα στην αυτονομία είναι πολύ μικρότερα τα ποσά που μπορεί να οφείλει κάποιος (πχ μόνο πάγιο) σε σχέση με μη αυτόνομα συστήματα. 

Μεγαλύτερη ευελιξία όμως έχεις με ένα σύστημα ατομικής θέρμανσης (καθώς και ΖΝΧ, αν δεν υπάρχει μπόϊλερ στο Κ.Θ.)

 

4) Αντιστάθμιση μπορει να εγκατασταθεί και στις 2 εγκαταστάσεις. Σημασία έχει πως την επιτυγχάνει. πχ ο επιτοιχος θέλει μόνο ένα αισθητήριο εξ. θερμοκ. και την επιτυγχάνει με αναλογική  χρήση του καυστήρα. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις. Θα περιμένω λίγες μέρες ακόμη. Εχω σοβαρό πρόβλημα με τη θέρμανση στο διαμέρισμά μου. Είμαι τελευταίο όροφο σε γωνιακή πολυκατοικία και χωρίς να συνορεύει από καμία πλευρά με άλλη πολυκατοικία. Καθότι και παλιά οικοδομή δεν έχει μόνωση πέρα από κουφώματα αλουμινίου χωρίς ενεργειακά τζάμια όμως. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είναι ακόμη στο να κάνουμε συνέλευση να το συζητήσουμε και να μας φέρει πιστοποιητικό ασφάλειας η εταιρία φυσικού αερίου που θα κάνει την εγκατάσταση ότι δεν θα κινδυνεύουμε και τι θα γίνει με τις σωληνώσεις, πού θα περάσουν και  θα αλλοιωθεί η πρόσοψη της πολυκατοικίας από τους σωλήνες και θα πρέπει να ακούσουμε κι άλλες γνώμες και κουραφέξαλα. Τα αυτονόητα δηλαδή μόνο και μόνο για να με καθυστερήσουν και να καίω τσάμπα το πανάκριβο πετρέλαιο Kerosun και κλιματιστικά με κόστος πολλαπλό σε σχέση με το φυσικό αέριο και αποτέλεσμα έως μέτριο. Όταν μπαίνω στο σπίτι μου τώρα με τα κρύα έχω 8 βαθμούς. Με φουλ δύο σόμπες Kerosun και δύο κλιματιστικά εναλλάξ ανεβαίνει με το ζόρι στους 16-17. Δεν συζητάω ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ από το κρύο χωρίς ανοιχτό κλιματισμό όλη νύχτα. Και είναι γνωστό ότι τα κλιματιστικά ξεραίνουν την ατμόσφαιρα και σε κρύο καιρό το χειμώνα δεν αποδίδουν όσο το καλοκαίρι.

 

Δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά εφόσον δέχονται αιτήσεις στην Αθήνα θα περιμένω λίγες μέρες ακόμη μέχρι και τη δεύτερη συνέλευση. Αν δεν εμφανιστεί κανείς όπως και στην πρώτη τότε θα προχωρήσω σε αίτηση μονομερώς κι ας αντιμετωπίσουν το νομικό τμήμα του Φυσικού Αερίου Αττικής.

Link to comment
Share on other sites

Εχω επίσης μερικές ακόμη απορίες.

 

1. Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο με αυτονομία ανά διαμέρισμα σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων με το παλιό σύστημα με τις δύο σωλήνες για την ακρίβεια είναι εφικτό να μην εγκατασταθεί θέρμανση στα διαμερίσματα που δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες τους φυσικό αέριο αλλά αν το θελήσουν μελλοντικά να το βάλουν; Ο λόγος για να μην πληρώνουν πάγιο και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους υπόλοιπους. Αλλά πάλι δεν θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες για την αλλαγή του καυστήρα σε φυσικού αερίου και για τις υπόλοιπες εργασίες σε κοινόχρηστο χώρο; Αν κάποιος δεν συμφωνεί μπορεί μόνο με πλειοψηφία να γίνει αυτό ή είναι απαραίτητο να συμφωνήσει το 100% των ιδιοκτητών;

 

2. Ποιο είναι πιο αποδοτικό από άποψη θέρμανσης και οικονομίας; Η αυτόνομη θέρμανση με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου ή η κεντρική θέρμανση με αυτονομία ανά διαμέρισμα; Ποια τα πλεονεκτήματα του ενός και του άλλου; Εκτός του ότι η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο λογικά θα έρθει πιο φθηνά εφόσον θα καταμεριστεί το κόστος του καυστήρα και των άλλων κοινοχρήστων δαπανών στους ιδιοκτήτες.

 

3. Τέλος, είναι δυνατό να υπάρξει κεντρική θέρμανση με αλλαγή του κεντρικού καυστήρα και να λειτουργεί όπως η κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο; Δηλαδή να ανάβει και να κλείνει τη θέρμανση ο διαχειριστής όπως με το πετρέλαιο (δηλαδή δύο ώρες το πρωί και δύο το βράδυ) και να επιμερίζονται οι δαπάνες με βάση τα υπάρχοντα χιλιοστά της θέρμανσης; Κάτι τέτοιο βέβαια είναι απαράδεκτο και δεν θα συμφωνούσε κανείς λογικός άνθρωπος αλλά επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με λογικούς ανθρώπους στις πολυκατοικίες πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό.

Edited by leas1968
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.