Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή συστήματος θέρμανσης


lenaki85

Recommended Posts

Καλημέρα. Πολλές ερωτήσεις τις οποίες θα μπορούσε κάποιες απο αυτές να σας έχει απαντήσει κάποιος συνάδελφος που ασχολείται με εγκατάστάσεις Φ.Α. σε κάποιο ραντεβού που θα μπορούσατε να κάνετε.

 

1) Δεν γνωρίζω σε ποια πόλη είστε , αλλά να θέσω σωστά το θέμα των αιτήσεων. Όταν έγραψα ότι δέχεται αιτήσεις η ΕΔΑΑ , εννοώ ότι προχωρά η προέγκριση της αίτησης χωρίς να μπορεί ακόμα να κλείσει την αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά αφού ένα απο αυτά είναι και το πρακτικό (αν το έχεις έτσι και αλλιώς προχωράς) και ακόμα περιμένει την εγκύκλιο (ακούω διάφορες περιπτώσεις περί του θέματος)

 

2)Αυτονομία σε δισωλήνιο σύστημα είναι του τύπου ή όλοι ή κανένας (μιλάμε για θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα και θερμιδομετρητές)

 

3)Στο ερώτημα 2 υπάρχουν πολλές απαντήσεις λόγω των πολλών περιπτώσεων. Καλό είναι να ενημερωθείτε απο συνάδελφο/φους που θα έρθουν για να σας δώσους προσφορές. (Σηκώνει πολύ συζήτητηση που δεν γίνεται απλά με απαντήσεις σε ένα topic).Υπάρχουν υπερ και κατά και στις 2 περιπτώσεις.

 

4)Φυσικά αφού το μόνο που χρειάζεται να γίνει (σε περιπτωση που είναι σε καλή κατάσταση ο λέβητας) είναι η αλλαγή του υφιστάμενου καυστήρα με άλλον Φ.Α. , να κατασκευαστεί η σωληνογραμμή και ότι άλλο απαιτείται απο τον κανονισμό (αερισμός , καπνοδόχος , θέση / όγκος λεβητοστασίου κτλ) να είναι ΟΚ. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 134
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και είναι γνωστό ότι τα κλιματιστικά ξεραίνουν την ατμόσφαιρα

 

 

 

Τα κλιματιστικά, όταν δουλεύουν για θέρμανση χώρων, δεν ξηραίνουν τον αέρα των χώρων με την έννοια ότι δεν αφαιρούν ποσότητα υδρατμών από τον όγκο του αέρα, όπως συμβαίνει στη λειτουργία της ψύξης.Δηλαδή, η απόλυτη υγρασία του χώρου (Kg/m3) παραμένει σταθερή. Αυτό που συμβαίνει είναι η μείωση της σχετικής υγρασίας του χώρου (%), εφόσον δεν τροφοδοτούμε τον χώρο με υδρατμούς από κάποια πηγή (κουζίνα, μπάνιο κλπ.), κάτι που συμβαίνει με όλα τα συστήματα θέρμανσης, αφού αυξάνουν την θερμοκρασία του εσωτερικού άερα και η ποσότητα των υδρατμών σε αυτόν παραμένει σταθερή.

Edited by akaliak
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Έχω ακόμη μια απορία σχετικά με μια σύγκριση για αυτόνομη θέρμανση.

 

Τι συμφέρει περισσότερο; Το φυσικό αέριο με αυτονομία, με ενα κόστος εγκατάστασης περίπου 3000€ και λογαριασμό 60 ευρώ περίπου το μήνα το χειμώνα; Ή μήπως μια αντλία θερμότητας που πάλι αποσυνδέεται το διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση; Δεν ξέρω το κόστος εγκατάστασης της αντλίας θερμότητας αλλά ξέρω ότι λειτουργεί με ρεύμα. Που σημαίνει αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά τώρα που έριξε τις τιμές η ΔΕΗ μήπως θα πρέπει να σκεφτώ και αυτή την επιλογή;

 

Από το φυσικο αέριο Αττικής όπως μου είπε ο μηχανικός που μου έδωσε την προσφορά για την εγκατάσταση δέχονται αιτήσεις χωρίς την απόφαση γενικής συνέλευσης.

 

 

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος εγκατάστασης Α.Θ. είναι σίγουρα μεγαλύτερο.

 

Το θέμα της οικονομίας στη χρήση εξαρτάται από το είδος των θερμαντικών σωμάτων του διαμερίσματος.

 

Αν υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση (που απαιτεί θερμοκρασία νερού 30-40οC) σίγουρα η Α.Θ. πλεονεκτεί.

 

Αν υπάρχουν θερμαντικά σώματα που έχουν υπολογιστεί στη μελέτη να λειτουργούν με θερμοκρασία 50-60οC, η οικονομία χρήσης ή όχι με Α.Θ., πρέπει να υπολογιστεί.

 

Αν τα θερμαντικά σώματα έχουν υπολογιστεί για θερμοκρασία λειτουργίας πάνω από 60οC, καλύτερα να αποκλείσετε την Α.Θ., εκτός αν αλλάξετε και τα σώματα με μεγαλύτερα.

 

Αν είναι εφικτή η αντικατάσταση των σωμάτων με FCU, η Α.Θ. προσφέρει και ψύξη, οπότε πλεονεκτεί.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σκέπτομαι τι λύσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν για την πλήρως αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων καινούργιας υπό ανέγερση πολυκατοικίας που δεν έχει ΚΕΝΑΚ . Αποκλείεται το αέριο γιατί δεν υπάρχει στην περιοχή .

 

Αρχικά αντλίες θερμότητας . Μετά τι άλλο θα ήταν ? 

 

Ατομικοί ηλεκτρικοί λέβητες παίζουν ? 

 

Για πείτε οι ΜηχΜηχ

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρικοι λεβητες είναι πολύ ενεργοβορο σύστημα. Δουλεύει σαν ηλεκτρική αντίσταση.

 

Κατα τη γνώμη μου μονόδρομος η αντλία θερμότητας, με τερματικες μονάδες χαμηλών θερμοκρασιών, δηλαδή ενδοδαπεδια, υπερδιαστασιλογημενα θερμαντικα σώματα (φωνάζουν οι αρχιτέκτονες!!), fan coils (η θέρμανση με αερα δημιουργεί τα γνωστά θέματα άνεσης σε κατοικίες).

 

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα με κλασσικές μονώσεις , σε περιοχή της νότιας Αθήνας , με δύο όψεις μόνο και με προσανατολισμό ΒΑ-ΝΔ οι απώλειες είναι από 6000 στους μεσαίους και 8000 στους ακραίους ορόφους .

 

Η ενδοδαπέδια για αυτές τις περιοχές με ήπιο κλίμα και μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας μέσα στον χειμώνα σε διάρκεια ωρών , για μένα αποκλείεται λόγω της αδράνειας που έχει .

 

Η αντλία με σώματα στους 60 βαθμούς , σημαίνει ότι θέλεις και κλιματιστικά . Με fan coils πέραν των άλλων προβλημάτων που αναφέρεις φτάνει σε κόστος τις 7-9000 όπως το βλέπω .

 

Αντίθετα ένας ηλεκτρικός λέβητας ίσως βγαίνει στις 2-2500 μαζί με τα σώματα . Δηλαδή όσο η κλασσική θέρμανση . Η διαφορά θέλει χρόνια να καλυφθεί , ενώ πλέον το ρεύμα μπαίνει στον ανταγωνισμό των διαφόρων εταιρειών και δούμε πράγματα σαν την τηλεφωνία .

 

Η θέρμανση-ψύξη  με κεντρική μονάδα οροφής και καναλάκια  , θα έχει διαφορετική αίσθηση σε σχέση με τα fan coils ? H θα είναι το ίδιο . Νομίζω ότι ίσως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τις διάφορες λύσεις με τα προβλήματα που έχουν οι πολυκατοικίες .

 

Για σχολιάστε αυτό

http://sieline.gr/media/File/downloads/Sigrisi%20kostous%20nixterino%20hlektrikou_%20levita-levita%20petreleou.xls

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Με τον ηλεκτρικο λεβητα θα καταναλώνεις 3πλασια ενέργεια σε σχέση με μια αντλία θερμότητας.

 

Οι καναλατες, τα fan coils, τα splitακια κλπ., δηλαδή ότι θερμαινει με ζεστο αερα έχει τα μειονέκτηματα της αίσθησης της ροης του αερα που είναι ενοχλητική, την κακη διαστρωματωση της θερμοκρασίας καθ ύψος, αφού ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλα, εκτος αν έχεις στομια προσαγωγης χαμηλά, και την θέρμανση με συναγωγή και οχι με ακτινοβολία, δηλαδή θερμαινεται γρήγορα ο αέρας αλλα οχι οι περιβαλλουσες επιφάνειες, τοιχοποιιες κλπ. και ως γνωστόν για να υπάρχει θερμικη άνεση συμβάλλουν θερμοκρασία αερα, θερμοκρασία περιβαλλουσων επιφανειών και σχετική υγρασία.

 

Οσο και να φθηνηνει το ηλ. ρευμα πιστεύω οτι ποτε δεν θα ειναι συγκρισιμο με το φ. αεριο.

 

Ο ηλ. λεβητας ειναι φθηνή λυση για τον κατασκευαστή, οχι ομως και για τον χρήστη.

 

Την ενδοδαπεδια γιατι την απορρίπτεις; Μια χαρα θα διατηρήσει την θερμοκρασία σταθερή στο χωρο. Επίσης τα μεγαλα σώματα αν δεν ενοχλούν είναι καλη λύση. Ετσι κι αλλιως θα χρειαστεί κάποιο σύστημα ψύξης και με τον ηλ. λεβητα.

 

Η αντλία θερμότητας έχει ένα αρκετά αυξημένο αρχικο κόστος, αλλα σε βαθος χρόνου ειναι η καλύτερη επιλογή

 

 

Υ. Γ. 1 Εγω προσωπικά σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγω επιτοιχο φ. αερίου. Αν δεν υπάρχει φ. αετιο και μονο με την προοπτική επέκτασης του δικτύου φ. αερίου (εφοσον μιλάμε για Αθήνα-Θεσσαλονικη) θα τοποθετούσα προσωρινά ηλεκτρικό λεβητα στο σημείο που μετα θα μπει ο επιτοιχος.

 

Υ. Γ. 2 Πρέπει στην ηλεκτρική παροχή να υπολογίστει και να εγκατασταθεί το extra φορτίο των 6-8KW που θα καταναλώνει ο ηλ. λεβητας.

 

Υ. Γ. 3 Sorry για τυχον λαθη, αλλα γράφω απο κινητό... [emoji12]

 

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Θα απαντήσω σαν ΠΜ αλλά και σαν κατασκευαστής και ακόμα και σαν χρήστης . 

 

Αρχικά να πω ότι στο σπίτι μου στο Χαλάνδρι με συμβατική μόνωση 3 εκ καλής διογκωμένης περιμετρικά και 5 στην οροφή σε διαμέρισμα 110 τμ τελευταίου ορόφου ανοιχτού στους ανέμους και με καλά ψυχρό κουφώματα ηλικίας 15 ετών , έχω μέση ετήσια δαπάνη θέρμανσης για σταθερή θερμοκρασία 19-20 βαθμών περί τα 600-700 λίτρα πετρελαίου σε αυτονομία θέρμανσης , ανάλογα με τον χειμώνα . Δηλαδή φέτος με πέρσι είχα 20 % διαφορά κατανάλωσης λόγω εξωτερικών θερμοκρασιών που ήταν χαμηλές για μεγάλο διάστημα . Εχω όμως εξαιρετικό προσανανατολισμό και έξοχο ηλιασμό τον χειμώνα .

 

Η οικοδομή είναι σε περιοχή που η εξωτερική θερμοκρασία διαχρονικά είναι 4-6 βαθμούς ψηλότερη από ότι στο σπίτι μου , με δύο όψεις ανοιγμάτων και με ανάλογο προσανατολισμό , όχι όμως τόσο καλό όσο στο σπίτι μου .

 

Θεωρώ ότι με πετρέλαιο η κατανάλωση εκεί θα είναι το πολύ 400-450 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο και ίσως και λιγότερα στα μεσαία διαμερίσματα κάτω από 400 λίτρα .

 

Το φυσικό αέριο δεν έχει νόημα να το συζητάμε καν γιατί στα 10 χρόνια που είμαι στην περιοχή δεν έχει επεκταθεί ούτε μέτρο και ούτε προβλέπεται .

 

Για την ενδοδαπέδια έχω μεγάλες αμφιβολίες κυρίως λόγω της χαμηλής ανάγκης θέρμανσης που έχουν τα σπίτια .

 

Στα διαμερίσματα θα ζητήσω 63άρι μονοφασικό και νομίζω ότι δεν θα έχω πρόβλημα , άλλωστε μιλάμε για 6-8 κιλοβάτ λέβητα . .  

 

Ισως και με κάτι που διάβασα η επιλογή του ηλεκτρικού σε συνδυασμό με θερμοστατικούς διακόπτες στα σώματα να είναι μια εξαιρετική λύση .

 

Πάμε τώρα στο οικονομικό κομμάτι . Για να πάμε σε αντλία με ψύξη - θέρμανση θα πρέπει να συμμετέχει ο αγοραστής με ποσό της τάξης των 6-7000 € . Επειδή θα γλυτώσει τα κλιματιστικά αν δεχθούμε ότι θα τα έβαζε και δεν θα έβαζε της συμφοράς , θα υπολογίσουμε για 4 κλιματιστικά δαπάνη 2000 € , οπότε θα πρέπει να δώσει 4-5000 € παραπάνω τα οποία θα αποσβέσει σε διάρκεια 8-10 ετών λόγω της χαμηλής κατανάλωσης που έχει . 

 

Αντίθετα με τον ηλεκτρικό λέβητα η επιπλέον θα δαπάνη θα είναι από 0-1000 € , δεν έχω υπολογίσει ακριβώς με θερμοστατικούς διακόπτες και ακόμα και αν δεν ισχύει το λίνκ που έβαλα παραπάνω και η δαπάνη είναι ίδια με το πετρέλαιο , θα είναι ωφελημένος λόγω της πλήρους αυτονομίας της μηδενικής συντήρησης , της πληρωμής μετά την κατανάλωση και άλλα .

 

Ακόμα επειδή θα είναι με σώματα δεν θα έχουμε τα προβλήματα της θέρμανσης με αέρα που αναφέρεις .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.