Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε θεωρείται ο΄τι κάνω υπεργολαβία και πότε όχι στα δημόσια έργα


vitrouvios

Recommended Posts

Επειδή έχω αυτές τις μέρες μια διάφορα με ένα φίλο και συνάδελφο θα ήθελα να μας διαφωτίσετε σε κάποια πράγματα:

 

πχ. ας πούμε ότι κατεβαίνω σε έναν διαγωνισμό και παίρνω το έργο για την ανέγερσή ενός χ κτηρίου. Για την ανέγερση του χρειάζονται διάφορα μηχανήματα εκσκαφών για την εκσκαφή των βάσεων τα οποία δεν τα διαθέτω σαν εργοληπτική επιχείρηση, και έτσι παίρνοντας προσφορές αναθέτω την δουλεία σε κάποιον να τον πούμε υπεργολάβο -ιδιώτη -εργάτη πείτε τον όπως θέλετε ο οποίος διαθέτει τα μηχανήματα που χρειάζομαι. Τώρα η διαφορά μας με τον συνάδελφο είναι ότι αυτός θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης πρέπει να χαρακτηριστεί ως υπεργολάβος σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν.3669/2008 ενώ εγώ θεωρώ ότι την δουλεία την δίνω όχι σαν υπεργολαβία (πόσο έχει σύνολο τόσο παρτα) αλλά τι δουλεία έκανες (5 μέρες χ 200 ευρω= 1000 ευρώπουλα για JCB , 5 μέρες χ 180 ευρω.= 900 ευρωπουλα για Bobcat.) … όπως θα κάνω ακριβώς και με τον πλακά για την τοποθέτηση πλακιδίων για τον μπογιατζή και για όλους . Με λίγα λόγια πότε θεωρείται σύμφωνα πάντα με το νόμο και συγκεκριμένα με το άρθρο 68 του Ν.3669/2008 ο΄τι κάνω υπεργολαβία και πότε όχι....πιστεύω να έθεσα σωστά την απορία μου......

Edited by vitrouvios
Link to comment
Share on other sites

Εχουμε μπερδέψει την έννοια υπεργολάβος γενικοτερα (και εγώ μαζί φυσικά).

 

Για τα δημόσια έργα, μπορείς να βάλεις υπεργολάβο όπως προβλέπεται απ'το νόμο (σχετικό) οταν πρόκειται να αναλάβει ενα κομμάτι του έργου. Πχ παίρνεις ενα εργο με 30.000ε ΟΙΚ και 10.000 ΟΔΟ. Αναθέτεις υπεργολαβικά εξολοκλήρου τα 10.000 ΟΔΟ σε συνάδελφο.

Αυτό εινια το τυπικό υπεργολαβικό.

Ομως και τμήματα αν αναθέσεις, πχ απ'τα 30.000 ΟΙΚ, πες οτι τα 5000ε ειναι πλακάκια. Δινεις στο πλακατζή να τα κάνει. Κι αυτό υπεργολαβία το λέμε, κακώς όμως.

 

Στη περίπτωση σου, αναθέτεις σε ιδιώτες τις δουλειές, ΟΧΙ σαν υπεργολάβους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κάνοντας συμφωνητικά για τις τιμές και τα τιμολόγια που θα σου κόψουν κτλ.

 

Ετσι τουλάχιστο εχω κάνει εγώ.

 

Στη περίπτωση που συνάδελφος μου πήρε εργο και το εκανα εγώ, κάναμε τυπικά εργολαβικό συμφωνητικό, έγκριση απο την Τ.Υ. κτλ. Τυπικά πάντοτε, διότι εχω κανει και εργο ΟΙΚ υπεργολαβικά, χωρίς να έχω ΟΙΚ (πρακτικά παράνομο).

 

Ας μας καταθέσουν και εμπειρότεροι την αποψη τους.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον: Για να τα βαλουμε σε μια σειρα

Οταν κατασκευαζεις ενα δημοσιο εργο εχει ισχυ τοσο η νομοθεσια δημοσιων εργων οσο και ο Αστικος Κωδικας (εκει που προβλεπεται)

Ο Ν 3669/08 αρθρα 68-69 προβλεπει τη δυνατοτητα υπεργολαβιας για τμηματα του εργου με ορισμενες ομως προυποθεσεις (π.χ ο υπεργολαβος να εχει αντιστοιχο εργοληπτικο πτυχιο).

Πολλες φορες ο εργοληπτης αναθετει (περαν της πιο πανω διαδικασιας) την κατασκευη τμηματος του εργου με ιδιωτικο συμφωνητικο (που πρεπει να κατατιθεται στην εφορια) σε τριτον .Αυτη η διαδικασια διεπεται εξ ολοκληρου απο τις διαταξεις του Αστικου Κωδικα και δεν εχει σχεση με τη νομοθεσια δημοσιων εργων (δηλαδη σαν να ειναι ιδιωτικο)

Το προβλημα ομως που μπορει να δημιουργηθει ειναι το εξης:

Αν ο κατασκευαστης (στην δευτερη παντα περιπτωση) διαθετει εργοληπτικο πτυχιο για τη δουλεια που περιγραφει το ιδιωτικο συμφωνητικο τοτε υπαρχει πραγματικος κινδυνος να θεωρηθει απο τον κυριο του εργου σαν "κρυφη" υποκασταση του αναδοχου και αυτος να κηρυχθει εκπτωτος.

Γιαυτο πρεπει οπωσδηποτε να εξασφαλιστει ο αναδοχος οτι ο κατασκευαστης που παιρνει τη συγκεκριμμενη δουλεια δεν εχει αντιστοιχο εργοληπτικο.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή πρακτικά συνάδελφε, όταν ο ανάδοχος δίνει υπεργολαβία το έργο πλήρως σε συνάδελφο που έχει τα εχεγγυα, είναι παράνομο;

 

Ερωτώ, επειδή είναι κοινή πρακτική, μεγαλοεργολάβων, να εχουν πτυχία εδε δορυφόρων για να παίρνουν εργα ταυτόχρονα εδω κι εκεί.

 

Το τελευταία που αναφέρεις, έρχεται σε αντίθεση με ολα αυτά που μου ανέφεραν συνάδελφοι εδώ μεσα, παλιότερα, που μολις ξεκινούσα. Πως ειναι παράνομο να πάρω υπεργολαβία απο ανάδοχο εργο ή τμήμα αυτού χωρίς να έχω το αντίστοιχο μεκ.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι ημουν σαφης

Υπεργολαβια σε εχοντα εργοληπτικο πτυχιο μπορει να θεωρηθει "κρυφη" υποκατασταση και ο αναδοχος να κυρηχθει εκπτωτος.

Εννοειται υπεργολαβια για το αντικειμενο του πτυχιου του.Γιαυτο ακριβως βγηκαν τα αρθρα 68,69.Πρεπει να ακολουθηθει αυστηρα η διαδικασια που εκει προβλεπεται.

Τωρα αν θελει καποιος να εκτελεσει εργασια εκτος αντικειμενου πτυχιου (μπορει π.χ να εχεις εργοληπτικο μονο για οδοποια αλλα να κατασκευαζεις και σαν μηχανικος με το συνεργειο σου μπετα σε οικοδομες) τοτε αυτο ανηκει στη νομοθεσια του Αστικου Δικαιου ολοκληρωτικα και οχι της νομοθεσιας Δημοσιου Εργου.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Πολλες φορες ο εργοληπτης αναθετει (περαν της πιο πανω διαδικασιας) την κατασκευη τμηματος του εργου με ιδιωτικο συμφωνητικο (που πρεπει να κατατιθεται στην εφορια) σε τριτον .Αυτη η διαδικασια διεπεται εξ ολοκληρου απο τις διαταξεις του Αστικου Κωδικα και δεν εχει σχεση με τη νομοθεσια δημοσιων εργων (δηλαδη σαν να ειναι ιδιωτικο)

 

Άρα η ανάθεση των εκσκαφών σε τρίτον σε δημόσια έργα όπως στο παράδειγμα μου δεν θεωρείται υπεργολαβία η οποιαδήποτε ανάθεση κάνω εφόσον ο υπεργολάβος που χρησιμοποιώ( πλακάς με δικό του συνεργείο , μπετατζής με δικό του συνεργείο , τσαπας με δικά του μηχανήματα) δεν διαθέτη πτυχίο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρειται υπεργολαβια με την εννοια της νομοθεσιας Δημοσιων Εργων και αρα δεν απαιτειται να ακολουθησεις τα αρθρα 68,69.Ομως απαιτειται να ακολουθησεις τα του Αστικου Κωδικα και να καταθεσεις το συμφωνητικο σας στην Εφορια.Επισης εφ οσον προκειται για δημοσιο εργο θα σου συνιστουσα να πληρωνεις εσυ τα ενσημα του ΙΚΑ και οχι ο υπευθυνος με τον οποιο υπογραφεις το συμφωνητικο γιατι δημιουργουνται πολλα προβληματα.Ενοειται οτι η συμφωνια πληρωμης απο εσενα του ΙΚΑ θα περιλαμβανεται στη συμβαση σας.

Link to comment
Share on other sites

KF, KANE Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας .................

 

άρα εν ολίγοις στα δημόσια έργα προτιμούμε συνεργεία χωρίς πτυχίο μην και ο ανάδοχος κηρυχθεί έκπτωτος ... ( το πρόβλημα δημιουργείται μόνο στους έχοντες μηχανήματα αφού η περισσότεροι διαθέτουν νομαρχιακό)

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα εργάκι που κατασκευαζόταν στο χωριό μου, το είχε αναλάβει μια Κ/Ξ (Α). Ουσιαστικά όμως το διαχειριζόταν ένας μηχανικός-εργολάβος ο οποίος ήταν κουμπάρος με έναν της Κ/Ξ (Β). Αυτός είχε αναθέσει όλα τα μπετά σε κάποιον "εργολάβο" του χωριού (Γ). Ο εργολάβος του χωριού τώρα έδινε τις δουλειές σε μαστόρους (Δ) με τα συνεργεία τους (Ε)...!!!!

Κανένας από αυτούς δεν θεωρούνταν υπεργολάβος...

Πρακτικά δούλευαν οι Αλβανοί εργάτες (Ε) και η κοπέλα (ΣΤ) στο γραφείο του Β που έκανε τα γραφειοκρατικά!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.