Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέση στάθμευσης σε ακάλυπτο μονοκατοικίας χωρίς να υπάρχει στην οικοδομική άδεια.Τακτοποιείται με 4014;


Recommended Posts

Σε μονοκατοικία εντός σχεδίου, (οικοδομική άδεια του 1970-δεν ήταν απαραίτητες οι θέσεις στάθμευσης-)ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί μέρος του ακάλυπτου υπαίθριου χώρου -επίπεδο ισογείου- ως χώρο στάθμευσης. Οι αλλαγές που έχει κάνει στις διαμορφώσεις του ακαλύπτου (πλακόστρωση, μικρή εκσκαφή και γκαραζόπορτα αντί περίφραξης στο σημείο εισόδου-εξόδου) τακτοποιούνται σαν λοιπή παράβαση με τον 4014.

 

Το ερώτημα είναι:

  • αν μπορεί να δηλώσει το χώρο που παρκάρει σαν θέση στάθμευσης(με την λοιπή παράβαση ή με κάποιο άλλο τρόπο) και να την τακτοποιήσει με 4014.
  • Θα μπορεί με αυτή τη δήλωση του 4014 να πάει στη συμβολαιογράφο και να κατοχυρώσει τη θέση στάθμευσης (αντί εγκεκριμένου σχεδίου αδείας που ζητούν οι συμβολαιογράφοι);
  • Πρέπει να κάνει πρόσθετες ενέργειες για το δικαίωμα εισόδου-εξόδου(δέσμευση 4μ. περίπου του πεζοδρομίου ως χώρου εισόδου-εξόδου) ή θα είναι αυτόματο επακόλουθο της τακτοποίησης;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ειναι μονακατοικια....

ειναι μοναδικος ιδιοκτητης....

στον ακάλυπτό του μπορει να παρκαρει όσο και όποτε θελει...

Καμμια κατοχυρωση δεν χρειαζεται πουθενα..άρα .ουτε καμμια τακτοποιηση...

 

Για νομιμη εισοδο-έξοδο, ζητας αδεια απο τον Δημο σου...πλην μία την δικαιουσαι εκ του νομου, χωρις καταβολη τελών...

Εκτος αν εννοεις οτι εχει μία εισοδο απο το εμπρος μερος και μία για το παρκιν απο την άλλη πλευρά...

τοτε πας στον Δημο. και οριοθετειται "καθ΄όν τρόπο θα υποδειξει η Υπηρεσία..."

 

Μενει μονο να δουμε

Για τις πλακοστρωσεις...και για την συρομενη πορτα της ΘΣΑ σε τμήμα της περιφραξης

δξ...ίσως με τα 500 ΕΥΡΩ

..καποιος θα ενημερωσει...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

να κανω μια ερωτηση ? οι πλακοστρώσεις ειναι το 100% του ακάλυπτου?

αν οχι γιατί να τις βάλεις στον 4014?

για την περίφραξη??υπάρχει στην αρχική οικ. άδεια?

αν εστω και σε ενα σημείο γράφει ...με περίφραξη...ή περίφραξη... ή καλύτερα διάβασε γοκ! νομίζω οτι οι περιφράξεις άπαξ και έχεις οικ. άδεια έιναι νόμιμες για μονοκατοικίες αν οχι τοτε την βάζεις όλη οχι μόνο την συρόμενη πόρτα. και επανέρχομαι αν ειναι νόμιμες δεν νομίζω να με περιορίζει κανείς να κάνω όλη την περίφραξη μου συρόμενη ή αναδιπλούμενη....

Link to comment
Share on other sites

Να διατυπώσω μια παραπλήσια ερώτηση:

 

Υπάρχει μονοκατοικία με μικρή αυλή (δική μου εκτίμηση ότι χωράει μόνο smart να παρακάρει κι αυτό με δυσκολία).

Ο ιδιοκτήτης της έχει αποφασίσει να το βαφτίσει χώρο στάθμευσης, επειδή τον εξυπηρετεί και παρκάρει το αμάξι του πάντα εκτός αυτού του χώρου μπροστά στο δρόμο.

Έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Πρέπει να έχει κάποια άδεια για τον χώρο;

Αν λάβουμε υπόψη ότι το σπίτι είναι σε κεντρικό σημείο πόλης (Βόλος) με σχετικό προβλημα στάθμευσης, ουσιαστικά δεν είναι σα να αποφάσισε μόνος του και να έκανε κατάληψη στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου;

Υπάρχει κάποιο ελάχιστο εμβαδό για να θεωρηθεί η αυλή χώρος στάθμευσης;

Link to comment
Share on other sites

στους ακάλυπτους χώρους υπάρχει ελάχιστη υποχρεωτική κάλυψη με πράσινο και μέγιστη με "τσιμέντο". αυτό δές το και επιπλέον άδεια απο δήμο και τυχόν άδεια απο πολεοδομία....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

καλημέρα συνάδερφοι,

 

για να επαναφέρω το θέμα.. σε μονοκατοικία (υφιστάμενη προ του '55) εντός της πόλης, ο ιδιοκτήτης παρκάρει σε τμήμα της αυλής του το αυτοκίνητο του. Από ότι διαβάζω και καταλαβαίνω ζητάει άδεια απο το δήμο και τέλος ?! 

Επειδή θέλει να ενταχθεί στον νόμο για τακτοποίηση αυθαιρεσιών, θα πρέπει να το δηλώσει και σαν παράβαση; 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ανοιχτή Θέση στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας με οικ. άδεια του 2006, που δεν φαίνεται στην κάτοψη της αδείας αλλά στο συμβολαιογραφικό σχέδιο είναι παράβαση ;  Εγινε τροποποιητική  πράξη σε άλλη θέση τον 7/ 2009 και πωλήθηκε με το διαμέρισμα ως παρακολούθημα τον 9/2009.

Επίσης έχει περιφραχθεί ο ακάλυπτος και υπάρχει στην περιφραξη ρολλό σιδερένιο για την είσοδο αυτού του αυτοκινήτου. Αυτά χρειάζονται συναίνεση διότι βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να ρυθμιστούν έτσι δεν είναι;  αρα να μην ασχοληθώ λέω με περίφραξη κ.λ.π.

Επίσης όλα τα παραπάνω, θεση στάθμευσης , ρολλό, περίφραξη  στην κάτοψη πιλοτής....γίνεται με ενημέρωση της αδείας ;

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

Οι ΘΣΑ ειναι

α] οι υποχρεωτικες που αναφερονται στην αδεια

β] οσες στη συνεχεια δημιουργησουν νομιμα οι οικοπεδούχοι, ειτε μεσω συμβολαιων πωλησης ειτε μεσω του κανονισμου, ειτε στην πυλωτη ειτε στον ακαλυπτο και ανηκουν σε ΟΙ σαν παρακολουθημα.

Αυτες αφορουν στο δικαιωμα της αποκλειστικης χρησης τμηματος του ακαλυπτου ή πυλωτης.

Αρα εκφευγει πλεον το τμημα αυτό,  απο τακοινοχρηστα και γινεται αποκλειστικης χρησης.

Τυχον αυθαιρεσιες τακτοποιούνται με το 98 παρ.8/1

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ dimitris.

Κατάλαβα σωστά;   Άρα  δεν είναι αυθαίρετη η Θ.Σ. επειδή δεν υπάρχει στο σχέδιο της αδείας στην θέση αυτή .

Link to comment
Share on other sites

Δες το δ.κ. της άδειας. Εάν η θ.σ. είναι σε υποχρεωτικό χώρο πρασίνου ίσως υπάρχει πρόβλημα. 

 Εγγρ-16425/19-5-15   (ΔΑΟΚΑ) 
Απάντηση σε ερώτημα
(προϋποθέσεις δημιουργίας υπαίθριου χώρου στάθμευσης (parking / παρκινγκ) στον ακάλυπτο χώρο)

  Σε απάντηση της (α) σχετικής αίτησης, και επί των ερωτημάτων σας σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεων της παρ.2α του Αρθ-17 και της παρ.1β του Αρθ-7 του Ν-4067/12 σας αναφέρουμε τα εξης: 
1) Σύμφωνα με την παρ.1 του Αρθ-27 του Ν-1577/85 "Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ-210/Α/18-12-85) η οποία παραμένει σε ισχύ και το Αρθ-94 του Ν-3852/10 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Απόκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ-87/Α/7-6-10), τα ζητήματα πολεοδομικού περιεχομένου, όπως το παρόν, αντιμετωπίζονται από τα πολεοδομικά γραφεία των Δήμων (νυν Υπηρεσίες Δόμησης), τα οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της κάθε περιοχής και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. 
Θα πρέπει λοιπόν στην περίπτωση που το πολεοδομικό ερώτημα σας αφορά συγκεκριμένο ακίνητο ενδιαφέροντος σας, να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου όπου αυτό ανήκει. προκειμένου να σας ενημερώσει σχετικά. 
2) Στην παρ.2α του Αρθ-17 του Ν-4067/12 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.18 του Αρθ-7 του Ν-4315/14 προβλέπεται ότι: "2. α. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επιφάνειας τους, καθώς και κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση μνημείων για την προστασία και ανάδειξη τους υστέρα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι πέργκολες εφόσον είναι ασκεπείς και προορίζονται για στήριξη φυτών μπορούν να κατασκευάζονται στην επιφάνεια του χώρου φύτευσης, χωρίς περιορισμό διαστάσεων και θέσης.". 
Στην παρ.2β του Αρθ-1 του ισχύοντος ΠΔ/3-8-87 (ΦΕΚ-749/Δ/87) προβλέπεται ότι: "2.Ως μη στεγασμένος (υπαίθριος) χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί: ... β) ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου που ανεγείρεται το κτίριο. Στην περίπτωση αυτή το μέγιστο ποσοστό της συνολικής επιφάνειας του οικοπέδου που επιτρέπεται να καλυφθεί από το κτίριο και το χώρο στάθμευσης, ορίζεται κατά 10% μεγαλύτερο του επιτρεπομένου και μέχρι 80% κατ ανώτατο όριο και σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του Αρθ-14 του Ν-1577/85 το ανώτατο όριο ορίζεται σε 90%". 
Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι όταν σε οικόπεδο υπάρχει κτίσμα τότε δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του με τη δέσμευση ότι η μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια από τον υπόψη υπαίθριο χώρο και το κτίσμα να μην ξεπερνά την επιτρεπόμενη στην περιοχή κάλυψη αυξημένη κατά 10% του επιτρεπομένου και όσον αφορά τη φύτευση αυτή υπολογίζεται επί των 2/3 του απομένοντας ακάλυπτου χώρου (δηλαδή για παράδειγμα σε περιοχή με σ.κ 40% το άθροισμα της κάλυψης του κτιρίου και του υπαίθριου χοίρου να μην ξεπερνά το 50%, υπολογισμός φύτευσης< 2/3 * 50% του οικοπέδου). 
Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, στο τεύχος τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Ν-4067/12 , το οποίο έχει εγκριθεί με την Υπουργική Αποφ-63234/12 , και ειδικότερα στο σημείο αυτών που αναφέρεται στην παρ.2α του Αρθ-17 του Ν-4067/12 αναγράφεται ότι "Αρθ-17 παρ.2α Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπόμενης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά, ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου."

Άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι η αντίθεση των τεχνικών οδηγιών με τα προβλεπόμενα στην παρ.2α του Αρθ-17 του Ν-4067/12 και στην παρ.2β του Αρθ-1 του ισχύοντος ΠΔ/3-8-87 (ΦΕΚ-749/Δ/87), οφείλεται σε εκ παραδρομής εσφαλμένη διατύπωση η οποία άλλωστε δεν έχει έρεισμα σε άλλη πολεοδομική διάταξη και δεν θίγει τις προαναφερόμενες διατάξεις του Ν-4067/12 και ΠΔ/3-8-87 . 
Το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου ΥΠΑΠΕΝ παρακαλείται σε περίπτωση αντίθετης άποψης να ενημερώσει την υπηρεσία μας. 
3) Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα σας το οποίο αφορά στην διατύπωση της παρ.1β του Αρθ-7 του Ν-4067/12 αυτό παραπέμπεται στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης και στη Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών και Γεωχωρικών Πληροφοριών του ΥΠΑΠΕΝ για τις απόψεις - ενέργειες τους. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.