Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Η περίπτωση αυτή Αριστείδη αντιμετωπίζεται με τη σχέση 2.1 της ΤΟΤΕΕ2, επιλέγοντας το κατάλληλο Rδ από τους πίνακες της ΤΟΤΕΕ2 (πιν. 4α) σε περίπτωση που το διάκενο είναι κλειστό ανάμεσα στις στρώσεις του δομικού στοιχείου. Και αν έχεις αέρα δεν θα σου βγει το R=4,8 όπως το βγάζει το πρόγραμμά σου αλλά 0,16 (αν δεν κάνω λάθος).

 

Αν όμως το διάκενο είναι σε επικοινωνία με εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον, όπως λέει ο Κώστας και που συμβαίνει στους τοίχους συρομένων, τότε αγνοούνται τα εσωτερικά δομικά στοιχεία (από το διάκενο προς τα μέσα) ή τα εξωτερικά (από το διάκενο προς τα έξω) αντίστοιχα. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετήσεις τη θερμομόνωση σε κατάλληλη θέση ώστε να μην αγνοηθεί. Δηλ. μετά το διάκενο προς τα έξω ή μετά το διάκενο προς τα μέσα αντίστοιχα.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@nzerman

 

με θερμοπροσοψη 7αρα (γιατι τοσο θελω ωστε να μου βγει ο συντελεστης στα μπετα), και χωρις κενο (σοβας/τουβλο/τουβλο/σοβας/προσοψη) βγαίνει 0.44

Ετσι ομως δε πιανω το παχος που θελω (20αρης αντι για 30αρη)

 

@Kostas K

Η ΤΟΤΕΕ 20701-2 αναφερει για κλειστο διακενο αερα (παραγραφος 2.1.1)

οποτε απο τον πινακα 4.α για παχος ακινητης στρωσης αερα 100mm και ε = 0,80 (τουβλα) η θερμικη αντισταση ειναι απο 0,16~0,22 m2*K/W

Δεν ειναι τοιχος συρομενων παντως, ολα μου τα τα ανοιγματα ειναι ανοιγοανακλινομενα (και οι μπαλκονοπορτες ανοιγομενες, εξαλλου ειναι επαγγελματικο κτιριο)

 

 

@hkamp

τωρα ειδα το μυνημα σου

οντως προσπαθω να δω τι κανει το ηλιθιο το 4Μ, που υποτιθεται ειναι και up to date με τις ΤΟΤΕΕ, οταν βαζω τους συντελεστες

οπως προειπα, δεν εχω συρομενα

 

 

ΠΑΡΑΠΟΝΟ

 

αυτα τα πραματα επρεπε να μας τα διναν ετοιμα οι αρχιτεκτονες, και εμεις να χαμε απλως 3~4~5 U, για τα φορτια και τις απωλειες μας, δυστυχως κακη φαμπρικα ξεκινησαμε (τα ιδια μου χουν πει και συναδελφοι που τους τα φορτωνουν)

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Κώστα, και σύμφωνα με τον Κ.Θ.Κ. ο εξωτερικός τοίχος σε δικέλυφη τοιχοποιία συρομένων, δεν λαμβανόταν υπόψη. Και παίρνεις Ra = Ri = 0,13 [(m2*K)/W].

Δεν καταργούνται τα χωνευτά κουφώματα, απλά πρέπει να έχεις πλέον μεγάλο πάχος εσωτερικού κελύφους (τοίχου) για να βγαίνει εντός ορίων ο συντελεστής. Και βάζεις τη μόνωση στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού κελύφους και όχι στην εσωτερική, γιατί αλλιώς και την θερμοχωρητικότητα του τοίχου δεν εκμεταλλεύεσαι και θερμογέφυρες που θα σου δημιουργήσουν συμπυκνώσεις, μπορεί να έχεις. Σ' αυτό το σημείο, διαφωνώ με τη σύσταση της ΤΟΤΕΕ.

Από την άλλη, δεν συνεπάγεται πως το δομικό στοιχείο που δείχνει ο AristidisZ, είναι οποιοσδήποτε τοίχος συρομένων. Μπορεί να είναι δικέλυφη τοιχοποιία με κλειστό διάκενο και ακίνητη στρώση αέρα 120mm. Οπότε η τιμή του Rδ θα πρέπει να παρθεί από τον πίνακα 4α της 2ης ΤΟΤΕΕ και θα έχει τιμή Rδ = 0,18 [(m2*K)/W], αφού δεν έχει καμία ανακλαστική επιφάνεια.

 

edit: Τώρα είδα τα παραπάνω. Μια χαρά δουλεύει το πρόγραμμα της 4Μ σε αυτά. Αλλού χωλαίνει.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

το μπέρδεμά μου προήρθε από κακή γνώση εκτίμηση της σχέσης λ - με Rδ.

Στήνοντας τον τοίχο χωρίς το λ του αέρα, αλλά με απευθείας τιμή του R, το αποτέλεσμα μου βγήκε αρκετά λογικό

 

20382526.png

 

 

ευχαριστώ ακόμα μια φορά για τη βοήθεια όλων

Link to comment
Share on other sites

Panos σωστή η παρατήρηση για τον αέρα για το ΚΘΚ. Να 'ταν μόνο αυτό βέβαια...

Το ότι καταργήθηκαν εννοώ de facto. O μόνος τρόπος να βγαίνει είναι με π.χ. 20αρι ytong και 7αρα εξηλασμένη, εφόσον χάνουμε το όποιο R του εξωτερικού τοίχου. Δύσκολα πράγματα. Εγώ στους ελάχιστους πελάτες που ήρθαν μετά ΚΕΝΑΚ, τους το ξέκοψα ότι πάμε με ανοιγόμενα και η αλήθεια είναι ότι βρήκα κατανόηση.

Link to comment
Share on other sites

 

edit: Τώρα είδα τα παραπάνω. Μια χαρά δουλεύει το πρόγραμμα της 4Μ σε αυτά. Αλλού χωλαίνει.

 

Που χωλαίνει; Δεν έχω δουλέψει κάτι άλλο, εσύ με ποιο δουλεύεις;

Link to comment
Share on other sites

nzerman

 

Βαλε ενα κτιριο 2000~3000 τ.μ., πηγαινε να αλλαξεις ενα παραθυρο, και δες γελιο

δεν εχει να κανει με το pc, το εχω δοκιμασει και σε πολυ δυνατο μηχανημα, ο κωδικας του ειναι δραμα

Link to comment
Share on other sites

φρεσκο κουλουρι

Σε κτιρια γραφειων, βασει της 20701-1 2ης εκδοσης, δεν χρειαζεται ΖΝΧ

αν εγω θελω να βαλω, γιατι ετσι μου αρσει, πρεπει να το δηλωσω ?

και θα το συγκρινω με το ΚΑ ή οχι ?

 

επισης, σε κτιριο που εχω αναγκη 200kW σε ψυξη, και 140 σε θερμανση, εγω βαζω φυσικα μια ΑΘ η οποια δινει μεν 200kW σε ψυξη, ομως υπερκαλυπτει εις διπλουν σχεδον τις απωλειες μου σε θερμανση, χώρια που έχω βάλει επιπροσθέτως λέβητα για προθέρμανση + ΖΝΧ (βλέπε παραπάνω ερώτημα)

προφανως δηλωνω ολα τα συστηματα (σε όλες τις ζώνες), και παιζω με την

"μεταφερομενη ισχυ ανα ζωνη" ?

 

αα και βαζωντας λεβητα που λειτουργει με μια καλυψη έστω 5~10%, πως μπορω να βαλω συντελεστη υπερδιαστασιολογησης, τη στιγμη που ειναι απλα ενα επικουρικο συστημα ?

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Για το ΖΝΧ σε κτίριο που δεν λογαριάζεται κατανάλωση (βάση του πίνακα 2.5), καταχωρείς μεν το σύστημα αφού θα τοποθετηθεί, αλλά το πρόγραμμα δεν θα το λάβει υπόψη του από τη στιγμή που θα έχεις δηλώσει μηδενική κατανάλωση.

 

Για τη αντλία θερμότητας με υπερδιπλάσια σχεδόν ισχύ από τη απαιτούμενη στη θέρμανση, βάζεις την ισχύ ως έχει. Τον λέβητα, αν λειτουργεί επικουρικά, δεν τον καταχωρείς. Αν όμως έχεις υπολογίσει ποσοστό συμμετοχής, τον καταχωρείς με τον/τους αντίστοιχο/ους βαθμό/ους κάλυψης και ελέγχεις το βαθμό υπερδιαστασιολόγησης του. Μόνο που το Pgen συνολικό δεν θα είναι Pgen συνολικό = Pgen θέρμανσης + Pn ΖΝΧ, αλλά σκέτο Pgen θέρμανσης, γιατί υποτίθεται πως έχεις μηδενική κατανάλωση ΖΝΧ. Αυτά για το χειμώνα στις καρτέλες θέρμανσης και ΖΝΧ. Για το καλοκαίρι, πάλι βάζεις τον ίδιο λέβητα αλλά με συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης ng1 = 1, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί Pn ώστε να συγκριθεί με την Pm.

Έτσι νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.