Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποχωρητήρια ΑμΕΑ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Recommended Posts

Υφιστάμενα κτίρια με χρήσεις εμπορίου και γραφείων, εκτός των κτιρίων που στεγάζουν γραφεία υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου φορέα, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας, καθώς επίσης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυγμα τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με μικτό εμβαδόν μικρότερο από 100 τμ μπορούν να εξαιρεθούν μόνο από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων υγιεινής για το κοινό, εφόσον αυτό προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες τους. 

 

Από την παραπάνω διατύπωση του ΝΟΚ δεν είναι σαφές αν η εξαίρεση αφορά υφιστάμενα κτίρια ή και νέα μετά την ισχύ του ΝΟΚ.

Όμως,  η εγκύκλιος ΑΜΕΑ 42382 16/7/2013 για την αντίστοιχη παράγραφο αναφέρει συγκεκριμένα για περιπτώσεις υφιστάμενων προ ισχύος ΝΟΚ χώρων, ότι

(δ) Στις περιπτώσεις των υφιστάµενων - πριν την ισχύ του παρόντος νόµου  χώρωνγια τα οποία 
εκδίδεται  οικοδοµική  άδεια  για  χρήση  εµπορίου,  γραφείων  και  καταστηµάτων  υγειονοµικού 
ενδιαφέροντος  µε  ανάπτυγµα  τραπεζοκαθισµάτων  στον  εσωτερικό  ή  εξωτερικό  χώρο  και  µικτό 
εµβαδόν µικρότερο από 100τ.µ. (δεν προσµετρώνται τα τ.µ. που δεν υπολογίζονται στον σ.δ.), οι 
χώροι αυτοί,  υποχρεούνται µεν να έχουν διασφαλίσει την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση, εξαιρούνται δε,  από τη δηµιουργία προσβάσιµων χώρων υγιεινής για  το κοινό, στις  περιπτώσεις που προκαλείται δυσανάλογη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη και συγκεκριµένα: 
•  Όταν  δεν  πραγµατοποιείται  ριζική  ανακαίνιση  και  οι  προτεινόµενες  επεµβάσεις    απαιτούν 
αναδιαµορφώσεις που θα µειώσουν σε ποσοστό µεγαλύτερο του 10% το ωφέλιµο εµβαδόν του 
καταστήµατος ή στις περιπτώσεις των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, το 10% του 
χώρου τραπεζοκαθισµάτων, ή 
•  Όταν  προκύπτει  ανάγκη  χωροθέτησης  χρήσης  WC  AµεΑ  σε  άλλον  όροφο  στον  οποίο  δεν 
υπάρχει πρόσβαση προδιαγραφών ΑµεΑ  ή ανάγκη χωροθέτησης σε χώρο που εξαιρείται από 
την υποχρέωση  πρόσβασης (παρ. 5. του παρόντος άρθρου) και το εναποµένον µικτό εµβαδόν 
είναι µικρότερο από 100τµ. ή  
•  Όταν  απαιτείται παρέµβαση στον φέροντα οργανισµό του κτιρίου. 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, είναι αστείο να ρωτάμε όοοολοι σχεδόν το ίδιο...αλλά επειδή είναι ένα φλέγον ζήτημα...θα ρωτήσω κι εγώ...

Λοιπό, έχω αναλάβει τη γνωστοποίηση για μία καφετέρια σε κτίριο νομίμως υφιστάμενο (προ του 1923) με ισόγειο 85 τμ και πατάρι 85 τμ , όλα κύριοι χώροι, σύνολο 170 τμ. Σχεδόν όλα τα τραπεζοκαθίσματα και δύο wc βρίσκονται στο πατάρι. 

Προφανώς απαιτείται η κατασκευή ΑΜΕΑ στο ισόγειο, έτσι δεν είναι? Αυτό περί έτους 2020 δεν αναφέρεται κατ' εμέ στα αποχωρητήρια αλλά στην προσβασιμότητα σωστά?

Επίσης μόλις μπαίνεις στο μαγαζί υπάρχει ένα σκαλί, λέω να βάλω μία μικρή μεταλλική ράμπα διότι θα έχω θέμα με την προσβασιμότητα, έτσι δεν είναι?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα,

σε καταστημα Υγ. ενδιαφεροντος(ψητοπωλειο με τραπεζοκαθισματα) , υπερυψωμενο ισογειο (+1,40μ) απο το πεζοδρομιο, καθαρου εμβαδου 95τμ, απαιτειται WC ΑΜΕΑ; Και αν ναι, προφανως πρεπει να κανω και ραμπα ή ηλεκτρικο αναβατοριο απο το πεζοδρομιο προς το καταστημα;

 

Και κατι αλλο.....

Στο χωρο έχω την κουζινα και τις τουαλετες. Το καθαρο εμβαδο για τον υπολογισμο των ατομων, δεν ειναι το ολικο εμβαδο του χωρου αφαιρωντας αυτους τους δυο χωρους; Η πρεπει να αφαιρεθουν και διαδρομοι για την κυκλοφορια των αμαξιδιων;

 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
ΑΜΕΑ 42382 16/7/2013
(δ) Στις περιπτώσεις των υφιστάµενων......................
 Όταν  δεν  πραγµατοποιείται  ριζική  ανακαίνιση  και  οι  προτεινόµενες  επεµβάσεις    απαιτούν 
αναδιαµορφώσεις που θα µειώσουν σε ποσοστό µεγαλύτερο του 10% το ωφέλιµο εµβαδόν του 
καταστήµατος ή στις περιπτώσεις των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος, το 10% του 
χώρου τραπεζοκαθισµάτων, ή 
 
Όταν μιλάμε για ριζική ανακαίνιση πως ακριβώς προσδιορίζεται; π.χ. γνωρίζουμε για τον Κενάκ και το 25%, αλλά η έννοια ισχύει γενικά ή κάπου υπάρχει κάποιος ορισμός εκτός Κενάκ; Γιατί απ' ότι καταλαβαίνω δεν λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα <100 τ.μ., αλλά και τη ριζική ανακαίνιση και τη μείωση του ωφέλιμου εμβαδού.
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σας το ξέρουμε ότι μπορεί να γινόμαστε λίγο κουραστική και σχεδόν να επαναλαμβανόμαστε Απλά επειδή το 2020 που είναι η καταλυτική ημερομηνία Όσον αφορά  για την υποχρέωση κατασκευής για ΑΜΕΑ, η ημερομηνία είναι πολύ κοντά και θα ήθελα να ξέρω το εξής Ενδιαφέρομαι για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με μικτό χώρο τα 80 τετραγωνικά και η οικοδομή είναι κατασκευασμένη πριν το 1990. Το κατάστημα θα το κάνω ανακαίνιση από την αρχή, ειναι υποχρεωτική η κατασκευή τουαλέτας για ΑΜΕΑ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλημέρα, έστω ότι απαιτείται σε ένα ΚΥΕ (πχ αναψυκτήριο) 1 αποχωρητήριο αλλά απαιτείται και τουαλέτα ΑΜΕΑ,

τότε, εγώ θεωρώ ότι η τουαλέτα ΑΜΕΑ προσμετρείται στους χώρους υγιεινής άρα, εάν απαιτείται μια τουαλέτα τότε αυτή μπορεί να είναι μόνο η τουαλέτα ΑΜΕΑ με μεικτή χρήση (ανδρών – γυναικών). Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται προθάλαμος στους χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ (ο νιπτήρας τοποθετείται εντός του χώρου). Συμφωνείτε με αυτά που γράφω, αν ναι μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια εγκύκλιος σχετική? (π.χ που να λέει ότι αν απαιτείται 1 WC αυτο μπορεί να είναι ΑΜΕΑ?)

Link to comment
Share on other sites

Roukat πολύ σωστά ... τα WC AMEA προσμετρούνται ως κανονικά WC (άρθρο 26, παρ. 1 ΝΟΚ) ...

Οι παραπάνω προσβάσιμοι χώροι υγιεινής συνυπολογίζονται στον αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλεται ανά χρήση από άλλες διατάξεις. 

Link to comment
Share on other sites

Γενικά διάβασε το άρθρο 5. παρ. 11 της παρακάτω απόφασης για να δεις τις όποιες εξαιρέσεις.

ΑΠΟΦ.
Υ1γ/Γ.Π/οικ.
47829 ΤΗΣ 21/23.6.2017 (ΦΕΚ 2161Β΄)
Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών
και άλλες διατάξεις

Άρθρο 5
Γενικοί υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων

11. ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ

Σε μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες δύναται η λειτουργία αποχωρητηρίου χωρίς προθάλαμο με την προϋπόθεση ο νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών να βρίσκεται εντός του αποχωρητηρίου.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες πρέπει να διαθέτουν καιαποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται, ταοποία δύναται να συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλονται ανά χρήση.

 

Link to comment
Share on other sites

@OLINAPAL  σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Σε συζήτηση με το υγειονομικό για έναν κατάστημα ΟΠΑΠ 103τμ μέσα στο οποίο θα λειτουργεί και αναψυκτήριο για όρθιους μόνο, έχω βάλει ένα WC αμεα και μου ε'ίπαν ότι θέλουν άλλο ένα κανονικό σύμφωνο με τις προδιαγραφές (δηλ ελαχ. διαστάσεις, προθάλαμο κλπ). Τους είπα ότι θεωρώ υπερβολή να βάλω κι άλλο wc αλλά αν θέλουν προθάλαμο το συζητάω και μου είπαν ότι εννοείται ότι το wc ΑΜΕΑ δε θέλει προθάλαμο. Κι αν θέλω να αφήσω μόνο ένα wc κι αυτο να είναι ΑΜΕΑ να τους φέρω καποια εγκύκλιο που να λέει ότι αν έχεις μόνο ένα wc αυτό μπορεί να είναι αμεα...

Αντίστοιχα φτιάχνω μία καφετέρια σε άλλη περιοχή στην οποία απαιτούνται 2 αποχωρητήρια αλλά απαιτείται και WC για ΑΜΕΑ. Εγώ έχω κάνει λοιπόν ένα wc με προθάλαμο και δίπλα ένα wc AMEA το οποίο δεν έχει προθάλαμο και μου ζήτησε το υγειονομικό προθάλαμο....

Πραγματικά έχω κουραστεί...και με βρίζουν και οι πελάτες...

Link to comment
Share on other sites

Αφού η απόφαση για του υγειονομικούς όρους λέει να "δύναται να συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλονται ανά χρήση" λέει πουθενά ότι ο συνυπολογισμός είναι πάνω από ένα?

Όσο για τον προθάλαμο στην περίπτωσή σου νομίζω απαιτείται και για ΑΜΕΑ. Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις κοινό προθάλαμο... Στο "Σχεδιάζοντας Για Όλους" αναφέρει στο "8"

"Όπου είναι δυνατόν συνιστάται οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υγιεινής για άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν ανεξάρτητη είσοδο, χωρίς κοινό προθάλαμο με τους υπόλοιπους χώρους υγιεινής."

Οπότε όπου δεν είναι δυνατόν μπορεί να γίνει κοινός προθάλαμος. Εγώ πάντως σε κάθε περίπτωση διαφωνίας με το Υγειονομικό στέλνω ερώτημα και το χρησιμοποιώ είτε για ενημέρωση ή για να τους δείξω την απάντηση. Το wc AMEA έχει μέσα δικό του νιπτήρα.

image.png.e1eff2f4f5d4ff0ee841e2b90367bac6.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.