Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποχωρητήρια ΑμΕΑ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Recommended Posts

Ανάλογο ερώτημα είχα θέσει και εγώ σε άλλη συζήτηση αλλά δε είχα πάρεια απάντηση. Δηλαδή, αν εντός ισογείου ΚΥΕ έχουμε χώρο αποκλειστικά βοηθητικής αποθηκευτικής χρήσης, που δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του καταστήματος, αυτός λαμβάνεται υπ΄ όψιν στήν επιφάνεια για χώρο ΑΜΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

Που είδες στα παραπάνω να αναφέρεται ότι σε κατάστημα "λιανικής πώλησης και έκθεσης" που από ότι κατάλαβα είναι εσένα (εκτός και μας πεις ακριβώς τη χρήση του) και όχι σε "κτίριο εμπορίου..." αναφέρει ότι απαιτείται ΑΜΕΑ..Ισως να εμπίπτεις στην προσβασιμότητα. της παρ 1 του αρθρου 26 του ΝΟΚ και αυτό θέλει συζήτηση αναλόγως του καταστήματος-κτιρίου.Σε καταστήματα λιανικής πώλησης (παλαιότερα) η τουαλέτα ήταν για το προσωπικό.

Έχεις δίκιο. H χρήση του καταστήματος θα είναι τουριστικό γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Τη λέξη γραφεία την αναφέρει o NOK στα υφιστάμενα καταστήματα που θα χρειαστεί μέχρι τo 2020 να έχουν προσαρμόσει τα w. c. για AMEA.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά εγώ πήγα το καλοκαίρι του 2012 (άρα μετά τον ΝΟΚ) στο υγειονομικό για να ρωτήσω τι απαιτείται για Κ.Υ.Ε. .

 

Μου είπαν ότι για πάνω από 100τ.μ. απαιτείται τουαλέτα ΑΜΕΑ. Λογικά αναφέρονται στον νόμο που αναφέρω στο #12.

 

Δεν ξεκαθάρισαν αν εννούν ωφέλιμο χώρο ή με αποθήκες, πατάρια κ.τ.λ. αλλά όταν λέμε κατάστημα εννούμε τον λειτουργικό χώρο του καταστήματος δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν τα καθίσματα, το παρασκευαστήριο κ.τ.λ. Η αποθήκη δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα 100τ.μ. ούτε και τα w.c. αν είναι σε υπόγεια στάθμη. Αυτοί οι χώροι είναι βοηθητικοί του καταστήματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κανένα νέο για το θέμα συνάδελφοι?

στα 100 τμ περιλαμβάνονται μόνο τα ωφέλιμα ή αυτά του Σ.Δ.? ο εξωτερικός χώρος (ωφέλιμος)?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Μετά από ερώτηση σε Υγειονομικό κατάστημα του Ν.Εβρου - που μάλιστα ρώτησα τρεις φορές και έντονα για να μην υπάρξει αργότερα ισχυρισμός ότι δεν κατάλαβαν την ερώτηση - WC για ΑΜΕΑ απαιτείται μόνο όταν το κατάστημα είναι μεγαλύτερο από 100τμ. Στο εμβαδόν αυτο προσμετράται το άθροισμα των εμβαδών της αίθουσα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μέσα (τώρα λέγεται "συναθροιση εντός") και του υπαίθριου χώρου που θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα έξω (τώρα λέγεται "συνάθροιση εκτός"). ΔΕΝ μετράνε αποθήκες, κουζίνες, τουαλέτες και καμία σχέση με το εμβαδόν του Σ.Δ.

 

Επαναλαμβάνω (τι μου έιπανε): Μη απαίτηση WC ΑΜΕΑ <= (<εμβαδόν συνάθροισης εντός>+<εμβαδόν συνάθροισης εκτός>) < 100τ.μ.

 

Εν ολίγοις, παίξτε με τον εξωτερικό χώρο και συνήθως καθαρίζετε...

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ για την απάντηση, αυτό είναι και το λογικό, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται πουθενά, οπότε πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που έκανες εσύ στο Δήμο που θα βγάλει την άδεια λειτουργίας για να βγάλει άκρη. Έτσι αναγκαστικά παίζεις με τον υπαίθριο όπως λές, ή για καλοκαιρινό μαγαζί ίσως να σώζει η δήλωση ότι δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ταυτόχρονα οι δύο χώροι (προσωπική εκτίμηση-διευκρινίζω και γω).

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Makiaveli

 

δηλαδή σου είπαν από την ΥΔΟΜ ότι προσμετρά και ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριο χώρο- κοινόχρηστο του δήμου- όπως πεζοδρόμιο, πεζόδρομος, πλατεία κλπ?

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή σου είπαν από την ΥΔΟΜ ότι προσμετρά και ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριο χώρο- κοινόχρηστο του δήμου- όπως πεζοδρόμιο, πεζόδρομος, πλατεία κλπ?

 

Οχι, για να είμαι ειλικρινής η περίπτωση μου δεν αφορούσε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο, οπότε δεν ρώτησα τι γίνεται σ'αυτην την περίπτωση (εγώ είχα περίπτωση ανάπτυξης σε πρασιά). Πάντος, κρίνοντας από τη στάση της, δεν την είδα να πολυενδιαφέρεται αν ο εξωτερικός χώρος ειναι σε πρασιά ή κοινόχρηστος. Το μόνο που μου τόνισε ήταν ("συνάθροιση εντός"+"συνάθροιση εκτός")<100τμ γιατι τα έντυπα των αδειών πλέον αναφέρουν μονο αυτο το πράγμα, και φυσικά τη δυναμικότητα που ειναι το αθροισμα τους (αναγωγή των εμβαδών σε αριθμο καθισμάτων με συντελεστή 1,20!). Μ'αυτη τη λογική, θα μπορούσε να σου πει λοιπον οτι μετράει και το εμβαδόν του κοινόχρηστου χώρου....

 

Η πλάκα βέβαια είναι οτι την ρώτησα τι γινεται σε περιπτωση που έχω εμβαδόν μεγαλύτερο από 100τμ. μου απάντησε πως σ'αυτη την περίπτωση, πρεπει να δώσει βεβαίωση η πολεοδομία για το αν χρειάζεται WC AMEA ή όχι. Κατόπιν αυτού, μάζεψα μπογαλάκια και πήγα στην πολεοδομία, η οποία μου είπε πως δεν είναι στην δική της αρμοδιότητα να δίνει τέτοιες βεβαιώσεις για άδειες λειτουργίας!!!

(θα έγραφα τώρα για άλλη μια φορά ότι είμαστε κράτος μπουρδέλο αλλά δεν το γράφω για να μη φάω ban :P)

 

Υ.Γ. Κάνε ότι μπορεις για να αποφύγεις τα >100τμ γιατί μέχρι να ξεκαθαρίσουνε ποιος ελέγχει και τι, θα μπλέξεις.....

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

γειά σας.

το κατάστημα που έχω είναι 56τ.μ. καθαρός εσωτερικά χώρος, κουζίνα 24τ.μ. και πέργκολα (με άδεια πολεοδομίας) περιπου 20 τ.μ.

W.C. 4,5τ.μ. (όχι για ΑΜΕΑ). Εντός των 56τ.μ. κάποιος χώρος στην πίσω είσοδο θα χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση αποθήκευση τροφίμων, ποτών κτλ. δηλαδή περίπου 7τ.μ. χάνονται για το χώρο αυτό και παρα το ότι είναι ενιαίος χώρος ο ωφέλιμος είναι τελικά 49τ.μ. Οπότε μπορώ με βάση τα παραπάνω να δείξω σε σχέδιο και να πω ότι ωφέλιμος χώρος καταστήματος 49(εντός)+20(εκτός) = 69τ.μ./1,4 = 49 άτομα άρα δεν υπάρχει απαίτηση για ράμπα και w.c. AMEA?

To κριτήριο τον 100τ.μ. στην περίπτωσή μου είναι 56+20 = 76τ.μ.<100? ή 49+ 20 = 69τ.μ.<100? 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.