Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τίτλος Μηχανικού από τμήμα Πολιτικών - Έργων Υποδομής


candus

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι. Καταρχήν θα ήθελα να προλάβω τους τυπολάτρες και όσους μένουν στο γράμμα του νόμου. Σκοπός της ανάρτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συναδέλφων για τον τίτλο που χρησιμοποιούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ΟΧΙ ως δημόσιοι υπάλληλοι. Κυρίως αναφέρομαι στον τίτλο που αναφέρεται σε πινακίδες, κάρτες, email κλπ και όχι τόσο στην υπογραφή μελετών.

 

Καλώς ή κακώς ο τίτλος δημιουργεί μία πρώτη εντύπωση στον πελάτη, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική, ειδικά όταν κάποιος συνάδελφος βρίσκεται στο ξεκίνημα και ακόμη περισσότερο στη χώρα μας όπου μερικές φορές ο τίτλος έχει περισσότερη σημασία ακόμη και από τις γνώσεις.

 

Ειδικά για το τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής, όπως και για το Πολιτικών Δομικών Έργων, επικρατεί μία σύγχυση η οποία οφείλεται κυρίως στην ιστορία τους. Ειδικότερα, τα πρώτα τμήματα δημιουργήθηκαν ως κομμάτι των Πολυτεχνικών σχολών Πολιτικών Μηχανικών (μικρό Πολυτεχνείο - Πολιτικοί Υπομηχανικοί). Στη συνέχεια, με την εξέλιξη των τμημάτων (δεν είναι σκόπιμο να αναφέρουμε όλη την ιστορία, είναι γνωστή στους περισσότερους), τους απέμεινε ο όρος "Πολιτικών" χωρίς τον όρο "Μηχανικός" καθώς και η κατεύθυνση (Δομικών ή Έργων Υποδομής). Τελικά, σήμερα στο πτυχίο επανέρχεται ο τίτλος "Μηχανικός" αλλά εξαφανίζεται ο όρος "Πολιτικός", ο οποίος παραμένει όμως για το τμήμα. Έτσι π.χ. το ΑΤΕΙΘ απονέμει τον τίτλο "Μηχανικός Έργων Υποδομής ΤΕ" για τους αποφοίτους του τμήματος "Πολιτικών Έργων Υποδομής".

 

Η παραπάνω σύγχυση, με τον τίτλο του τμήματος να διαφέρει από τον τίτλο του πτυχίου, μεταφέρεται και στον επαγγελματικό χώρο. Δεν θεωρώ σκόπιμο να χρησιμοποιεί κανείς τον τίτλο "Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής ΤΕ" καθώς είναι μακροσκελής και άκομψος. Αλλά και το "Μηχανικός Έργων Υποδομής ΤΕ" είναι ελλιπές, αφού απουσιάζει ο όρος που δίνει στον πελάτη άμεση εικόνα της ειδικότητας. Προσωπικά προτείνω το "Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ".

 

Από την άλλη υπάρχει και το θέμα του τίτλου στα αγγλικά, για αυτούς που συνεργάζονται με αλλοδαπούς. Το "Infrastructure Engineer" είναι από ασαφές έως αστείο για τους αλλοδαπούς. Προσωπικά θεωρώ ότι ο κοντινότερος τίτλος στα αγγλικά είναι το "Civil Engineer BSc".

 

Περιμένω τις απόψεις σας...

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο Τίτλος του πτυχίου είναι: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Τ.Ε.Ι. (τουλάχιστον το δικό μου αυτό γράφει). Καλά είναι να χρησιμοποιούμε τον τίτλο μας.

Link to comment
Share on other sites

Καλά είναι να χρησιμοποιούμε τον τίτλο μας.

 

Καλά είναι από ποια άποψη;;; Το "καλά είναι" το βρίσκω τελείως αόριστο. Το τι γράφεις ο τίτλος του πτυχίου το ξέρουμε. Και το ότι είναι διαφορετικός από τον τίτλο του τμήματος το ξέρουμε. Εσύ με τι ασχολείσαι;

 

Κι αν είχες συνεργασία με Άγγλους ή άλλους αλλοδαπούς πως θα ανέφερες τον τίτλο σου;

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μηνυθείς για αντιποίηση τίτλου. Αλλάζω το "καλά είναι" σε "σωστό είναι". Απλά με τον τίτλο μας ο απλός κόσμος δεν ξέρει τι είμαστε (δηλαδή ότι είμαστε πολιτικοί μηχανικοί στον τομέα των Έργων Υποδομής)

Edited by xaralampis-n
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε έχεις απόλυτο δίκαιο... Όταν μπήκα στη σχολή και συγγενείς και φίλοι με ρωτούσαν που πέρασα, στην απάντηση μου "Πολιτικών 'Εργων Υποδομής", το μυαλό όλων πήγαινε σε αντικείμενο συναφές με τα πολιτικά! Και όταν πήρα το πτυχίο στα χέρια αναρωτήθηκα..."τι μηχανικός έγινα; μηχανικός σκέτο;".

Πάντως για τον τίτλο "Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε." συμφωνώ απόλυτα. Στον επαγγελματικό χώρο ξέρουν σίγουρα τι σημαίνει το Τ.Ε. Όσο για τους αλλοδαπούς, ένας ίσως πιο ακριβής τίτλος, θα ήταν "Civil Infrastucture Engineer".

Link to comment
Share on other sites

Αυτά για τους τίτλους είναι για "συγγενείς και φίλους"... και είναι φαιδρότητες κατά την ταπεινή μου άποψη.

Και μου θυμίζει την εξής στιχομυθία:

- Τα έμαθες Μαριγούλα μου? Ο Γιαννάκης της Χαίδως και του Μηνά, πήρε το διδακτορικό του και τώρα είναι πλέον Δόκτωρ.

- Άι το σκασμένο, αυτός μηχανικός δεν ήταν? Τώρα σπούδασε και γιατρός? Προκωμένο παιδί, μπράβο!

 

 

Ως μηχανικός που δουλεύει με ξένες εταιρίες εδώ και 10 χρόνια, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό - για λίγο, μπορώ να πω και στους τρεις σας οτι καμιά μα καμία εταιρία δεν κοιτάει τι τίτλο δηλώνετε... μπορείτε να δηλώσετε και super duper, infrastructure, underground, overground, bridge and highway, structural civil forensic engineer, λίγη σημασία θα έχει όμως, πιστέψτε με. Το έχω πει πολλές φορές στο forum αυτό και θα το ξαναπω: οι εταιρίες του εξωτερικού δίνουν βάση στο τι ξέρεις να κάνεις και όχι στο τι λεει το πτυχίο σου.

Edited by Topap
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

@Topap : Αγαπητέ, αν διαβάσεις προσεκτικότερα την αρχική ανάρτηση θα αναθεωρήσεις τα λεγόμενα σου. Κανείς δε μίλησε για τον τίτλο του βιογραφικού σου προς ανεύρεση υπαλληλικής εργασίας. Αυτό απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους με τεχνική κατάρτιση και οι οποίοι μπορούν να σε κρίνουν ουσιαστικά. Εδώ μιλάμε για ελεύθερο επαγγελματία, ειδικά για νέο, για τον οποίο εν δυνάμει πελάτες του είναι ακριβώς η Μαριγούλα και η Χάιδω....!

 

Μακάρι να ζούσαμε σε μία χώρα όπου η ουσία μετράει περισσότερο από τους τίτλους. Πίστεψε με, αυτοί από τους αποφοίτους Μηχανικούς ΤΕ που έχουν δουλέψει σκληρά, τόσο σε επίπεδο κάλυψης γνώσεων με μεταπτυχιακές και άλλες σπουδές όσο και σε επίπεδο εμπειρίας, είναι οι πρώτοι που θα επιθυμούσαν να κρίνονται για τις πραγματικές τους δυνατότητες και να εξελίσσονται ανάλογα με αυτές.

 

Σου διαφεύγουν όμως δύο πράγματα:

1ον τα καθημερινά εμπόδια που συναντά ένας ελ. επαγγελμ. Μηχανικός ΤΕ στην καθημερινή του δραστηριότητα (πολλές φορές ανυπέρβλητα και αποκαρδιωτικά). 2ον Η πολύ μεγάλη σημασία της αλληλεπίδρασης της ψυχολογίας ενός ατόμου με την εξέλιξη του. Δυστυχώς, ο τίτλος ενός επαγγελματία παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αλληλεπίδραση, ειδικά όταν είναι καινούριος σε μία κοινωνία.

 

Ο τρόπος που σε βλέπουν οι άλλοι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μπορεί να σου δώσει ώθηση ή να σε αποτρέψει. Αυτά ίσως είναι πράγματα που δεν έχει χρειαστεί να τα σκεφτείς εσύ, διότι δεν αντιμετώπισες τέτοιο θέμα. Για κάποιον όμως που τα αντιμετωπίζει, είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και θεωρώ πολύ χοντροκομμένη και ρηχή αντίδραση από την πλευρά σου να τα χαρακτηρίζεις φαιδρότητες!

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

Εξάλλου αν κρίνω από τα παρελκόμενα της ειδικότητας στο προφίλ σου, δε θα έλεγα ότι πρόκειται για κάποιον που δε δίνει σημασία στους τίτλους.... "ευγενείας."..!!

Edited by candus
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω, το πρόβλημα των Τ.Ε είναι ότι δεν είναι πιασάδικος ο τίτλος τους? Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν κρίνεται από τις γνώσεις του? Τι να τον κάνεις τον τίτλο και τα μεταπτυχιακά, αν δεν ξέρεις που παν τα τέσσερα....γενικά το λέω και για Π.Ε και για Τ.Ε και για ΜΕ και ΞΕ

Link to comment
Share on other sites

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κρινόμαστε βασικά απ τη δουλειά μας και όχι αν η κάθε Χάϊδω θέλει να διαβάσει οτιδήποτε. Νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί πλέον. Όλα ειναι θέμα γνώσεων και ποιότητας εργασίας και ας σταματήσει πια!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.