Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κτιριο με τμήμα του σε άλλο οικόπεδο


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω το παρακάτω πρόβλημα σχετικά με ένα αυθαίρετο….

 

Έχω δηλώσει ένα αυθαίρετο εντός σχεδίου πόλεως (παραβάσεις διαμερισμάτωσης), αλλά μου ξέφυγε το ότι μπαίνει ένα τμήμα του κατά 40 cm στο οικόπεδο του γείτονα (στρίβει λιγάκι) με αποτέλεσμα να πρέπει να του βάλω και μια παράβαση για αλλαγή θέση κτιρίου….Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει σχέδιο πόλης, δηλαδή τα όρια υπάρχουν στην πολεοδομική μελέτη, όπου και εκεί φαίνεται η στροφή, με αποτέλεσμα, να απαιτείται η διόρθωση των ορίων των δύο γειτόνων, σωστά;;;

 

Δηλαδή θα πρέπει ο πελάτης μου να αγοράσει εκεί το τμήμα οικοπέδου από τον γείτονα, στο οποίο μπαίνει μες στο κτίσμα του…..προϋπόθεση για την παραπάνω πράξει είναι η βεβαίωση μηχανικού και για τα δύο οικόπεδα περί μη αυθαιρέτων…

 

Κάποιος άλλος τρόπος υπάρχει (τροποποίηση σχεδίου πόλεως);;;;;

 

Στην περίπτωση όπου ο γείτονας δεν είναι νόμιμος και δεν θέλει να κάνει νομιμοποίηση, θέλει να μείνει η κατάσταση ως έχει (με το σπίτι του άλλου μέσα στο δικό του), μπορώ να ζητήσω ακύρωση της δήλωσης για τον πελάτη μου και επιστροφή χρημάτων;;;;;;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

για να λες για πολεοδομικη μελετη...εννοεις οτι υπαρχει και πραξη εφαρμογης...και αν ναι...ειναι κυρωμενη???...εχει μεταγραφει???

Ποτε εγινε η ανοικοδομηση???

Τι δειχνει το τοπογραφικο της αδειας???

Τι εχει χτισει ο πελατης??... τι εχει χτισει ο γειτονας??

 

κατεβασε ενα σχεδιακι...θα βοηθουσε...

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Επέστρεψα με στοιχεία!

 

Παραθέτω το απόσπασμα από την πολεοδομική μελέτη του Οικισμού η οποία έχει γίνει το 1990. Η Πράξη εφαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί…

 

Η ανοικοδόμηση του κτιρίου του πελάτη μου έγινε το 1985, πριν την πολεοδομική μελέτη…το τοπογραφικό της αδείας δείχνει το κτίριο να είναι τοποθετημένο σωστά, μέσα στα όρια του οικοπέδου του, ενώ στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται και στην πολεοδομική μελέτη (οικόπεδο 04), ένα τμήμα του μπαίνει στον γείτονα (οικόπεδο 03)….

 

 

Από την στιγμή που δεν έχει γίνει η πράξη εφαρμογής (δεν έχουν υπολογιστεί εισφορές σε γη και σε χρήμα) και άρα δεν έχουν καθορισθεί οι τελικές ιδιοκτησίες, μπορώ να κάνω ένα νέο τοπογραφικό, όπου θα αποτυπώνω την πραγματική κατάσταση, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής και να είμαι πολεοδομικά καλυμμένος;;( βάζοντας μια παράβαση επιπλέον λόγω αλλαγής θέσης κτιρίου ;)

 

Διαφορετικά τι μπορεί να γίνει… (ακύρωση δήλωσης και επιστροφή χρημάτων, εξαγορά τμήματος από γείτονα….);;;;;;;

post-824-0-21763700-1353344919_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το τοπογραφικό και το Δ.Κ. της Ο.Α. είναι σωστά; Μπορείς δηλαδή να τα επιβεβαιώσεις σήμερα; Αν ναι τότε θεωρώ πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις νέο Τοπογραφικό με ΕΓΣΑ τότε εισάγεις στο σύστημα και τα δύο τοπογραφικά και περιγράφεις στην τεχνική σου έκθεση ή στα σχόλια τι έχει συμβεί.

Αλλά περίμενε και άλλη άποψη μήπως είμαι τελείως λάθος....

Link to comment
Share on other sites

Αφήστε την Πολεοδομική Μελέτη ήσυχη, δεν έχει καμία σχέση. Τροποποίηση Πολεοδομικής Μελέτης δεν γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα. Το πολύ-πολύ να γίνει διόρθωση της Κτηματογράφησης που έχει προηγηθεί (και κάνει το υπόβαθρο στην συγκεκριμένη περίπτωση),

 

αλλά,

 

Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό. Το κτίριο μπαίνει στο άλλο οικόπεδο ή δεν μπαίνει; Πρέπει να ανατρέξεις στα τοπογραφικά των συμβολαίων της απόκτησης. Και επειδή ο «μπακλαβάς» που φαίνεται μυρίζει έντονα διανομή, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξεις σε παλιότερα διαγράμματα για να δεις αν τα όρια του οικοπέδου έχουν εφαρμοστεί σωστά.

 

Οπότε, μάλλον θα τεθεί και θέμα ορθότητας του τοπογραφικού της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζω αυτές τις ημέρες. 

Σε οικισμό με κυρωμένη διανομή το κτίριο του πελάτη μου πατάει ελάχιστα μεν (αλλά γενικεύω την ερώτηση) στο οικόπεδο του γείτονα. Ο πελάτης μου έχει 2 οικοδομικές άδειες για το κτίσμα. Αρχικά με λάθος τοπογραφικό αλλά μετά με σωστό που δείχνει ότι είναι λίγο εκτός οικοπέδου. Επειδή έχει κτίσει κι άλλο όροφο χωρίς άδεια, θέλει τώρα να το τακτοποιήσει. Η ερώτησή μου αφορά το τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται στο οικόπεδο του γείτονα. Οι απόψεις που άκουσα σε μία μέρα ήταν οι εξής:

1)από μηχανικό: εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 20 χρόνια από την αρχική άδεια και εφόσον δεν το διεκδικεί το τμήμα εκείνο ο γείτονας, δείχνω τροποποιημένο το όριο του οικοπέδου ώστε να φαίνεται ότι το κτίριο είναι εντός του πελάτη μου και αργότερα όταν κάποια στιγμή γίνει συμβόλαιο, θα φαίνεται "...στον τίτλο πχ 200τμ και με την επιτόπια μέτρηση 202τμ"

2)από μηχανικό: να τακτοποιήσω ολόκληρο το κτίριο με μία δήλωση στον 4178/13, δείχνοντας το όριο του οικοπέδου στη σωστή θέση (δλδ ότι το κτίριο βγαίνει στο οικόπεδο του γείτονα) για να είμαι εγώ καλυμμένος,

3)από μηχανικό: να βάλω υπεύθυνες δηλώσεις των δύο γειτόνων στις οποίες να υπογράφουν πως συμφωνούν μεταξύ τους για την "μετακίνηση" του ορίου ώστε να μην έχω κάποιο πρόβλημα εγώ αργότερα.

4)από δικηγόρο: να το τακτοποιήσω κανονικά ολόκληρο γιατί σ' όποιο δικαστήριο κι αν πάνε θα δικαιωθεί ο πελάτης μου εφόσον έχει χτίσει και δεν τον σταμάτησε ο γείτονας την περίοδο που έχτιζε.

5)από δικηγόρο: εκείνο το κομμάτι δεν τακτοποιείται και δεν μπορεί να το πάρει ο πελάτης μου καθώς δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. 

 

Κι όλα αυτά τα άκουσα μέσα σε 2 ώρες....

 

Από τη μία πλευρά δε βλέπω λογικό να μην τακτοποιήσω εκείνο το τμήμα του κτιρίου βρίσκεται στο άλλο οικόπεδο καθώς στο γείτονα είναι άχρηστο και προφανως δύσκολα θα κατεδαφιστεί (3όροφη οικοδομή). Από την άλλη είναι στο οικόπεδο του γείτονα οπότε θεωρητικά δεν μπορώ να επέμβω και μάλιστα να το τακτοποιήσω με μία δήλωση και φυσικά αν θέλει ο γείτονας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάτι παρόμοιο;

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Όντως προβληματικές αυτές οι περιπτώσεις και δεν ξέρω δυστυχώς αν θα καταφέρεις να πάρεις ακριβή απάντηση.

Πάντως έχει συζητηθεί και εδώ 

http://www.michanikos.gr/topic/35840-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D-417813/?view=findpost&p=876966

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.