Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποίηση ΝΟΜΙΜΟΥ Κτηρίου - γίνεται; Μπορεί να υπαχθεί στον Ν.4014/11 κτίσμα με άδεια νομιμοποίησης που εκκρεμούν ανεξόφλητα πρόστιμα;


Recommended Posts

Το 2004 εκδοθηκε αδεια νομιμοποιησης (υπογειο) με την πληρωμη της πρωτης απο τις 6 ισοποσες δοσεις του προστιμου (προ του '83, 2 επι το προστιμο ειδικης εισφορας).

 

Οι υπολοιπες δοσεις δεν πληρωθηκαν και πηραν και προσαυξηση.

 

Τωρα μπορω να επωφεληθω το νομο 4014 και να υπαχθει το κτισμα ετσι ωστε να καταργηθουν τα προστιμα του?

 

Νομιζω πως ειναι αρκετα ιδιαιτερο το ερωτημα αυτο, και περιμενω τις απαντησεις για να το συζητησουμε

 

Ευχαριστω για τον χρονο σας συναδελφοι

Link to comment
Share on other sites

Οπως το λες στον τίτλο σου φαίνεται παράδοξο και αντίθετο από αυτό που είναι λογικό.Ενα νόμιμο κτίριο να το κάνουμε "αυθαίρετο" ? Πως μπορεί να γίνει αυτό? Γιατί αν δεν το τακτοποιήσουμε προφανώς και δεν μπορούμε να το ξανανομιμοποιήσουμε με το άρθρο 26. Το παρόμοιο θέμα που ισχύει στον 4014 είναι όταν ένα αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί και εμείς για διάφορους λόγους το τακτοποιούμε.Αυτό όμως συμβαίνει ,λόγω της τρέλας αυτού του νόμου, αλλά και λόγω του ότι δεν έχει υπάρξει άλλη πράξη γιαυτό στο παρελθόν

.Κατά τη γνώμη μου μάλλον δε γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται να υπαχθεί στον Ν.4014/11, όχι για να πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση για 30 χρόνια, αλλά για να ισχύσουν γι αυτό οι ευεργετικές διατάξεις περί διαγραφή παλαιοτέρων προστίμων που προβλέπει ο 4014/άρθρο24/παρ.11/εδάφιο2&3 "...Καταβληθέντα ποσά προστίμων δυνάμει άλλων διατάξεων συμψηφίζονται.......ανείσπρακτα βεβαιωθέντα ποσά προστίμων δυνάμει άλλων διατάξεων διαγράφονται"

 

Διευκρινίζεται πιο καλά στην Εγκύκλιο 7/28-5-2012 /παρ.Γ4: "Για τις προ 28-7-2011 διαπιστωθείσες αυθαιρεσίες για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με παλαιότερες διατάξεις και οι οποίες μετά την 28-7-2011 έχουν κατεδαφιστεί ή νομιμοποιηθεί με το Α22 του ΓΟΚ 85 είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο Ν4014/11 προκειμένουνα ισχύσουν και γι αυτές οι ρυθμίσεις περί διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων......"

 

Ακόμη δες την εγκύκλιο 17/23-10-12 /παρΑ4: "Διαγραφή προστίμων" Εδώ δίνονται εξηγήσεις σχετικά με την διαδικασία: Πρώτα κάνεις αρχική υποβολή στον 4014, πληρώνει ο πελάτης μόνο παράβολο (ίσως συμψηφίζεται με τα ήδη πληρωμένα πρόστιμα;), αναβαθμίζεις την δήλωση σε προσωρινή υπαγωγή δηλώνοντας "προς έκδοση άδειας", μετά σκανάρεις και ανεβάζεις την Οικ.Άδεια Νομιμοποίηση,ς που έχεις και αν θες κάτι άλλο (εγώ ανέβασα φωτογραφίες, απόφαση παλαιότερης εξαίρεσης από κατεδάφιση τμήματος κλπ), μετά κάνεις ηλεκτρονική αίτηση (καρτέλα αιτήσεις) να σου αναβαθμίσουν την δήλωση σε οριστική υπαγωγή (δεν γίνεται από σένα). Κατόπιν πας φάκελο στην πολεοδομία με την οριστική υπαγωγή & Υ.Δ ιδιοκτήτη ότι τα πρόστιμά αφορούν το υπαχθέν στον 4014 ακίνητο, παλαιά προστιμα και αιτήσαι διαγραφή παλαιοτέρων προστίμων. Μετά είναι δουλειά της πολεοδομίας με καταλόγους στην ΔΟΥ κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας...ελπιζω να βρειτε και εσεις οταν τη χρειαστειτε τη βοηθεια που ελαβα.

 

Εχω ομως να πω κατι στον Ευνοστο, για την εγκυκλιο - την οποια αγνοουσα - που μου προτεινει. Στο κειμενο της - οπως το κατεβασα - υπογραμμιζονται τις λεξεις ''...με παλιοτερες διαταξεις και οι οποιες μετα την 28-7-2011 εχουν κατεδαφιστει η νομιμοποιηθει με το αρθρο 22 του ν.1577/85...''. Η περιπτωση του υπογειου μου ομως εχει αδεια νομιμοποιησης το 2004. Αρα εγω καταλαβαινω οτι δεν με πιανει. Επιπροσθετα η νομιμοποιηση - το λεω και στο αρχικο μηνυμα - εγινε με το ν1337/83 και οχι με του 85. Αρα παλι δεν με πιανει........ Ετσι δεν ειναι ή εγω το ερμηνευω λαθος??

Θα εκτιμουσα πολυ αν ο Ευνοστος και η Μαρθα - η οποιος αλλος θελει - μπορουν να με βοηθησουν ξανα....Ευχαριστω και καλο βραδυ.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο με την ανησυχία σου για το "...μετά την 28-7-2011 έχουν κατεδαφιστεί ή νομιμοποιηθεί..."

Όμως η εγκύκλιος 7 χρησιμοποιεί χρόνο παρακείμενο - "έχουν νομιμοποιηθεί" - Όχι αόριστο ή μέλλοντα ή υπερσυντέλικο (νομιμοποιήθηκαν/νομιμοποιηθούν/είχαν νομιμοποιηθεί). Τυχαίο; δεν νομίζω!

Συγνώμη για την γραμματική αλλά έχει σημασία (θα γίνουμε φιλόλογοι στο τέλος για να μπορούμε να ρυθμίζουμε αυθαίρετα με τέτοιο μπάχαλο)

 

Παράδειγμα:

Λέω στα 4 παιδιά μου: "όποιος μετά τις 8:00 η ώρα, που θα γυρίσω σπίτι, έχει διαβάσει, θα του πάρω παγωτό". Αυτός που θα τελειώσει νωρίτερα π.χ. στις 7:00, δεν είναι άδικο να μην πάρει παγωτό;

 

Όπως καταλαβαίνεις το θέμα της εγκυκλίου απαιτούσε πιο σοβαρή σύνταξη. Η τοπική μου πολεοδομία είναι ενήμερη για το χρονικό πρόβλημα στην εγκύκλιο (ρώτησα, γιατί αυτή θα κάνει έλεγχο φακέλου, μετά την οριστική υποβολή) και συμφωνεί μαζί μου, ότι δηλαδή προγενέστερες νομιμοποιήσεις υπάγονται κι αυτές και μάλιστα κατά μείζονα λόγο.

Εγώ υπέβαλα 2 διαφορετικές δηλώσεις με άδεια νομιμοποίησης του 2008, για διαγραφή προστίμων. Δυστυχώς για μένα επιβεβαιώθηκε η ανησυχία σου για το "μετά". Ο διαχειριστής των 2 δηλώσεών μου τις απέριψε λόγω του "μετά"!

Σου παραθέτω την παρατήρησή του:

Σύμφωνα με την παρ. Γ4 της εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ-ΔΟΚΚ 7/2012, δεν μπορεί να υπαχθεί στο ν. 4014/2011 αυθαίρετη κατασκευή που έχει νομιμοποιηθεί ΠΡΟ της 28.7.2011, προκειμένου να ισχύσουν οι ρυθμίσεις του ως άνω νόμου για διαγραφή ανείσπρακτων ποσών προστίμων. Μήπως απλώς έχετε εισάγει λάθος αρχείο;

Εάν έχει δίκιο ο διαχειριστής των δηλώσεών μου, τότε η εγκύκλιος 7 πιάνει μόνο τις νομιμοποιήσεις από 28.7.2011 έως 21.9.2011 (δημοσίευση του ΦΕΚ του Ν4014/11), αφού - μετά - πας έτσι κι αλλιώς με το Α26 του Ν4014/11 και βγάζεις άδεια νομιμ/σης σε 3 χρόνια. Δεν χρειαζόταν εγκύκλιος, έτσι κι αλλιώς είναι μεταγενέστερη από την λήξη. ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΑΝΕΙ ΜΟΝΟ 2 ΜΗΝΕΣ!

 

Και με την κατεδάφιση; Πως τεκμηριώνει κάποιος πότε κατεδάφισε; Αν κατεδάφισε πριν την έβαψε; ενώ, αν κατεδάφισε μετά, γλιτώνει; Δεν είναι άδικο και παράλογο;

 

Μέσα σε όλα αυτά τα παράλογα, ζήτησα ηλεκτρονικά να επανεξεταστεί η αίτησή μου, γιατί νομίζω πως ο διαχειριστής κάνει λάθος ερμηνεία, αφού συμβουλεύτηκα δικηγόρο, φιλόλογο και πολεοδομία, ως προς την ορθότητα της άποψής μου. Όλοι μου είπαν πως έχω δίκιο με τον "παρακείμενο". Όμως μην σε πάρω στον λαιμό μου. Όταν μου απαντήσουν θα παραθέσω την απάντηση.

Όσον αφορά την νομιμοποίηση με 1337/83 που λες, δεν το έχω αντιμετωπίσει, αλλά νομίζω πως γίνεται (π.χ. ο γιος μου που είχε διαβάσει από χθες τα μαθήματά του, γιατί να μην πάρει παγωτό;). Είναι θέμα τεκμηρίωσης δηλαδή το Α22 του ΓΟΚ85 αναιρεί ή συμπληρώνει διατάξεις του 1337/83 ως προς το συγκεκριμένο θέμα; Κουβέντιασέ το με την πολεοδομία σου πρώτα από όλα , γιατί αυτοί θα εξετάσουν μετά τον φάκελο.

Πάντως, κάνω μία σκέψη, πώς μπορώ - αν χρειαστεί - να "φρεσκάρω" την άδεια του 2008 (π.χ. αναθεώρηση;) ώστε να γίνει μεταγενέστερη της 28.7.2011. Μήπως μπορείς εσύ;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε έχω εντυπωσιαστεί – μη σου πω συγκινηθεί – από τη απάντηση σου και το χρόνο που μου αφιέρωσες! Είναι σαν να με απάντησε ο εαυτός μου σε αυτό το θέμα. Τέτοια ομοιότητα σκέψεων και προβληματισμών έχουμε! Και το κείμενο σου τρέχει μοναδικά. Αν τα εκθείασες έτσι στην υπηρεσία θα δικαιωθείς! Αλλιώς να παν να πνιγούν!!

 

Όλο το απόγευμα χθες σκεφτόμουν αυτά που γράφεις εδώ, ότι δηλαδή:

  1. Τι νόημα έχει να ωφεληθούν μόνο οι αυτοί του διμήνου - που εγώ θα το κάνω και εξάμηνο εκτιμώντας άδειες οι οποίες περιμένουν στις πολεοδομίες - εκτός αν η εγκύκλιος φωτογραφίζει κάτι, κάπου και για Κάποιον….
  2. Εδώ η χρήση της γραμματικής, που είναι πονοκέφαλος για όλον τον 4014,

    1. ή είναι υπέρ μας (παράδειγμα παγωτού) και απλά δεν διατυπώθηκε σωστά και το μόνο που καταφέρνει είναι να μας μπερδεύει,
    2. ή αφήνει τα γνωστά παράθυρα ανοιχτά - εσκεμμένα ή μη, ποιος νοιάζεται - και θα τρέχουμε και πάλι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες όπως εσύ...
    3. ή ο υπάλληλος ‘τυφλώνεται’ από την ημερομηνία και την γραμμή από κάτω και τον πίνουμε μια και καλή…
       

 

Πάντως συγχαρητήρια για την υπομονή σου για τις υποθέσεις που τρέχεις… Σου εύχομαι να βγεις κερδισμένος.

 

Σου παραθέτω τα εξής:

Εγώ ξέρω ότι το παράβολο το πληρώνεις όλο στην αρχή, ανεξάρτητα από πληρωμένα πρόστιμα που έχεις. Όχι, γιατί κλείνεις το μάτι στη πρώτη σου απάντηση ότι συμψηφίζεται με αυτά, αλλά μόνο στο τέλος δεν γίνεται η συμψήφιση?

 

Ξέρεις, την άδεια νομιμοποίησης του υπογείου (2004) ακολούθησαν άλλες δυο για την οικοδομή (2005). Και οι δυο αφορούσαν διαρρυθμίσεις σε υπόγειο και ισόγειο κατάστημα (supermarket DIA), το οποίο τώρα έχει κλείσει. Είναι αρχή όλων ότι με την υπαγωγή στο 4014 θέλω να επωφεληθώ της διαγραφής των προστίμων και όχι να ανοίξω πληγές και να χάσουν την ισχύ οι άδειες ή να μπερδευτούμε γενικότερα. Καταλαβαίνεις τι λέω? Δεν φοβάμαι, απλά δεν έχω κάνει τη διαδικασία που περιγράφεις και γι΄αυτό ρωτώ εσένα…

 

Όσον αφόρα αναθεώρηση της άδειας, αυτή νομίζω ότι μπορεί να γίνει μέσα στα 4 χρόνια που ισχύει η άδεια, έτσι δεν είναι? Είσαι οριακά δηλαδή εσύ? 2008-2012…Εγώ μπορώ?

 

Κατανόησε με αν δεν ξέρω μερικά πολεοδομικά ή θέματα του 4014, αλλά η κύρια ασχολία μου είναι αυτή του εργοταξίου - εδώ και ένα χρόνο δουλεύω στην ΑΕΓΕΚ σε μια οδοποιία και τα έχω αφήσει λίγο πίσω.

 

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βασιστώ στα γραφόμενα σου, θα τα εξηγήσω (πάλι, ήδη το έκανα γιατί και εγώ μπερδεύτηκα με την γραμματική στο επίμαχο σημείο) στη δικηγόρο και στον προϊστάμενο της υπηρεσίας και οπωσδήποτε θα περιμένω ανυπόμονα για νέα σου.

 

Σε ευχαριστώ και πάλι. Ίσως μου δοθεί η ικανοποίηση να σου ανταποδώσω τη βοήθεια και τις συμβουλές που μου έδωσες.

 

Καλό βράδυ σε όλους

Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος δεν καλύπτει τις προ 28-7-2012 νομιμοποιήσεις και κατεδαφίσεις.

Το σχέδιο της εγκυκλίου (όπως είχε διαρρεύσει από τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ) ανέφερε "είτε προ, είτε μετά την 28-7-2011". Όμως την τελευταία στιγμή η προηγούμενη διατύπωση έγινε "μετά την 28-7-2011" (μάλιστα η επίμαχη φράση είναι υπογραμμισμένη).

Δυτυχώς όσοι νομιμοποίησαν (ή κατεδάφισαν) πριν την 28-7-2011, δεν γλυτώνουν τα υψηλά πρόστιμα.

Edited by Manolis gon
διόρθωση ημερομηνίας
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Armenopoulos θα με ενδιέφερε αν έχεις το σχέδιο της εγκυκλίου 7 , να παρέθετες αυτολεξί την επίμαχη παράγραφο Γ4. Χρησιμοποιεί "παρακείμενο"; Η εγκύκλιος δεν είναι νόμος για να αλλάξει το σχέδιο κατά την ψήφιση στην Βουλή, είναι ερμηνεία του νόμου. Σήμερα ερμηνεύεται έτσι κι αύριο αλλιώς; Ο νόμος είναι δεδομένος κατά την σύνταξη της εγκυκλίου.

Το θέμα είναι πολύ φλέγον (παίζονται μεγάλα πρόστιμα για διαγραφή πχ. 100.000€) γι αυτό ότι εμπειρία έχει ο καθένας είναι πολύ χρήσιμο να την ανεβάσει.

 

Σε άλλο topic κατατέθηκε η εξής εμπειρία: μηχανικός κατέθεσε στην πολεοδομία 2 άδειες νομιμοποίησης π.χ.τον 5/2011. Η μία εκδόθηκε τον 6/2011 και η άλλη, που χρειάστηκε κάτι εγκρίσεις παραπάνω, εκδόθηκε τον 12/2011. Αφού ο 4014 είναι πλυντήριο, καθώς εύστοχα ειπώθηκε, θα κάτσει κάποιος να τις διακρίνει; και για πιον λόγο; πού αποσκοπεί η διάκριση; Αφού έτσι κι αλλιώς οι παραβάσεις είναι "διαπιστωθείσες προ"

 

Αγαπητέ Thankafe για το παράβολο έχεις δίκιο. Έτσι κι αλλιώς θα πληρωθεί για να πετύχεις υπαγωγή. Απο εκεί και πέρα, το παράβολο αποτελεί μέρος του "ενιαίου ειδικού προστίμου", σωστά; Τα παλαιότερα πληρωμένα πρόστιμα συμψηφίζονται με το "ενιαίο ειδικό πρόστιμο". Η συμψήφιση γίνεται στο τέλος, όπως λες. Δηλαδή, πιστεύω, αν έχεις π.χ. παλαιότερο πληρωμένο πρόστιμο 1500€ και πληρώσεις τώρα παράβολο υπαγωγής 500€ τότε οφείλεις ακόμη 1000€ υπόλοιπο προστίμου. Αν πληρώσεις παράβολο υπαγωγής 2000€, τότε έχεις εξοφλήσει, χάνοντας και 500€

Για την αναθεώρηση άδειας (φρεσκάρισμα) ισχύει η τριετής παράταση των αδειών που ήταν σε ισχύ την 1.3.2011. Ευτυχώς εμένα με πιάνει η παράταση. Όμως τι θα έλεγες εσύ Thankafe για νέα "άδεια νομιμοποίησης" λόγω αυθαίρετης αλλάγης χρωματισμών όψεων ή αλλαγής κιγκλιδωμάτων ή τέλος πάντων κάτι στις όψεις του κτιρίου που έγινε αυθαίρετα, ώστε να μην θίγει την παλιά νομιμοποίηση του 2004, γιατί σαν αυθαιρεσία όψεων θα έπρεπε να έχει περάσει ΕΠΑΕ (υποθέτω είναι ειδικό κτίριο, όχι κατοικία); Δεν ξέρω κι όλας αν περάσει λόγω κατάργησης του ΓΟΚ / Α22...

Για όλα υτά φοβάμαι ότι πρέπει να περιμένουμε την 31-1-2013 που λένε ότι θα κατεβάσουν στην Βουλή τον νέο νόμο αυθαιρέτων που θα αντικαταστήσει τον 4014 και θα ενσωματώσει τον ΝΟΚ (βλ. σοφίτες, υπόγεια, σκάλες, Δ) και θα ενσωματώσει τις Υπ.Αποφάσεις, εγκυκλίους κλπ.

Εγώ πάντως ακόμη περιμένω την εξέλιξη της ένστασής μου μετά την απόρριψη. Φαίνεται ότι το ψάχνουν...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γ4 : "...μετά την 28-7-2011 έχουν κατεδαφιστεί ή νομιμοποιηθεί..."

 

2η απόρριψη της ένστασής μου. Ο διαχειριστής του συστήματος του ΤΕΕ προώθησε την ένστασή μου στο ΥΠΕΚΑ. Μου απάντησαν με e-mail από το ΥΠΕΚΑ απ΄ ευθείας (παραθέτω αυτολεξεί):

 

[ Στο ν. 4014/11 υπάγονται οι αυθαίρετες κατασκευές προ 28-7-2011.

Ο ν. 4014/11 ίσχυσε από 21-9-2011.

Επομένως διαπιστώθηκε οτι στο χρονικό διάστημα από 28-7-2011 μέχρι 21-9-2011 μερικά από τα προ της 28-7-2011 αυθαίρετα είχαν νομιμοποιηθεί ή κατεδαφιστεί.

Για την ίση αντιμετώπιση των πολιτών προέκυψε η ανάγκη διευκρίνισης με την Εγκύκλιο 7/12 για αυτά τα αυθαίρετα, τα οποία είχαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο 4014/11 ως προϋφιστάμενα αυθαίρετα της 28-7-2011, αλλά επειδή ο νόμος ίσχυσε την 21-9-2011 στο επίμαχο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευεργετική ρύθμιση και κατεδαφίστηκαν ή νομιμοποιήθηκαν.

Θα συζητηθεί η δυνατότητα επίλυσης με τροποποίηση του νόμου. ]

 

Όπως καταλαβαίνεται , όλο αυτό στήθηκε για το δίμηνο 28-7-2011 έως 21-9-2011. Προφανώς είναι πολύ φωτογραφικό (ποιά ίση αντιμετώπιση πολιτών...;).

Θα υποβάλλω άμεσα νέα ένσταση και συγκεκριμένο ΕΡΩΤΗΜΑ:

Τα ακίνητα με α) διαπιστωθείσες παραβάσεις προ 28-7-2011 β) εκκρεμή παλαιά πρόστιμα και γ)άδεια νομιμοποίησης με Α22/ΓΟΚ85 εκδοθείσα προ 28-7-2011 υπάγονται στον Ν4014 για διαγραφή παλαιοτέρων προστίμων; Αν όχι πώς αντιμετωπίζονται;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.