Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνική έκθεση προσδιορισμού του εδάφους


 
anna

Recommended Posts

Νομιζω συναδελφοι οτι πρεπει να ξεκαθαρισθουν ορισμενα πραγματα

1) Η αποφαση Δ 17α/67/1/ΦΝ 275 του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορα την εκπονηση γεωτεχνικων μελετων και ποτε απαιτουνται αναφερει σαφως οτι οι περιλαμβανομενες περιπτωσεις αφορουν ΜΟΝΟ την ικανοποιηση απαιτησεων του ΕΑΚ και οχι απαιτησεις απο στατικα φορτια .Αρα η επιλογη του ειδους του εδαφους με αυτον τον τροπο (οπτικη αναγνωριση και τεχνικη εκθεση ) αφορα την επιλογη της κατηγοριας εδαφους για να βρουμε ποιο φασμα θα χρησιμοποιησουμε (βλ. ΕΑΚ αρθρο 2.3) και τα αλλα απαιτουμενα απο τον ΕΑΚ.

2) Τωρα το ποια ειναι η κατηγορια (συμφωνα παντα με τον ΕΑΚ) μπορει νομιζω με ακριβεια να καθορισθει οπτικα απο ενα εμπειρο ματι (οσο και να ξενιζει αυτο σας το βεβαιωνω μετα απο 27 χρονια εμπειριας και συναντηση απειρων περιπτωσεων ) με βασει τα πολυ γενικα χαρακτηριστικα που ΑΠΑΙΤΕΙ ο ΕΑΚ

3) Εκει που υπαρχει προβλημα ειναι η αντοχη και καθιζησεις του εδαφους σε στατικα φορτια οπου για κοινα εργα ακολουθειται εδω και δεκαδες χρονια η τακτικη της εμπειριας απο παρακειμενες κατασκευες ή απο τη γενικη γνωση της περιοχης (π.χ καλο θα ηταν καθε συναδελφος να ανατρεξει στα αρχεια Δημοσιων Υπηρεσιων για την ευρεση γεωτεχνικων μελετων που πιθανον εχουν γινει στην περιοχη του .Πιστεψε με οτι θα βρει θησαυρο ,αν βεβαια βρει πρωτα κατανοηση )

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1) Διευθυνσεις Τεχνικων Υπηρεσιων Νομαρχιων-Πολεοδομιες

2) Τεχνικες Υπηρεσιες Δημων και Κοινοτητων (ΤΥΔΚ)

3) Οργανισμος Σχολικων Κτιριων

4) Τραπεζες

5) Νομικα Προσωπα Δημοσιου και Ιδιωτικου Δικαιου (ΔΕΗ, Επιχειρησεις Υδρευσης ,Λιμενικα Ταμεια κ.λ.π)

6) Υπουργεια (οπως π.χ ΥΠΕΧΩΔΕ)

Οι παραπανω φορεις εχους δεκαδες γεωτεχνικες μελετες διοτι σχεδον ΟΛΑ τα δημοσια εργα που γινονται εξ αρχης εχουν σαν προαπαιτουμενη τη γεωτεχνικη μελετη .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ.

 

Να ενημερώσω εδώ το forum ότι τις μελέτες αυτές μπορείτε να τις βρείτε σε μορφή pdf, ελεύθερα διαθέσιμες στον καθένα, στο διαδίκτυο στους αντίστοιχους ιστότοπους των δημόσιων υπηρεσιών.

Καλά, μη βαράτε, ένα αστείο είπαμε. :lol: Φαντάζεστε όμως πόσο μπροστά θα πηγαίναμε αν τα πράγματα ήταν έτσι όπως το περιέγραψα;

Link to comment
Share on other sites

Διαθέτει κάποιος συνάδελφος τους Γεωλογικούς Χάρτες του ΙΓΜΕ που ανέφερε ο Χάρης? Μπορούμε να τους βρούμε στο διαδίκτυο? Έχουν κάποιο κόστος εάν ζητηθούν απο το ΙΓΜΕ?

Link to comment
Share on other sites

Ας μην ειμαστε τοσο απαισιοδοξοι . Εγω για την περιοχη που με ενδιαφερει πηρα 15 γεωτεχνικες μελετες (τις ζητησα απο τις αρμοδιες υπηρεσιες και τις εβγαλα αντιγραφα)

Link to comment
Share on other sites

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

Διαθέτει κάποιος συνάδελφος τους Γεωλογικούς Χάρτες του ΙΓΜΕ που ανέφερε ο Χάρης? Μπορούμε να τους βρούμε στο διαδίκτυο? Έχουν κάποιο κόστος εάν ζητηθούν απο το ΙΓΜΕ? Τι ακριβώς απεικονίζουν ? (εδαφικό προφίλ περιοχής, βάθη σχηματισμών κτλ?)

Link to comment
Share on other sites

Ας μην ειμαστε τοσο απαισιοδοξοι . Εγω για την περιοχη που με ενδιαφερει πηρα 15 γεωτεχνικες μελετες (τις ζητησα απο τις αρμοδιες υπηρεσιες και τις εβγαλα αντιγραφα)

Απαισιόδοξος δεν είμαι αλλά θα εξυπηρετούσε αφάνταστα η καλύτερη οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και η χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου απ' αυτές.

Νομίζω πάντως ότι έχει τεράστια διαφορά αν απευθύνεσαι σε μια δημόσια υπηρεσία ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως δημόσιος υπάλληλος μιας άλλης υπηρεσίας. Η διαφορά είναι σ' αυτό που είπες πρωτύτερα "...αν βεβαια βρει πρωτα κατανοηση".

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kfill, το θέμα δεν είναι να διαλέξεις το σωστό φάσμα, αλλά το εάν απαιτείται ή όχι η εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας ή όχι. Τώρα τη θεωρία με το "μάτι" μπορώ να την αποδεχθώ για το ποιό φάσμα θα διαλέξεις αλλά με το "μάτι" δεν μπορείς ξεχωρίσεις εάν απαιτείται γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, τί επιτρεπόμενη τάση έχεις, τι ks και πολλά άλλα.

 

Τα πολύ γενικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο ΕΑΚ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που χρειάζεται να ξέρει ένας μελετητής και πολύ περισσότερο ένας κατασκευαστής.

 

Όσοι ασχολούνται με άδειες (τουλάχιστον) στη Θεσσαλονίκη, μπορούν πολύ εύκολα να πάρουν όλες τις υπάρχουσες παρακείμενες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες από τις πολεοδομίες. Πάντα τις δίνουν.

 

Σε ότι αφορά τα φύλλα των γεωτεχνικών χαρτών του ΙΓΜΕ, αποκτούνται πολύ εύκολα και γρήγορα από το ΙΓΜΕ. Απλά πρέπει να ξέρετε σε ποιό φύλλο ανήκει το έργο σας. Αυτοί οι χάρτες αποτελούν απεικονίσεις επιφανειακών γεωλογικών χαρτογραφήσεων που έγιναν παλαιότερα. Γι' αυτό το λόγο ούτε καν το Α, Β ή Γ ή Δ της κατηγορίας του εδάφους δεν προκύπτει, ακριβώς γιατί η κατηγορία εδάφους αφορά τον εδαφικό σχηματισμό εκεί όπου εδράζεται η κατασκευή και όχι αυτόν που επικρατεί επιφανειακά (εκτός και εάν θεμελιώνετε στο 0.00).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.