Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Συνεταιριστική" αγορά παγίου


Recommended Posts

Υπαρχει η δυνατοτητα 2 μηχανικοι να αγορασουν κινητο εξοπλισμο (πχ total station) καταβαλλοντας ο καθενας ενα τμημα της αξιας του εξοπλιμου αυτου?

Ασφαλως μιλαω για την περιπτωση κατα την οποια ο εξοπλισμος χρησιμοποιειται και απο τους δυο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Με σχετική συνάφεια στο ερώτημά σου υπάρχουν τα κάτωθι:

 

Την εγκύγκλιο ΠΟΛ 1096/21-06-2010 "... Η κατανομή των κοινών δαπανών μεταξύ των εκμεταλλευτών γίνεται με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός. Εάν υπάρχει ειδική έγγραφη συμφωνία τότε οι δαπάνες κατανέμονται με βάση την συμφωνία η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Τα τιμολόγια εκδίδονται χωριστά στο όνομα του καθενός με βάση το ποσοστό συμμετοχής του...."

 

καθώς και τις μετέπειτα αποφάσεις που αναφέρονται στην αντιμετώπιση κοινών δαπανών των συνιδιοκτητών ΤΑΞΙ.

Οι οποίες ενδεικτικά έχουν ως εξής:

Αριθ. πρωτ.: Δ15Β 1152165 ΕΞ 17.11.2010

Αριθ. πρωτ.: Δ15Β 1014398 ΕΞ 26.01.2011

 

Μια άλλη απόφαση αφορούσε δικηγόρους:

 

Φορολογικά στοιχεία σε αγορά πάγιων συστεγασμένων δικηγόρων

Αρ. Πρωτ: Δ15Β 1023058 ΕΞ 2012 /7.2.2012

Θέμα: Τρόπος έκδοσης φορολογικών στοιχείων για αγορά παγίων από συστεγαζόμενους δικηγόρους

Σχετ.: Η από 02/02/2012 αίτηση σας.

 

Σε απάντηση της άνω σχετικής αίτησης σας με την οποία θέτετε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο έκδοσης φορολογικών στοιχείων για την από κοινού αγορά παγίου εξοπλισμού γραφείου (όπως εκτυπωτής, τηλεομοιοτυπικό μηχάνημα, φωτοαντιγραφικό, τηλεφωνικό κέντρο, σαρωτής κ.λπ.) από τρεις συστεγαζόμενους δικηγόρους, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκη ση(έγγραφα μας:Σ.2821/72-Ε16235(π.ε.)/5-2-1987, 1098311/803/0015/7-11-2006, Δ15Β 1152165 ΕΞ 2010/17-11-2010), από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. δεν απαγορεύεται η αγορά παγίου αγαθού από περισσότερους του ενός επιτηδευματίες για λόγους κοινής χρησιμοποίησής του. Στην περίπτωση αυτή, για διευκόλυνση των συναλλασσομένων (πωλητής αγοραστές) στην εμφάνιση της σχετικής αγοραπωλησίας στα τηρούμενα βιβλία τους, αλλά και στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, μπορεί να εκδίδονται περισσότερα του ενός τιμολόγια, στο όνομα του κάθε αγοραστή. Αξία του κάθε τιμολογίου που θα εκδοθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι η συνολική αξία του παγίου επί το ποσοστό συμμετοχής του κάθε αγοραστή, ενώ επί αυτού θα αναγράφονται και τα πλήρη στοιχεία των συνιδιοκτητών καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου τιμολογίου που εκδόθηκε στο όνομά τους.

2. Για τη διακίνηση του παγίου εξοπλισμού στην ως άνω περίπτωση εκδίδεται ένα δελτίο αποστολής στο περιεχόμενο του οποίου αναγράφονται τα εξής:

• Ως παραλήπτης, ο ένας εκ των συνιδιοκτητών.

• Ως σκοπός διακίνησης, η πώληση αγαθού σε συνιδιοκτήτες.

• Σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο αυτού, τα πλήρη στοιχεία των συνιδιοκτητών και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Σε κάθε ένα από τα τιμολόγια πώλησης που θα εκδοθούν κατά τα ανωτέρω, θα γίνεται μνεία του εν λόγω δελτίου αποστολής (αναγραφή του αύξοντος αριθμού και της ημερομηνίας έκδοσης του) - έγγραφο μας: Δ15Β 1014398 ΕΞ 2011/26-01-2011.

3. Εν όψει των ανωτέρω, για την αγορά του μνημονευόμενου στη σχετική αίτησή σας παγίου εξοπλισμού γραφείου από τους τρεις συστεγαζόμενους δικηγόρους, πρέπει να εκδοθούν τρία χωριστά τιμολόγια, στα οποία, εκτός της συνολικής αξίας πώλησης επιμερισμένης με το ποσοστό συμμετοχής του κάθε συνιδιοκτήτη δικηγόρου, θα αναγράφονται και τα πλήρη στοιχεία των άλλων συνιδιοκτητών καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου τιμολογίου που εκδόθηκε προς αυτούς και για τη διακίνηση του, ένα δελτίο αποστολής κατά τα ως άνω αναφερόμενα.

 

 

Ίσως πολύ εύστοχα παρατηρήσεις πως αμφότερα αποτελούν ιδιαίτερες περιτπώσεις για τους εξής λόγους:

Στους μεν πρώτους το ίδιο το ΤΑΞΙ - ως αντικείμενο - λειτουργεί ως αποδέκτης της δαπάνης,

στους δε δεύτερους η τοποθέτηση του παγίου γίνεται σε κοινό και συγκεκριμένο χώρο.

 

Φαντάζομαι ότι αφενός δεν τελείς υπό συστέγαση με έτερο συνάδελφό σου και αφετέρου το πάγιο δεν προορίζεται για να τοποθετηθεί μόνιμα κάπου. Συνεπώς ανακύπτει ένα ερώτημα το οποίο αν ήμουν στην θέση σου θα προτιμούσα να το θέσω γραπτώς στην αρμόδια αρχή.

Κρίμα;;; που σε ~55 ώρες ο ΚΒΣ θα αποτελεί παρελθόν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε κάν η πρώτη ερμηνευτική για τον ΚΦΑΣ ώστε να γίνουμε σοφότεροι.

Χρόνια πολλά.

Edited by COSTAS T
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.