Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ταχυθερμαντήρες


Scrooge

Recommended Posts

Διάβασα πρόσφατα σε ειδικό ένθετο εφημερίδας ένα άρθρο για τους ταχυθερμαντήρες, όπου αναφέρεται ότι επιτυγχάνουν οικονομία έως 80% στο ρεύμα και έως 50% στο νερό, σε σχέση με τον κλασικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Επειδή οι αριθμοί μου φάνηκαν υπερβολικοί, έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα ότι το άρθρο ήταν αντιγραφή από site εταιρείας, στο οποίο εξηγείται πώς προκύπτουν αυτοί οι υπολογισμοί.

http://www.solcore.e...cle/107-economy

Προσωπικά, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, βρίσκω τους ανωτέρω ισχυρισμούς παιδαριώδεις.

Δεν αποκλείω οι ταχυθερμαντήρες να είναι όντως πιο οικονομικοί από τους ηλεκ. θερμοσίφωνες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Στο κάτω-κάτω ηλεκτρικές αντιστάσεις χρησιμοποιούν και οι δύο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε επίπεδο κατανάλωσης νερού δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Και πώς να υπάρχει άλλωστε? Ίδια ποσότητα νερού χρησιμοποιείται είτε είναι ήδη αποθηκευμένο είτε θερμαίνεται άμεσα εκείνη την στιγμή (άτιμη εξίσωση συνέχειας, διατήρησης μάζας, κτλ). Το πολύ-πολύ μια μικρή υστέρηση μέχρι να αντικατασταθεί το κρύο των σωληνώσεων με το θερμό του θερμοσίφωνα. Αλλά και οι ταχυθερμαντήρες παρουσιάζουν μια μικρή υστέρηση. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι άξια αναφοράς η διαφορά.

 

Σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση και γενικά υφίσταται όντως. Νερό που θερμάνθηκε αλλά δεν καταναλώθηκε, τελικά θα ψυχθεί λόγω απωλειών θερμότητας από τον ίδιο τον θερμοσίφωνα, αν υπάρχει αραιή χρήση του. Επιπλέον ισχύουν και τα όσα αναφέρονται στο link για τις αναμεικτικές βρύσες και την ανάμιξη εντός του θερμοσίφωνα με την είσοδο κρύου νερού. Δεν έχω υπολογίσει ένα ρεαλιστικό βαθμό εξοικονόμησης, αλλά μέσα στην βδομάδα θα το επιδιώξω.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Σπιτι μου εχουμε συμπληρωματικα 2 ηλεκτρικους ταχυθερμαντηρες (αλλης εταιριας) εδω και πολλα πολλα χρονια, εναν στο μπανιο και εναν στην κουζινα. Ειχα βαλει εναν και στο σπιτι που εμενα ως φοιτητης, για να μην αναβω το μποιλερ οποτε θελω να πλενω κανενα πιατο.

Το πλεονεκτημα τους ειναι οτι θερμαινουν οσο νερο χρειαζεσαι και μονο. Επισης δεν παθαινουν βλαβες οσο συχνα παθαινουν βλαβες κατι φτηνα ΝΟΝΑΜΕ μποιλερ.

Μειονεκτηματα, καπως τσιμπημενο κοστος κτησης, αναλογα την σκληροτητα του νερου στο εσωτερικο τους αποκτουν επικαθισεις αλατων και θελουν καθαρισμα. Επισης αν το δικτυο δεν εχει πιεση (δεξαμενη στη ταρατσα κτλ) και ο θερμαντηρας εχει συστημα να σβηνει την αντισταση του οταν δεν "βλεπει" μεγαλη ροη νερου (οι συγχρονοι θερμαντηρες εχουν) θα υπαρχουν ισως προβληματακια με ακουσια σβησιματα της αντιστασης.

Ενα τελευταιο μειονεκτημα, αν οι σωληνωσεις του νερου ειναι εκτεθειμενες στο κρυο εξωτερικα του σπιτιου ο ταχυθερμοσιφωνας (αναλογα και την ισχυ του φυσικα) θα ζοριζεται να θερμανει το νερο αρκετα, ειδικα αν ζηταμε μεγαλη ροη.

 

Κανουν οικονομια στο ρευμα επειδη θερμαινεις οσο νερο χρειαζεσαι και μονο, και οικονομια στο νερο επειδη εχεις αμεσως ζεστο νερο και δεν αδειαζεις καθε φορα τις σωληνωσεις για να φερεις ζεστο νερο στο σημειο που εισαι, αλλα ποσοστα εξοικονομησης δεν γνωριζω, και φυσικα αναλογα με την εφαρμογη θα αλλαζουν. Αυτα

Edited by ckiriako
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και με τους δυο σας.

Αλλά τη φράση "Το 50% της ενέργειας που έχουμε ξοδέψει σε ρεύμα άρα και σε ευρώ το έχουμε πετάξει στη μίξη" που αναφέρεται στο ανωτέρω site τη βρίσκω επιεικώς αστεία. Αν αναμίξω το ζεστό νερό του θερμοσίφωνα με το κρύο νερό του δικτύου για να έχω νερό επιθυμητής θερμοκρασίας, δεν "πετάω" τη μισή ενέργεια, αφού χρησιμοποιώ λιγότερο ζεστό νερό απ' ότι αν το νερό ήταν εξαρχής στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Επίσης, δεν βγαίνει η αριθμητική:

Το site λέει ότι με τον ηλεκ. θερμοσίφωνα χάνεται 50% ενέργειας στο μίκτη και 15% στην αναπλήρωση κρύου νερού στο δοχείο, επομένως εκμεταλλευόμαστε το 30% (γιατί όχι το 35%?), ενώ η αρχική σελίδα διαφημίζει οικονομία έως 80% (γιατί όχι 65%?).

Link to comment
Share on other sites

ναι η αληθεια ειναι οτι το σκισανε λιγο το θεμα

η εξοικονομηση δεν ειναι ευκολο να υπολογιστει ομως .

πχ αν θελεις απλα να πλυνεις 2 πιατα και βαλεις 10 λεπτα τον μικρο θερμοσιφωνα των 20 λιτρων μπορει οντως να γλυτωσεις τα μισα με τον ταχυθερμαντηρα.

αν παλι θελεις να γεμισεις μια μπανιερα και να κανεις spa (ναουμ) ειναι η μια η αλλη.

Link to comment
Share on other sites

κ στην τελική και την εισροή κρύου νερού απο το δίκτυο στον θερμοσίφωνα δεν μπορείς να την αποφύγεις κλείνοντας απο την βανα την παροχή?

κ το βράδυ που πλέον δεν πρόκειται να χρειαστείς ζεστό την ανοίγεις να γεμίσει ο θερμοσίφωνας.

 

 

οπότε μενει στον θερμοσίφωνα μόνο το ζεστό νερό για όσο το χρειάζεσαι

Edited by streetas
Link to comment
Share on other sites

αυτο δεν γινεται γιατι μολις κλεισεις την παροχη στον θερμοσιφωνα δε θα εχεις πιεση για την καταναλωση.

δηλαδη για να γινει πρεπει να ανοιξεις αντι για νερο αερα και επιπλεον να εχεις ενα πιεστικο για τη παροχη.

ακομα και ετσι οι απωλειες απο την μονωση εξακολουθουν να υπαρχουν.

Link to comment
Share on other sites

κ στην τελική και την εισροή κρύου νερού απο το δίκτυο στον θερμοσίφωνα δεν μπορείς να την αποφύγεις κλείνοντας απο την βανα την παροχή?

κ το βράδυ που πλέον δεν πρόκειται να χρειαστείς ζεστό την ανοίγεις να γεμίσει ο θερμοσίφωνας.

 

 

οπότε μενει στον θερμοσίφωνα μόνο το ζεστό νερό για όσο το χρειάζεσαι

Συνάδελφε αυτό δεν γίνεται!

Αν κλείσεις την παροχή δεν βγαίνει ζεστό νερό.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορουσε να βγει νερο με πολυ μικρη παροχη, και μονο αν ο θερμοσιφωνας ηταν σε κανενα παταρι με καποια υψομετρικη διαφορα απο τις βρυσες, και φυσικα αν ανοιγε καποιο εξαεριστικο για να παιρνει αερα....

Εχω την εντυπωση παντως οτι ψειριζουμε την μαιμου. ΠΟΣΗ καταναλωση να εχει πια ενας θερμοσιφωνας, αν τον εχουμε μονιμως ΟΝ με καποια λογικη ρυθμιση στον θερμοστατη??????? Σιγα τα αυγα.

Link to comment
Share on other sites

Θα επιχειρήσω να υπολογίσω τις θερμικές απώλειες που υπάρχουν σε ένα θερμοσίφωνα λόγω της εισόδου ψυχρού νερού δικτύου όταν υπάρχει κατανάλωση θερμού νερού.

Η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση νερού όγκου Vδ (χωρητικότητα δοχείου θερμοσίφωνα) από θερμοκρασία Τψ (νερό δικτύου) σε θερμοκρασία Τθ, είναι: Q = c ρ Vδ (Tθ-Τψ), όπου c η ειδική θερμότητα του νερού και ρ η πυκνότητά του.

Αν από το θερμοσίφωνα χρησιμοποιήσουμε νερό όγκου Vχ, τότε θα εισέλθει αντίστοιχα στο δοχείο νερό ίσου όγκου και θερμοκρασίας Τψ και πλέον το νερό στο δοχείο θα έχει μια νέα θερμοκρασία Τθ’ που προκύπτει από την ανάμιξή τους.

Για να την υπολογίσουμε, θεωρούμε ότι στο δοχείο υπάρχουν δύο ποσότητες νερού: νερό όγκου Vδ-Vχ με θερμοκρασία Tθ και νερό όγκου Vχ με θερμοκρασία Tψ, οπότε: Τθ’ = [Τθ (Vδ-Vχ) + Τψ Vχ] / Vδ.

Η θερμότητα που χάνεται με την ανάμιξη είναι η θερμότητα που χρειάζεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού όγκου Vχ από Τψ σε Τθ’ και ισούται με:

Qα = c ρ Vχ (Tθ’-Τψ) = c ρ Vχ {[Τθ (Vδ-Vχ) + Τψ Vχ] / Vδ - Τψ} = c ρ Vχ (Tθ-Τψ) (Vδ-Vχ) / Vδ = [c ρ Vδ (Tθ-Τψ)] (Vχ/Vδ) (Vδ-Vχ) / Vδ.

Επομένως, Qα = Q (Vχ/Vδ) (1 - Vχ/Vδ).

Άρα το ποσοστό των απωλειών σε σχέση με την θερμότητα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θέρμανση του νερού είναι:

Qα/Q = (Vχ/Vδ) (1 - Vχ/Vδ).

Η μεθοδολογία βέβαια είναι απλοϊκή, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα χρόνο. Το νερό δικτύου δηλ. που εισέρχεται συνεχώς στο δοχείο δεν αναμιγνύεται με νερό θερμοκρασίας Τθ (την αρχική δηλ.) αλλά με νερό συνεχώς μειούμενης θερμοκρασίας λόγω της ανάμιξης που έχει ήδη γίνει. Νομίζω ότι θα μπορούσε να λυθεί με τη χρήση ολοκληρωμάτων, αλλά δηλώνω αδυναμία να το προσπαθήσω αυτή τη στιγμή.

Το λάθος αποτέλεσμα φαίνεται αν χρησιμοποιήσουμε δύο ακραία παραδείγματα:

Αν Vχ = Vδ, δηλ. χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό του δοχείου, τότε Qα = 0, δηλ. μηδενικές απώλειες.

Αν Vχ = 0, δηλ. δεν χρησιμοποιήσουμε καθόλου νερό, τότε Qα = Q, δηλ. όλη θερμότητα χάνεται.

Edited by Scrooge
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.