Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πατάρι καταστήματος προ ΓΟΚ 85 - παρούσα κατοικία, εν καιρώ βοηθητικός χώρος


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

έχω μια παράξενη περίπτωση για την οποία θα ήθελα την βοήθεια σας…

 

το προς ένταξη "νόμιμο" πατάρι καταστήματος (βοηθητικός χώρος) ύψους 2.25μ. περιγράφεται κανονικά στις κατόψεις / τομές άδειας του '78 (προ ΓΟΚ '85 οπότε δε μέτρησε στη δόμηση) καθώς και στα συμβόλαια, δίχως όμως να έχει κατασκευαστεί εν τέλει λόγω απαίτησης αυξημένου ύψους (αρχική χρήση μηχανουργείου αυτοκινήτων η οποία προέκυψε μετά την αρχή των εργασιών σκυροδέτησης, παρούσα χρήση γραφείο).

 

Κατόπιν και σχετικά πρόσφατα για να εξυπηρετηθεί χώρος διαμονής υπερήλικα συγγενούς του ιδιοκτήτη ο οποίος διαμένει στην ίδια πολυκατοικία κατασκευάστηκε αυτόνομο πατάρι με κάναβο από μεταλλικά στοιχεία που αγκυρώνουν στα υποστυλώματα και περιμετρικά στις δοκούς με πλήρωση από σανίδια με ξεχωριστή είσοδο από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο. Η κάλυψη της κατασκευής αυτής είναι τελικά μικρότερη από αυτή που προβλέπονταν αρχικά (άδεια του 78), έχει κλειστεί περιμετρικά με γυψοσανίδες, αποκλείστηκε από τον χώρο του γραφείου / καταστήματος που λειτουργεί στο ισόγειο με συνέπεια να είναι πλέον τελείως αυτόνομος ώς χώρος και λειτουργία. Όλο το υπόλοιπο της κάλυψης του κενού της στάθμης του παταριού (+3.30μ.) είναι επιπεδωμένο με ψευδοροφή γυψοσανίδας ορυκτής ίνας.

 

Στην παρούσα φάση ο ιδιοκτήτης θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του, για την οποία διαδικασία του ζητήθηκε φυσικά η βεβαίωση του μηχανικού. Βέβαια στον ισόγειο χώρο αυτή τη στιγμή λειτουργεί γραφείο υπο καθεστός ενοικίασης, ο ιδιοκτήτης όμως δήλωσε πως επιθυμεί εν καιρώ να μετατρέψει όταν χρειαστεί το πατάρι σε αποθηκευτικό - βοηθητικό χώρο για το κατάστημα με εσωτερική μεταλλική σκάλα..

 

Να φανταστώ πως θα ακολουθηθεί η οδός του ΔΕΔΟΤΑ (λόγω μικρού εμβαδού δόμησης ~30μ²) κατηγορίας 1 για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών και των συναφών εγγράφων; …

 

 

Επειδή ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να δημιουργήσει ανεξάρτητη ιδιοκτησία του παταριού από το κατάστημα καθότι στο μέλλον θέλει να το προσαρτήσει και πάλι σε αυτό, μήπως εν τέλει να ήταν σκόπιμο να ΜΗΝ δηλωθεί ως αλλαγή χρήσης, αλλά επί του παρόντος μόνο η παράβαση της εισόδου από τον Κ.Χ. του κλιμακοστασίου με αναλυτικό; Σε ενδεχόμενο έλεγχο στον οποίο θα διαπιστωθεί η αλλαγή χρήσης τι γίνεται όμως και έως ότου γίνει η επαναφορά της χρήσης στην προβλεπόμενη;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μα αφού υπήρχε πατάρι στην άδεια και απλά στην πράξη έγινε μικρότερο.....Το μόνο πρόβλημα έίναι ότι το κάνανε κύριας χρήσης (κατοικία).

 

Που είναι το πρόβλημα και τι θέλετε να κάνετε ?

 

Δεν μπορείτε να βγάλετε βεβαίωση για το ισόγειο λόγω της χρήσης του παταριού ?

 

Θέλετε να το τακτοποιήσετε ως σπίτι ?

 

Τακτοποίηση ως βοηθητικού χώρου δεν έχει νόημα αφού υπήρχε στην άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε το πατάρι ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ καθόλου με την αποπεράτωση της οικοδομής, αλλά κατόπιν και με τελείως διαφορετικό από τον κατά την οικοδομική άδεια προβλεπόμενο τρόπο...οπότε προφανώς η τακτοποίηση που θα λάβει χώρα τώρα και πρωτού αλλάξει πάλι η χρήση του παταριού θα αφορά δύο άξονες..

 

Αφ' ενός την αλλαγή χρήσης από βοηθητικό χώρο σε κατοικία με την ταυτόχρονη παράβαση της εισόδου από τον κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου και αφετέρου την διαφορετική φύση της κατασκευής του παταριού που δεν αποτελεί πλέον όπως εν τέλει κατασκευάστηκε μέρος του φέροντα οργανισμού σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό..

 

Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν ο δεύτερος άξονας περιγράφεται με σαφήνεια στον 4014 ή σε κάποια εγκύκλιο, αλλά από την αναζήτηση μου μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο ή το αντίθετο, οπότε είπα να ζητήσω την άποψη σας..

Edited by RTouris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.