Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανάκληση ΠΕΑ λόγω μη πληρωμης


Michael6000

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας, είμαι Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. (13 χρόνια) και προσωρινός ενεργειακός επιθεωρητής

 

αντιμετωπίζω την εξής κατάσταση,

 

έχω ζητήσει από το buildingcert.gr την ανάκληση ορισμένων ΠΕΑ στο παρελθόν διότι δε πληρώθηκα και έγιναν δεκτές.

 

Στην τελευταία περίπτωση το αίτημά μου ακυρώνεται γιατί μου ζητάνε μια ΥΔ του ιδιοκτήτη ότι συμφωνεί με την ανάκληση. Το συγκεκριμένο έγγραφο όπως γνωρίζετε είναι αδύνατον να το πάρεις από τον ιδιοκτήτη. Προσπαθούν να με πείσουν να πάω δικαστικώς και να διεκδικήσω τα χρήματά μου πράγμα το οποίο δεν αφορά το ΥΠΕΚΑ. Δικαιολογήθηκαν για τις περιπτώσεις του παρελθόντος πως σταμάτησαν να ανακαλούν τέτοια ΠΕΑ διότι παρόμοιο αίτημα ζητάν και οι "συνάδελφοι" που έχουν εκδόσει ΠΕΑ σε ιδιοκτησίες του 1900 και είναι κατηγορία Α, Α+, Β, γιατί ύστερα από τις καμπάνες που έπεσαν σε ορισμένους από αυτούς προσπαθούν να ανακαλέσουν τα ΠΕΑ για να μην ελεγχθούν και τους καμπανιάσουν. Εγώ δεν είμαι τέτοιος και ζήτησα να ελέγθεί το ΠΕΑ από αυτούς και αν αποδειχτεί το αντίθετο να με καμπανιάσουν κι εμένα. Έπειτα από 4 ακυρώσεις αιτημάτων έστειλα εξώδικό (κανονική επιδωση κλητήρα) που γνωστοποιούσα στον ιδιοκτήτη ότι θα προβώ στην ανάκληση και αν έχει κάποια αντίρρηση να μου παρουσιάσει εγγράφως επίσημα τους λόγους εντός 10 ημερών. Στη συνέχεια έγγραφα στο κείμενο πως σε περίπτωση που δε λάβω καμμία απάντηση θα θεωρήσω ότι δεν έχει κάποια αντίρρηση και θα προχωρήσω στην ανάκληση. Μετά το πέρας του χρόνου πήγα και υπέβαλα αίτημα στον 7ο όροφο της υπηρεσίας στην Λ. Μεσογείων (παράρτημα ΥΠΕΚΑ) με επισυναπτόμενα έντυπα τη γνήσια επίδοση και μία ΥΔ δική μου με γνήσιο υπογραφής ότι δεν έχω λάβει κάποια ενημέρωση ούτε θετική ούτε αρνητική ούτε επίσημη ούτε ανεπισημη ούτε καν τηλεφωνική από τον πελάτη.

Από τότε, έχουν περάσει αρκετές μέρες και σε off the record ενημέρωση που είχα, μάλλον δε θα εγγριθεί το αίτημά μου πάλι, διότι η νομική υπηρεσία ίσως θεωρήσει ότι η έννοια "Σιωπηρή Συννέναιση" δεν είναι νομικός όρος.

Ξέχασα να ενημερώσω πως όταν πήγα την πρώτη φόρα για να δω τι παίζει μου είπαν ότι δεν είναι λόγος ανάκλησης αυτός πλέον. Το δέχτηκα και τους είπα να μου προσκομίσουν το ΦΕΚ που αναγράφει τους λόγους ανάκλησης των ΠΕΑ. Όπως γνωρίζεται δεν υπάρχει τέτοιο ΦΕΚ. Βέβαια κάποια στιγμή θα βγεί τέτοιο ΦΕΚ, αλλά τώρα ΔΕΝ υπάρχει.

 

Οπότε το ερώτημα μου είναι το εξής:

 

Σύμφωνα με ποια κρητήρια γίνονται οι ανακλήσεις, σε ποιό σημείο του Νόμου αναγράφει για τις ανακλήσεις, ποιος υπάλληλος και με τι αρμοδιότητες ("θεός") αποφασίζει και διατάζει για το ποιο αίτημα ανάκλησης θα δεχτεί και ποιο θα απορρίψει?

 

Αυτή τη στιγμή δε με ενδιαφέρει πλέον το οικονομικό (θα έπρεπε όμως γιατί το εν λόγω ΠΕΑ κοστίζει 520€), με ενδιαφέρει να μη γίνεται η δουλειά του κάθε λαμόγιου και απαταιώνα εις βάρος των Μηχανικών και το σημαντικότερο να διωχθεί ποινικά όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει είτε ανοίκει στο Νομικό συμβούλιο μιας υπηρεσίας είτε είναι ο τελευταίος κλητήρας και έχει απορρίψει κάτι γιατί έτσι γουστάρει.

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα και συγγνώμη για τα ορθογραφικά λάθη

 

Με εκτίμηση

Μιχάλης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανονικά καταθέτει ο πελάτης την αμοιβή στην τράπεζα στο λογαριασμό του μηχανικού που είναι και το πιο σωστό. Εαν για διευκόλυνση πρακτικά καταθέτουμε την αμοιβή και έπειτα από την έκδοση του ΠΕΑ ζητάμε τα χρήματα είναι γιατί κανένας δεν δίνει 100,200 ή 500€ "μπροστά". Έτσι όπως είναι η διαδικασία η αμοιβή πρέπει να δίνεται πριν την έκδοση νομίζω. Τώρα πως θα γίνει αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

 

Δεν ξέρω αν βολεύει εν τέλει αυτό με την ανάκληση από τη στιγμή που στην εφορία δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (για λόγους προστασίας των πληροφοριακών συστημάτων taxis) και πρακτικά δεν μπορούν να ελέγχουν την εγγυρότητα με βάση τον αριθμό του ΠΕΑ ηλεκτρονικά. Εννοώ ότι μετά την ανάκληση ο πελάτης έχει ήδη δώσει το υπογεγραμμένο ΠΕΑ στον υπάλληλο της εφορίας και έχει νοικιάσει προφανώς το διαμέρισμα ή κατάστημα και στην επόμενη ενοικίαση θα μπορούσε να πάει το ίδιο υπογεγραμμένο έγγραφο.

 

edit: Συνάδελφε το επεξεργάζομαι και εγώ όλο αυτό (είναι και περασμένη η ώρα). Λέω δηλαδή πως αν έχει κατατεθεί η αμοιβή από εσένα για το ΠΕΑ και πληρώθηκαν οι φόροι (υπερ τεε κλπ) και ο πελάτης όταν του έδωσες το υπογεγραμμένο ΠΕΑ δεν σου έδωσε αυτή την αμοιβή νομίζω πως για το σύστημα αμοιβών και για το buildingcert αυτό το ΠΕΑ εκδόθηκε κανονικά και δεν έχει παρατυπία και η μοναδική λύση είναι να κόψεις ΑΠΥ και να κινηθείς δικαστικά ως προς το οικονομικό κομμάτι.

Αν η αμοιβή δεν έχει κατατεθεί καθόλου πρέπει αναγκαστικά να ανακληθεί (νομίζω. Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος) καθώς η αμοιβή προηγείται της έκδοσης.

 

PS: Ο μηχανικός ως αποκλειστικός υπεύθυνος της ορθής σύνταξης και κατάθεσης των στοιχείων έχει ευθύνη για το ΠΕΑ που εκδίδει και νομίζω θα πρέπει να μπορεί να ανακαλέσει πιστοποιητικό για λόγους που κρίνει αυτός (πχ λάθη στα δεδομένα κλπ).

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της εφορίας σε περίπτωση που ανακληθεί το ΠΕΑ θα το αναλάβω προσωπικά για την ενημέρωση τους. Παρόλα αυτα ο νομος ειναι σαφής η χρήση άκρου ΠΕΑ ειναι ποινικό για αυτόν που το χρησιμοποιεί. Αν το ΥΠΕΚΑ προχωρήσει σε ανάκληση θα το κοινοποιησω επίσημα στον ιδιοκτήτη και πλέον θα ειναι υπόλογος.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να επικαλεστεις αλλο λογο ανακλησης του ΠΕΑ , διαφορετικο αυτου της καταθεσης της αμοιβης, ωστε να γινει αποδεκτο το αιτημα σου...

 

Δυστυχως, αν εχεις παραδωσει και ΠΕΑ και ΑΠΥ και ειδικα αν δεν εχεις ιδιωτικο συμφωνητικο υπογεγραμμενο απο τον ιδιοκτητη, δεν κατοχυρωνεσαι με τιποτα

 

Ειχα περασει κι εγω μια παρομοια περιπτωση και ξερω. Δυστυχως δεν πρεπει να παραδιδεις τη δουλεια σου πριν την εξοφληση αυτης...

 

Η ανακληση του ΠΕΑ δεν θα του επιφερει ουδεμια κυρωση...

 

Αν συνειδητοποιησεις, εξαντλωντας ολες τις προσπαθειες πληρωμης σου, οτι τα λεφτα σου ειναι χαμενα, εχεις τροπους να κανεις τον ιδιοκτητη να βγαλει απο την τσεπη του αυτο το ποσον, για αλλους σκοπους. Κι ας μην πανε στη δικια σου τσεπη.

 

Κι νοων νοειτο...

 

Καληνυχτα σας

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως σου εγκρίνουν την ανάκληση για να διορθώσεις λάθη στα στοιχεία που έχεις συμπληρώσει, επειδή επηρεάζουν το πιστοποιητικό.

Η μη πληρωμή δεν επηρεάζει το πιστοποιητικό και γι'αυτό δεν εγκρίνανε την αίτησή σου.

 

Γνωρίζω περιπτώσεις που εγκρίθηκε η ανάκληση ΠΕΑ για τους εξής λόγους:

- Λανθασμένο όνομα ιδιοκτήτη. Ο πελάτης είχε πει πως το ακίνητο ήταν στο όνομά του ενώ ήταν στης συζύγου και έγινε ανάκληση για να μπουν τα σωστά στοιχεία ιδιοκτήτη.

- Λάθος φωτογραφία. Στην θέση του τοπογραφικού από κεκτημένη ταχύτητα ο μηχανικός ανέβασε την φωτογραφία του ακινήτου.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως σου εγκρίνουν την ανάκληση για να διορθώσεις λάθη στα στοιχεία που έχεις συμπληρώσει, επειδή επηρεάζουν το πιστοποιητικό.

Η μη πληρωμή δεν επηρεάζει το πιστοποιητικό και γι'αυτό δεν εγκρίνανε την αίτησή σου.

 

Σωστά και μάλιστα στις παρατηρήσεις της ανάκλησεις αναφέρεται ότι θα γίνει σύγκριση του παλιού μα του νέου ΠΕΑ, για να αλαχθούν μόνο τα στοιχεία για τα οποία ζητήθηκε και εγκρίθηκε η ανακληση....

Λάθη που είχα κάνει, ζήτησα και πέτυχα 3 ανακλήσες ήταν: όνομα, αριθμός ιδιοκτησίας, πηγή ενέργειας στη θέρμανση (πετρελαιο, αντί φ.α είχα βάλει).

Πραγματικά δεν ήξερα καν ότι μπορεί να ζητηθεί ανάκληση για μη πληρωμή ΠΕΑ....Μάλιστα κάποτε σε ερώτηση μεταξύ σοβαρού και αστείου σε τέτοια περίπτωση τι κάνουμε, έλαβα την απάντηση.....ας πρόσεχες.....

Το ιδανικό είναι να καταθέτει ο πελάτης και μετά να παραλαμβάνε, το καλύτερο μετά από αυτό....χέρι με χέρι. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Κατάθεση αμοιβής στο λογαριασμό μου με εντολή πληρωμής δεν έχει γίνει από κανένα. Αυτή τη στιγμή το οικονομικό δε με ενδιαφέρει. Στο μέλλον μπορεί να ασχοληθώ με το οικονομικό. Αυτή τη στιγμή θέλω να ανακληθεί το ΠΕΑ μου. Στο παρελθόν μου έχουν ανακαλέσει 4 ΠΕΑ για τον ίδιο λόγο (Λογω μη πληρωμής). Αυτό έχουν στραβώσει μάλλον διότι κάποιοι "έξυπνοι" όπως ανάφερα στην αρχή έβγαζαν ΠΕΑ σε κτίρια του 1900 Α+ και Α και σκαρφίστηκαν μετά τις καμπάνες που έπεσαν σε ορισμένους να ανακαλούν αυτά τα ΠΕΑ έτσι ώστε δε θα ελεγθούν για να καμπανιαστούν. Εγώ όμως δεν έχω καμμιά σχέση με αυτούς και τους προκάλεσα να το τσεκάρουν. Η λύση να ψάχνω να βρω ψεγάδια και να του κάνω κακό δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι το μόνο που θέλω είναι να μη χρησιμοποιηθεί η δουλειά μου επειδή δεν πληρώθηκα και αυτοί που παριστάνουν τους "θεους" να υποστούν κυρώσεις. Πείτε το ΦΕΚ που αναφέρει τις ανακλήσεις αν δεν υπάρχει ΦΕΚ τότε εγώ που σφραγίζω έχω το δικαίωμα να αναιρέσω και να πετάξω τη δουλειά μου στα σκουπίδια γιατί έτσι θέλω και ποιος είναι αυτός που με υποχρεώνει και με ποιο δικαίωμα χωρίς να υπάρχει νόμος μου λέει όχι κύριος έκανες μια δουλειά θα τη χαρίσεις. Δε θέλω τα λεφτά θέλω να πετάξω τη δουλειά μου στα σκουπίδια ποιος μου το απαγορεύει και με ποιο νόμο???? Αυτο ρωτάω

 

Παρεπιπτόντως το κτίριο είναι προ του 55 και είναι νομίμως υφιστάμενο και διατηρηταίο

Edited by Michael6000
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς συνάδελφε, από την στιγμή που όπως λες σου ανακάλεσαν στο παρελθόν ΠΕΑ για μη πληρωμή και ξαφνικά γα τον ίδιο λόγο δεν το κάνουν με κάνει να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα....

Δεν θέλουν ή δεν έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν...Γιατί όπως πολύ σωστά λες, εύκολα μπορεί κάποιος να ελέγξει την ορθότητα του ΠΕΑ και τους πραγματικούς λόγους ανάκλησης.

Πρέπει επιτέλους με κάποιο τρόπο να προστατευτεί και η δουλειά του μηχανκού, και όχι μόνο να επιρρίπτωνται ευθύνες σε αυτόν...

Link to comment
Share on other sites

Η φορολογική νομοθεσία αναφέρει πως από την στιγμή που παραδώσουμε την εργασία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε ΑΠΥ, είτε πληρωθούμε είτε όχι.

Η εργασία έχει παραδοθεί και κόπηκε η ΑΠΥ.

Από εκεί και ύστερα είναι διαδικασία είσπραξης των χρημάτων η οποία δεν έχει σχέση με το προϊόν της συναλλαγής.

Μόνο ο λήπτης της υπηρεσίας/προϊόντος έχει δικαίωμα υπαναχώρησης αν η υπηρεσία ή το προϊόν δεν ήταν αυτό που συμφωνήθηκε.

Άρα θεωρώ πως ορθά δεν έγινε δεκτό το αίτημά σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.