Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Yπολογισμός αντλίας θερμότητας


gapidianak

Recommended Posts

Για ένα σύνολο χώρων στους οποίους η ΜΘΑ έχει δώσει 23kw απώλειες, θα χρειαζόμασταν αντλία θερμότητας 23kw? 'H μειώνεται αυτό το νούμερο χάρη στην 24ωρη λειτουργία και αν βάλουμε ενδοδαπέδια?

Link to comment
Share on other sites

Ωχ δηλαδή μιλάμε για πάνω από 12 χιλιάδες μόνο το κόστος της αντλίας..Αντε μετά να πείσεις τον άλλο να μη βάλει πετρέλαιο..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ωχ δηλαδή μιλάμε για πάνω από 12 χιλιάδες μόνο το κόστος της αντλίας..Αντε μετά να πείσεις τον άλλο να μη βάλει πετρέλαιο..

Σίγουρα το κόστος κτήσης της αντλίας είναι μεγαλύτερο απο το αντίστοιχο για λεβητοστάσιο αλλά μόνο και μόνο οι μεγάλες διαφορές στους βαθμούς αποδόσεως μεταξύ αντλίας και λέβητα πετρελάιου είναι ένα καλό επιχείρημα απέναντι στον πελάτη!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς οι πελάτες αυτές τις εποχές τείνουν να κρίνουν κοντοπρόθεσμα!

Και με το δίκιο τους αλλά νομίζω ότι το έκαναν και πριν κρίσης...Τέσπα,κάνε την προσπάθεια σου συνάδελφε και βλέπεις τι θα γίνει!

Link to comment
Share on other sites

Ωχ δηλαδή μιλάμε για πάνω από 12 χιλιάδες μόνο το κόστος της αντλίας..Αντε μετά να πείσεις τον άλλο να μη βάλει πετρέλαιο..

 

Η αντλία θερμότητας (αν μιλάμε για αέρος-νερού) δεν ενδείκνυται για θέρμανση με σώματα παρά μόνο για ενδοδαπέδιο. Ο COP των αντλιών θερμότητας μπορεί να φτάσει το 4 το οποίο είναι σχεδόν εντυπωσιακό αλλά μόνο εφόσον μιλάμε για θερμοκρασίες νερού προσαγωγής κοντά στους 40oC . Αν μιλάμε για θερμοκρασία νερού προσαγωγής 65οC-75oC τότε ο COP πέφτει κάτω από 2 και κατά συνέπεια δεν είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικός ώστε να αξίζει το κόστος μίας τέτοιας επένδυσης.Από την άλλη αν μιλάμε για αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών το κόστος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και γίνεται απαγορευτικό κάνοντάς την ασύμφορη τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και του μεγάλου βάθους χρόνου στην οποία ο πελάτης θα αποσβέσει το κόστος αγοράς της

Link to comment
Share on other sites

1. Μπορείς να βάλεις και FCU και να τα διαστασιολογήσεις για θερμοκρασίες ~40οC

2. Για να έχει ένα κτίριο (με τον ΚΕΝΑΚ) 23 kW ανάγκες στη θέρμανση είναι μεγάλο σχετικά, οπότε μην περιμένει ο πελάτης να δώσει 2-3 χιλιάρικα για το σύστημα.

Είναι κάτι που πάντα με ''ενοχλούσε'', έδινε ένα κάρο λεφτά για πλακάκια και νεροχύτες και ήταν τσιγκούνης στις μονώσεις και στα υδραυλικά / ηλεκτρολογικά...

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ελεγα πως δε χρειαζεσαι μεγαλυτερη ΑΘ. Αυτο που χρειαζεσαι σιγουρα ειναι σωστη μελετη απωλειων, η οποια να ειναι συμφωνα με το συγχρονο προτυπο ΕΝ 12831 (πιο μικρες θερμοκρασιες σχεδιασμου απο τα παλια) και να ανταποκρινεται στα αληθινα κατασκευαστικα στοιχεια του κτιριου, δηλαδη κανονικα και αληθινα U και οχι υπερδιαστασιολογημενα, "για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο".

 

Απο προσωπικη εμπειρια (στο σπιτι μου) σου λεω οτι οι αντλιες θερμοτητας αερα-νερου δουλευουν μια χαρα και με σωματα, αν αυτα ειναι και χαμηλων θερμοκρασιων ακομα καλυτερα. Αυτο ομως που πρεπει να κανεις ειναι να συμπεριλαβεις στη μελετη του δικτυου σου το γεγονος οτι τα σωματα θα δουλευουν με χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου και οχι με 90° που ειναι το στανταρ. Αυτο θα σε οδηγησει στην τοποθετηση μεγαλυτερων σωματων, τα οποια θα αποδιδουν αυτη την ισχυ που θελεις με τη χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου που θα τα τροφοδοτεις.

 

Οσον αφορα την συνεχομενη λειτουργια, προσπαθω να διαβασω (γερασα δυστυχως και θολωνει το μυαλο με τυπους κλπ) μια μελετη που βρηκα και λεει ακριβως αυτο που ρωτας, οτι δλδ οι απωλειες ειναι μικροτερες. Λεει οτι η θερμικη αδρανεια εχει αρκετη επιδραση στις απαιτησεις ενεργειας του κτιριου. Δεν καταφερα να κατσω να τη διαβασω με ησυχια για να δω πως ποσοτικοποιειται αυτη η επιδραση, οποτε δεν μπορω να σου πω πιο πολλα δυστυχως. Η διπλωματικη εργασια εγινε στο ΑΠΘ το 2010 και εχει τιτλο "Θεωρητικός υπολογισμός και μοντελοποίηση θερμοχωρητικότητας και θερμικής αδράνειας σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου".

 

Προσοχη, δεν αναφερομαι απλα στους συντελεστες διακοπτομενης λειτουργιας που ειχαν τα παλια προτυπα DIN77 και DIN83, ουτε και στον υπολογισμο επαναθερμανσης που προβλεπει το νεο προτυπο ΕΝ 12831. Μπορω να πω και απο προσωπικη εμπειρια οτι είτε κατι τετοιο συμβαινει ή το συστημα που εφτιαξα ειναι πολυ σουπερ γιατι για το Δεκεμβριο μου εβγαλε συντελεστη αποδοσης 4.69! Δεν εχω θερμιδομετρητη για να μετρησω τι ακριβως παιρνω σε θερμικη ενεργεια, απλα υπολογιζω τις απωλειες στη μεση εξωτερικη θερμοκρασια καθε ημερας και τις πολλαπλασιαζω επι 24. Διαιρω με την καταναλωση 24ωρου της αντλιας και βγαζω συντελεστη αποδοσης ημερας, κατι σαν τον SPF ας πουμε, εγω το λεω DPF :smile: . Μπροστα στους συναδελφους που εκαναν την παραπανω εργασια ειμαι πανμεγιστος μπακαλης, οποτε τηρω τις επιφυλαξεις μου.

 

Στο δια ταυτα παντως, ενω φαινεται οτι για συνεχομενη λειτουργια χρειαζεσαι τελικα λιγοτερη ενεργεια απο οτι δειχνουν οι απωλειες θερμοτητας, δεν μπορω να σου πω ποση λιγοτερη ακριβως. Το σιγουρο ειναι πως πρεπει να κανεις σωστη και μη υπερ-διαστασιολογημενη μελετη απωλειων και απο κει βλεπεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.