Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή - Παραίτηση επιβλέποντα μηχανικού


Recommended Posts

Ποιος θα βγαλει το ποσο αυτο για να πληρωθει ο παλιος μηχανικος καθοτι δεν εχει γινει καμμια συμφωνια.  Που θα παω να το πληρωσω?   Τι εγγραφο πρεπει να προσκομισω στην πολεοδομια ωστε να δεχθει την πληρωμη του παλιου μηχανικου και να κανει την αναθεωρηση για τον νεο?   

Παρακαλω ενημερωστε με για τι εχω πελαγωσει, δεν ξερω τι να κανω.

ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 272
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι εννοείται με το "δεν έχει γίνει καμμία συμφωνία;". Ανέλαβε ο μηχανικός χωρίς να συμφωνήσει την αμοιβή του ή αντίστροφα του αναθέσατε μια εργασία χωρίς να συμφωνήσετε πόσα χρήματα θα σας κοστίσει;

Link to comment
Share on other sites

για αρχη θα κανεις μια επισκεψη στην πολεοδομια σου να ρωτησεις τα παραπανω.

απ'ότι θυμαμαι -σε παρομοιο που μου ετυχε-

χρειαζεται υδ του μηχανικου που παραιτειται κ σε ποιο σταδιο γινεται αυτο

υδ του μηχανικου που αναλαμβανει κ σε ποιο σταδιο γινεται αυτο

ΤΕ που να περιγραφει σε ποιο σταδιο γινεται αυτο κλπ + φωτογραφιες

και οσον αφορα τις αμοιβες θα υπολογιστουν με ποσοστο που θα το κανει ο υπαλληλος που κανει τον ελεγχο των αμοιβων,

και αφου πληρωθουν μπορεις να προχωρησεις τις εργασιες στην οικοδομη που εννοειται πως εχουν σταματησει

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

πως ενώ έχω εκδόσει οικοδομική άδεια με αμοιβή μελέτης και στις δηλώσεις αναθέσεων

εχω υπογράψει και την επίβλεψη μπορεί να με παραιτήσει ο ιδιοκτήτης και να αναλάβει άλλος συνάδελφος χωρίς την θελησή μου ή την παραιτησή μου ενώ δεν έχει ξεκινήσει το έργο

Δεν μπορεί παιδιά να σε "παραιτήσει" ο ιδιοκτήτης. Αυτό είναι κατάλυση της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφουμε για της δήλωσης ανάθεσης-ανάληψης.

Το Κράτος εντέλει τον μηχανικό να παρακολουθήσει το έργο για λογαριασμό του. Και ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον ιδιοκτήτη που υποβάλει αίτημα έκδοσης αδείας να υπογράψει ενώπιον της πολεοδομίας (του κράτους δηλαδή) δήλωση ανάθεσης σε μηχανικό και αυτός με τη σειρά του ενώπιον επίσης της πολεοδομίας δήλωση ανάληψης. Έχει τα χαρακτηριστικά σύμβασης αστικού κώδικα αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σύμβαση μεταξύ ιδιωτών!!! Ανήκει σε ειδική κατηγορία που ονομάζεται σύμβαση υπέρ τρίτου ο οποίος εν προκειμένω είναι η Πολιτεία. Για αυτό και ΔΕΝ μπορεί ιδιοκτήτης να απολύσει μηχανικό. Αν έχει συμβεί αυτό είναι ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ του νόμου. Αν δεν παραιτηθεί με αντίστοιχη αίτηση και τεχνική έκθεση ο μηχανικός ή δεν υποβάλει αίτημα αντικατάστασής του "ΔΕΝ ΛΥΕΤΑΙ η συνεργασία με μόνη τη βούληση του Κυρίου του Έργου" λέει κατά λέξη ο νόμος. Δείτε επίσης το άρ.3 του ΒΔ/15-12-23 περί εκτελέσεως του άρ.55 του ΝΔ/17-7-23.

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν έχει συμβεί αυτό είναι ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ του νόμου

 

Η οποία καταστρατήγηση του νόμου

έχει συμβεί - δυστυχώς - άπειρες φορές!!!

Link to comment
Share on other sites

Η οποία καταστρατήγηση του νόμου

έχει συμβεί - δυστυχώς - άπειρες φορές!!!

Έχεις δίκιο. Για αυτό έχουμε φτάσει με χαμηλές αμοιβές να ψάχνουμε εμείς το γράμμα του νόμου, με όλη την ευθύνη και γύρω όλοι, Πολεοδομίες, εργολάβοι, ιδιοκτήτες να τον καταστρατηγούν. Μετά έρχεται η ώρα για περιπλοκές και δικαστήρια και είσαι ο μόνος που δικάζεται με την ισχύουσα νομοθεσία που όμως ΔΕΝ εφαρμόστηκε.... Μόνο επιστημονικό και μόνο ασφαλές δεν είναι αυτό το κωλοεπάγγελμα στην Ελλάδα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

@ Χαρης & λοιποι

Η δήλωση παραίτησης του πρώτου επιβλέποντα δεν είναι απαραίτητη, όταν η διαταραχή και διάρρηξη της σχέσης μεταξύ Ιδιοκτήτη και επιβλέποντα οφείλεται στον μηχανικό. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να παύσει τον επιβλέποντα για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω αδιαφορίας ή λόγω απουσίας του μηχανικού ή λόγω αδυναμίας του να επιβλέψει ή ακόμη λόγω πλημελούς επίβλεψης κατά τη γνώμη του ιδιοκτήτη κ.λπ) σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και σε οποιαδήποτε φάση του έργου και να του το ανακοινώσει με εξώδικη πρόσκληση στον ίδιο και να το κοινοποίηση στην Πολεοδομία, όπου και στα δύο έγγραφα θα αναφέρονται οι ισχυρισμοί του. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται παραίτηση. Αν τώρα ταυτόχρονα δεν αναλάβει άλλος μηχανικός την επίβλεψη με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει η Πολεοδομία τότε φυσικά γίνεται διακοπή οικ. εργασιών. Συνήθως όμως σαυτές τις περιπτώσεις η κοινοποίηση στην πολεοδομία συνοδεύεται και με ανάθεση και ανάληψη της επίβλεψης από άλλον μηχανικό ο οποίος θα προβεί και σε όλα τα υπόλοιπα δηλ. Τεχν. Εκθ., Φωτογρ. Πινάκια αμοιβών κ.λπ.). Ο παυόμενος μηχανικός έχει δικαίωμα να αξιώσει την αμοιβή του μέχρι εκείνο το σημείο, όχι όμως να συνεχίσει την επίβλεψη του έργου.

Η δήλωση παραίτησης (κατ αντιστοιχία της δήλωσης ανάληψης) απαιτείται όταν ο μηχανικός για δικούς του λόγους με δική του πρωτοβουλία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και σε οποιαδήποτε φάση του έργου θέλει να αποχωρήσει από την επίβλεψη οπότε γράφει στην παραίτηση και τους λόγους της αποχώρησής του. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη αλλά είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει αμέσως την πολεοδομία για τα περαiτέρω. (Dura lex, sed lex) που λένε οι λατίνοι.

Η έκφραση του ΤΕΕ «μόνο ύστερα από τη νόμιμη παραίτηση του υπάρχοντα επιβλέποντα» έχει γραφεί καθ υπερβολή και νομικά έχει ήδη ανατραπεί. Υπάρχει δεδικασμένο που δεν το έχω πρόχειρο αυτή τη στιγμή (το γνωρίζουν οι δικηγόροι).

 

Y. Γ. (Dura lex, sed lex=σκληρός νόμος, αλλά νόμος) για τον ιδικτήτη!

Αυτά αναφέρονται πουθενά σε καποιο νόμο, εγκύκλιο κλπ ?Ξέρει κανείς να μου πεί?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ν4030/11 άρθρο 6 παρ 7

 

 

7. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια ΥΔΟΜ. Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπάνω δήλωση, η ΥΔΟΜ μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι τη χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι μετά από ανάγνωση όλων τα απόψεων στο θέμα θα ήθελα να αναφέρω και εγώ την περίπτωση μου.

Άδεια του 2009 (με τα παλιά δλδ χωρίς ελεγκτές κτλ) έχει περαιωθεί ο φέρων οργανισμός και κάποιες τοιχοποιίες, ο επιβλέπων λόγο αδυναμίας (προβλήματα υγείας κτλ) δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο του.Έχει πληρωθεί ολόκληρη την επίβλεψη και στο ενδιάμεσο επειδή το έργο έχει σταματήσει εδώ και 3 χρόνια βγήκε και σε σύνταξη. Ο ιδιοκτήτης θέλει τώρα να αναλάβω εγώ το υπόλοιπο της επίβλεψης και να ξαναρχίσει τις εργασίες.

Σε ερώτηση που έκανα στην πολεοδομία μου είπαν να γίνει κατά τα γνωστά αναθεώρηση της άδειας για αλλαγή επιβλέποντος και να προσκομίσω

-τεχνική έκθεση

-Δηλώσεις ανάθεσης ανάληψης

-2 τοπογραφικά

Δεν μου είπαν ούτε για αυτοψία ούτε για φωτογραφίες ούτε παραίτηση του προηγούμενου συναδέλφου ούτε τι παίζει με τα φορολογικά (θα χρειαστώ πχ ασφαλιστική ενημερότητα?? γαιτί περιμένω και εγώ την ρύθμιση και δεν έχω..).

Και ερωτώ εγώ...ποιος και πώς θα καθορίσει το ύψος της αμοιβής μου??(μου ζήτησε ο ιδιοκτήτης να του πω τι θα του κοστίσει).Θα προκύψει από το στάδιο των εργασιών που θα περιγράψω εγώ στην τεχνική μου έκθεση?

Επίσης με ρώτησε ο ιδιοκτήτης αν δικαιούται κάποια επιστροφή αμοιβής από τον προηγούμενο συνάδελφο...κάτι στο οποίο δεν του απάντησα για να μην πω κάτι αντισυναδελφικό (αφού δεν γνωρίζω ακριβώς τι γίνεται ούτως η άλλως).

Αν έχει κάποιος συνάδελφος βρεθεί στη θέση μου θα το εκτιμούσα να μου πει πώς το χειρίστηκε το θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

Για τα δικαιολογητικά, πας ότι σου έχουν πει.

Η αμοιβή σου θα βγει κατόπιν συμφωνίας.Πως θα την υπολογίσεις?Μία γνώμη. Θα βγάλεις μια ολοκληρωμένη αμοιβή επίβλεψης του έργου και προσπάθησε να υπολογίσεις ένα ποσοστό εργασιών που έχει εκτελεστεί και το  αντιστοιχείς στο ποσό της αμοιβής.Με αυτό  έχεις μια εικόνα της αμοιβής που υπολείπεται. Το τελικό ποσό πάντα εξαρτάται μετά από σένα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.