Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρχικός Εξοπλισμός


soulis13pao

Recommended Posts

συναδελφοι καλησπερα και καλη χρονια! ειμαι νεος τοπογραφος μηχανικος και κανω προσπαθειες τωρα με την επιδοτηση 14 ιανουαριου που λενε οτι θα δωσουν απο ΕΣΠΑ να ανοιξω γραφειο. Ειμαι απο νησι. το νησι αυτο αποτελειται απο 2ρωφα το πολυ σπιτια το ενα κοντα στο αλλο.το ερωτημα μου ειναι τι οργανο ειναι καλυτερο να αγορασω?? Ενα ακριβο GPS με δυο δεκτες? και να μην αγορασω τπτ αλλο (πχ τοταλ στεσιον) η να αγορασω και τα δυο? τι προτεινετε?? και αν μου προτεινατε και καποιο συγκεκριμενο οργανο(μαρκα) θα το εκτιμουσα! ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, το ζήτημα που θέτεις έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές και θα ήταν χρήσιμο να κάνεις μια αναζήτηση στα θέματα πριν απ' όλα.

Πολυ συνοπτικά, ΔΕΝ γίνεται να κάνεις αποτυπώσεις χωρίς γεωδαιτικό σταθμό μόνο με GPS. Αυτό καλό θα ήταν να το ξεχάσεις. Το GPS σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να υποκαταστήσει τον γεωδαιτικό σταθμό, ενώ αντίθετα, εξάρτηση υπάρχουν τρόποι να κάνεις και χωρίς GPS. Εάν μπορείς, αγόρασε και σταθμό και GPS, αλλιώς δώσε προτεραιότητα στον σταθμό. Οπως και να έχει, να έχεις υπόψην σου πως είναι περίεργη εποχή για επενδύσεις, γιατί ακόμα και με την εν λόγω επιδότηση, πάλι τα μισά λεφτα (και παραπάνω?) από την τσέπη σου θα τα βάλεις, ενώ τα επιδοτούμενα θα τα πάρεις πίσω 1+ χρόνο μετά τις αγορές..

Link to comment
Share on other sites

...αν μπορεις να παρεις κ τα δυο ουτε λογος. Και τα δυο χρειαζονται. Απο κει κ περα αν η δουλεια σου νομιζεις οτι θα ειναι περισσοτερο εντος οικισμων τοτε το total station ειναι προτιμοτερο. Αν η περιοχη σου εχει πολλα κ μεγαλα αγροκτηματα με πολλα μικρα αγροτεμαχια (οπως η δικη μου) τοτε το GPS ειναι ασυναγωνιστο.

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι από την πανέμορφη Σύμη όπως διαβάζω, που έχει έντονο ανάγλυφο και καλές ορατότητες, θα σου πρότεινα την εξής φτηνή και κυρίως επιστημονικά άρτια λύση:

 

Αγόρασε μόνο γεωδαιτικό σταθμό. Αν το τριγωνομετρικό δίκτυο της περιοχής έχει διατηρηθεί, θα μπορείς να κάνεις οπισθοτομίες σκοπεύοντας μερικά τριγωνομετρικά, με σχετικά καλή ακρίβεια (Αυτό πιθανολογώ αλλά θα πρέπει να το τσεκάρεις και ΕΣΥ). Μπες στο γεωευρετήριο της Γ.Υ.Σ. και θα καταλάβεις τι εννοώ. Ακόμα καλύτερο πάντως για τις εξαρτήσεις σου, θα είναι να στήνεσαι στα τριγωνομετρικά και να ιδρύεις νέο δικό σου δίκτυο. Στο κάτω κάτω από ότι θυμάμαι κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει ιδιοκτησίες - κτήρια κλπ.

 

Υ.Γ. 1 Ενοικίαση GPS (100 και πλέον ευρώ τη μέρα συν το πήγαινε έλα στην...Ρόδο (?) για να το προμηθευτείς) ή αγορά GPS δίνοντας μία μικρή περιουσία για μένα όπως το φαντάζομαι είναι τελείως ασύμφορα για σένα. Κάνε μερικές δουλειές για αρχή να δεις πως πάει και αν μαζέψεις έστω και τα μισά σκέψου το...

 

Υ.Γ.2 Σκέψου το ενδεχόμενο να δανείζεσαι GPS επί πληρωμή από συνάδελφο του νησιού, αν διαθέτει φυσικά κανείς.

 

Υ.Γ. 3 Τοπογράφος σε τόσο μικρό νησί, δεν αρκεί για να ζεις μόνο από αυτό. Ακόμα και σε καλές εποχές. Να επεκταθείς και σε άλλα νησιά γύρω ή να επεκταθείς και σε άλλες οικονομικά προσοδοφόρες δραστηριότητες πλην του μηχανικού.

 

Καλή τύχη αδελφέ :smile:

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ δεν θα γράψω κάτι διαφορετικό από τους συναδέλφους μου Και εγώ συνιστώ total stasion κυρίως και να βρείς τα τριγωνομετρικά του νησιού σου και των κοντινών νησιών όπου θα δραστηριοποιηθείς καθώς και όλα τα στοιχεία που θα χρειαστείς (ΦΕΚ με τα όρια των οικισμών - αναδασωτέα από δασαρχείο αποσπάσματα από ρυμοτομικά , κτηματολογικά διαγράμματα από μελέτες οδοποιίας αν υπάρχουν κλπ) Υπάρχει το πρόγραμμα ΕΠΙΛΥΣΗ ( http://homepages.pat...der.gr/dipapadi ) - διπλωματιή εργασία Δημητρίου Παπαδημητρίου , που θα βρείς εύκολα με αναζήτηση όπου υπάρχει η πολλαπλή οπισθοτομία με την οποία μπορείς να εξαρτηθείς με σχετικα καλή ακριβεια Θα πρότεινα στην αρχή τα χρήματα για GPS να τα αξιοποιήσεις αρχικά για αγορά άλλου πιο απαραίτητου στην αρχή εξοπλισμού όπως ένα πλότερ Στην συνέχεια και αν πάνε καλά οι δουλειές (που ειμαι σίγουρος ότι θα πάνε) παίρνεις GPS

Εγώ έχω total stasion της ΝΙΚΟΝ το c100 πολλά χρόνια τώρα και μια χαρά κάνω την δουλειά μου Θα έλεγα καλύτερα να μην έχει μεγάλη απόσταση δράσης το total stasion γιατί έτσι δεν μπαίνεις στο πειρασμό να αποτυπώνεις από μεγάλες αποστάσεις με ότι συνεπάγεται αυτό , (πχ αφού μπορείς να ελέγχεις καλύτερα το τι κάνει ο στοχοφόρος ) Το γράφω αυτό για να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται και το υπερσύγχρονο και ακριβό μηχανήμα ειδικά για την περιοχή που πρόκειται να δραστηριοποιηθείς και υποθέτω ότι έχει την μορφολογία της δικής μου περιοχής Ετσι μπορείς να αξιοποιήσεις ότι απομείνει σε χρήμα για αγορά και λογισμικού όπως για στατικά , ΚΕΝΑΚ κλπ

 

Εγώ περισσότερο θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου και την καλύτερες ευχές μου για ένα νεο επιστήμονα που αποφασίζει να εργαστεί στην επαρχία , αφού εκεί μας χρειάζεται η πατρίδα μας και οι ανθρωποί της περισσότερο Ειδικά για μας τους αγρονόμου τοπογράφους μηχανικούς η επαρχία θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά ο τόπος προορισμού μας , όπως και των γεωπόνων

Καλή τύχη μέσα από την καρδιά μου

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Oκ!! Θα συμφωνησω λοιπον και θα ψαξω για σταθμο και GPS!! Το GPS πιστευω θα μου χρησιμευσει καλυτερα στην ιδρυση δικτυου στο νησι! και επιπλεον για αποτυπωση αγροτεμαχιων. Πιστευω αν διαθεσω γυρω στα 13 χιλιαρικα ειναι καλα??? για ενα καλο GPS 2 δεκτων και σταθμο! Εχω μαθει οτι η leica εχει Gps με διαλειτουργικοτητα με γεωδαιτικο σταθμο! ισως ενα τετοιο θα ηταν πιο χρησιμο??

Ευχαριστω τους Συναδελφους για τις ευχες! και εγω ηθελα να μεινω στο νησι μου για να βοηθησω τη κατασταση! που ουτως η αλλως ειναι καλυτερα τα πραγματα εδω απ οτι σε αθηνα θεσσαλονικη!

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου, μην πάρεις GPS με 2 δέκτες διότι κατα πάσα πιθανότητα θα πάρεις μονόσυχνο. Δεν παίζει διπλόσυχνο με 2 δέκτες και το budget που διαθέτεις.

Πάρε έναν γεωδαιτικό σταθμό και ένα διπλόσυχνο δικτυακό rover GPS (εναν δέκτη). Αν χρειαστεί ποτέ να λύσεις δίκτυο gps (π.χ. σε δουλειά δημοσίου) θα δανειστείς ή θα ενοικιάσεις ακόμα έναν δέκτη ή ένα ζεύγος μονόσυχνα. Πίστεψε με δεν συμβαίνει συχνά να λύνεις δίκτυο (εκτός κ αν έχεις τον Δήμαρχο συγγενή και σου δίνει όλες τις μελέτες..χεχε..)

Link to comment
Share on other sites

οκ! με τον ροβερ τι ακριβως επιτυγχανω?? την εξαρτηση των τοπογραφικων μου??? Μπορει να κανει και αποτυπωση?

Link to comment
Share on other sites

Yπάρχει μια προσφορά που τρέχει για κινέζικο ροβερ μεν, υποστήριξη απ'τη μετρικα δε, μαζί με leica total στα 11500+ΦΠΑ.

 

Ρίξε και σε αυτό μια ματιά.

 

Πάντως το μπατζετ σε καλύπτει στο πολύ περίπου. Γύρω στις 5000 για ένα total (nikon nivo και συναφής κατηγορίας) και 5000-6000 για ένα έντρυ λεβελ GPS rover. Υπολόγισε πως θελεις κι ενα πρόγραμμα επίλυσης οδεύσεων.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή οι εποχές είναι πολύ περίεργες και αφού υπάρχουν και κάποιοι γεωγραφικοί περιορισμοί (με την έννοια ότι δε θα "οργώσεις" δυο τρεις νομούς) καλύτερα ένα καλό σταθμό και ένα φτηνό gps με συνδρομούλα hepos να κατεβάζεις μόνο τα απαιτούμενα σημεία και δουλεύεις με σταθμό κυρίως. Αν πάλι σε παίρνει να αγοράσεις επώνυμα και ει δυνατό και της ίδιας εταιρείας για να συνεργάζονται ακόμα καλύτερα! Κάποια έχουν και ενσωματωμένα προγράμματα επίλυσης λένε, ενώ κάποια λένε "ψήνουν και καφέ"!Να έχεις υπόψιν ότι θες προμηθευτή που να σε υποστηρίξει και να σε εκπαιδεύσει πάνω στα όργανα, οπότε βάλε το κι αυτό στην εξίσωση!

ΥΓ Εκτός σχεδίου γίνεται αποτύπωση και με γπσ! Αλλά για παραμέσα μόνο σταθμός!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.