Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πράσινη στέγη / ταράτσα / δώμα - Στατική αντοχή, κόστος και αντοχή σε σεισμό


 
sdim

Recommended Posts

Τελευταία βλέπω κάποια κινητικότητα σχετικά με τις πράσινες στέγες. Πριν ασχοληθώ εντατικά με αυτό (χρειάζεται εκατοντάδες ώρες έρευνας και διαβάσματος) θέλω την γνώμη των ειδικών σε στατικά και αντισεισμικό.

 

Η "πράσινη ταράτσα" προσθέτει σημαντικά στο βάρος του κτιρίου. Το βάρος τους αρχίζει από 100Kg/m² αλλά συχνά το βάρος τους μπορεί να ξεπερνά τα 200Kg/m² και μπορεί να φτάσει τα 500Kg/m².

 

Το βάρος αυτό συσσωρεύεται στην κορυφή του κτιρίου. Προφανώς αλλάζει την ιδιοσυχνότητα του κτηρίου και την συμπεριφορά σε σεισμό.

 

Επιπλέον το βάρος αυξάνεται από το βρόχινο νερό και από το νερό ποτίσματος καθώς το χώμα το απορροφά και δεν επιτρέπει την ελεύθερη ροή προς την αποχέτευση που έχουμε μέχρι τώρα στις τυπικές ταράτσες όπου χρησιμοποιούμε ασφαλτόπανο, πλακάκια ή και καμία επικάλυψη.

 

Θέλω να ρωτήσω:

1) Σε υφιστάμενα κτίρια θεωρείτε πως είναι ασφαλές να φτιάξει κάποιος "πράσινη στέγη";

 

2) Στα νέα κτίρια, πόσο θεωρείτε πως θα αυξηθεί το κόστος κατασκευής του σκελετού του κτιρίου με πράσινη στέγη ώστε να έχει τον ίδιο συντελεστή ασφαλείας που θα είχε δίχως την πράσινη στέγη;

 

3) Έχετε εμπιστοσύνη στα συνεργεία πως θα γίνει σωστή στεγανοποίηση και δεν θα περάσει υγρασία από την μόνωση της πράσινης στέγης; Οι τυπικές στέγες στεγνώνουν και από τον ήλιο αλλά οι πράσινες θα βρέχονται όλο τον χρόνο είτε από την βροχή είτε από το σύστημα ποτίσματος. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι ρίζες των φυτών που τρυπώνουν παντού και τα χημικά από τα λιπάσματα.

 

4) Έχουν σε άλλη χώρα με δυνατούς σεισμούς πράσινες στέγες σε κτίρια από σκυρόδεμα; (ή μήπως θα γίνουμε πειραματόζωα ;)

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φαντάσου ότι στις πλάκες βάζουμε 120κιλά/μ2 μόνιμο φορτίο και 200κιλά/μ2 κινητό. Παλιά το μόνιμο ήταν ακόμη μικρότερο.

 

Η πράσινη στέγη θα πρέπει να θεωρείται μόνιμο φορτίο. Άρα από τα 120 να πάμε στα 200 ή 500 κιλά/μ2 είναι μεγάλη μεταβολή. Για υφιστάμενο κτίριο λογικά θα χρειάζεται ένας έλεγχος. Στα νέα κτίρια σίγουρα θα αυξηθούν οι απαιτούμενοι οπλισμοί.

 

Χρειάζεται μελέτη για να σου πει κάποιος ένα ποσοστό αύξησης του οπλισμού άρα και το κόστος. Πάντως είναι σημαντική η διαφορά στα φορτία.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός των φορτίων, το θέμα που έχω είναι οτι θα πρέπει να καταλάβουμε τις δυσκολίες με την συντήρηση της στέγης ώστε μετά απο κάποια χρόνια να μην δημιουργήσει προβλήματα διάβρωσης. Στο Βέλγιο είδα μια τεχνική που βασίζετε σε green cells. Μιλάμε για αυτόνομα συστήματα πράσινης στέγης συνήθως 4 τμ έκαστο που μπαίνουν σαν παζλ. Το καλό είναι οτι έχουν ένα σύστημα οριζόντιων οδηγών που επιτρέπουν να αντικαταστήσουμε εύκολα τις μεμβράνες, τα υφάσματα, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνουμε (δραματικά) την σεισμική μάζα ακριβώς εκεί που αυτή προκαλεί την μεγαλύτερη καταπόνηση: στην κορυφή του κτηρίου...

Link to comment
Share on other sites

Πριν από 20 χρόνια περίπου,έφτιαξα στο δώμα της 5όροφης πολυκατοικίας που μένω τον ταρατσόκηπο που βλέπετε κάπως στην φωτό.Με 3 παρτέρια κάλυψα το 50% της ελεύθερης επιφάνειας.Η οικοδομή ήταν του'70 με φορτία στατικής μελέτης 150κιλά/τ.μ για τα μόνιμα και 200 για τα κινητά.Αποφάσισα ρισκάροντας λίγο,να γεμίσω με 15εκ.χώμα και να φυτέψω.Εννοείται πως μόνωσα όσο καλύτερα μπορούσα.

Σήμερα ο ταρατσόκηπος φιλοξενεί πανίδα και χλωρίδα δάσους!

Γνώμη μου είναι πως οι κήποι στα δώματα των πολυκατοικιών(για νέες κατασκευές) ειναι πολύ καλή ιδέα.Τα τεχνικά προβλήματα λύνονται.Το αισθητικό και περιβαλλοντολογικό κομμάτι της υπόθεσης αξίζει τον κόπο.

post-52214-0-36315700-1358156940_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Η πράσινη στέγη θα πρέπει να θεωρείται μόνιμο φορτίο. Άρα από τα 120 να πάμε στα 200 ή 500 κιλά/μ2 είναι μεγάλη μεταβολή. Για υφιστάμενο κτίριο λογικά θα χρειάζεται ένας έλεγχος. Στα νέα κτίρια σίγουρα θα αυξηθούν οι απαιτούμενοι οπλισμοί.

 

 

Ασφαλως και θα παει στα μονιμα, αφου μονιμο ειναι.

Οκ ειναι ενα εξτρα φορτιο, αλλα δεν θα ειναι και αυτο που θα κανει τη διαφορα.

Εγω προσωπικα στα δωματα βαζω 200-250κιλα/τμ, διοτι ειναι πολυ συνηθες να μπανει πχ μπετο για ρυσεις, υποστρωμα και πλακακι, χαλικι, πλακες πεζοδρομιου, ντεποζιτα, ηλιακα και δεν ξερω και γω τι αλλο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...Στο Βέλγιο είδα μια τεχνική που βασίζετε σε green cells. Μιλάμε για αυτόνομα συστήματα πράσινης στέγης συνήθως 4 τμ έκαστο που μπαίνουν σαν παζλ.

....

Για αυτό κάποια πηγή?

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, προσοχή στο νερό, που βάσει του αρχικού "πορίσματος" ήταν υπεύθυνο για την κατάρρευση του στεγάστρου στην Σαντορίνη...

Link to comment
Share on other sites

και εγώ βάζω 200 μόνιμο και 200 κινητό στα δώματα. Η αλλγή στους οπλισμούς είναι μεγάλη πάντως όσο αυξάνει το φορτίο στο δώμα. Σε 5όροφη και πάνω μάλλον απαγορευτική...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.