Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πράσινη στέγη / ταράτσα / δώμα - Στατική αντοχή, κόστος και αντοχή σε σεισμό


 
sdim

Recommended Posts

Υπάρχουν δύο είδη πράσινων στεγών και δωμάτων . Ο ένας είναι ελαφρός νομίζω 25 κιλά / τμ , αλλά θέλει να το ψάξω .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Didonis

 

Η τεχνική ονομαζετε tank module green roof. Το βασικό είναι το κέλυφος φωτό σε διάφορες διαστάσεις. Μετά το ενισχύουν με μεταλλικό σκελετό ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν. Περνάνε τα υφάσματα μέσα στην βάση και τα πλάγια του κελύφους, φτιάχνουν τις ρύσεις, βάζουν το χώμα και τα φυτά, φτιάχνουν την απορροή (είτε φυσική εαν υπάρχει κεντρική εγκατάσταση) είτε ηλεκτρική (αντλία), το σφραγίζουν απ εξω γύρω γύρω με ειδικό ύφασμα και το σηκώνουν με γερανό.

 

πχ

 

http://www.greengridroofs.com/

post-25466-0-10479400-1358243276_thumb.jpg

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ροδοπουλος

 

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, πάντα βρίσκω χρήσιμη την τυποποίηση διαδικασιών και προϊόντων στον τομεα μας.

Link to comment
Share on other sites

Απο ότι με ενημέρωσαν βγαίνουν απο 45χγρ/μ2 μέχρι 800 χγρ/μ2 το βασικό είναι οτι επιτρέπει στον αρχιτέκτονα να παίξει και στον ιδιοκτήτη να μπορεί να τα αλλάξει όποτε θέλει. Εαν θέλεις μπορω να ψάξω να σου στείλω το πρόγραμμα που μου έδωσαν για τον σχεδιασμό τους?

 

πχ στον κτήριο της Mercedes εχουν χειμερινά και καλοκαιρινά που τα αλλάζουν.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται ότι δεν είναι παρακινδυνευμένο,ακόμη και σε υπάρχον δώμα,να εφαρμοστεί η πράσινη στέγη.Αν αφαιρεθούν οι ταρατσόπλακες έχουμε μείον 50-80Kp/m2,αν θεωρήσουμε ότι τα κινητά περιορίζονται σε 100kp/m2 στην περιοχή της φύτευσης,τα πρόσθετα φορτία είναι σε λογικά όρια.Αυτονόητα βέβαια οι μονώσεις και οι ρύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα συνιστούσα στους συναδέλφους να προδιαγράφουν και 5 Wagner probe sensors που θα μπαίνουν κοντα στους κόμβους και προφανώς μεταξύ αντιριζικής και θερμομονωσης ώστε αυτόματα να μπορούμε να δούμε εαν υπάρχει διαρροή (αύξηση υγρασίας) απο τον κήπο. Το κόστος είναι γελοίο 250Ε για 5 σένσορες.

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες απαγορεύτική, σε τι τάξη μεγέθους εκτιμάς ότι ανεβαίνει το κόστος του σκελετού;

 

5%; 10%; παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πριν από 20 χρόνια περίπου,έφτιαξα στο δώμα της 5όροφης πολυκατοικίας που μένω τον ταρατσόκηπο που βλέπετε κάπως στην φωτό.Με 3 παρτέρια κάλυψα το 50% της ελεύθερης επιφάνειας.Η οικοδομή ήταν του'70 με φορτία στατικής μελέτης 150κιλά/τ.μ για τα μόνιμα και 200 για τα κινητά.Αποφάσισα ρισκάροντας λίγο,να γεμίσω με 15εκ.χώμα και να φυτέψω.Εννοείται πως μόνωσα όσο καλύτερα μπορούσα.

Σήμερα ο ταρατσόκηπος φιλοξενεί πανίδα και χλωρίδα δάσους!

Γνώμη μου είναι πως οι κήποι στα δώματα των πολυκατοικιών(για νέες κατασκευές) ειναι πολύ καλή ιδέα.Τα τεχνικά προβλήματα λύνονται.Το αισθητικό και περιβαλλοντολογικό κομμάτι της υπόθεσης αξίζει τον κόπο.

 

!!!!μπραβο!!! πολυ ομορφος ο κηπος και αυτο το εκανες πριν 20 χρονια???... τα τεχνικα προβληματα πως τα αντιμετωπισες (στεγανωτητα κτλ?...) υπηρξαν ποτε προβληματα στους απο κατω?

 

γενικα εχει κανει κανεις καποια μελετη κοστους? δηλαδη αν αντι για δωμα κανουμε μια φυτεμενη στεγη τι διαφορα κοστους θα εχουμε

 

συγκεκριμενα εγω σκεφτομαι φυτεμενη στεγη για ενα συγκροτημα κατοικιων (διοροφο) οπου μερος της στεγης του ισογειου να γινει "αυλη" για τον 1ο οροφο

Edited by nounou
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ,αλλά ο σχεδιασμός ήταν αρχιτεκτόνισσας.Εγώ έκανα την εφαρμογή.

Τεχνικά προβλήματα δεν υπάρχουν εφόσον κάνεις καλά την δουλειά σου.

Πρόσφατα έκανα μία τομή και διαπίστωσα ότι τα ασφαλτόπανα είναι σε καλή κατάσταση.

Σήμερα υπάρχουν,από ότι βλέπω σε άλλες απαντήσεις,εξελιγμένα συστήματα. Ψάξτο.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Υπάρχουν τρεις τύποι φυτεμένου δώματος: ο εκτατικής φύτευσης, ο ημιεκτατικής και ο εντατικής φύτευσης.

Ο πρώτος τύπος έχει πάχος χώματος από 10 -30 εκατοστά και είναι αρκετά ελαφρύς καθώς το ειδικό χώμα που χρησιμοποιείται είναι επίσης πολύ ελαφρύ. Φυτεύονται συνήθως παχύφυτα, αρωματικά και λεβαντίνες. Δηλαδή φυτά ανθεκτικά σε ξηρασία και μεγάλες θερμοκρασιακές καταπονήσεις- διακυμάνσεις, χαμηλά σε ύψος ή και οριζοντιου ανάπτυξης.

Ο δεύτερος έχει πάχος χώματος από 30 -50 εκατοστά. Συνήθως πάνω από τα υπόγεια γκαράζ, στους ακάλυπτους των πολυκατοικιών χρημοποιείται αυτός ο τύπος φύτευσης.

Ο τρίτος έχει πάχος πάνω από 50 εκ. έως και ενάμισυ μέτρο. Το βάρος του είναι πολύ μεγάλο.

 

Σημεία που πρέπει να προσεχθούν (πέρα από το βάρος):

1) Οι στεγανωτικές στρώσεις να είναι ανθεκτικές στην επίθεση των ριζών και οι προδιαγραφές αυτές να αναγράφονται στα τεχνικά τους φυλλάδια

 

2) Όλα τα ευπαθή σημεία που μπορεί να προκαλέσουν υδρογέφυρα και να θεωρεί κάποιος πως το πρόβλημα υγρασίας προέρχεται από το φυτεμένο δώμα ενώ πιθανότατα να προέρχεται από ευπαθή σημεία (κυρίως στην περίμετρο) μέσω των οποίων παρακάμπτεται η στεγανωτική στρώση.

 

3) Να κατασκευαστούν διαμερισματοποιήσεις με στεγανωτικές φραγές, ώστε αν εμφανιστούν υγρασίες σε κάποιο διαμέρισμα να γίνεται καθαίρεση του κήπου μόνο σ' αυτό και όχι σ' ολόκληρο το δώμα.

 

4) Το υλικό των κλίσεων πρέπει να είναι λείο και να διασφαλίζει σκληρό υπόστρωμα. Οι κλίσεις προτείνεται να είναι μεγαλύτερες από 2%.

 

5) Το σύστημα αποστράγγισης και φιλτραρίσματος του νερού. Εξαρτάται από το ύψος του χώματος. Συνήθως η στρώση αποστράγγισης είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη ώστε μία ποσότητα νερού πάντοτε να συγκρατείται από αυτήν προκειμένου να εξασφαλίζεται μια ικανοποιητική υγρασία στο χώμα και παράλληλα οικονομία σε ποτίσματα.

 

6) Το χώμα η σύνθεση του οποίου πρέπει να επιτρέπει τη χρήση όσο γίνεται λιγότερων λιπασμάτων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιέχει αρκετούς οφέλιμους μικροοργανισμούς.

 

7) Το αυτόματο πότισμα το οποίο πρέπει να χρησιμοποιεί στάγδην άρδευση για εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση νερού. Εδώ να τονίσουμε πως τα μπεκ σταξίματος σταδιακά βουλώνουν από τις ρίζες των φυτών που κατευθύνονται προς το νερό και από τα άλατα που συσσωρεύονται. Και για τα δύο όμως υπάρχουν λύσεις. Πχ υπάρχει συγκεκριμένο υλικό που ρίχνει κάποιος σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό των αλάτων καθώς και ειδικά μπεκ τα οποία δεν επιτρέπουν στα ριζίδια να τα βουλώσουν.

Edited by Μαυρουλέας
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.