Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΕΑ σε μονοκατοικία με υπόγεια ανεξάρτητη αποθήκη


Greenick

Recommended Posts

Επειδή δεν το βρήκα αλλού,το ρωτάω εδώ μια και δε μου έχει ξανατύχει..

Μονοκατοικία (μεζονέτα ισογείου & 1ου ορόφου) έχει υπόγεια αποθήκη που δεν επικοινωνεί εσωτερικά με το σπίτι.Η πρόσβασή σε αυτήν είναι με εξωτερική σκάλα από τον περ. χώρο.Η επιφάνεια του ισογείου είναι 60m2,του ορόφου άλλα τόσα και του υπογείου 27m2.Το ΠΕΑ είναι για ενοικίαση της μεζονέτας -όχι του υπογείου,το παραμένει στη χρήση του ιδιοκτήτη- Είμαι μεταξύ των παρακάτω επιλογών:

 

1)ΠΕΑ μόνο για τη μεζονέτα χωρίς να λάβω καθόλου υπόψη το υπόγειο,απλά στο τμήμα των 27m2 του δαπέδου του ισογείου προς του υπόγειο να υπολογίσω U προς ΜΘΧ...Δε μου κάθεται σωστά όμως,αφού ο ιδιοκτησία είναι μία,ασχέτως πώς νοικιάζεται...

2)ΠΕΑ για υπόγειο+ισόγειο+όροφος, με ένα θερμαινόμενο χώρο (ισόγειο-όροφο) και ένα ΜΘΧ (υπόγειο),τον οποίο περιγράφω κανονικά στην αντίστοιχη καρτέλα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.Στην περίπτωση αυτή το τμήμα δαπέδου των 27m2 του ισογείου προς το υπόγειο το περιγράφω προς ΜΘΧ ή όχι?

3)Στη θεωρητική περίπτωση που το υπόγειο είχε εμαβόν π.χ 10m2,όποτε Vυπογείου<10%Vκτιρίου,θα μπορούσα να εντάξω το υπόγειο στη 1 θερμική μου ζώνη,και να του συμπλήρωνα θέρμανση και ψύξη από το κτίριο αναφοράς?

 

 

Γνώμες συνάδελφοι?

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Για μένα το 1

Εξετάσεις τη θερμική ζώνη του κτηρίου (Ισ. + Α)

Πολύ δε περισσότερο, αφού το υπόγειο δεν επικοινωνεί (μέσω εσωτερικής σκάλας) με το Ισογειο + Α' όροφο, αλλα έχει πρόσβαση απο άλλη εισοδο

 

Το 3, το εξετάζουμε μόνο στη περίπτωση της ΜΕΑ, οχι στα ΠΕΑ (στην αρχή την είχα πατήσει και γω με αυτό το 10%)

Link to comment
Share on other sites

Εχεις ανεξάρτητο κτίριο. Οχι τμήμα κτιρίου αλλά ολόκληρο κτίριο. Δεν μπορείς να πάρεις την απλοποιητική παραδοχή U/2. Αυτό εφαρμόζεται μόνο όταν μια ιδιοκτησία είναι τμήμα κτιρίου και ακόμα πιο σωστά στις επιφάνειες σε επαφή με μθχ κοινό με άλλες ιδιοκτησίες του κτιρίου.

Εχεις λοιπόν ένα κτίριο που έχει θερμική ζώνη 2Χ60=120 τμ και επιφάνεια 120+27 (τώρα αν μετράνε τα τμ του υπογείου στο σ.δ., δεν το ξέρω).

Θα περιγράψεις δηλαδή υποχρεωτικά τον μθχ αναλυτικά (χωρίς U/2) και η επιφάνεια δαπέδου 27 τμ είναι διαχωριστική επιφάνεια στο αρχείο σου.

Το υπόλοιπο δάπεδο είναι δάπεδο προς έδαφος.

 

Το 10% του όγκου για ένταξη σε ζώνη κλπ δεν αφορά αυτές τις περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

hkamp,

Αν η υπόγεια ανεξάρτητη αποθήκη με ξεχωριστή είσοδο είχε μετατραπεί από τον ιδιοκτήτη σε κατοικία θα το αντιμετώπιζες με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω; Ή αν ήταν κατάστημα;

Ο προβληματισμός μου είναι δηλαδή ότι συμπεριλαμβάνεται το ανεξάρτητο υπόγειο ή όχι στο ισόγειο-πρώτο ανάλογα με την χρήση του;

Link to comment
Share on other sites

Αν το υπόγειο ήταν κάτι άλλο εκτός από αυτό που είναι τώρα, δηλ. μθχ βοηθητικός, τότε θα άλλαζαν αυτά που έπρεπε να αλλάξουν. Θα μπορούσε να αλλάξει το εμβαδό της θερμαινόμενης ζώνης, οι διαχωριστικές επιφάνειες κλπ. Θα μπορούσε το υπόγειο να ήταν ανεξάρτητη ιδιοκτησία, οπότε θα μπορούσες και να εφαρμόσεις το U/2 για μθχ σε επαφή.

 

Και τώρα όπως είναι <<συμπεριλαμβάνεται>> το υπόγειο στο κτίριο. Το αντιμετωπίζεις όμως με τον τρόπο που πρέπει. Δεν το αγνοείς.

 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η συγκεκριμένη περίπτωση κτιρίου γίνεται κατανοητός αν το δει κάποιος από την πλευρά της εκπόνησης ΜΕΑ. (Αυτό ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. μπορεί να καταλάβει κάποιος γιατί μια μονοκατοικία με κατάστημα στο ισόγειο είναι μονοκατοικία-τμήμα κτιρίου αν το δει από την πλευρά του ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας. Αν έκανε τον έλεγχο θα αντιμετώπιζε το κτίριο συνολικά. Οπότε η κατοικία θα ήταν μεν μονοκατοικία αλλά ταυτόχρονα και τμήμα κτιρίου).

 

Δεν ξέρω Μανώλη αν εννοείς κάτι τέτοιο ή δεν κατάλαβα καλά τον προβληματισμό σου.

Link to comment
Share on other sites

Αν λέμε τώρα, το υπόγειο ήταν πχ κατάστημα την οροφή του θα την αγνοούσες (αδιαβατική)?? Και τούμπαλιν, το δάπεδο κατοικίας προς άλλη θερμκή ζώνη....

Link to comment
Share on other sites

Παδιά ευχαριστώ για τις καλές γνώμες.Κατέληξα και εγώ στο (2),σύμφωνα και με αυτά που είπε ο hkamp sto #5 και έτσι το έκανα.. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.