Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

@gdaoulari

Δεν πολυκατάλαβα την πρώτη ερώτηση...οι χώροι της σοφίτας δεν είναι ανάγκη να περιγραφούν ως κάτι άλλο...είναι σοφίτα και τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να περιγράψεις...

Αν κάνεις σοφίτα με μέσο ύψος >2.20 μ. παύει να είναι σοφίτα και αν ξεπερνάει τα 2.65μ. είναι χώρος κύριας χρήσης προσμετρούμενος στη δόμηση. Αν τώρα είναι >2.20 και < 2.65, δεν ξέρω, το έχω και εγώ απορία...συζήτησε το με υπάλληλο της ΥΔΟΜ που σε ενδιαφέρει...

Θεωρώ πως στο δώμα δε βγαίνουμε από σοφίτα, ούτε σε εξώστη φυσικά...ανοίγματα μόνο για αερισμό και φωτισμό του χώρου προβλέπονται...

 

@spy1551

Αναφέρεται το μέσο ελέυθερο ύψος 2.20μ. κάτω από την επιφάνεια της στέγης...η κατασκευή της στέγης περιλαμβάνει και τα δοκάρια της ή την πλάκα της, άρα θεωρώ το καθαρό...

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Πίστευα ότι πρέπει να δηλώσω τη χρήση του χώρου που δημιουργείται, ειδικά από τη στιγμή που ξέρω ότι ο πελάτης μου θέλει να την κάνει υπνοδωμάτιο. Από ότι κατάλαβα όμως δεν σχεδιάζω τίποτα. Αφήνω το χώρο κενό και τον χαρακτηρίζω ως σοφίτα. Όσο για την έξοδο σε δώμα και εγώ πιστεύω ότι δε θα επιτρέπεται, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουμε δικαίωμα να δημιουργήσουμε κατακόρυφα ανοίγματα, που διαφοροποιούν την ενιαία κλίση της στέγης.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχω εγώ σαν απορία είναι στα φορολογικά η σοφίτα ως τι υπολογίζεται? Οκ στη δόμηση δε μετράει, αλλά στα φορολογικά?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή μάλλον θα πρέπει να μπει στο εμβαδόν του κτίσματος.Και πες αυτό γίνεται, τους ανοιχτούς εσωτερικούς εξώστες?

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν υποθέσουμε ότι έχω δύο διαμερίσματα στον Α' Όροφο, έχω δικαίωμα να χωρίσω τη σοφίτα στη μέση και να πάρει από ένα κομμάτι της έκαστο διαμέρισμα;

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και κάτι άλλο.

.....

Έχω την εντύπωση ότι ρωτάς για την ιδία σοφίτα σε δυο διαφορετικά θέματα με παραλλαγές. Μπας και να επικεντρωθείς στο ένα από τα δυο γιατί θα χαθεί η μπάλα και με την σοφίτα σου δεν θα βγάλεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις πολύ δίκιο!! Απλά είδα ότι το έχουν ότι έχουν ασχοληθεί πολλοί μηχανικοί το θέμα και είπα να ρωτήσω και εγώ όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, τη γνώμη τους, ώστε να ξεκαθαρίσω καλύτερα στο μυαλό μου, ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε με το ΝΟΚ, σε σχέση με τη σοφίτα. Αν ξέρει κάποιος, θα ήθελα να μου πει τη γνώμη του και για αυτό.

Edited by gdaoulari
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή μάλλον θα πρέπει να μπει στο εμβαδόν του κτίσματος.Και πες αυτό γίνεται, τους ανοιχτούς εσωτερικούς εξώστες?

 

Δηλαδή Μανώλη πιστεύεις πως αν πχ έχουμε ισόγειο 100 τ.μ. και σοφίτα 50 τ.μ. με μέσο ελεύθερο ύψος 2,10μ. (πληρεί δηλαδή τις προϋποθέσεις σοφίτας) και δεν τη μετρήσουμε στη δόμηση, στα φορολογικά θα μετρηθεί? Θα βγει άδεια για 150 τ.μ.? Στο έντυπο της άδειας θα λέει 150 τ.μ.? Στη ΔΕΗ σπίτι 150 τ.μ.? Στα χαράτσια θα πληρωνει για 150 τ.μ.?

 

Τότε που είναι το ευεργέτημα της σοφίτας? Τι γλυτώνει ο ιδιοκτήτης?

 

Μόνο το ότι αν εξαντλεί το συντελεστή μπορεί να κάνει μεγαλύτερο σπίτι? Πχ επιτρεπόμενη δόμηση 100τ.μ. --> κατοικία με σοφίτα 150τ.μ.? Η αν έχει επιτρεπόμενη 200 τ.μ. και κάνει 100 τ.μ. και 50 τ.μ. σοφίτα εξακολουθεί να έχει υπόλοιπο 100 τ.μ.?

 

 

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν υποθέσουμε ότι έχω δύο διαμερίσματα στον Α' Όροφο, έχω δικαίωμα να χωρίσω τη σοφίτα στη μέση και να πάρει από ένα κομμάτι της έκαστο διαμέρισμα;

 

Όντως καλύτερα σε ένα θέμα όπως σωστά επισημαίνει ο Didonis, για να μη χάνεσαι και εσύ και εμείς...

 

Σύμφωνα με το τεύχος τεχνικών οδηγιών, στην επεξήγηση του άρθρου 81. αναφέρει μεταξύ άλλων...

 

"...........................Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας και σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτησιών στον ίδιο όροφο, κάθε σοφίτα τοποθετείται μέσα στα όρια της υποκείμενης ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και δεν εκτείνεται στην όμορη........"

 

Άρα γίνεται αυτό που λες, αρκεί να μην μπαίνει η σοφίτα της μίας ιδιοκτησίας μέσα στα όρια του υποκείμενου ορόφου της διπλανής ιδιοκτησίας. Η κάθε σοφίτα πάνω από το περίγραμμα της ιδιοκτησίας στην οποία ανήκει.

Edited by archthanos
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω και εγώ τον προβληματισμό μου, παραθέτοντας και τρία απλοϊκά σχεδιακια, ρωτώντας:

1. Tα σχήματα 1,2 είναι σοφίτες αφού έχουν μέσο ύψος < 2.20μ.? Σύμφωνα με τον ορισμό του ΝΟΚ για τη σοφίτα θεωρώ πως όχι, αλλά σύμφωνα με Λεμπέση και το τεύχος τεχνικών οδηγιών ναι.

Τελικά έχει βγάλει κανείς άκρη τι ισχύει? Μπορεί να κατασκευαστούν τα σχήματα 1,2 και να μην προσμετρηθεί η σοφίτα στο Σ.Δ?

2. Το σχήμα 3 λόγω του ότι εχει μέσο ύψος > 2,20 μ. θεωρείται εσωτερικός εξώστης?

Εμένα σε ανάλογη στέγη με τα σχήματα 1,2 ενώ πέρασα από έλεγχο στο διάγραμμα κάλυψης , ύστερα από πολύ συζήτηση και ανάγνωση του ΝΟΚ αφού πληρούσα τόσο το 50 % του επικείμενου ορόφου και συνδεόταν λειτουργικά και φυσικά μέσο ύψος 2.2 Όμως επειδή έπρεπε οι όψεις να περάσουν και από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εκεί δεν τα πέρασαν αφού θεωρούσαν ότι δεν αποτελούσαν σοφίτα αλλά έμοιαζαν με όροφο (ακριβώς το σχήμα 1 και 2) Δηλαδή έπρεπε να βρίσκεται εξολοκλήρου εντός της στέγης Τώρα πως μπορεί να γίνει αυτό σε εκτός σχεδίου που έχουμε μέγιστο ύψος στέγης 1.2 , ίσως με μεγάλη κλίση στέγης με συνδιασμό της διαμόρφωση του εδάφους ώστε να μην υπερβαίνουμε το μέγιστο ύψος μαζί με το ύψος της στέγης Αλλά θα είχα μια αηδία ή ένα κτήριο για χωριό στην βόρεια Ευρώπη και όχι για παραθαλάσσια περιοχή με νησιώτικο χαρακτήρα Τελικά δεν έκανα σοφίτα και πέρασα από το ΣΑ Περιμένω όμως να δω τι θα γίνει στο μέλλον με την ασάφεια αυτήν του ορισμού της σοφίτας ώστε να δω αν μπορώ να κάνω αναθεώρηση της άδειας και να προσθέσω την σοφίτα

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.