Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μόνωση ταράτσας


georgekonto

Recommended Posts

Δεν θα εχει αυξηση της πιεση των υδρατμων,  πολυ απλα γιατι οι υδρατμοι που περνουν απο την πλακα ΩΣ θα  ειναι Α και οχι Β (Β>Α) που μπορουν να διαπερασουν την εξηλασμενη πολυστερινη.

Η ιδια αυτη ποσοτητα υδρατμων θα φευγει απο την τσιμεντοκονια.

Δεν θα προλλαβει να αυξηθει η πιεση υδρατμων αφου η ποσοτητα Α θα προλλαβαινει να φευγει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα εχει αυξηση της πιεση των υδρατμων,  πολυ απλα γιατι οι υδρατμοι που περνουν απο την πλακα ΩΣ θα  ειναι Α και οχι Β (Β>Α) που μπορουν να διαπερασουν την εξηλασμενη πολυστερινη.

Η ιδια αυτη ποσοτητα υδρατμων θα φευγει απο την τσιμεντοκονια.

Δεν θα προλλαβει να αυξηθει η πιεση υδρατμων αφου η ποσοτητα Α θα προλλαβαινει να φευγει.

 

Δεν είναι έτσι όπως τα λες διάβσε και πείτε μου εαν θέλετε να το συνεχίσω διότι μπορεί να καταντήσει βαρύ.

Building Materials Technology - Breathability.pdf

Link to comment
Share on other sites

Με τη λογικα αυτη μονο επιλογη ανεστραμμενης μονωσης ειναι αποδεκτη.

Και τι γινετια οταν θελω βατοτητα στο δωμα?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν διάβασε αλλα για να σε προλάβω το γέμισμα μπορείς να το κάνεις με υλικά που έχουν αντοχή στην θλίψη 7 Ν/mm2 και ταυτόχρονα μικρότερη αντίσταση απο την εξηλασμένη. πχ. Η εξηλασμένη έχει  G= 50 MNs/g και πχ το γέμισμα με προιόν δεν γράφω !!!!!!!!!!!!!! αλλα με σπασμένο προιόν δεν γραφω (ψάξτε γέμισμα με σπασμένο) G τιμή κοντά στο 10 διότι εαν πέσω κάτω απο 5 του αέρα θα αντιστρέψω. 

Link to comment
Share on other sites

Απο επάνω βάλε οτι θέλεις απλά χρησιμοποιησες αρμούς με διαπνοή. Υπάρχουν και τέτοιοι !!!!!!!!! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εχουμε αλλα θα στο στείλω με πμ διότι μου την φυλάει ο Αλέξης

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής. Ειδικά σε κατασκευές που δεν έχουμε θερμομόνωση και ταυτόχρονα είναι σε περιοχές με υψηλή υγρασία υπάρχει το μέγιστο πρόβλημα να μονώσουμε το δώμα ωστε να μην μπαίνουν νερά και η ζημιά που θα κάνουμε να είναι τεράστια διότι η υγρασία δεν θα φεύγει προς τα έξω. Θα μου πείτε μα 40 χρόνια τώρα βάζαμε ασφαλτόπανα με resistivity r =350000 MNs/gm και ορισμένοι δεν είχαν πρόβλημα? Βέβαια και δεν είχαν διότι έτυχε να ζούνε σε περιοχές με χαμηλή υγρασία. Εαν όμως δεν ζεις στις 10 απο τις 850 περιοχές της Ελλάδος με χαμηλή υγρασία τότε κινδυνεύεις να πάθεις αυτό που βλέπετε στις φωτό. Δηλαδή να έχουμε επιταχυνόμενη γήρανση του σκυροδέματος και διάβρωση του οπλισμού. Αυτό συμβαίνει διότι όπως θα δείτε παρακάτω ενα σκυρόδεμα με resistivity r =500-600 MNs/gm (16/20, 20/25) δεν μπορεί να τα βάλει με ένα ασφαλτόπανο με resistivity r =350000 MNs/gm διότι οι υδρατμοί μπλοκάρονται και δεν έχουν που να πάνε. Πολλοί βέβαια θα σκεφτούν οτι απο κάπου περνάει νερό στο ασφαλτόπανο απο πάνω και άρα φουσκώνει. Ενδέχεται αλλα στατιστικά είναι οι υδρατμοί που έρχονται απο κάτω. Το καλύτερο είναι όταν βάζουν τους εξαεριστήρες πάνω απο άσχετους χώρους π.χ. σαλόνια και αφήνουν τα μπάνια.

 

 

Ας πάρουμε το παράδειγμα που έχουμε μια πλάκα σκυροδέματος με 20/25. Η τιμη resistivity r =600 MNs/gm εαν το πάχος είναι πχ 17 εκ το construction resistance = 102 MNs/g. Για να διατηρήσουμε την πορεία των υδρατμών προς τα έξω το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε ενα στρώμα με construction resistance < 102. Εδω λοιπόν κάνουμε το πρώτο τρικ. Να μην ξεχνάμε οτι ψάχνουμε να λύσουμε και το θέμα με το Hygroscopicity. Το σκυρόδεμα λοιπόν εαν κορεστεί αυξάνει την μάζα του κατα 2% σε μια μεταβολή της υγρασίας απο 50-80% που είναι σύνηθες νούμερα στην Ελλάδα για κάθε μέρα. Αρα τσούκου/τσούκου χ 365 χ Ψ χρόνια έχουμε μικρορωγμές και μετα μεγαλύτερες και μετά κάτι χημικές αντιδράσεις στον τσιμεντοπολτό και μετά πάμε στην φωτό πάλι. 

 

Το τρικ λοιπόν είναι να μειώσουμε το Hygroscopicity του σκυροδέματος και άρα το ποσοστό που μπορεί να απορροφήσει. Τα πλέον διαδεδομένα συστήματα ειναι τα crystal growth και οι επιφανειακοί υδροφοβισμοί. Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε ρύσεις ώστε τα νερά να φεύγουν και να φεύγουν γρήγορα. Αυτό το κάνουμε για να μειώσουμε την ιδιότητα Speed of Hygroscopic take up. Διότι μπορεί να λέμε οτι το σκυρόδεμα απορροφά και εξατμίζει αργά αλλα τα νούμερα είναι σχετικά και επηρεάζονται και απο την θερμοκρασία. Εδω λοιπόν θα προτιμήσουμε τα ελαφροσκυροδέματα. Προσοχή 1 !!!!!!!!!!! δεν θέλουμε να πάμε πολύ κάτω απο το 102 MNs/g και θα εξηγήσω αργότερα.

 

Αναζητούμε κάτι μεταξύ 70-90 MNs/g. Αυτό σημαίνει οτι το γέμισμα δεν πρέπει να είναι 10 εκ διότι πολύ απλά θα μας περιορίσει σοβαρά το πάχος του. Μην ξεχνάτε οτι το construction resistance είναι το resistivity r Χ το πάχος. Ιδανικά το γέμισμα μας να έχει και κάποιου είδους θερμομόνωση διότι ακόμα και μια μείωση 2 βαθμών Κελσιου συμμετέχει στο EMC. Το γέμισμα θα πρέπει να είναι στεγανό και οι αρμοί του να έχουν ελαστομερές σε όλο το βάθος. Επίσης οι αρμοί θα πρέπει αν γίνονται με 2 δίσκους. Ενα λεπτό που θα πάει μέχρι το σκυρόδεμα και ένα πιο χοντρό που θα φτάσει μέχρι το μέσο περίπου ή καλύτερα τα 2/3. Το ελαστομερές καλύτερα να είναι χυτό με χαμηλό ιξώδες ώστε να περάσει. Εαν δείτε το μάστορα να το περνάει με πιστόλι απλά δεν θα περάσει ποτέ. Προφανώς θα έχουμε φτιάξει αριάνι και θα βάλουμε και ίνες. Το μέγεθος των ινων έχει να κάνει με το πάχος του υλικού. Ινες PP 8-16 είναι καλές για πάχη μέχρι 2,5 εκ. Για οτιδήποτε παραπάνω θα πάμε σε 16-32 ή ακόμα και σε 30-52. Στεγανό γέμισα (Hygroscopicity) είναι βασικό ώστε να μην έχουμε μια μάχη με την υγρασία απο κάτω με αυτή απο πάνω. Εδω λοιπόν μπορούμε να βάλουμε διάφορα υλικά τσιμεντοειδούς βάσης. Θέλουμε τσιμεντοειδούς επειδή είναι τα μόνα που μπορούν να μας δώσουν τιμές 60-70 MNs/g και στεγανότητα. Πέφτουμε δηλαδή περίπου 10-20 MNs/g και όχι παραπάνω. Η σκοπιμότητα είναι στο εαν θα βάλουμε εξηλασμένη που έχουμε 50 MNs/g στα 5 εκ πάχος. ΠΡΟΣΟΧΗ 2. Η λογική η μελέτη με βγάζει με 3 και εγω βάζω 5 εκ για καλύτερα είναι καταστροφή στην διαπνοή.  Κατα την συγκόλληση των πλακών κάποιοι προτείνουν γεωύφασμα ή υαλόπλεγμα. Σαν λύση είναι σωστή εφόσον το πλέγμα ακολουθήσει τους αρμούς. 

 

 

Βατότητα. Οι περισσότερες κόλλες πλακιδίων ειδικά οι ρητινούχες έχουν το πρόβλημα οτι θέλουν να είναι 100% στεγανές. Για τον λόγο αυτό επιλέγουμε συγκόλληση βάσης Πολυουρεθάνης και ταυτόχρονα να είναι ελαστική. Βέβαια οι περισσότερες έχουν construction resistance μεταξύ 1,8-2,7 στο 1 εκ πάχους και θα έχουμε απότομη διακύμανση. Δεν πειράζει διοτι τα πλακάκια βρίσκουν διαπνοή απο τους αρμούς εφόσον δεν απλώσουμε την κόλλα παντού στο επίπεδο. Ακούγετε δύσκολο αλλα δεν είναι διοτι θα την περάσουμε με πιστόλι επάνω στο πλακάκι αφήνοντας την περίμετρο χωρίς κόλλα (τουλάχιστον 2εκ). Ιδανική λύση που βρίσκει πλέον εφαρμογή παντού στο κόσμο είναι η χρήση πολυεστερικών συγκολλήσεων σε φυσίγγιο. Η αντοχη πρόσφυσης που παρέχουν είναι 10-15 φορές υψηλότερη απο τις απλής κόλλας. Οι αρμοί να γίνουν βέβαια με τσιμεντοειδούς βάσης που έχουν διαπνοή και ειδικά με construction resistance μεταξύ 10-20 MNs/g.

 

Τι έχουμε επιτύχει με τα παραπάνω. Καταρχήν έχουμε υλικά που έχουν αντοχή στο χρόνο και άρα σε 10 χρόνια δεν θα ξαναπληρώσουμε. Τα περισσότερα είναι τσιμεντοειδούς βάσεως και άρα έχουμε +30 χρόνια. Εχουμε μια καλή και ομαλή διαπνοή προς τα έξω χωρίς να εγκλωβίζουμε υγρασία είτε λόγο αναστροφής είτε λόγο διαφοράς πιέσεως. Νερό προφανώς δεν θα μπει ποτέ.  

 

Αυτά τα γνωρίζουμε σχεδόν 40 χρόνια όσο δηλαδή και το ασφαλτόπανο.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-25466-0-55253600-1377155509_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

κ. Ροδόπουλε,

αν κατάλαβα καλά εννοείται οτι τα τσιμεντοειδή υλικά λειτουργούν και ως στεγανωτική στρώση και ως εξαεριστική στρώση? Σε αυτή την περίπτωση 

τοποθετούνται εξαεριστήρες? Επίσης τι εννοείται με το συγκόλληση θερμομονωτικών πλακών?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.