Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μείωση κατανάλωσης πετρελαίου


HQ7

Recommended Posts

Charlie, στην αρχή είπες ότι είχες διαρροή από το λέβητα και υγροποίηση στη καμινάδα, άρα έχεις πρόβλημα υγροποιήσεων, άρα θέλεις υψηλότερη θερμοκρασία καυσαερίων από 1650C.

 

Όσο αφορά την τρίοδη, χρησιμοποιείται για ανάμειξη (μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού ) ή για διανομή (μεταβολή της παροχής του νερού), και εξαρτάται πως θα τοποθετηθεί σε σχέση με τον κυκλοφορητή. Πριν το κυκλοφορητή ανάμειξη και μετά από αυτόν διανομή. ΠΡΟΣΟΧΗ εσύ θέλεις ανάμειξη άρα πριν τον κυκλοφορητή η τρίοδος.

 

Η Τετράοδη βάνα χρησιμοποιείται μόνο για ανάμειξη, επιπλέον χρησιμοποιείται και για να διατηρεί υψηλή τη θερμοκρασία του λέβητα.

Άρα για εμένα μια τρίοδη είναι αρκετή απλά να είναι πριν τον κυκλοφορητή.

Το πρόβλημα υπερθέρμανσης του λέβητα μπορεί να γίνεται από λάθος ρύθμιση του ελεγκτή. Η τρίοδη δεν είναι ON – OFF  αλλά σιγά σιγά κλείνει όσο πλησιάζει η θερμοκρασία προσαγωγής τη τιμή που έχει επιλέξει ο ελεγκτής με βάση τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις του. Στους νέους ελεγκτές η θερμοκρασία του λέβητα ελέγχεται από αυτόν, στη δικιά σου δεν νομίζω, γιατί είναι  παλιά.

 

Θα πρέπει να βρεις μια τιμή της θερμοκρασίας του λέβητα η οποία θα είναι ικανοποιητική για τη ζήτηση του νερού προσαγωγής. Δεν μπορεί να έχεις ζήτηση νερού προσαγωγής 500C και η ρύθμιση να είναι 750C. Βέβαια αυτό είναι δύσκολό να γίνει αλλά θα πρέπει να επεμβαίνεις σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας περιβάλλοντος για να το κάνεις.

 

Ένα άλλο που δεν κατάλαβα είναι ο δεύτερος θερμοστάτης που είναι σε κουτί γυψοσανίδας! Ποιος είναι αυτός, ο θερμοστάτης χώρου; Το αισθητήριο περιβάλλοντος; Δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλη θέση για κανένα από τους δυο.

 

Πιστεύω έτσι θα λύσεις εν μέρει  το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

ioannis_g ευχαριστώ για την απάντησή σου και φυσικά όλους τους συναδέλφους.

 

Ισχύει ότι είχα πρόβλημα με το λέβητα (πέταξε κίτρινα νερά στο λεβητοστάσιο, αρκετά ώστε να φτάσουν να λερώσουν 5-6μ μακριά). Επίσης έτρεξαν κίτρινα νερά στον 1ο όροφο στο χώρο που περνάει η καπνοδόχος. Ο υδραυλικός επιμένει ότι δεν ήταν πρόβλημα υγροποιήσεων αλλά ατέλεια στην κατασκευή του λέβητα. Να σημειωθεί ότι είχε σκουριάσει από την εξωτερική πλευρά των μαντεμιών. Επομένως ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι η αιτία του προβλήματος.

 

Η τριόδη είναι πριν τον κυκλοφορητή επομένως έχει λειτουργία ανάμειξης.

Έχεις δίκιο η θερμοκρασία του λεβητα ΔΕΝ ελέγχεται από το σύστημα αντιστάθμισης γιατί είναι πράγματι παλιό.

 

Και εγώ εκεί είχα καταλήξει, ότι πρέπει να αλλάζω τη θερμοκρασία του λέβητα χειροκίνητα ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Σχετικά με ερώτηση άλλου συναδέλφου (antloukidis) το κυάθιο για τη θερμοκρασία είναι εμβαπτιζόμενο στην πρώτη φέτα του λέβητα.

 

Σχετικά με τον 2ο θερμοστάτη, απ' ότι έχω καταλάβει είναι "remote control" των καμπυλών ώστε να μπορεί να μικρορυθμίζεται από το σπίτι και να μην χρειάζεται να κατεβαίνει κάποιος στο λεβητοστάσιο. Δεν τον έχω βάλει σήμερα αυτό τον "θερμοστάτη" μιας και δεν υπάρχει πλέον καλωδίωση, άλλωστε είναι προαιρετικός. Η λέξη θερμοστάτης πάντως είναι λάθος τελικά.

Αν έχω πει κάτι για γυψοσανίδα μάλλον αφορά τις σωληνώσεις της πυλωτής που είναι και μονωμένες.

 

Το αισθητήριο περιβάλλοντος βρίσκεται εξωτερικά σε βορεινό τοίχο δυστυχώς εκτεθειμένο σε χιόνι, αέρα κτλ.

 

Παραθέτω φωτογραφίες του λέβητα πριν την αποκατάσταση της βλάβης.

Φώτο1

Φώτο2

Φώτο3

Φώτο4

Φώτο5

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Charlie, όσο αφορά την ατέλεια στη κατασκευή του λέβητα δεν το θεωρώ σωστό αφού πληρεί κάποιες προδιαγραφές. Αν έχει δει κάτι περίεργο θα πρέπει να σε ενημερώσει για τυχόν επεμβάσεις. ΔΕΝ το νομίζω! Στη περίπτωση που εννοεί λανθασμένος τρόπος τοποθέτησης πάλι θα πρέπει να σε ενημερώσει! Η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη περιμετρικά από το λέβητα , μπορεί να είναι από κατασκευαστικό λάθος (να εισέρχονται νερά βροχής, από δώμα, από βεράντες κ.λπ.) αλλά πάλι θα πρέπει να σε ενημερώσει, αυτή είναι και η δουλειά του!

 

Όσο αφορά τη θερμοκρασία καυσαερίων, άσχετα εάν κάποιοι λένε εδώ τιμές αυθαίρετα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ύψος της καμινάδας, το είδος μόνωσης ή μη, το μέγεθος, το σχήμα, ο τρόπος όδευσης (εσωτερικά ή εξωτερικά του κτιρίου), εάν έχει αλλαγή διαδρομής κ.α. άρα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί!

Γενικά αναφέρεται στη βιβλιογραφία να αποφεύγουμε τιμές μικρότερες από 1770C (3500F), αλλά πάλι αναφέρω ότι θα πρέπει να το ελέγξει ο τεχνικός καυσίμων! Σε αυτή τι περίπτωση θα συνιστούσα να πάρεις  και μια δεύτερη γνώμη από τεχνικό καυσίμων.

 

Η τρίοδη καλώς έχει τοποθετηθεί για ανάμειξη.

 

Όσο αφορά το remote control πιστεύω ότι είναι ο ελεγκτής χώρου, θα πρέπει να συνδεθεί μάλλον γιατί οι νέες αντισταθμίσεις επιλέγουν τη θερμοκρασία  προσαγωγής ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία σε συνδυασμό με την εσωτερική!

Στείλε περισσότερα στοιχεία για τον ελεγκτή, μήπως τον βρω στο διαδίκτυο!

Γενικά ανάλογα με τα δεδομένα της εγκατάστασης ρυθμίζεις τις παραμέτρους του ελεγκτή!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

δύο ανεξάρτητοι τεχνικοί μου είπαν ότι πρέπει να ήταν από πόρο ή από την ένωση των δακτύλιων. Δεν έχω πρόβλημα με νερά βροχής. Μάλιστα τις φωτογραφίες τις είδαν και από την εταιρεία που πουλάνε τον λέβητα και δεν έριξαν το φταίξιμο σε εμένα (τοποθέτηση, βροχή, ρυθμίσεις κτλ). Δυστυχώς είχε λήξει η εγγύηση και έτσι αναγκάστηκα να κάνω επιδιόρθωση.

Η καπνοδόχος είναι διπλού τοιχώματος, δηλαδή μονωμένη και περνάει με αυτή τη σειρά από υπόγειο, pilotis μέσα σε γυψοσανίδα, σπίτι 1ου ορόφου σε ΜΘΧ, σπίτι 2ου ορόφου σε ΘΧ (και μάλιστα είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού), μονωμένη στέγη.

Το remote control είναι το honeywell centratherm tw20a και γενικά το σύστημα αντιστάθμισης είναι το centratherm ck-w.

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση ακόμα. Σε περίπτωση που το νερό χρησιμοποιείται και για ΖΝΧ μπορεί να μπει αντιστάθμιση?

Αν η θερμοκρασια του νερού φτάνει τους  40οC , δείχνει πολύ χαμηλή θερμοκρασία για ΖΝΧ.

Λύση 1

Ξεχωριστό δίκτυο σωληνώσεων για ΖΝΧ  με ρύθμιση θερμοκρασίας προσαγωγής 65 Βαθμούς.

 

Λύση 2

Ρυθμιση κατω ορίου αντιστάθμισης σε θερμοκρασία>50.

 

 

Η θερμοκρασια νερου περιπου 70οC θεωρειται η ελαχιστη αποδεκτη ωστε να μη συμβαινει αυτο σε συμβατικο λεβητα.

 

Μονο σε λεβητες συμπυκνωσης, που ειναι ειδικης κατασκευης, επιτρεπεται το νερο να εχει και χαμηλοτερη θερμοκρασια.

 

Η αντισταθμιση σε συμβατικους λεβητες, οπως εγραψα και πιο πανω, ρυθμιζει τη θερμοκρασια του νερου στο δικτυο μετα το λεβητα.

 

Ετσι το νερο στο λεβητα εχει θερμοκρασια 70-75 οC και στο δικτυο μπορει να εχει ακομα και 30oC, αν εχουμε ενδοδαπεδιο συστημα.

 

Δεν υπάρχουν αντισταθμίσεις για συμβατικούς λέβητες και αντισταθμίσεις για λέβητες συμπύκνωσεις.

 

Οι αντισταθμίσεις είναι τριών ειδών:

  • Ρυθμισης θερμοκρασίας προσαγωγής
  • Ρυθμισης λειτουργίας λέβητα
  • Συνδιασμού και των 2 παραπάνω.

Αυτό που αλλάζει είναι η ρύθμισεις των θερμοκρασιακών ορίων και όχι οι συσκευές αυτές καθ' αυτές.

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Για το θέμα των υγροποιήσεων η καμινάδα στο κάτω μέρος θα πρέπει να καταλήγει σε Ταυ ώστε οι όποιες υγροποιήσεις να βγαίνουν από κάτω και να μην μπαίνουν μέσα στον λέβητα.

 

Η καμινάδα επίσης πρέπει να είναι ανοξείδωτη ώστε να μην σαπίσει από τις υγροποιήσεις. Η δικιά μας ανοξείδωτη μπήκε μέσα στην παλιά που ήταν από ελενίτ οπότε γλυτώσαμε το κόστος της μονωμένης.

 

Για το μπόιλερ ΖΝΧ αν δεν μπορεί να το ελέγξει ο ελεγκτής του λέβητα ξεχωριστά το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσεις διαφορικό ελεγκτή ώστε να μην «δίνει» προς το μπόιλερ αν δεν είναι πιο ζεστός ο λέβητας. Έτσι είσαι σίγουρος ότι η ροή ενέργειας είναι μόνο θετική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.