Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζητήματα θέσης κτηρίου


Recommended Posts

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με το δ σε πλάγιο όριο (εφαρμογή 1β - 1ε του άρθρου 14) :

στην περίπτωση που έχω γωνιακό οικόπεδο, έχω πρώην μικτό σύστημα δόμησης, και στο ένα πλάγιο έχω κτίσμα στο όριο, ενώ στο άλλο πλάγιο έχω κτίσμα σε απόσταση, τότε : εφαρμόζεται απευθείας η παρ. 1ε του αρ. 14 λόγω του πρωην μικτού, και άρα επιλέγω εγω σε ποιο πλάγιο θα κολλήσω (ή και στα δύο) ή η επιλογή μου συναρτάται με το πώς έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν το μικτό στα όμορα? (η οποία θα με οδηγούσε στο να κολλήσω εκεί που υπάρχει κτισμα, ενω εγω θελω στην άλλη).

ΥΓ : εννοείται ότι υπάρχει και η απαίτηση για δχδ στη γωνία (1ζ), αλλά θεωρώ οτι η δεν αναιρεί και την απαιτηση της 1β (εκτος της εξαιρεσης της 1ε κλπ).

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εχει ξανασυζητηθει παρομοια περιπτωση αλλα επειδη επι του συγκεκριμενου θεματος υπαρχουν διαφορετικες αποψεις οποιος θελει ας δωσει μια γνωμη.

 

Μεσαιο οικοπεδο ΑΒΓΔΑ συνορευει στο πισω του οριο με δυο ομμορα οικοπεδα.Το μηκος του πισω οριου (ΒΓ) του οικοπεδου ειναι 18.50 μ.

 

Το ενα ομμορο οικοπεδο , το ομμμορο οικοπεδο 1 εχει κτισμα σε αποσταση απο το κοινο αναμεσα στα δυο οικοπεδα οριο οποτε αφηνω και εγω αποσταση Δ και ολα οκ.Το μηκος του κοινου οριου αναμεσα στο οικοπεδο μου και στο ομμορο οικοπεδο 1 ειναι 11.50 μ.Αρα σε αυτα τα 11.50 μ του μηκους του πισω οριου μου αφηνω Δ.

 

Το αλλο ομμορο οικοπεδο, το ομμορο οικοπεδο 2 ειναι αδομητο.

Το κοινο οριο αναμεσα στο οικοπεδο μου και στο ομμορο αδομητο ειναι :18.50-11.50 = 7.00 μ.

Σε αυτα τα 7.00 μ του πισω οριου μου εχω υποχρεωση για αποσταση Δ συμφωνα με την παραγραφο 1α του αρθρου 14 ή εχω δικαιωμα επαφης συμφωνα με την παραγραφο 1η του ιδιου αρθρου αφου δεν υπαρχει ομμορο κτιριο σε αποσταση απο το κοινο οριο για να εχω υποχρεωση αποστασης?

 

Η &1η ουσιαστικα μας λεει δυο πραγματα :

1.Οταν εχεις πολλους ομμορους στο οριο σου θα εξεταζεις την τοποθετηση σου ως προς το κοινο οριο αναμεσα σε σενα και στο εκαστοτε

   ομμορο ξεχωριστα 

2.Εχεις υποχρεωση για αποσταση απο το κοινο οριο αναμεσα σε σενα και στον ομμορο μονο αν ο ομμορος ειναι χτισμενος σε αποσταση.

  Το 2 ομως καποιες φορες ερχεται σε αντιθεση με αυτα που λενε οι προηγουμενοι παραγραφοι.Οπως παραπανω που η &1α δινει  

   υποχρεωση για αποσταση Δ και η &1η δικαιωμα επαφης.

 

Ποια ειναι τελικα η μεθοδολογια που πρεπει να εφαρμοζουμε οταν εχουμε περισσοτερα απο ενα ομμορα οικοπεδα στο οριο ? Εξεταζουμε αν στο κοινο οριο αναμεσα στο οικοπεδο μας και στο εκαστοτε ομμορο οικοπεδο ισχυει καποια απο τις  1α ,1β,1γ,1δ,1ε και αν δεν μας καλυπτει καμμια απο αυτες καταληγουμε στην 1η και το κτιριο εχει υποχρεωση για αποσταση απο το κοινο οριο μονο οταν ο ομμορος ειναι σε αποσταση ?

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

post-1582-0-10170000-1459156740_thumb.jpg

 

Για την απόσταση δ σε πλαινό. Έχω κτίριο που με ακουμπά από δεξιά. Δεν έχω 9μ. 

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω Άρθρο 14 , παράγραφο 1στ και να αφήσω απόσταση μικρότερη του δ καθώς δεν έχω τα 9μ. και ο νόμος λέει ότι μπαίνω μέσα στο δ μέχρι τα 9μ. ? 

 

 

Άρθρο 14. 1.στ) Σε περίπτωση που λόγω των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μήκος πλευράς κτιρίου 9 μ. τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ. και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.

 

Link to comment
Share on other sites

Γενικα οπου εχουμε δικαιωμα επαφης με το οριο ειτε κολλαμε ειτε αφηνουμε αποσταση δ ή Δ χωρις να μπορουμε να το μειωσουμε με την χρηση της εννιαμετρου.

Αρα δεν μπορεις να μειωσεις το δ.Ή κολλας ή αφηνεις δ.Μονο στις περιπτωσεις που εχουμε υποχρεωση αποστασης απο το οριο μπορουμε να μειωσουμε το δ με την εννιαμετρο.

Αν δεν θελεις να κολλησεις στο οριο τοτε μπορεις να φερεις ενα τοιχο (ή τοιχειο ) σε επαφη με το οριο οπως φαινεται στο σχημα (σ.σ :αφηνεις σε αυτον τον τοιχο τον αρμο που εχει και το υπολοιπο κτιριο) .Τον τοιχο αυτο τον μετρας στον ΣΔ .Απο την πλευρα ΑΒ δεν μπορει να εχεις ανοιγματα προς τον τοιχο γιατι δεν εχεις Δ καθετα στο ανοιγμα.

 

Υ.Γ το μηκος το στοιχειου αυτου (τοιχου ή τοιχειου) θα ειναι τοσο ωστε κανενα σημειο του κτιριου να μην απεχει απο το κοινο απο δεξια οριο αποσταση μικροτερη απο δ.

post-20632-0-04129100-1459158700_thumb.jpg

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Εγώ απλά διαβάζω τον νόμο και τον ερμηνεύω ως εξής :

 

Άρθρο 14. 1.στ) Σε περίπτωση που λόγω των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μήκος πλευράς κτιρίου 9 μ.......τότε α) το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ    και  β)  μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ.  (δηλαδή μπορούμε να το κάνουμε έως 9μ π.χ. 7μ.) και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.  

 

Μήπως τον τραβάω πολύ...?

 

Τοίχος δύσκολο να γίνει.

Edited by LILY
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Εγώ απλά διαβάζω τον νόμο και τον ερμηνεύω ως εξής :

Άρθρο 14. 1.στ) Σε περίπτωση που λόγω των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μήκος πλευράς κτιρίου 9 μ.......τότε α) το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ    και  β)  μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ.  (δηλαδή μπορούμε να το κάνουμε έως 9μ π.χ. 7μ.) και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.

 

Θεωρω οτι ο νομος σε αυτο το σημειο ειναι ξεκαθαρος."Σε περιπτωση που λογω των υποχρεωτικων αποστασεων ......................"

Οταν εχουμε δικαιωμα επαφης και εμεις αφηνουμε δ/Δ τοτε αυτο ειναι επιλογη μας (αφου υπαρχει και το δικαιωμα επαφης) και αρα τα Δ/δ δεν ειναι υποχρεωτικα αλλα προαιρετικα.Αν θελεις τα αφηνεις αν δεν θελεις δεν τα αφηνεις και κολλας.Η εννιαμετρος εφαρμοζεται μονο στην περιπτωση που δεν εχουμε δικαιωμα επαφης με το οριο αλλα ο νομος μας υποχρεωνει να αφησουμε αποσταση Δ ή δ.

Πχ πρωην πανταχοθεν με ομμορο σε αποσταση απο το κοινο οριο και με ανοιγματα προς το κοινο οριο τοτε συμφωνα με την &1β εχουμε υποχρεωση για αποσταση δ απο το κοινο πλαγιο οριο.Αν λογω του δ αυτου  δεν παιρνουμε σωμα κτιριου 9.00 μ μπορουμε να εφαρμοσουμε την εννιαμετρο.

Αντιθετα πρωην πανταχοθεν με ομμορο σε αποσταση αλλα χωρις ανοιγματα προς το κοινο πλαγιο οριο.Σε αυτη την περιπτωση δεν ισχυει η &1β και εχουμε δικαιωμα επαφης.Παρολο που εχουμε δικαιωμα επαφης επιλεγουμε να αφησουμε αποσταση δ και λογω αυτης της αποστασης το κτιριο προκυπτει μικροτερο απο 9.00 μ.Σε αυτη την περιπτωση δεν μπορουμε να μειωσουμε το δ με την εννιαμετρο.

Γενικα ο κανονας οταν υπαρχει δικαιωμα επαφης με το οριο ειναι ή κολλας ή πας σε αποσταση τουλαχιστον δ/Δ. Αν εν μερει κολλας και εν μερει αφηνεις αποσταση τοτε το τμημα που δεν εφαπτεται στο οριο δεν επιτρεπεται να απεχει αποσταση μικροτερη απο δ/Δ.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, δίκαιο έχετε και εγώ μαζί σας είμαι και αυτή είναι η λογική αλλιώς θα φτιάχναμε ό,τι να ναι.

 

Αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που εξαντλούν "νομικίστικα" το κακογραμμένο αυτό κείμενο και το "μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ." το ερμηνεύουν ως "όσο θέλουμε μέχρι τα 9μ." .....

 

Τέλος πάντων αν έχει και άλλος κάποια άποψη να προσθέσει είναι ευπρόσδεκτο.

Link to comment
Share on other sites

Γενικα οπου εχουμε δικαιωμα επαφης με το οριο ειτε κολλαμε ειτε αφηνουμε αποσταση δ ή Δ χωρις να μπορουμε να το μειωσουμε με την χρηση της εννιαμετρου.

Αρα δεν μπορεις να μειωσεις το δ.Ή κολλας ή αφηνεις δ.Μονο στις περιπτωσεις που εχουμε υποχρεωση αποστασης απο το οριο μπορουμε να μειωσουμε το δ με την εννιαμετρο.

 

Σε περιπτωση εφαπτομενου κτιριου ο νοκ δεν βλεπω πουθενα να σε υποχρεωνει για δ. Ποια παραγραφος του αρθρου 14 το λεει ? Μαλλον πλεον αφηνεις οση αποσταση θελεις...

Link to comment
Share on other sites

Σε περιπτωση εφαπτομενου κτιριου ο νοκ δεν βλεπω πουθενα να σε υποχρεωνει για δ. Ποια παραγραφος του αρθρου 14 το λεει ? Μαλλον πλεον αφηνεις οση αποσταση θελεις...

Οταν το ομμορο κτιριο εφαπτεται και γενικα οταν για το κτιριο μας υπαρχει δικαιωμα επαφης με το κοινο οριο οι δυνατοτητες επιλογης τοποθετησης ειναι δυο.Ή κολλας ή αφηνεις αποσταση τουλαχιστον δ.Σε καμμια περιπτωση δεν επιτρεπεται αποσταση μικροτερη απο δ .

Η μονη περιπτωση ειναι η περιπτωση δημιουργιας εσοχων παρα το οριο της &1γ αλλα αυτο δεν ειναι ο γενικος κανονας.Μην τα  μπερδευουμε ομως.Ο γενικος κανονας ειναι η΄κολλας ή οπου δεν κολλας τουλαχιστον δ.

 

Παρομοια διευκρινηση ειχε δωθει στον ΓΟΚ με την εγκ 12/86 και το εγγραφο 74211/87

Σε απάντηση σχετικών σας γνωρίζουµε τα ακόλουθα:

Σύµφωνα µε την παρ.1 του άρθ-9 του ΓΟΚ/85, όταν το κτίριο δεν εφάπτεται µε τα όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση ∆ = 3 + 0,10 Η.

Οπως έχει διευκρινιστεί µε την εγκ-12/86, το κτίριο όταν δεν εφάπτεται στο όριο του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να τεθεί σε απόσταση από το όριο µικρότερη από το ∆, ανεξάρτητα έαν αφήνεται ακάλυπτη επιφάνεια που προσµετράται ή όχι στην κάλυψη του οικοπέδου.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα στον ΝΟΚ ξαναλεω δεν βρισκω καπου να το γραφει αυτο. Η παραγραφος γ λεει οτι οταν εφαπτεται ομορο μπορεις να ακουμπησεις. Δεν σου λεει να αφησεις αλλιως υποχρεωτικα δ. Το ξερω οτι στον ΓΟΚ αυτος ηταν ο γενικος κανονας και εχει καθιερωθει τοσα χρονια.

 

Και η Λεμπεση σε κατι σημειωσεις της δεν μιλαει για υποχρεωση δ σε εφαπτομενο που δεν ακουμπαμε. Θα τις ψαξω αυριο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.