Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άρση απαγόρευσης κατάτμησης κληροτεμαχίων


Kane

Recommended Posts

Αρχικά να πώ, πως υπάρχει παρόμοιο θέμα στο "Θέματα ιδιωτών" που κακώς βρίσκεται εκεί και θα πρέπει να μεταφερθεί. Ξανακάνω την ερώτηση σε αυτό το τοπικ.

 

Πλέον επιτρέπεται η κατάτμηση των κληροτεμαχίων σύμφωνα με το αρ. 37 του 4061/2012 που καταργεί τον 431/1968.

 

Οι ερωτήσεις:

 

Μπορούμε να κατατμήσουμε σε ότι θέλουμε; σε μή άρτια και μή οικοδομήσιμα; υποχρεούμαστε να τηρήσουμε τις πολεοδομικές διατάξεις; δηλαδή να προκύπτουν μόνον άρτια και οικοδομήσιμα;

 

Και η ειδικότερη ερώτηση, επισυνάπτω και σκαρίφημα για βοήθεια. Drawing1-Model.pdf

 

Εχουμε το κληροτεμάχιο του σκαριφήματος. Το οποίο αποτελείται απο 4 μερίδια που περιγράφω. (η περιγραφή,δηλ τα γράμματα, ειναι δική μου και όχι κάποιου συμβολαίου).

Ενας απο τους 4 δικαιούχους, με βάση αποδοχή κληρονομιάς, είναι ιδιοκτήτης με χρησικτησία του τμήματος ΙΚΘΗΙ 4 στρεμμάτων. Στο συμβόλαιο αναφέρει "μπλα μπλα μπλα διαιρετό τμήμα αγρού 4 στρ. που προήλθε απο χρησικτησία". Στο συμβόλαιο όμως περιγράφει το όλον κληροτεμάχιο ΑΒΓΔΑ, πως δηλ συνορευει απο βορρά με αγρ. οδό, απο ανατολή με αγρό υπ'αριθμ ταδε, απο δυση με αγρό υπ'αριθ τάδε και νότο με αγροτική οδό.

Δηλαδή δεν μνημονεύει το "τμήμα" ΙΚΘΗΙ αυτό καθε αυτό.

 

Σήμερα αυτό πρεπει να μεταβιβαστεί και χρειάζεται τοπογραφικό και βεβαίωση αδόμητου. Τι κάνω λοιπόν εγώ με τον συμβ/φο ;

 

α) Κατατμώ το κληροτεμάχιο στα 4 αυτά, με το ΙΚΘΗΙ ώς άρτιο και ΜΗ οικοδομήσιμο (δεν εχει πρόσωπο σε αγρ. οδό)

β) ή μεταβιβάζει τα 4 στρέμματα του, ως εξ'αδιαιρετου ;

Link to comment
Share on other sites

ναι, επιτρεπεται

ναι, μπορεις σε μη αρτια και οικοδομησιμα

 

πριν απολα να δεις την εγκ. 7/92 γαι την αποδειξη του χρονου δημιουργιας

και την κατα παρεκκλιση αρτιότητα

 

δες τα ΠΜ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δημήτρη κι ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Μόλις διάβασα την εγκύκλιο για τους χρόνους δημιουργίας. Δεν έχω όμως το συμβόλαιο στα χέρια μου, πρέπει να το πάρω απ'το συμβ/φο.

 

Στη περίπτωση μου, που ΔΕΝ εχει προσωπο σε αγρ. οδό, τι μου χρειάζεται η εγκ 7/92; Αφού όποτε και να δημιουργήθηκε, χωρίς πρόσωπο σε οδό είναι άρτιο και μή οικοδομήσιμο. Σωστά;

 

Θα πάρω το συμβόλαιο να δώ τι γίνεται επακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

και βεβαια....

...οχι.. "ακριβως" σωστα...

 

ισως να "δημιουργηθηκε" πριν τον 3212.... :smile:

[αρθρ. 23 του 3212...]

 

τα λεμε

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πριν απολα να δεις την εγκ. 7/92 γαι την αποδειξη του χρονου δημιουργιας

 

Μήπως μπορείς να αναρτήσης την εγκύκλιο που αναφερεις ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν την έχω αλλά ακολουθώ αυτό απ'τη Δομική

 

Σύμφωνα με την Εγκ-7/92 του ΥΠΕΧΩΔΕ, και επειδή κατά καιρούς έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι, αλλά και άλλα έγγραφα για μεμονωμένες περιπτώσεις, που αναφέρονται, στον χρόνο δημιουργίας οικοπέδων, προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτά υπάγονται σε διατάξεις "κατά παρέκκλιση αρτιότητας κλπ." που ισχύουν στην περιοχή και στα στοιχεία απόδειξης του χρόνου δημιουργίας. Παρά ταύτα οι υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζουν κατά τον ίδιο τρόπο τα θέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και ανασφάλεια ως προς το εφαρμοστέο δίκαιο.

Για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, επιχειρείται κατωτέρω συστηματική κατάταξη των διαφόρων περιπτώσεων, σύμφωνα με την αρ.Γνωμ-113/9/26-2-92 του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος στο οποίο είχε παραπεμφθεί το θέμα για γνωμοδότηση, ως εξής:

1. Σε περίπτωση κατάτμησης, ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος μεταγραφής του οριστικού συμβολαίου.

2. Σε περίπτωση κληρονομιάς ή κληροδοσίας, ο χρόνος θανάτου του κληρονομουμένου. Στις περιπτώσεις εξ αδιαθέτου κληρονομιάς όταν η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς έχει γίνει μετά το χρόνο της κατά παρέκκλιση αρτιότητας και δεν υπάρχει προγενέστερος τίτλος που αποδεικνύει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, για τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος θανάτου του κληρονομουμένου.

3. Σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, δυνάμει του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση περί μεταβιβάσεως της κυριότητας οικοπέδου, ο χρόνος μεταγραφής της δικαστικής απόφασης.

4. Στις περιπτώσεις επικύρωσης ανωμάλων δικαιοπραξιών, ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του ιδιωτικού συμφωνητικού (προσυμφώνου κλπ.) μεταβίβασης της κυριότητάς τους, αφού αυτός αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η οποία επικυρώνει την δικαιοπραξία μεταβίβασης του ακινήτου κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Αστ. Κώδικα παρ.2 του Αρθ-15 του ΝΔ-3958/59 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί κυρώσεων πράξεων τινών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων τινών διατάξεων" (ΦΕΚ-133/Α), παρ.2 του Αρθ-2 του Ν-666/77 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας και άλλων τινών διατάξεων".

5. Στις περιπτώσεις υπολογισμού των εισφορών γης του Αρθ-8 του Ν-1337/83 θεωρείται αυτοτελής ιδιοκτησία του υποχρέου εκείνη, που ανήκει κατά κυριότητα σ' αυτόν, με οριστικό συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση κλπ. που έχει μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο και όχι εκείνη που απόκτησε με προσύμφωνο με το οποίο απλά δίνεται υπόσχεση για μελλοντική μεταβίβαση.

6. Στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος κυριότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει τον χρόνο δημιουργίας του, τότε η πολεοδομική υπηρεσία, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος:

α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο, περί μη διεκδικήσεως του υπόψη γηπέδου.

β) Βεβαίωση του Προέδρου της Κοινότητας ή του Δημάρχου για τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή το Δήμαρχο.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν-1599/85 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του, ότι είναι κύριοι του υπόψη γηπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας του, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.

Προηγούμενες εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για το ίδιο θέμα

παύουν να ισχύουν".

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον όμως πριν τον Ν.4061/2012 απαγορευόταν γενικά η κατάτμηση κληροτεμαχίων, πως μπορούμε να ισχυρισθούμε

ότι η κατάτμηση στην συγκεκριμένη περίπτωση του Kane πραγματοποιήθηκε πριν την 22 Μαρτίου 2012

(ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4061);

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ορίστε το σκεπτικό και νομικό πλαίσιο, χάρη στο Δημήτρη φυσικά.

 

-Σύμφωνα με τον ν.4061/2012 αρθ. 31 παρ. 1

 

Συμβολαιογραφικές πράξεις που έγιναν κατά παράβαση του άρθρου

1 του α.ν. 431/ 1968 και του άρθρου 2 του ν. 666/1977

είναι έγκυρες και ισχυρές, εφόσον δεν ακυρώθηκαν με

αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

 

Συνεπώς, η παράνομη κατάτμηση, στη περίπτωση μου, νομιμοποιείται.

 

Έπειτα εξετάζουμε, την χρονολογία της οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης με τη βοήθεια της εγκυκλίου 7/92 το Υπεχωδέ. (εγώ βρήκα το κείμενο που εχω ποστάρει λιγο παραπάνω απ'τη σελίδα της Δομικής).

 

Δεχόμαστε πως στη περίπτωση μου, ως ημ/νια "δημιουργίας" του ακινήτου την ημ/νια αποδοχής κληρονομιάς. Το 1993.

 

Στον 3212/2003 αρθ 10 παρ. 1 αναφέρει:

 

Η περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5.1985 Π .Δ/τος (ΦΕΚ 270 Δ') αντικαθίσταται ως εξής: «α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο εικοσιπέντε (25) μέτρα. Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου που αφορά στο ελάχιστο πρόσωπο δεν ισχύει για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3, εφόσον εξυπηρετούνται από αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, καθώς και ορειβατικών καταφυγίων, η ανέγερση των οποίων επιτρέπεται και σε γήπεδα που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από μονοπάτια.»

 

και ταυτόχρονα στον ιδιο νόμο, άρθ 23. παρ. 3 αναφέρει:

 

Η περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5.1985 προεδρικού διατάγματος, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του άρθρου 10 του νόμου αυτού, δεν ισχύει για γήπεδα που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

 

Συνεπώς, στη περίπτωση μας εχουμε δημιουργία με συμφ/κή πράξη (αδιάσειστο στοιχείο ασχέτως που ήταν τότε παράνομη) το 1993, που ειναι πριν τον 3212/2003 και έτσι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, παρ'οτι τυφλό, διότι υπάρχει απαίτηση απ'το ΠΔ 24-5-85 μόνον σε έκταση (4000τμ) κι όχι σε πρόσωπο.

 

Ευχαριστώ τον Δημήτρη και "δημοσίως" για τον κόπο και το χρόνο του.

 

Υ.Γ. σήμερα με καθαρότερο μυαλό σκέφτηκα κατι...δικηγορικό ας πούμε. Τη στιγμή που οι παράνομες κατατμήσεις νομιμοποιήθηκαν με τον 4061/2012, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, πως η ημ/νια δημιουργίας ειναι το...2012; Αφού μέχρι το 2012 ήταν παράνομες!

Ακραίο δε λέω, αλλά πέρασε απ'το μυαλό μου

Link to comment
Share on other sites

"οι συμβολαιογραφικες πραξεις.,.... ειναι εγκυρες και ισχυρες"

 

 

κατα τον χρονο που εγιναν..

 

.αυτες " νομιμοποιουνται..."

 

 

διοτι εγιναν κατα την εποχη της "απαγόρευσης"

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.