Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα οικοπέδου εντός σχεδίου


Recommended Posts

Γειά σας. Θα ήθελα και εγώ με τη σείρά μου να σας ρωτήσω κάτι και αν μπορείτε να με βοηθήσετε.

 

Αρχικά έχω ένα οικόπεδο με προσύμφωνο ('62) και το οποίο δεν συμπληρώνει τα τετραγωνικά του κανόνα,όταν εντάχθηκε στο σχέδιο. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση και ας μην έχει κύριο τίτλο:Δηλαδή χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του προσυμφώνου:

 

Επίσης έχω άλλο ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή (και αυτό με προσύμφωνο) το οποίο ενώ είχε το εμβαδό του κανόνα ρυμοτομήθηκε και πλέον έχει το εμβαδό της παρέκκλισης. Η ερώτηση μου είναι αν το οικόπεδο αυτό είναι αρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση (γιατί δεν λαμβανεται υπόψιν ο χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, αλλά το οτί προηγήθηκε ρυμοτόμηση): ή είναι μη

άρτιο και μη οικοδομήσιμο (προκύπτουν μη άρτια οικόπεδα μετά τη ρυμοτόμηση:- δε θα επρεπε να τους δωθεί άλλο οικόπεδο σε άλλη θέση:)

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

.."..χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του προσυμφώνου.."

παραθέτω την Εγκ-7/92 του ΥΠΕΧΩΔΕ

1. Σε περίπτωση κατάτμησης, ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος μεταγραφής του οριστικού συμβολαίου.

2. Σε περίπτωση κληρονομιάς ή κληροδοσίας, ο χρόνος θανάτου του κληρονομουμένου. Στις περιπτώσεις εξ αδιαθέτου κληρονομιάς όταν η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς έχει γίνει μετά το χρόνο της κατά παρέκκλιση αρτιότητας και δεν υπάρχει προγενέστερος τίτλος που αποδεικνύει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, για τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος θανάτου του κληρονομουμένου.

3. Σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, δυνάμει του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση περί μεταβιβάσεως της κυριότητας οικοπέδου, ο χρόνος μεταγραφής της δικαστικής απόφασης.

4. Στις περιπτώσεις επικύρωσης ανωμάλων δικαιοπραξιών, ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του ιδιωτικού συμφωνητικού (προσυμφώνου κλπ.) μεταβίβασης της κυριότητάς τους, αφού αυτός αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η οποία επικυρώνει την δικαιοπραξία μεταβίβασης του ακινήτου κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Αστ. Κώδικα παρ.2 του Αρθ-15 του ΝΔ-3958/59 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί κυρώσεων πράξεων τινών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων τινών διατάξεων" (ΦΕΚ-133/Α), παρ.2 του Αρθ-2 του Ν-666/77 "Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας και άλλων τινών διατάξεων".

5. Στις περιπτώσεις υπολογισμού των εισφορών γης του Αρθ-8 του Ν-1337/83 θεωρείται αυτοτελής ιδιοκτησία του υποχρέου εκείνη, που ανήκει κατά κυριότητα σ' αυτόν, με οριστικό συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση κλπ. που έχει μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο και όχι εκείνη που απόκτησε με προσύμφωνο με το οποίο απλά δίνεται υπόσχεση για μελλοντική μεταβίβαση.

6. Στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος κυριότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει τον χρόνο δημιουργίας του, τότε η πολεοδομική υπηρεσία, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος:

α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο, περί μη διεκδικήσεως του υπόψη γηπέδου.

β) Βεβαίωση του Προέδρου της Κοινότητας ή του Δημάρχου για τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή το Δήμαρχο.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν-1599/85 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του, ότι είναι κύριοι του υπόψη γηπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας του, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.

Προηγούμενες εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για το ίδιο θέμα

παύουν να ισχύουν"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι, σε ιδιοκτησία εντός σχεδίου πόλεως, οι όροι δόμησης διαφέρουν, καθώς όπως φαίνεται κ στο σκίτσο, η νοητή γραμμή τέμνει και διαχωρίζει το οικόπεδο. Σε αυτήν την περίπτωση, το όριο της αρτιότητας πως υπολογίζεται?Κατ' αναλογία?

post-573-131887247467_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη

 

Για την κάλυψη κοιτάς το άρθρο 8 παρ. 4 ...σαν ποσοστό κάλυψης ο αριθμητικός μέσος των ποσοστών κάλυψης...

Για την δόμηση άρθρο 7 παρ. 3 ... είναι ο λόγος του αθροίσματος των γινομένων του μήκους κάθε προσώπου του οικοπέδου επί τον αντίστοιχο ΣΔ προς το άθροισμα των μηκών των προσώπων.

Αν ο ΣΔ βγαίνει έμμεσα (πχ κάλυψη 60% και 3 όροφοι) αφού βρεις τον αριθμητικό μέσο της κάλυψης τον πολλαπλασιάζεις επί 3

Link to comment
Share on other sites

georg coco σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά το ερώτημά μου αφορά στην αρτιότητα κ όχι σε Σ.Κ. ή Σ.Δ. Γι αυτό ρωτάω αν το όριο της το υπολογίζουμε κι αυτό κατ' αναλογία.Δε έχω συναντήσει παρόμοιο διαχωρισμό...

Link to comment
Share on other sites

" 3. Οικόπεδα που έχουν πρόσωπα σε δύο ή περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου θεωρούνται άρτια εφόσον έχουν τα μικρότερα από αυτά ". Από το άρθρο 6, ΓΟΚ 85, περί αρτιότητας οικοπέδων.

Τώρα, αν έχουμε οικόπεδο με ένα πρόσωπο και η διαχωριστική γραμμή, δηλαδή το όριο τομέα, είναι παράλληλη με το πρόσωπο και τέμνει το οικόπεδο στα δύο, τότε ισχύουν οι όροι δόμησης του τομέα εντός του οποίου βρίσκεται το πρόσωπο του οικοπέδου.

Δεν θυμάμαι αν υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος, αλλά επειδή μου είχει τύχει, είχα ρωτήσει στην Πολεοδομία και αυτή ήταν η απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη,

Προφανώς, αναφέρεσαι σε ΡΣ που εγκρίθηκε πριν από το 1983.

Στα ΡΣ αυτά, το όριο τομέα ΟΔ δεν έχει, συνήθως, σχέση με τα όρια αρτιότητας, γιατί τα τελευταία εγκρίθηκαν με το διάταγμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής στο ΡΣ ενώ τα όρια των τομέων εγκρίθηκαν με μεταγενέστερα πδ και αφορούν στο σύνολο του ΡΣ της πόλης.

 

Εξέτασε το θέμα σου από αυτή τη σκοπιά.

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ σε ευχαριστώ καταρχήν για τη βοήθεια.Δηλαδή θες να πεις οτι η νοητή αυτή γραμμή δεν αφορά στην αρτιότητα αλλά στους όρους δόμησης?Αν είναι έτσι τότε σε ποια απο τις 2 περιπτώσεις αρτιότητας υπάγεται?Μου φαίνεται περίεργο.Για να γίνω πιο συγκεκριμένος......

 

Δρόμος Α

Διάταγμα 11-9-26 & 31-3-62

Αρτιότητα: E=200m2 , Π=10m

Παρέκκλιση προ 10-4-62 : Ε=120μ2,Π=8μ

 

Δρόμος Β

Διάταγμα 11-9-26 & 31-3-62

Αρτιότητα: E=400m2 , Π=15m

Παρέκκλιση προ 10-4-62 : Ε=150μ2,Π=8μ

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη, παιδιά, θα επειμείνω στην άποψή μου περί ΓΟΚ. Εξάλλου, σε όσα Σχέδια Πόλης έχω δει, όταν τα οικόπεδα προϋφίστανται του Διατάγματος και για κάποιους λόγους έχουν εμβαδόν ή πρόσωπο μικρότερο από την αρτιότητα, τότε εμπίπτουν στην παρέκκλιση. Εκτός κι αν έχω καταλάβει κάτι λάθος στην ερώτησή σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.