Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περιβαλλοντικές δράσεις στις ένοπλες δυνάμεις: "Πράσινα Στρατόπεδα"


Engineer

Recommended Posts

Με τη δημιουργία πρότυπων «πράσινων στρατοπέδων», πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δόγματος εκπαίδευσης, λειτουργίας και επιχειρήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις τις χώρας μετεξελίσσονται στον 21ο αιώνα, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την περαιτέρω εκπαίδευση των στελεχών τους. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από τη στενή συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι.

 

Ειδικότερα, σε «πράσινα στρατόπεδα» αναβαθμίζονται το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στην Ξάνθη, η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ο Ναύσταθμος της Σούδας στην Κρήτη, όπως επίσης και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Για τις ανωτέρω μονάδες έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη με στόχο την υλοποίηση δεκάδων έργων που αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και να προστατευθεί το περιβάλλον.

 

Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν τους τομείς στέγασης προσωπικού και διοικητικής μέριμνας, την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως επίσης και τη βιώσιμη κινητικότητα εντός των στρατοπέδων, ενώ οι δημοπρατήσεις αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο του 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο σμήναρχος Γ. Δρόσος -Διευθυντής Τμήματος Υποδομής και περιβάλλοντος ΥΠΕΘΑ- εξετάζεται η περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων, η ενεργειακή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων των στρατοπέδων για ανάπτυξη ΑΠΕ, η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, η καταγραφή εγκαταστάσεων με τη δημιουργία «πράσινου κτηματολογίου». Επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση προγραμμάτων για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας μέσω του Πράσινου Ταμείου, με την παράλληλη παροχή ατομικών κινήτρων στα στελέχη, με «όραμα βιώσιμες ένοπλες δυνάμεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος με τη συμμετοχή οπλιτών και στελεχών σε επιμορφωτικά προγράμματα, αλλά και με καθαρισμούς ακτών και δράσεις δασοπροστασίας, με ενεργειακή επιθεώρηση στρατιωτικών νοσοκομείων, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε στρατόπεδα, με αναβάθμιση διαδικασιών περιβαλλοντικής διαχείρισης σε πεδία βολής και ασκήσεων, με εκπαίδευση και πιστοποίηση στελεχών ως ενεργειακών επιθεωρητών, με πιστοποιημένη εκπαίδευση στελεχών σε θέματα διαχείρισης αμιάντου, με αξιολόγηση περιβαλλοντικής συνείδησης των στελεχών, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας του ΝΑΤΟ και της EDA σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

=2317&language=el-GR"]Κοινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ημερίδα περιβάλλον​τος που αφορά στη συνεργασία των δύο Υπουργείων για περιβαλλον​τικά και ενεργειακά έργα σε στρατιωτικ​ές εγκαταστάσ​εις

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων

 

Αν θέλουν εξοικονόμηση πόρων να κλείσουν τα μισά άχρηστα στρατόπεδα, να τα κάνουν 5x5, πάρκα και κούνιες, ούτως η άλλως μέσα στις πόλεις βρίσκονται... και να δείτε τότε περιβαλλοντική αναβάθμιση, πράσινη αειφορία και πολυπόθητη ανάπτυξη που θα έρθει :smile:

Link to comment
Share on other sites

αν κλεισουν τα μισα στρατοπεδα απο στερεα ελλαδα και κατω θα γλυτωσουμε απο επιπτωσεις φαντασματων...

 

αλλα στην ελλαδα δεν ξερουμε τι θελουμε....

κλασικο δειγμα η καστορια......οταν οι γουνες ηταν στα πανω τους κανανε διαδηλωσεις να φυγουν τα στρατοπεδα που ειναι γυρω απο την πολη

που στην ουσια εξυπηρετουσαν σκοπους απο τον εμφυλιο πολεμο

 

φυγανε τα στρατοπεδα αλλα επειδη οι πωλησεις γουνας πεσανε και αρχισε να μαραζωνει η πολη...

 

ΞΑΝΑΜΑΝΑ διαδηλωσεις να γυρισουν τα στρατοπεδα που οι ΚΑΚΟΙ πολιτικοι τα πηραν απο την καστορια...

 

χωρις πλακα σε πολλους διοικητες στρατοπεδων περνουν τηλ οι δηαμρχοι να βγουν τα παλικαρια με 4ωρη εξοδο γιατι

τα μαγαζια ειναι ΑΔΕΙΑ....

 

ειδικα σε στρατοπεδα του εβρου οι υδραυλικοι αργουσαν να φτιαξουν το Ζ.Ν.Χ για να πηγαινουν οι φανταροι να ενοικιαζουν δωματια σε ξενοδοχεια να κανουν ΜΠΑΝΙΟ.....η πλακα ειναι οτι επειδη ενας φανταρος νοικιαζε και πηγαιναν ολη σε σειρα για μπανιο μεχρι και παρατηρηση εγινε απο τον ιδιοκτητη του ξενοδοχειου που ειχε την απαιτηση να νοικιαζουν ολοι απο 1 δωματιο

Link to comment
Share on other sites

Τι σκέφτονται πάντως οι ...επιτήδειοι για να πάρουν επιδοτήσεις - χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τι σκέφτονται πάντως οι ...επιτήδειοι για να πάρουν επιδοτήσεις - χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.....

 

 

+1

το βασικο προβλημα ειναι οτι τα λεφτα δεν αξιοποιουνται οσο καλυτερα μπορουν...

 

αντι να κανουμε αναβαθμιση ενεργειακη στα σχολεια.......φτιαχνουμε πεζοδρομια...

αντι να κανουμε μετρο κοιταμε να αναβαθμιζουμε τους δρομους της πολης......

αντι να κανουμε αγροτικη πολιτικη προστιθεμενης αξιας κοιταμε να μοιραζουμε λεφτα για τρακτερ

 

γμτ αυτη η χωρα ΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ στον ΚΑΙΑΔΑ θα πηγαιναν

Link to comment
Share on other sites

...και να υπενθυμισει καποιος στον κ. Σμηναρχο

 

οτι εδω και ενα χρονο, απο τα χρηματα του "Πρασινου Ταμειου", με τα οποια θελει να προχωρησει σε

"αξιοποίηση προγραμματων για έργα περιβαλλοντος..." [????]

 

ποσοστο 97,5% εχει εξαφανισθει ....

 

για καλυψη αναγκων του Δημοσίου....

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.