Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χρόνος δημιουργίας οικοπέδου για παρέκκλιση


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Ο κ. Α.Α. κάνει διαθήκη το 1958 που αφήνει όλη την περιουσία του (χωρίς να την προσδιορίζει) στην συζυγό του Β.Β. και πεθαίνει το 1971. Η Β.Β. το χρησιμοποιεί αλλά τυπικά δεν κάνει αποδοχή κληρονομιάς ποτε και τελικά πεθαινει το 1983 χωρίς να αφήσει διαθηκη. Το 1983 το αποδεχονται τα 2 ανηψια τους (μάλλον δεν ειχαν παιδια).

 

Ο χρόνος δημιουργίας είναι το 1971?

 

Η παρέκκλιση ειναι του 1973.

Edited by dkokovas85
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον στο ακίνητο δεν έχουν επέλθει σημαντικές γεωμετρικές μεταβολές από το χρόνο κτήσης του, τότε ως χρόνος δημιουργίας θεωρείται αυτός του τίτλου του ΑΑ.

Όπως σωστά επισημαίνει ο Δημήτρης, θα πρέπει και η τελική αποδοχή να μην αποκλίνει σημαντικά από τα στοιχεία του τίτλου.

Για να αποδείξεις όμως τη συνέχεια του ακινήτου μέσω της αλληλουχίας των εκάστοτε κυρίων, θα πρέπει (αν στο ζητήσει κάποια υπηρεσία) να έχεις πιστ/κά από Υποθ/κείο, εγύτερων συγγενών κλπ.

Ως χρόνος δημιουργίας (σε περίπτωση διαθήκης) είναι ο χρόνος θανάτου του διαθέτη, μόνο όταν με τη διαθήκη γίνεται διανομή ακινήτου (κατάτμηση).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Πρόκειται για οικόπεδο 150 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Στην αποδοχή που κάνουν τα ανήψια αναφέρεται ότι " η ΒΒ ενέμετο αυτό το οικόπεδο που της αφησε ο ΑΑ, πλην όμως τυπικώς δεν το αποδέχθηκε ποτέ σε συμαβιολαιογράφο και έπειτα απεβίωσε και το κληρονομούν εξ'αδιαθέτως τα ανηψια". Μάλιστα λεει ότι "αποδέχονται α) δια λογαριασμό της ΒΒ β)δια λογαριασμό δικό τους."

 

Στην αποδοχή αναφέρει ότι στον ΑΑ περιήλθε εν μέρει απο συμβ. του 1929 και εξ'αδιαθετου της εν ετει 1939 αποβιώσασας ΓΓ (μάλλον η ΓΓ είναι μανα του).

 

Απλά τα παλια συμβόλαια κτίσης δεν τα εχω και ηθελα να δω αν μονο και μονο απο την αποδοχη βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουμε χρόνο δημιουργίας οικοπέδου το 1971, δηλαδή το χρόνο θανάτου του ΑΑ, τον οποίον κληρονόμησαν ουσιαστικά ατ ανήψια. Δεν είναι σωστό αυτό?

Link to comment
Share on other sites

σωστα

ετσι επρεπε να ειναι η αποδοχη..."διπλή", δλδ. και για λογαριασμο της προαποβιωσασης...

 

Φαινεται οτι υπαρχει τιτλος απο το 1939,

εξ αλλου, αν τα "διπλανα" ειναι χτισμένα ή οριζουν στα δικα τους συμβολαια σαν "οριο"

τα δικο "σου" οικοπεδο

εχεις την αποδειξη που θέλεις...

 

tetris

πολυ σωστα

καλημερα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Κατ´αρχην ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Δημήτρη τα διπλανα ειναι ολα χτισμενα. Σε παρακαλω εξηγησε μου που ακριβως πάει το ´´σωστά´´ που μου γραψες. Οτι ο χρόνος δημιουργίας ειναι το 1971 που πέθανε ο ΑΑ; Ετσι ωστε να μην ψαξω παραπερα τα συμβολαια του 1939.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου είναι όταν δημιουργείται μεταβολή του όπως η κατάτμηση υπαιτιότητας του ιδιοκτήτη Όταν δε αυτή έχει γίνει με διαθήκη , είναι ο χρόνος θανάτου του ιδιοκτήτη Από ότι κατάλαβα στην διαθήκη δεν υπάρχει κατάτμηση του οικοπέδου το 1971 επομένως ο χρόνος δημιουργίας είναι παλαιότερος αφου΄μεταβιβάζεται στην αποδοχή όπως ήταν και παλαιά σαν ιδιοκτησία (χωρίς μεταβολή όπως κατάτμηση ή συναίνωση με άλλα τμήματα που αναφέρονται σε άλλα συμβόλαια)

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο συμφωνώ με το σκεπτικό σου, αφού από την διαθήκη και την αποδοχή που έχω στα χέρια μου δεν νομίζω ότι προκύπτει κάποια κατάτμηση. Δεν το έθεσα καλά προηγουμένως. Δεν θεωρώ ότι δημιουργήθηκε το 1971, αλλά παλαιότερα. Απλά με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου θέλω να δω αν προκύπτει ότι τουλάχιστον το 1971 το οικόπεδο υπήρχε με τη σημερινή του κατάσταση, έτσι ώστε να καλύπτω την προυπόθεση της παρέκκλισης του 1973.

Το μόνο μου "σκοτεινό" σημείο είναι ότι στη διαθήκη δεν αναφέρει ξεκάθαρα τι αφήνει, απλά ο ΑΑ αφήνει γενική κληρονόμο του σε ότι έχει τη ΒΒ. Βέβαια αν γινόταν κατάτμηση με τη διαθήκη δεν θα έπρεπε να αναφέρει κάτι σχετικο ; Αφου δεν αναφέρει κάτι περί κατάτμησης προφανώς αφήνει διαθήκη ότι έχει αποκτήσει με προγενέστερους τίτλους, οι οποίοι είναι σίγουρα πριν το 1958. Συμφωνείτε με το σκεπτικό μου?

 

Να σημειώσω ότι το εμβαδό που προκύπτει από την τωρινή μου μέτρηση ταιριάζει με το εμβαδό που αναφέρεται στην αποδοχή του 1983.

Edited by dkokovas85
Link to comment
Share on other sites

αφου το απεκτησε με νομιμα συμβολαια,

κατα ενα "ποσοστο" το ετος 1929

και κατ το υπολοιπο "ποσοστό" απο κληρονομιά το ετος 1939

 

ετος δημιουργιας ειναι το 1929...[τουλαχιστον]

ως "παλαιά ιδιοκτησία"

οπως προείπε και ο Γεωργιος

 

καλη συνεχεια

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.