Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο,λειτουργικό προσάρτημα κατοικίας,Άρθρο 11 παρ.6ι


Recommended Posts

Θα ήθελα την γνώμη σας έτσι όπως έχει αλλάξει στο τεύχος οδηγιών, διότι ενώ στον ΝΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι μετράμε το 50% των χώρων κύριας χρήσης στο Σ.Δ. όταν βρίσκονται στο υπόγειο ,στην εγκύκλιο , κάποιος που δεν έχει διαβάσει τον νόμο καταλαβαίνει (ή τουλάχιστον εγώ κάνω αυτήν την παρανόηση ότι δεν προσμετρά στην δόμηση γενικά ,το 50% του υπογείου έστω κι αν είναι προσάρτημα της κατοικίας ,πχ. αν έχω 100 τ.μ. υπόγειο ,στα 50 τ.μ. έχω σκάλα που κατεβαίνει από το ισόγειο, διαδρόμους, κάποιο δωμάτιο ,μπάνιο κλπ. Ότι ισχύει (αν δεν έχω καταλάβει λάθος ) για τα κτήρια μικτής χρήσης άρθρο 11 παρ.6ια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με κέντρισε από την αρχή αυτό το άρθρο.

Σύμφωνα με τον ΝΟΚ,

Ο όροφος αυτός δύναται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις του κτιρίου εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης στο σ.δ..

μπορείς να έχεις χώρο Κύριας Χρήσης (ΚΧ) στο υπόγειο, αρκεί τουλάχιστον κάποιο τμήμα του χώρου ΚΧ να είναι λειτουργικό προσάρτημα κατοικίας και να μετρήσει στην δόμηση το 50% του συνόλου του κύριου χώρου.

Δηλαδή

1. έχεις υπόγειο 100μ² και είναι όλος ο χώρος ΚΧ και προσάρτημα; Στην δόμηση μετράνε 50μ²

2. έχεις υπόγειο 100μ² και είναι χώρος ΚΧ και προσάρτημα τα 10μ²; Στην δόμηση μετράνε 5μ²

3. έχεις υπόγειο 100μ² και είναι χώρος ΚΧ τα 100μ² και προσάρτημα τα 10μ²; Στην δόμηση μετράνε 50μ. Δηλαδή μπορώ να έχω και έναν ανεξάρτητο χώρο ΚΧ που δεν είναι λειτουργικό προσάρτημα κατοικίας.!!!!! Χωρίς περιορισμούς φωτισμού/αερισμού.

 

Στις Τ.Ο.

Δεν προσμετράται στη δόμηση το 50% του υπογείου κατοικίας που λειτουργεί ως προσάρτημα της κατοικίας χωρίς να καλύπτει προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού. Στον υπολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τυχόν βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση του υπογείου της κατοικίας (χώρος υγιεινής, διάδρομοι, κλιμακοστάσιο κλπ).

λέει πως το 50% του υπογείου χώρου κατοικίας που είναι λειτουργικό προσάρτημα της κατοικίας δεν προσμετρά.

Δηλαδή

1. έχεις υπόγειο 100μ² και είναι όλος χώρος ΚΧ που λειτουργεί ως προσάρτημα της κατοικίας; Στην δόμηση μετράνε 50μ²

2. έχεις υπόγειο 100μ² και είναι χώρος ΚΧ τα 10μ² που λειτουργεί ως προσάρτημα της κατοικίας; Στην δόμηση μετράνε 5μ²

Την 3η περίπτωση του ΝΟΚ δεν την πιάνει....

 

Ο ΝΟΚ μιλάει για κτίριο ενώ η ΤΕ για κατοικία.

 

Στο 6ια λέει πως μόνο το 50% μπορεί να έχει ΚΧ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι δε μπορώ να ξεκαθαρίσω την παράγραφο 6-ι (α και β) του Άρθρου 11 του ΝΟΚ..... και πως μπορώ να την συνδέσω με το Νόμο 4014/11? Δηλαδή έστω ότι έχω

κτίριο μικτής χρήσης ή κατοικίας ή ειδικό κτίριο στο οποίο υπάρχει αυθαίρετο υπόγειο :

πώς με ωφελεί ο Νέος κανονισμός ως προς το πρόστιμο του Ν4014??? Δεν υπολογίζω το 50% στο πρόστιμο μήπως?

Αν και οι περιπτώσεις είναι δεκάδες για τα αυθαίρετα υπόγεια, αν κάποιος έχει ξεκαθαρίσει τη σύνδεση που έχουν με το ΝΟΚ ας βοηθήσει...!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Γεια σας, ελπίζω να βρίσκομαι στο σωστό topic. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω, σε περίπτωση που έχουμε ισόγειο και υπόγειο στην ίδια στάθμη, μπορώ να έχω εσωτερική πόρτα να επικοινωνούνε οι δύο χώροι? Η απορία μου διευκρινίζεται στο επισυναπτόμενο αρχείο. Κάθε βοήθεια πολύτιμη, ευχαριστώ πολύ!

ypogeio.pdf

Link to comment
Share on other sites

# Johny_TE

Θεωρώ πως μπορείς να τους ενώσεις με πόρτα όπως θα ένωνες με εσωτερική σκάλα τον υπόγειο χώρο με τον ισόγειο. Στο σχέδιό σου θα έβαζα στην κάτοψη σε ποια σημεία έχω ύψος 1,20 για την οροφή των χώρων μου και θα τα ένωνα με μία γραμμή, άσχετα αν αυτή συμπίπτει με τοίχους ή όχι, για να ορίσω τα υπόγειά μου.

 

#roukat

Δεν νομίζω ότι μπορείς να οφεληθείς με τέτοια προσέγγιση από τον ΝΟΚ. Αν το υπόγειο υπήρχε στις παλιές άδειες ως ΒΧ - αποθήκη και τώρα το έχουν κάνει ΚΧ, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να στήσεις το εξής σενάριο:

Είναι ακόμα ΒΧ και με αναθεώρηση το κάνεις ΚΧ τώρα. Το πολύ πολύ αν πρέπει να δείξεις φωτογραφίες του χώρου να κάνεις μια εικονική μετακόμιση ή να γεμίσεις τον χώρο με άδεια χαρτόκουτα (και καλά είναι αποθήκη), ρίξε και λίγο το φωτισμό.... σκηνοθεσία δλδ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θα ηθελα μια γνωμη για την κατασκευη υπογειων σε κτιρια κατοικιων.

Καταρχην να πω οτι εχω διαβασει τις διαφορες αποφασεις του ΣΤΕ (κατα ΓΟΚ) για την δημιουργια δευτερου υπογειου αλλα και για την συνδεση ισογειου με το υπογειο βοηθιτικης χρησης με εσωτερικη σκαλα.Με τον ΝΟΚ εχω μπερδευτει

 

1.Ενω η &6θ του αρθρου 11 του ΝΟΚ αναφερει οτι δεν προσμετρωνται υπογειοι οροφοι για σταθμευση στην δομηση στην &6ι του ιδιου αρθρου αναφερεται οτι σε κτιρια κατοικιων δεν προσμετραται στην δομηση ενας υπογειος οροφος.

Στην τεχνικη οδηγια δε στην ιδια παραγραφο (&6ι) τονιζεται οτι οι αποθήκες που εξυπηρετούν την ανωδομή κατοικίας μπορεί να μοιράζονται σε περισσότερους του ενός υπογείους ορόφους.Eπισης η τεχνικη οδηγια της &6ι αναφερει για το λεβητοστασιο οτι εφοσον δεν κατασκευαζεται δευτερο υπογειο ...κτλ

Το ερωτημα λοιπον ειναι :Ποσα υπογεια μπορω να εχω σε κτιρια κατοικιων κατα ΝΟΚ χωρις να μετρησουν στην δομηση?

Μπορω να παω σε δευτερο υπογειο για σταθμευση και στο πρωτο να εχω εν μερει κυρια χρηση (50% αυτης στην δομηση μαζι με διαδρομους κτλ) και αποθηκες?

 

2.Εαν δεν παω σε δευτερο υπογειο και εχω μονο ενα υπογειο με βοηθητικη χρηση μπορω να κατεβασω σκαλα εσωτερικη απο το ισογειο στο υπογειο? και αν ναι πως το τεκμηριωνω ?

Edited by dimitris11140
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να έχεις 1 υπόγειο για ΒΧ γενικά, (πχ αποθήκες, πλυσταριά κλπ...). Από εκεί και πέρα, δεν σου μετράει υπόγεια που δεν είναι για τους χρήστες (εγκαταστάσεις και γκαραζ). Εγκαταστάσεις όμως λέει μόνο σε ειδικά κτίρια. Το λεβητοστάσιο αν είναι στο ένα σου υπόγειο, είναι ΒΧ εκτός ΣΔ κατά το γενικό κανόνα (το έδάφιο που αναφέρεις).

Μπορείς να ενώσεις τους ΒΧ με τους ΚΧ με διαδρόμους και σκάλες. Δεν υπάρχει κάτι στον ΝΟΚ που να στο απαγορεύει. Επίσης στον κτιριοδομικό διατυπώνεται σαφώς ότι οι ΒΧ εξυπηρετούν τους ΚΧ, οπότε αν λειτουργικά υπάρχει απαίτηση τους ενώνεις, όπως λες (πχ κελάρι, τουαλέτα στο υπόγειο).

 

ΥΓ

Στην πολεοδομία μπορεί να μην τα καταλάβουν αυτά απαραίτητα. Εμένα μια φορά μου είχαν ζητήσει να διαχωρήσω το χώρο του υπογείου από το πλατύσκαλο της εσωτερικής σκάλας με δομικό στοιχείο. Φυσικά δεν μου το τεκμηρίωσαν, αλλά δεν πολυ ασχολήθηκα. Τον έβαλα στο σχέδιο, και μπορεί να υλοποιηθεί "στο απότερο μέλλον".

Link to comment
Share on other sites

Γιαννη σε ευχαριστω για την απαντηση.

Την ερωτηση για τον αριθμο των υπογειων την εκανα ορμωμενος απο την αποφαση του ΣΤΕ 3000/10 (που αφορουσε βεβαια τον ΓΟΚ) γιατι :

Συμφωνα με τον ΓΟΚ στο αρθρο 7 &1ββ :

Δεν προσμετραται στον ΣΔ ενας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις,εφόσον η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους και το ύψος του δεν υπερβαίνει τα 3,00 μ. μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής, εκτός αν έχει καθοριστεί μεγαλύτερο ελάχιστο ύψος για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου κατ' εφαρμογή του άρθρου 26.

Εφόσον σε κτίριο κατοικίας κατασκευάζονται καταστήματα και κάτω από αυτά αποθήκες στον υπόγειο όροφο, για την εξυπηρέτηση τους, επιτρέπεται η κατασκευή δεύτερου υπόγειου επιφάνειας ίσης με την επιφάνεια των αποθηκών, χωρίς να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

 

Ερχεται στην συνεχεια το ΣΤΕ με την 3000/10 που αναφερει:

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή, σε κτίρια προοριζόµενα για κατοικίες, δεύτερου υπογείου ορόφου µη προσµετρώµενου στον συντελεστή δοµήσεως για την στάθµευση αυτοκινήτων.

Τούτο, διότι, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, κάθε δοµική κατασκευή προσµετράται, κατ' αρχήν, στον συντελεστή δοµήσεως του οικοπέδου, η δε µη προσµέτρηση οποιασδήποτε κατασκευής στον συντελεστή αυτόν αποτελεί εξαίρεση από τον εν λόγω κανόνα, η οποία πρέπει να προβλέπεται ειδικώς στον νόµο.

Εν προκειµένω όµως, πλην της ειδικώς ρυθµιζόµενης περιπτώσεως της κατασκευής δευτέρου υπογείου ορόφου σε κτίριο κατοικίας µε ισόγειο κατάστηµα και υπόγεια αποθήκη, ο νόµος ουδόλως προβλέπει ειδικώς την κατασκευή µη προσµετρώµενου στον συντελεστή δοµήσεως δευτέρου υπογείου ορόφου µε χρήση χώρου σταθµεύσεως αυτοκινήτων, εξ ου συνάγεται ότι την απαγορεύει.

Αλλά και οι ειδικότερες διατάξεις του Αρθ-322 του ΚΒΠΝ περιέχουν ρυθµίσεις που, από την φύση και την διατύπωση τους, προσιδιάζουν στην κατασκευή ενός, µόνον, υπογείου χώρου σταθµεύσεως αυτοκινήτων µη προσµετρώµενου στον συντελεστή δοµήσεως. Τούτο δε και ευλόγως, εν όψει του ότι η κατασκευή περισσοτέρων υπογείων σε επικλινή, ειδικώς, οικόπεδα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ουσιώδη αύξηση του όγκου του υπεράνω της στάθµης του εδάφους τµήµατος της οικοδοµής

 

Εγω διαβαζοντας τον ΝΟΚ αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι:

Mε την 5γ του αρθρου 11 ο ΝΟΚ μας λεει οτι γενικα τα υπογεια μετρανε στην δομηση εκτος και αν εχουν τις χρησεις που αναφερονται στις 6θ,6ι,6ια,6ιβ του αρθρου 11

Η 6θ δεν αναφερει χρηση κτιριου αλλα μας λεει οτι γενικα δεν προσμετρωνται στον ΣΔ υπογειοι οροφοι για σταθμευση ,για τις μηχανολογικες εγκαταστασεις του κτιριου (λεβητοστασιο μηχανοστασιο κτλ),αλλα και για ενεργειακο σχεσιασμο κτλ.

Και μαλιστα λεει οτι επιτρεπονται και εντος και εκτος περιγραμματος.Οταν μας λεει για υπογειους οροφους τοτε εγω καταλαβαινω οτι το λεβητοστασιο και το μηχανοστασιο μπορω να το εχω και στο Β΄υπογειο αλλα και ακομα και εκτος περιγραμματος.

 

Οι παραγραφοι 6ι και 6ια προσδιοριζουν χρηση κτιριου και η 6ιβ γινεται ακομα πιο ειδικη......

Η 6ι μιλαει για κτιρια κατοικιων και γινεται σαφης αναφορα για την δυνατοτητα κατασκευης ενος υπογειου ενω και η 6ια μιλαει για κτιρια με κατοικιες αλλα και αλλη χρηση στο ισογειο (οποτε το κτιριο μπορει να ειναι ειδικο μπορει και οχι) δινει παλι την δυνατοτητα κατασκευης ενος υπογειου με την διαφορα οτι αν το ισογειο της αλλης χρησης κανει χρηση του υπογειου με ολα αυτα τα bonus ΝΟΚ τοτε μπορω να παω σε δευτερο υπογειο για την εξυπηρετηση των κατοικιων.Ουσιαστικα κατα ενα τροπο η 6ια επαναλαμβανει το τελευταιο εδαφιο της 1ββ του αρθρου 7 του ΓΟΚ εμπλουτισμενο και με bonus.

Να σημειωσω δε οτι και η Τεχνικη οδηγια στην &6ιβ αναφερει οτι στα ειδικά κτίρια δεν προσμετράται ένας υπόγειος όροφος επιφανείας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο για βοηθητική χρήση.

Εγω παντως αν εξαιρεσω πχ κτιρια σταθμευσης δεν μπορω να καταλαβω ποτε μπορω να εχω Β΄υπογειο χωρις να προσμετραται στον ΣΔ με εξαιρεση την &6ια στα κτιρια μικτης χρησης οπως επισης δεν μπορω να καταλαβω σε ποια κτιρια αναφερεται η 6θ οταν μιλαει για υπογειους οροφους ενω ταυτοχρονα η 6ι και η 6ια αλλα και η Τεχνικη οδηγια της 6ιβ του αρθρου 11 μιλανε για εξαιρεση μονο ενος υπογειου απο τον ΣΔ.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Να ξεκινήσουμε από το ΣτΕ που είναι εύκολο. Πας στην τελευταία πρόταση που αναφέρεις "πολλά υπόγεια μπορούν να αυξήσουν τον όγκο υπεράνω της στάθμης του εδάφους!" Μετά από αυτό δεν ασχολείσαι με την απόφαση γιατί προφανώς στο ΣτΕ δεν ξέρουν τι είναι υπόγειο (υπό την γη).

 

Από εκεί και πέρα, ότι διαβάζουμε στο ΝΟΚ (όπως έχει τελικώς τροποποιηθεί από τους 4258 και 4315/2014 ελπίζω να μην άλλαξε πάλι :shock: ).

Όπως το βλέπω πάλι, η ια σου δίνει ένα υπόγειο κάτω από την άλλη χρήση, με μέρχι 50% ΚΧ. Από την ίδια και την ι έχεις ένα υπόγειο κατοικίας όλο ΒΧ, εκτός αν βάλεις ΚΧ οπότε μετράνε 50%. Όλα αυτά είναι όμως γενικά ΒΧ. Τα πάντα. Η θ σου δίνει μόνο γκαράζ και εγκαταστάσεις. Χώροι που δεν πάει άνθρωπος (με εξαίρεση το γκαράζ, μόνο για να παρκάρει ή να πάρει το ΙΧ του.

 

Θεωρώ ότι ακολουθείς το ΝΟΚ κατά γράμμα, μετά ακολουθείς ότι εγκυκλίους και Τεχν. Οδ. δεν του πάνε κόντρα (στο βαθμό που του πάνε κόντρα, πχ μπορείς να ακολουθήσεις τα μισά άρθρα, και στο τέλος δεν ασχολείσαι με το ΣτΕ, μέχρι κάποιος να τους εξηγήσει ότι το υπόγειο είναι κάτω από την γη και δεν επιρεάζει τον όγκο από πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.