Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορτίο boiler και κατανομή δαπανών


zio7

Recommended Posts

Καλημέρα. Θα θέσω και πάλι ένα θέμα το οποίο έχει ξανασυζητηθεί. Έχω μια οικοδομή με 6 μικρά διαμερίσματα 15-25 τ.μ. , 3 διαμερίσματα 30 τ.μ. και 6 διαμερίσματα 40-50 τ.μ.. Θα εγκατασταθούν δύο λέβητες αερίου και οι απώλειες (με συντελεστές ΚΕΝΑΚ και προσαύξηση 50% για κάλυψη θερμογεφυρών) υπολογίσθηκαν 17 KW ανά λέβητα. Οι απορίες μου είναι

  1. Πως θα υπολογίσω το φορτίο που απαιτούν τα boiler ανά διαμέρισμα? Συμφώνα με το τύπο Q = c * ΔΤ * h για 1 ώρα και για ένα boiler 80lt απαιτούνται περίπου 3,8KW. Δεν είναι υπερβολή όμως να υπολογίσω 15 διαμερίσματα επί 3,8KW = 57KW για να καλύψω το ΖΝΧ?

  1. Η κατανομή δαπανών για τα boiler Πως γίνεται? Τα υπολογίζω σαν σώματα και με τους θερμιδομετρητές (αναγκαστικοί πλέον λογω ΚΕΝΑΚ) θα είναι σωστή η κατανομή?

Link to comment
Share on other sites

Δείτε λίγο κι αυτά που επισυνάπτω. Νομίζω πως είναι δίκαιοι τρόποι κατανομής. Είναι από ένα παλιό μηχ/γο της πολεοδομίας στη Συγγρού.

Δεν ξέρω τι παίζει τώρα, αλλά πριν ένα χρόνο αναγκάστηκα να βάλω ξεχωριστό λέβητα για την παραγωγή ζ.ν.χ., γιατί η αρμόδια πολεοδομία δεν μου έκανε δεκτό τον κοινό λέβητα. Δεν έχουν κι άδικο εδώ που τα λέμε, αλλά και λέβητα κάτω από τα 17 kW είναι δύσκολο να βρεις στην αγορά.

zio, θα υπολόγιζα ένα συντελεστή ετεροχρονισμού 70% για τη λειτουργία-χρήση των boiler.

katanomi dapanon - temp.zip

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ panos-vicious. Θα διαβάσω για την κατανομή δαπανών αυτα που έβαλες.

 

Για τα boiler οποτε προτείνεις 15*3,5KW = 52,5KW * 0,7 = 36,75KW για ΖΝΧ?

 

Κάπως περίεργο μου φαίνεται να θέλω για τη θέρμανση ολου του κτιρίου 34KW και για το ΖΝΧ 36,75KW

Link to comment
Share on other sites

Για κτίριο περίπου 470 τμ, 2Χ17KW λέβητες για θέρμανση; Δηλαδή σώματα περίπου 30 KW. Οπως λες συμπεριέλαβες απώλειες λόγω θερμογεφυρών και τις κατάλληλες προσαυξήσεις.

Δεν του ξαναρίχνεις μια ματιά zio;

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει προσαύξηση 50% λόγω θερμογεφυρών, έχω βάλει 0,75 εν/h/m2, θερμοκρασία υπολογισμού -6°C και μεθοδολογία υπολογισμού DIN77. Οι συντελεστές είναι:

 

Εξωτερικός τοίχος - 0.343, Δοκάρι - 0.448, Εσωτερικός τοίχος προς ΜΘΧ - 0.583, Οροφή - 0.303, Οροφή σε εσοχή - 0.296, Δάπεδο σε πιλοτή - 0.387, Δάπεδο σε ΜΘΧ - 0.369 και Ανοίγματα – 2.800

 

Από τους υπολογισμούς μου βγαίνει Μ.Ο., περίπου, για το κτίριο 78 Watt/m2 ή 27 Watt/m3

 

Λίγο είναι? Η μελέτη έχει γίνει με τη 4Μ

Link to comment
Share on other sites

Τελική επιλογή που θα κάνω είναι περίπου 35KW οι απώλειες του κτιρίου (78 Watt/m2 που θεωρώ για οικοδομή με ΚΕΝΑΚ είναι αποδεκτό νούμερο) και 0,7 KW ανα διαμέρισμα για τα boiler (μετα απο συζήτηση με παλιό μηχανολόγο - εγκαταστάτη που μου ανέφερε οτι τα boiler δεν θέλουν παραπάνω ισχύ)

 

Συνολικά έχω 35KW + 10,5KW = 45.5KW οπότε κατέληξα στο να προτείνω δύο λέβητες αερίου 40KW έκαστος.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω. Θα έχεις ένα λέβητα 40 kW για θέρμανση κι έναν ίδιας ισχύος για ζ.ν.χ. ή απλά βάζεις δυο λέβητες οι οποίοι θα είναι κοινοί τόσο για θέρμανση όσο και για ζ.ν.χ. και απλά ο ένας εξυπηρετεί τα μισά διαμερίσματα και ο άλλος τα υπόλοιπα;

 

Αν πρόκειται για το δεύτερο, τότε νομίζω πως θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσεις πρώτα αυτό, με την Υ.ΔΟΜ:

Δεν ξέρω τι παίζει τώρα, αλλά πριν ένα χρόνο αναγκάστηκα να βάλω ξεχωριστό λέβητα για την παραγωγή ζ.ν.χ., γιατί η αρμόδια πολεοδομία δεν μου έκανε δεκτό τον κοινό λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Βάζω δυο λέβητες οι οποίοι θα είναι κοινοί τόσο για θέρμανση όσο και για ζ.ν.χ.

 

Πρόκειται για άδεια του 2011, οπότε πρέπει πρώτα να ρωτήσω αν το δέχεται η πολεοδομία? Κανονικά έπρεπε να υπήρχε μια μέθοδος για την κατανομή δαπανών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.