Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποσοστό ανοιγμάτων


EfyD

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

έχω την εξής απορία σχετικά με την εφαρμογή πυροπροστασίας και συγκεκριμένα το ποσοστό ανοιγμάτων για αποφυγή εξωτερικής μετάδοση φωτιάς.

 

1) το ποσοστό ανοιγμάτων υπολογίζεται για κάθε όροφο ξεχωριστά ή αθροιστικά για όλους τους ορόφους? Έχω περίπτωση κατοικίας που ο ένας όροφος της ίδιας όψης ικανοποιεί την απαίτηση ενώ ο άλλος όχι. Αν το πάρω αθροιστικά όμως βγαίνει.

 

Στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει η απαίτηση για ξεχωριστά πυροδιαμερίσματα. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτό.

 

2) Επιπλέον, στο κτήριο έχω κατάστημα στο ισόγειο. Υποθέτω ότι το ποσοστό ανοιγμάτων για το κατάστημα σίγουρα υπολογίζεται ξεχωριστά από τις κατοικίες με το σκεπτικό ότι έχουμε και γενικά ξεχωριστή μελέτη πυροπροστασίας.Τι πιστεύετε?

 

Τέλος επειδή στο κατάστημα έχω τζαμαρίες είμαι σίγουρα > 80% που είναι η απαίτηση μου. Εκεί είναι υποχρεωτικό να είναι 15 λεπτών για να μετρήσω την μισή επιφάνεια και να είμαι εντός ορίων ή ισχύει κάτι άλλλο που αγνοώ?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Στην παθητική ενός κτιρίου, στο ίδιο τεύχος, εξετάζεις τις απαιτήσεις κάθε χρήσης ξεχωριστά όσον αφορά οδεύσεις διαφυγής, αριθμό εξ. κινδύνου κλπ, αλλά όσον αφορά τα ποσοστά ανοιγμάτων εξετάζεις ολόκληρο το κτίριο.

Γενικά η παθητική είναι μία, οι ενεργητικές μπορεί να είναι περισσότερες ή και λιγότερες. Π.χ. στην περίπτωση καταστήματος με έναν όροφο κατοικίας επάνω, θα κάνεις μία παθητική για το κτίριο συνολικά και μία ενεργητική μόνο για το κατάστημα.

Αυτό με την μισή επιφάνεια και τα 15 λεπτά δεν το πολυκατάλαβα.

Σου στέλνω κάτι με e-mail.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

1) Το % υπολογίζεται στο σύνολο της επιφάνειας του εξ. τοίχου στο συγκεκριμένο προσανατολισμό (κατοικίας + κατάστημα στο ισόγειο)

 

2) Η παθητική γίνεται στο σύνολο του κτηρίου αλλα τα κοινά δομικά στοιχεία μεταξύ καταστηματος και κατοικιών πρέπει να είναι πυράντοχα, η ενεργητική θα γίνει μόνο στο κατάστημα

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας όπως πάντα!

 

Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι πρέπει να τα εξετάσω ξεχωριστά και είχα ήδη κάνει τους υπολογισμούς. Δεν πειράζει. Θα τα διορθώσω.

 

Τι γίνεται όμως αν κάθε όροφος έχει εσοχή σε σχέση με τον άλλο και τελικά ενώ σε έναν όροφο είσαι >10 μέτρα --> 80% ανοίγματα και στο άλλο είσαι 5-10μέτρα--> 50% ανοίγματα ? Υποθέτω εκεί παίρνεις το χειρότερο πχ το 50% ? Στην περίπτωση μου είμαι 5-10μέτρα σε ισόγειο, και σε 2 ορόφους ενώ στον τρίτο >10μέτρα. Οπότε προφανώς θα πάρω το 50%.

 

Σε σχέση με τα 15λεπτά που ανέφερα, είναι στην περίπτωση που δεν ικανοποιείς το ποσοστό οπότε μπορείς να πας με βάση την υποσημείωση του Πίνακα ΙΙΙ/παρ.3.3.3 και κάποια να ορίσεις ότι είναι πυράντοχα 15 λεπτών και επομένως να βάλεις το μισό της επιφάνειας τους.

 

"Το επιτρεπόμενο μέγιστο ποσοστό ανοιγμάτων στη συνολική επιφάνεια του εξωτερικού τοίχου, όπου κουφώματα με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 15 λεπτών, υπολογίζονται με το 50% της επιφάνειάς τους"

Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται όμως αν κάθε όροφος έχει εσοχή σε σχέση με τον άλλο και τελικά ενώ σε έναν όροφο είσαι >10 μέτρα --> 80% ανοίγματα και στο άλλο είσαι 5-10μέτρα--> 50% ανοίγματα ? Υποθέτω εκεί παίρνεις το χειρότερο πχ το 50% ? Στην περίπτωση μου είμαι 5-10μέτρα σε ισόγειο, και σε 2 ορόφους ενώ στον τρίτο >10μέτρα. Οπότε προφανώς θα πάρω το 50%.

 

Γενικά είναι δύο απλούς τρόπους αντιμετώπισης μπορεί να σκεφτεί κανείς:

Α) Όπως ανέφερες μπορείς να πάρεις τη δυσμενέστερη περίπτωση.

Β) Να υπολογίσεις τα ποσοστά ανά όροφο.

 

Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να συμφέρει η επιλογή Α ή η Β.

 

Αν το ποσοστό ανοιγμάτων στο όροφο με τη μικρή απόσταση είναι μεγάλο και το ποσοστό ανοιγμάτων του υπόλοιπου κτιρίου μικρό, σε συμφέρει η Α

Αν το ποσοστό ανοιγμάτων στο όροφο με τη μικρή απόσταση είναι μικρό και το ποσοστό ανοιγμάτων του υπόλοιπου κτιρίου μεγάλο, σε συμφέρει η Β.

 

Το λογικότερο πάντως είναι να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος Β.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις...τελικά πήγα με βάση την Α επιλογή γιατί συνέφερε.

 

Όπως το σκέφτομαι όμως, θεωρώντας ότι επειδή δεν απαιτείται στην συγκεκριμένη περίπτωση η υποδιαίρεση του κτηρίου σε επιμέρους πυροδιαμερίσματα (πχ ανά όροφο) έχει νόημα να το δείς συνολικά τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ανοίγματα. Δεν κάνεις κάτι για να μην εξαπλωθεί η φωτιά εσωτερικά, και έτσι βλέπεις όλο το κτήριο σαν ένα "πυροδιαμέρισμα"

 

Αναρωτιέμαι όμως αν θα ήταν η ίδια αντιμετώπιση αν είχες πυροδιαμέρισμα ανά όροφο ή ανα δύο ορόφους. Φαντάζομαι τότε ενδεχομένως να είχε κάποια λογική να το τσεκάρεις ανά τους ορόφους που εκτείνεται το κάθε πυροδιαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

 

.......και έτσι βλέπεις όλο το κτήριο σαν ένα "πυροδιαμέρισμα"

 

Συναδέλφισα εύχομαι να στο περάσουν με 1 πυροδιαμέρισμα όλο το κτήριο στη πολεοδομία

 

Εγω πάντως, όπως γράφω και παραπάνω, το κτήριο θα πρέπει να γίνει σε 2 πυροδιαμερίσματα, 1 το ισόγειο κατάστημα και 1 το υπόλοιπο κτήριο κατοικιών.

Στο αναφέρω γιατί μου είχε τύχει πολλές φορές στη περίοδο ... των παχιών αγελάδων :smile:

Link to comment
Share on other sites

εννοώ στην υποθετική περίπτωση που το κτήριο κατοικιών ήταν ένα πυροδιαμέρισμα ή αν οι όροφοι κατοικίας χωρίζονταν σε παραπάνω από ένα, πχ ένα ανά όροφο κατοικίας ή ένα ανά 2 ορόφους κατοικίας κτλ πως θα αντιμετωπίζαμε το ποσοστό των ανοιγμάτων. συνολικά ή ανά πυροδιαμέρισμα?

 

εννοείται πως λόγω χρήσης το κατάστημα είναι ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα. και στην κατοικία ακόμα έχω πυροδιαμέρισμα στο κλιμακοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα τι λες αλλα δεν νομίζω (χωρις να είμαι σίγουρος) να επιρεάζει το % των ανοιγμάτων αν το κτήριο είναι 1 ή 2 πυροδιαμερίσματα (αναφέρομαι στις κατοικίες που λες αν το πυροδιαμέρισμα γίνεται ανα 1 όροφο ή ανα 2 ορόφους)

 

Ας μας πει την άποψη του κάποιος συνάδελφος που έχει κάνει πρόσφατα παθητική σε πολυκατοικία ανάλογα με τα δκά σου δεδομένα

Link to comment
Share on other sites

Μέσος όρος γίνεται να υπολογιστεί;

Παράδειγμα σε κάποια όψη κτιρίου:

  • απόσταση ισογείου-Α' & Β' ορόφου από όριο οικοπέδου ή απέναντι κτίριο = 9,00m
  • απόσταση Γ' ορόφου από όριο οικοπέδου ή απέναντι κτίριο = 11,00m
  • συνολική επιφάνεια όψης Ισογείου = 60m2 και ποσοστό ανοιγμάτων 80%
  • συνολική επιφάνεια όψης Α'+Β'+Γ' ορόφου = 3x36m2 = 108m2 και ποσοστό ανοιγμάτων σε κάθε όροφο 30%
  • μέση απόσταση από όριο οικοπέδου ή από απέναντι κτίριο = (11 + 9) / 2 = 10m
  • μέσος όρος ποσοστού ανοιγμάτων στη συνολική επιφάνεια της όψης (60m 2 + 108m2 = 168m2) = ((60m2*0,80)+(3x36m2x0,30)) / 168m2 = 0,4785 = 47,85%, δηλαδή περίπου 48% ποσοστό ανοιγμάτων σε μια μέση απόσταση 10m.

Και κάτι off topic. Λέει το Π.Δ. 71/88 στην 3.2.10. πως όλα τα κουφώματα σε τοίχους πυροδιαμερισμάτων ή σε πυροπροστατευμένα φρεάτια πρέπει να πυράντοχα και έχει και κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τον δείκτη πυραντίστασής τους. Λέει όμως και πως τα πυράντοχα κουφώματα πρέπει να είναι αυτοκλειόμενα. Έχετε δει ποτέ εσείς κάτι τέτοιο σε κτίριο μετά την εφαρμογή του Π.Δ. 71/88;

Προσωπικά μόνο τις πυράντοχες πόρτες των επικίνδυνων χώρων έχω δει έτσι. Πυροδιαμέρισμα όμως μπορεί να είναι και ένας ολόκληρος όροφος πολυκατοικίας ή γραφείου κλπ. Θα έπρεπε λοιπόν τα εξωτερικά τους κουφώματα καθώς και αυτά προς το πυροπροστατευμένο κλιμακοστάσιο να είναι αυτοκλειόμενα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.