Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πολεοδομικό ερώτημα - Ποιός πληρώνει το πρόστιμο ?


Ε.ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Recommended Posts

Στην ίδια θέση με εσάς βρίσκονται πόλοι ιδιοκτήτες οι οποίοι κατά την αγορά του ακινήτου δεν συμβουλεύτηκαν μηχανικό για να δουν αν όλα είναι σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία.

Στο κάτω κάτω τα περισσότερα συμβόλαια αναγράφουν οτι ο αγοραστής "βρήκε το ακίνητο της απολύτου αρεσκείας του". Το λάθος έγινε ΄τότε, κατά την αγοραπωλησία δηλαδή και τώρα είναι αργά.

 

Δηλαδή μου λέτε ότι όποιος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα θα πρέπει να ελέγξει όλη την πολυκατοικία ?

 

 

Κάνουμε εικασίες για το πρόβλημα της φίλης, αλλά μου φαίνεται λίγο παράξενο να έβγαλαν πρόστιμο 75000 για τη διαφοροποίηση του ύψους της πιλοτις. Από ανθρώπινης πλευράς και μόνο δλδ.

 

Νομίζω όμως ότι η ένσταση έχει χρονικό περιθώριο.

Για αυτό άμα η έκθεση είναι τον τελευταίο καιρό, μην σπαταλήσετε τον χρόνο σας στο ψάξιμο.

Σίγουρα ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει και μία πρόταση για μηχανικό.

Επιλέξτε κάποιον γρήγορα για να κινήσει τόσο τις διαδικασίες στο διοικητικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι του νόμου.

 

 

Αίσθηση μου είναι ότι παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί ευθύνη του κατασκευαστή και του Επιβλέποντα

π.χ. δε μπορεί να έγινε η πιλοτι πιο κοντή σε 2ο χρόνο, έγινε από την αρχή,

και συλλογιζόμενος ότι ένας φόνος παραγράφεται μετά από 20 χρόνια,

μάλλον τα 27 χρόνια που έχουν περάσει είναι το μεγάλο εμπόδιο και όχι η τεκμηρίωση της ευθύνης σε αυτόν (κατασκευαστή).

 

Ο ακριβής υπολογισμός της πολεοδομίας είναι : 180,50 m2 X 1300 -> αξία 234.650 -> πρόστιμο ανέγερσης 70.375 ΕΥΡΩ

 

Η ένσταση έχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών από την τοιχοκόλληση (η οποία έγινε 13-3-13). Την Τρίτη θα έχουμε συνάντηση με μηχανικό και

ας ελπίσουμε οτι θα μας λύσει τουλάχιστον τις τόσες απορίες.

 

Τίποτα από όσα βρήκαν (επέκταση χώρου εισόδου-κλιμακοστασίου στο ισόγειο, μη κατασκευή χώρου κύριας χρήσης στο δώμα, μη κατασκευή

τμήματος χώρου μηχανοστασίου στο δώμα, επέκταση κλιμακοστασίου στο δώμα, επέκταση χώρου κύριας χρήσης στο δώμα, υποβίβαση ύψους

πυλωτής) δεν έχει γίνει σε 2ο χρόνο. Ήταν όλα έτσι εξ αρχής. Μεγάλες μου απορίες είναι : Η πολεοδομία με την ολοκλήρωση της κατασκευής της πολυκατοικίας επαφίεται στην καλή πίστη του εργολάβου και του επιβλέποντα ότι όλα είναι νόμιμα ? Δεν γίνεται κανένα έλεγχος ? Ενώ αντίθετα

ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για κάθε παρανομία του κατασκευαστή ? Οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι μάλιστα κατοικούν εδώ) τι ρόλο παίζουν και τι ευθύνες τους αναλογούν ?

 

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλιά σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επιτρεψτε μου με αφορμη το προβλημα που αντιμετωπιζετε, ενα μικρο παραλήρημα (!) που αφορα την περιπτωση σας.

 

Ελλαδα 30 χρόνια πριν. Κλιμα αναπτυξης, οργασμος οικοδομικης δραστηριοτητας και γενικότερης κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Ο μέσος Ελληνας εχει τα χρηματα να κανει το ονειρο του για 1 κεραμιδι πραγματικότητα, ο καθε μεγαλοχασαπης γινεται κατασκευαστης, οι υπαλληλοι πολεοδομιας πλουτιζουν με μισθο δημοσιου, οι μηχανικοι κανουν χρυσες (και σε μεγαλο βαθμο αφορολογητες δουλειες) και ολα τα περιξ της οικοδομης επαγγελματα ακμάζουν. Τι ωραια και νοσταλγικη εποχη !

 

Εκείνη λοιπον την ομορφη εποχη, κανεις δεν ενδιαφερεται για την πολεοδομικη νομιμότητα. Ο νομος ξεχειλώνεται, ελεγκτικοι μηχανισμοι δεν υπαρχουν, κανεις δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις και ολοι ζουμε χαρουμενοι.Τοτε λοιπον τη μοναδικη στιγμή που υπηρχε μια γελοια δικλειδα ελέγχου του τι χτίστηκε, και ποσο σχέση εχει αυτο με τα προβλεπόμενα του νόμου και της οικοδομικής αδειας, γινόταν το εξης ωραίο : Ο επιβλέπων δηλωνε υπευθυνα "οτι ολα εγιναν καλως και συμφωνα με το νομο", το ακινητο επαιρνε ρευμα, ο κατασκευαστης ειχε βγάλει 1 διαμερισμα ακόμα απο τις διαφορες παρανομίες, οι οικοπεδουχοι ειχαν παρει κατι παραπανω, οι αγοραστες αγοραζαν 90 τ.μ. που στην πραγματικότητα ηταν 75 τ.μ , ο συμβολαιογραφος δεν ασχολιοταν με τη νομιμοτητα της κατασκευης, η παρουσια μηχανικου δεν ηταν απαραιτητη στη συνταξη συμβολαιων και αυτος θεωρουνταν - λογικα μεσα στην ολη παραφροσυνη - ενα περιττο εξοδο. Εμπαινε στα συμβόλαια και αυτο το "ο αγοραστης βρηκε το διαμερισμα της απολυτου αρεσκειας του" ,η αγορα κινονταν, ο κοσμος επαιρνε σπιτια , οι τραπεζες διναν δανεια,λεφτα υπηρχαν η ελλαδη ηταν ισχυρη και ζουσαν αυτοι καλα και εμεις καλυτερα.

 

Μετα ομως εσκασε η φουσκα, τελειωσανε τα λεφτα και επρεπε να μαζεψουμε εσοδα οποτε λεμε "χμ τοσα χρονια αφηναμε να γινεται παρτυ με τις καθε λογης πολεοδομικες αυθαιρεσιες, ωραια παμε τωρα να δρεψουμε καρπους (εσοδα) .Και δυστυχως πολλοι βρεθηκαν στη δυσαρεστη θέση να ειναι ιδιοκτητες ακινητων με διαφορες παραβασεις και αυθαιρεσιες χωρις να εχουν ιδεα και να καλουνται τωρα να πληρωσουν πρόστιμα. Στην υγεια μας λοιπον!!!! Αυτη ειναι η μοιρα των κατοικων τριτοκοσμικων χωρων.

 

ΥΓ Αν η διαχειρηση κρινει οτι το κειμενο δεν αρμοζει εδω η παραβιαζει καποιο κανονα, ας το μεταφερει στην χαλαρη κουβεντα.

 

Παρακαλώ να παραμείνετε on topic για να μην ξεκινάει γενική κουβέντα σε κάθε θέμα.

Ευχαριστώ. Γιάννης

Edited by Γιάννης
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ΑΝ ασχοληθεί σοβαρά με μια τέτοια υπόθεση, νομικός που να γνωρίζει την τεχνική νομοθεσία, τότε τα πρόστιμα θα τα πληρώσει:

α) ο κατασκευαστής, β) ο μηχανικός και γ) η ελέγχουσα αρχή (πολεοδομία). Εκτός αυτών όλοι οι προηγούμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποινικά αδικήματα.

Αλλά έως σήμερα, οι νομικοί αρκούνται στις αμοιβές που προκύπτουν από τις αγωγές κλπ και δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δικαστικό προηγούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ cvlengnr, περιγράψατε πολύ γλαφυρά την κατάσταση. Όσα λέτε ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες και όχι μόνο την οικοδομική.

Δυστυχώς, όπως πάντα καλούνται να πληρώσουν οι πλέον ανίσχυροι, ενώ μένουν ανέγγιχτοι και οι "μεγαλοχασάπηδες" και οι "δημόσιοι λειτουργοί" που θα έπρεπε να μας προστατεύουν.

Την εποχή για την οποία μιλάτε, εγώ ήμουν 22 χρονών, παντρευόμουν και, φυσικά, δεν είχα ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία σε τέτοια θέματα. Χωρίς δάνειο από κανέναν, θέλησα να αγοράσω ένα σπίτι. Το οποίο τελικά έχω καταλήξει να πληρώνω ξανά και ξανά σε κάθε περίπτωση που το κράτος χρειάζεται έσοδα. Δεν έκανα καμία παρανομία, δεν κορόιδεψα κανέναν και είχα την ψευδαίσθηση ότι ήμουν προστατευμένη.......(κλαυσίγελος)

Link to comment
Share on other sites

Κοιταξτε αν θελουμε να ειμαστε ακριβοδικαιοι πρεπει ολοι να παρουν το μεριδιο ευθυνης που τους αναλογει. Κανενας κρικος της αλυσιδας δεν ειναι αμοιρος ευθυνων. Διοτι μπορει αναλογικα μεγαλυτερη ευθυνη να εχει το διευθαρμενο κρατος που επετρεπε ολες τις παρανομιες, μετα οι διαφοροι εργολαβοι και μηχανικοι που παρεβαιναν οπου μπορουσαν το νομο, αλλλα μεριδιο ευθυνης υπηρχε και στους αγοραστες που δεν ελεγχαν τι αγοράζουν.

 

Αυτοκινητο ή πλυντηριο να θελουμε να αγορασουμε, το κοιταμε απο 10 μεριες, ενας στοιχειωδης ελεγχος ενος ακινητου το οποιο για πολλους μετουσιωνει το μοχθο μιας ζωης, δεν ειναι και κατι σπουδαιο, πολλω δε μαλλον αν λαβουμε υποψιν οτι ζουμε σε μια χωρα που τιποτα δε λειτουργει. Ειναι διαφορετικη η πιθανοτητα υπαρξης αυθαιρεσιων σε ενα κτιριο στη γερμανια απο οτι στην Ελλαδα. Δηλαδη δεν ειναι και να πεφτει καποιος απο τα συννεφα αν ακουει οτι ενα κτιριο εχει πολεοδομικες παραβασεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@armenopoulos

ότι και να πω είναι λίγο.

Μακάρι να υπήρχαν πολλά + που να μπορούσα να βάλω...

 

 

Δεν καταλαβαίνω βέβαια το πνεύμα της Εγκυκλίου ως προς το ότι περιορίζει (?) το θέμα στις αντιπαροχές.

Δλδ αν κάποιος αγόρασε ένα οικόπεδο, το έχτισε ο ίδιος και μετά πούλησε έχει άλλον κανόνα από τον παραπάνω;

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

Υποθετω πως περιορίζεται στις αντιπαροχές γιατί εκεί αγοράζεις διαμέρισμα και ψάχνεις το τι ισχύει στο διαμέρισμα και όχι σε όλη την πολυκατοικία, περιλαμβανομένων των κοινόχρηστων χώρων.Στο παράδειγμά σου με το οικόπεδο και το κτίσμα, τότε ο αγοραστής το ψάχνει όλο το "πακέτο" οπότε αν το αγοράσει θεωρητικά αγόρασε και το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

ειμαι περιεργος να δω εφαρμογη της παραπανω εγκυκλειου

παρακαλω κρατηστε μας ενημερους για την εξελιξη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.