Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ρυθμίσεις-σκούπα για δόμηση σε πρώην δασικές εκτάσεις


akius

Recommended Posts

Κανένα ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως δεν θα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί δασικό. Ειδικότερα, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας (ως δάση) σε καταπατημένα ακίνητα άνω των δύο στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού και κάποιος τα νέμεται για 30 χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Θα πρέπει ωστόσο το Δημόσιο κατά το διάστημα αυτό να μην έχει αξιώσει την επιστροφή τους.

 

Επίσης, κύριος έναντι του Δημοσίου θα μπορεί να είναι και κάποιος ο οποίος νέμεται για δέκα έτη το ακίνητο αλλά διαθέτει νόμιμο τίτλο (κυρίως πρέπει να έχει αγοραπωλητήριο συμβόλαιο). Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Με αυτή την οριζόντια ρύθμιση αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων τα οποία είχαν δημιουργηθεί, με ευθύνη της Διοίκησης, σε εκτάσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες είχαν άλλοτε δασικό χαρακτήρα αλλά έχουν πλέον δομηθεί.

 

Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις» «κουμπώνει» και με τη δυνατότητα που δίδεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ, υπό προϋποθέσεις, να αποτυπώνει στους χάρτες (δασικούς ή μη) τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και οικισμών, στα οποία δεν υπάρχει δασικός χαρακτήρας.

 

Μάλιστα, οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα σχέδια πόλεων και οι συναφείς διοικητικές πράξεις αποτελούν νόμιμο λόγο απώλειας του δασικού χαρακτήρα ενός ακινήτου.

 

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται αύριο να κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής, προβλέπεται επίσης διάταξη με την οποία αίρεται η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα.

 

Κτηματογράφηση και δασικοί χάρτες

 

Επιπλέον, προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, βελτιώνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία ενώ εισάγονται διαδικασίες για ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και έκδοσης πιστοποιητικών.

 

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, παρακάμπτονται οι δασικές υπηρεσίες και ανατίθενται στην Κτηματολόγιο ΑΕ διαδικαστικές αρμοδιότητες για την ανάρτηση δασικών χαρτών, επιταχύνοντας τη διαδικασία και διατηρώντας τα δικαιώματα και τον κύριο ρόλο των Διευθύνσεων Δασών.

 

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρυχθούν έως τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για τα 16 εκατομμύρια δικαιωμάτων που εκκρεμούν. Σκοπός της επιτάχυνσης είναι εντός του επόμενου οκταμήνου να αναδειχθούν οι πρώτοι ανάδοχοι και σε 12 μήνες να έχουν ανατεθεί τα έργα. Αυτή η βασική αρχή (ανάθεση εντός 12 μηνών) θα ακολουθηθεί σε όλες τις περιπτώσεις διαγωνισμών κτηματογράφησης.

 

Τι αλλάζει

 

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

 

- Ως σήμερα, για κατόχους ακινήτου (άνω των 2.000 τ.μ.), χωρίς κτίσμα ή με πολύ μικρό κτίσμα (καλύπτει λιγότερο από το 30% του ισχύοντος συντελεστή δόμησης), εντός σχεδίου μπορούσε το Δημόσιο να αξιώσει την κυριότητα του ακινήτου καθώς το ακίνητο μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως δασικό. Με τη νέα ρύθμιση το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003 καταργείται και το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις. Έτσι πλέον όλα ανεξαρτήτως τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δασικά.

 

- Για τη δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα η οποία έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, απαιτείται προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων. Κατ' εξαίρεση η δόμηση σε αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν από την κύρωση του δικτύου εφόσον το τμήμα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή στον οικείο δήμο ή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

 

- Αν εντός γεωτεμαχίου περιλαμβάνονται τμήματα δασικού χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ. μ., τα τμήματα αυτά ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου. Σε περίπτωση που εντός γεωτεμαχίου, κυρίως δασικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται τμήματα άλλου χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ. μ., αυτά ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου.

 

- Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως συνεχείς ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. εκτάσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, όχι μικρότερες των 2.500 στρεμμάτων, εντός του χώρου της ηπειρωτικής Ελλάδας (αντί 5.000 στρεμμάτων που ισχύει σήμερα) και τουλάχιστον 500 στρεμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα. Στόχος σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι η προσέλκυση σχετικών επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η προσέλκυση ειδικού τουρισμού.

 

- Μειώνονται τα βήματα για την κύρωση του δασικού χάρτη από δεκατρία σε επτά όπως και οι χρόνοι ολοκλήρωσης των σταδίων της διαδικασίας κύρωσης.

 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=503106

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.