Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αεροφωτογραφίες από το ΥΠΕΚΑ για τακτοποίηση των αυθαιρέτων


OLINAPAL

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 127
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συναδελφε Ιωαννη, τι σε κανει να πιστευεις οτι οι α/φ (αν και οταν ανεβουν) θα ειναι τις 28/7/11????

 

Οποτε οφειλουμε να καταλαβουμε ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΥΤΕ 1/1000000000000000 να ειναι τις 28/7/11!!!!!!

Μα.... αφού έτσι είπε το ΥΠΕΚΑ !!!  :shock:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα! Λόγω βιασύνης δεν ανέτρξα στα προηγούμενα σχόλια....΄Ηθελα να μαθω με ποιο τρόπο μπορώ να αποδείξω ότι ένα κιόσκι χτίστηκε πριν τις 28/7/2011.

Αν θέλει κάποιος ας βοηθήσει..Ευχααριστώ πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Δες αν σε καλύπτει αεροφωτογραφία από google earth ή street view, επίσης δες και αυτές του κτηματολογίου αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιές φωτογραφίες θα είναι πριν από 28.7.2011.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
χωρις  σχολια..............
 
 
 
 
Ημερ. Καταχώρησης: 24/10/2014 Ώρα Καταχ.: 16:15:00


N.4178/13: θα έπρεπε ήδη να έχουν μπει στο σύστημα οι αεροφωτογραφίες προ 28.07.2011

plirotita_4178_550x.jpg
Ο νόμος το προέβλεπε ξεκάθαρα, πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 7:

Το γιατί δεν έχει ακόμη εξοπλιστεί το σύστημα με τις προ 28.07.2011 αεροφωτογραφίες είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.

Τί προβλέπει ο 4178 στο άρθρο 7 - Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


O νόμος στο άρθρο 7 αναφέρει "2. Στο πληροφοριακό σύστημα, με μέριμνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εισάγονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος για όλη την Επικράτεια αεροφωτογραφίες της 28.7.2011. Από τις σχετικές αεροφωτογραφίες αποδεικνύεται ο χρόνος της αυθαίρετης κατασκευής".

Στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τώρα δεν υπάρχει η τεκμηρίωση αυτή. Η τεκμηρίωση είναι πολλές φορές απαραίτητη, ιδίως για τις τρανταχτές περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Επίσης από το αρμόδιο helpdesk του ΥΠΕΚΑ δεν παρέχεται κάποια πληροφορία ως προς το πότε η παροχή αυτή θα είναι διαθέσιμη για το πληροφοριακό σύστημα. Ούτε από το ΤΕΕ (πληροφορίες για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος) γνωρίζουν την απάντηση.

Αναρτήσεις Αρχείων

Είναι όμως κατάλληλος χρόνος οι υπαγωγές να κλείνουν και να μη μένουν εκρεμμότητες.
 
Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση αρχείων "Δημόσια Εγγραφα / Αεροφωτογραφίες" αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα που να βοηθούν την απόδειξη, οι αεροφωτογραφίες θα έλυναν ίσως το πρόβλημα. Σε περιπτώσεις δηλώσεων έχουν ήδη ως τεκμήριο χρησιμοποιηθεί φωτογραφίες από google maps 2011, όπου στη φωτογραφία αναγράφεται και χρόνος λήψης της (έχει απαντηθεί ως έρώτημα ότι τέτοιο στοιχείο γίνεται δεκτό). Επίσης η ΓΥΣ έχει βοηθήσει πολλές περιπτώσεις, παρέχοντας όμως ένα πολύ βαρύ αρχείο (250-300 Mbytes) που δεν είναι αναρτητέο σε αυτή την έκταση, ούτε εύκολα επεξεργάσιμο από συμβατικής ισχύος υπολογιστή.

Σε κάποιο από τα νέα βιβλία επί του Ν.4178/13 εκτός από τις προσθήκες επί του άρθρου 7 διατυπώθηκε η άποψη ότι και με υπεύθυνη δήλωση του Ιδιοκτήτη και του Μηχανικού για το χρόνο κατασκευής το ζήτημα επιλύεται. Η διατύπωση αυτή δεν είναι πολύ ορθή. Δεν προκύπτει από τις εγκυκλίους που έχουν προσθέσει στοιχεία στο άρθρο 7 (όπως είναι η εγκύκλιος 3, παρατήρηση 26: "Η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης χώρου στο ν.4178/13 είναι δυνατή ακόμη και αν δεν έχει υποβληθεί έγγραφο φο ρολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, αλλά στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό του προστίμου θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004").
 

Στην περίπτωση λοιπόν υπέρβασης εκτός νομίμου περιγράμματος για το χρόνο κατασκευής οι αεροφωτογραφίες είναι απόλυτα αναγκαίο τεκμήριο. Πολύ ελαστικότερα τα πράγματα στο εσωτερικό χώρων, πόσο μάλλον με τις ερωταπαντήσεις που επίσημα ανάρτησε το ΥΠΕΚΑ, που δεν θεωρούν τη διαφορετική διαμερισμάτωση διακεκριμένης ιδιοκτησίας(βλέπε προσθήκες στο άρθρο 23) ως αυθαιρεσία.

Προφανώς το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ δεν έχουν βρει την οριστική λύση για το ζήτημα. Καλό είναι να την δώσουν σε χρήση το ταχύτερο δυνατό. Και να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο, τουλάχιστο διμήνου, για τον χρήστη να συμπληρώσει τα στοιχεία που του λείπουν.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οι ΑΦ κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ανεβούν.

Θα ισχύσει η γνωστή θολούρα...

 

Εγώ προσωπικά χθες πήρα 2 ΑΦ από το google earth που δείχνει και την ημερομηνία

και τις ανέβασα...

Αν δεήσουν να ανεβάσουν τις ΑΦ (κάτι που νομίζω ότι δε θα γίνει) θα ανεβάσω και εκείνη...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ο Ο.Κ.Χ.Ε. από τον οποίο ζητάς τις αεροφωτογραφίες, έχει και παλαιότερες (μέχρι το 1953) και καλύτερης κλίμακας αεροφωτογραφίες από την Γ.Υ.Σ.

Ξέρεις πως μπορούμε να τις προμηθευτούμε;
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.