Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποια κτήρια περνάνε από Σ/Α;


Recommended Posts

Παρόλο που δεν αποζημιώνονται όλοι "στριμώχνονται" για να πάνε στα Σ.Α.

 

Μάλλον οι συνάδελφοί σου Didonis είναι πολύ φιλότιμοι ως άνθρωποι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 140
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για να το λες κάτι περισσότερο γνωρίζεις από εμένα για τους συνάδελφους μου.

Αν πρόσεξες φυσικά στηλίτευσα την λογική του φιλότιμου ως φίλτρο έργου γενικά των συνάδελφων μας μηχανικών. Για αυτό προτιμώ τα επιμελητήρια μας, οι σύλλογοι μας ή ακόμα τα πολυτεχνεία μας ανά ειδικότητα και ανά τομείς έργου να παράγουν σε επιστημονικό επίπεδο προδιαγραφές.

Χωρίς αυτά και με μόνο το φιλότιμο θα ανακυκλώνουμε τα λάθη.

 

Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Έχω απαίτηση από τον σύλλογο των Πολιτικών Μηχανικών να δώσουν τις οδηγίες για την αντισεισμική προστασία των ακινήτων, δεν περιμένω λύσεις και οδηγίες για αυτό ούτε από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων ούτε από τους τοπογράφους.

Έχω απαίτηση από τον σύλλογο τοπογράφων να δώσουν λύσεις και οδηγίες για θέματα κτηματολογίου, δεν περιμένω λύσεις για αυτό ούτε από αρχιτέκτονες ούτε από πολιτικούς μηχανικούς.

Φυσικά έχω αυξημένη (εκ της ειδικότητας μου) απαίτηση το ίδιο για θέματα αρχιτεκτονικής των κτηρίων από τον σύλλογο των αρχιτεκτόνων και όχι από τοπογράφους και πολιτικούς μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Λέω συναδέλφους σου γιατί μόνο αρχιτέκτονες πηγαίνουν σε αυτά τα συμβούλια. Το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

 

Για μην κοροϊδευόμαστε βέβαια δεν τίθεται θέμα φιλότιμου, απλά να "βολευτούμε" όσον αφορά τις μελέτες μας και τα "κονέ"!!!!

Με την ευκαιρία να το παίξουμε και λίγο "ανώτεροι" στους υπόλοιπους συναδέλφους!!!

 

Προσωπικά ασχολούμαι ελάχιστα έως καθόλου με αρχιτεκτονικά (καμιά προσθήκη στέγης, νομιμοποιήσεις), αλλά έχω δει αποφάσεις ΕΠΑΕ με μεγάλη δόση ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ, και ΕΜΠΑΘΕΙΑΣ, προς συναδέλφους μας αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς μόνο και μόνο γιατί τυγχάνει να μην έχουν καλές σχέσεις με κάποιους από αυτούς!!!

 

Δε μπορώ να καταλάβω λοιπόν για ποιο λόγο να τους πληρώσω, όπως επίσης δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο εντός ΒΙΠΕ θα πρέπει να περάσω Σ.Α.!!!!!

 

Κατάργηση λοιπόν για να μην κοροϊδευόμαστε!!

 

Έχω συμμετάσχει σε δημόσιο έργο το οποίο πήρε έγκριση από ΕΠΑΕ δια περιφοράς, και το έχω δει το "έργο" στην ΕΠΑΕ αρκετές φορές!!!

 

Αν έχεις λοιπόν μέσω περνάς ότι θες απ' όπου θες!!! Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εμένα ποτέ δεν μου άρεσε ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΠΑΕ ούτε και η σύνθεσή της.

 

1. Απαράδεκτο να μπαίνουν ιδιώτες μηχανικοί μέλη. Δεν είναι δυνατόν μεταξύ ανταγωνιστων να δινεται στον ένα δυνατότητα ελέγχου επί του άλλου.

 

(Πριν χρόνια έτυχα αυτήκοος μάρτυρας σε περιστατικό όπου σε διάδρομο πολεοδομίας , ιδιώτης ΑΜ μέλος ΕΠΑΕ έχει στριμώξει υποψήφιο πελάτη και του εξηγεί με επιστημονικό λόγο ότι θα του το "φτιάξει" αυτός καθώς "είναι της επιτροπής και γαμ.. και δέρνει".)

 

2. Απαράδεκτος και αδιαφανής είναι και ο τρόπος που λειτουργούν και αποφαίνονται οι επιτροπές αυτές. Επίσης ο ίδιος ο έλεγχος έιναι σε σημαντικό βαθμό υποκειμενικός.

 

(Πριν λίγα χρόνια κάνω αλλαγή χρήσης . Το αρχικό κτίριο ως ειδικό είχε περάσει απο ΕΠΑΕ. Στην αλλαγή χρήσης η ίδια ΕΠΑΕ με άλλη σύνθεση , απαιτεί αλλαγή των ήδη κατασκευασμένων όψεων βάσει εγκεκριμένων διότι απλώς δεν της άρεσαν)

 

3. Δεν λογοδοτούν πουθενά , δεν υπάρχουν πρακτικά , επικρατεί ομερτά μεταξύ των μελών , απαιτούν ότι τους κατέβει , επεκτείνονται και εκτός αρμοδιότητος , και γενικώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά.

 

Ετσι λοιπόν εμφανίζονται οι τυπάκοι της ανω περίπτωσης 1 που δουλεύουν εις βάρος μας , και οι "τυπάρες" της περίπτωσης εδώ

οι οποίοι μέσω της εξουσίας που τους παρέχει η ΕΠΑΕ αισθάνονται να μεγαλωνει ο ανδρισμός τους και να γίνονται τσολιάδες ....

 

Είναι όλες οι συνθέσεις έτσι ? Οχι . Ομως αν αθροίσουμε όλοι τις κακές μας εμπειρίες , θα καταλήξουμε σε αξιόλογο ποσοστό.

 

ΥΓ. Ασε πόσες έχουν αναβήθεί λόγω μη απαρτίας...

Edited by avgoust
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Όχι επειδή είμαι ΠΜ αλλά επειδή τα έχω δει και εγώ. Και δεν τα λέω από εμπάθεια γιατί ποτέ δεν κόλλησα στην ΕΠΑΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και επαυξάνω με τους παραπάνω τρεις.

 

Τόσα χρόνια λειτουργίας των ΕΠΑΕ ποια είναι τα αποτελέσματα, δεν βλέπουμε γύρω μας τι γίνεται, είμαστε πρωταθλητές στην ασχήμια.

 

Εκτός και αν λέμε ότι,..... ναι μεν έχουμε κτηριακή ασχήμια, αλλά αυτή όμως πέρασε και από την ΕΠΑΕ για να γινόμαστε 2 φορές ρεζίλι.

 

Η αρχιτεκτονική όπως και οι άλλες τέχνες, είναι πρώτα θέμα κοινωνικής καλλιτεχνικής παιδείας που στα σχολεία μας δυστυχώς τέτοιο μάθημα ακόμη και σήμερα δεν διδάσκεται.

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

21. Ειδικά κτίρια είναι τα κτίρια, των οποίων η κύρια χρήση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της

συνολικής επιφάνειας δόμησής τους δεν είναι η κατοικία.

Στην επιφάνεια της κυρίας χρήσης τι προσμετράται?

π.χ. Κατάστημα που έχει ως λειτουργικό προσάρτημα πατάρι ή υπόγειο, τα όμως προσαρτήματα δεν προσμετρούν στον Σ.Δ.,

αλλά εξυπηρετούν την χρήση του καταστήματος.

Προκειμένου να προσδιορίσουμε το 50%, υπολογίζουμε μόνο ότι προσμετράει στον Σ.Δ. ή και λειτουργικά προσαρτήματα μαζί?

Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι οι αποθήκες και τα πατάρια δεν είναι κατοικίες και τα προσθέτουμε σε αυτές τις επιφάνειες που δεν είναι κατοικία?....

Link to comment
Share on other sites

Την παραπομπή που είχε βάλει ο armenopoulos για την αναλογία των τετραγωνικών που ελέγχαμε για τον προσδιορισμό ποια ακίνητα υπάγονται σε αρχιτεκτονικό έλεγχο αφορά τον ΓΟΚ 85 φυσικά που δεν υπήρχαν πατάρια.

 

Με τον ΝΟΚ που υπάρχουν ορισμένες χρήσεις που λειτουργούν ως παραρτήματα χώρων αλλά δεν προσμετρούν στον ΣΔ (πχ πατάρια, σοφίτες κλπ) θα χρειαστεί διευκρινιστική για το αν συνυπολογίζονται στον έλεγχο της αναλογίας αν υπάγονται σε ΣΑ ή όχι.

 

(οι αποθήκες σε οικίες ή βοηθητικοί χώροι αν δεν ήταν υπόγειοι μετρούσαν ΣΔ απλά διευκόλυνε συχνά ο χαρακτηρισμός τους ως βοηθητικούς χώρους για λόγους μη επάρκειας φυσικού φωτισμού αερισμού από τον Κτιριοδομικό. Οπότε προσμετρούσαν για τον έλεγχο)

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι όμως να βγει αυτή η εγκύκλιος (γιατί να βγει άραγε;) και απο τη στιγμή που συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού του Σ.Δ. με το εμβαδόν του οικοπέδου, για τον έλεγχο του 50% θα χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια που προσμετρά στη δόμηση.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Στην πράξη θα φάνει τι θα ζητήσουν.

Το κακό είναι ότι αν δεν καταθέσεις συγκεκριμένα δεν θα έχεις την βεβαιότητα και υπάρχουν δεσμεύσεις χρονικές με τον πελάτη είναι πρόβλημα.

Δοκίμασες να ρωτήσεις την πολεοδομία που υπάγεσαι αν γνωρίζουν περιγράφοντας το έργο σου συγκεκριμένα και όχι γενικά?

 

Δεν παραπέμπουν (νομίζω) τα ΣΑ, αλλά τους τα παραπέμπουν και μόνο τότε μπορούν να ασχοληθούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.