Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» και δάνεια 550 εκατ. από το «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»


Engineer

Recommended Posts

Τη χορήγηση δανείων για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας προβλέπει το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», την έναρξη του οποίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

 

Τα 275 εκατ. ευρώ του προγράμματος παρέχονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 275 εκατ. από 14 συνεργαζόμενες τράπεζες.

 

Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων μεταξύ του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και των συνεργαζόμενων τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν πλέον να απευθύνονται στην τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης.

 

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τη δράση θα έχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις καθώς το 50% των κεφαλαίων που εισφέρει το ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχειρήσεως.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για σημαντική ευκαιρία για τις ΜμΕ. «Από σήμερα μπορεί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά όλων των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά», ανέφερε.

 

Ταμείο Εγγυοδοσίας

 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Γ. Γεροντούκος, τις επόμενες μέρες ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο θα εγγυάται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, δάνεια για επενδύσεις και δάνεια έναντι επιχορηγήσεων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα βολεύει, σύμφωνα με τον κ. Γεροντούκο, κυρίως τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που έχουν «ελλείπουσα φερεγγυότητα».

 

Απλούστευση των διαδικασιών για το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

 

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον σε συνάντηση μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και να καλυφθούν οι 2.000 αιτήσεις που είναι «παγωμένες» από τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

«Οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει θα ησυχάσουν, θα πάρουν τα χρήματά τους, έτσι όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Και ελήφθη επίσης μια σημαντική απόφαση, μήπως όλα αυτά τα κεφάλαια διατεθούν με νέα μορφή στην αγορά, προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το νοικοκυριό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι στο πρόγραμμα έχουν ήδη υπαχθεί περισσότερες από 24.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς 236 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 76 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 47 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

 

Ταμείο Νήσων

 

Στις 20 Μαΐου λήγει στο μεταξύ η προθεσμία της πρόσκλησης που έχει απευθύνει το ΥΠΑΝ σε τράπεζες για τη διαχείριση Δράσης χορήγησης δανείων για την Ενίσχυση Νησιωτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Η δράση αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον παραδοσιακό και τον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς και σε δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Το ύψος των δανείων θα κυμαίνεται από 10.000 – 30.000 ευρώ και το επιτοκιακό κόστος θα είναι ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και μηδενικό για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

υπάρχει τπτ νεότερο όσον αφορά το Ε.Κ.Ο. σε Κ. & Δ Μακεδονία ??

2000 αιτήσεις σε φάση προέγκρισης, φακέλου, τι ακριβώς?

οι τράπεζες για άλλη μια φορά μούγκα...

Link to comment
Share on other sites

Kαι μένα με ενδιαφέρει, μιας και ειμαι στους 2000 αυτούς...Η τράπεζα διαβεβαιώνει πως ολα εχουν δρομολογηθεί. Αλλά ποιός βγάζει άκρη με δαύτος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.