Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ


Recommended Posts

800 καθαρή αξία.

ΦΠΑ 184, το εισπράτεις.

Εαν ΔΕΝ έχεις έξοδα, το αποδίδεις στο τέλος του τριμήνου. Εάν έχεις, αφερείς τον ΦΠΑ αυτών, και αποδίδεις την διαφορά.

Παρακράτηση 160, δεν την εισπράτεις.

Έχει υποχρέωση να την αποδόσει ο εργοδότης-πελάτης.

 

Έπειτα, θα φορολογηθείς επί της καθαρής αξίας. Ας υποθέσουμε 26%, δλδ 208.

Η παρακράτηση συμψηφίζεται με τον φόρο αυτό, άρα έχεις να πληρώσεις το υπόλοιπο 208-160 = 48.

Αυτά!

 

tasxan206 όπως τα γράφεις είναι πολύ κατανοητά. μόνο μια επιβεβαίωση. τα 800+184 (φπα)-160=824€ που έλαβα στο χέρι είναι το σωστό ποσό που πρέπει να λάβω σε ένα τέτοιο τιμολόγιο? για μία δουλειά συμφωνήθηκε αμοιβή 800€. στο τιμολόγιο έγραψα: 800+ΦΠΑ(184) = 984€ και αναφορά από κάτω για παρακράτηση φόρου 20%=160€. Στο χέρι από τον εργοδότη έλαβα 824€, από τα οποία θα αποδώσω τον ΦΠΑ μου ενώ για την παρακράτηση θα ζητήσω βεβαίωση...σωστά δεν είναι αυτά?

 

@antloukidis: Πάντως ο λογιστής σου χρειάζεται οπωσδήποτε, γιατί υπάρχουν κάτι λούμπες..... άλλο πράγμα! :grin:

Οι λούμπες είναι για καλό ή κακό? κόλπα για καλό ή 'κακοτοπιές'...? :confused:

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καθυστερημένη απάντηση, αλλά έλειπα...

 

Ναι, όπως το περιγράφεις είναι!

 

Υ.Γ. Ο συνάδελφος με το 'λούμπες' μάλλον εννοεί τις κακοτοπιές, οι οποίες κοστίζουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ερωτήσεις:

προσπαθώντας να καταλάβω τη 'φιλοσοφία του ΦΠΑ'

όταν κάποιος παίρνει π.χ. 800€, δεν έχει πολλά έξοδα και αποδίδει ολόκληρο σχεδόν τον ΦΠΑ, π.χ. 184€ (23%) και αυτό συμβαίνει κάθε μήνα δηλαδή εν τέλει αποδίδει στο κράτος 2.208€!,

1.τα λεφτά αυτά 'χάνονται' ή μπορούν να συμψηφιστούν με κάποιο τρόπο στο τελικό φόρο κατά την εκκαθαριστική δήλωση εισοδήματος?

2. πότε μπορεί να προκύψει πιστωτικό ΦΠΑ, ως 'απόθεμα' για την επόμενη χρονιά?

:sad:  :confused:  :???:

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

2. πότε μπορεί να προκύψει πιστωτικό ΦΠΑ, ως 'απόθεμα' για την επόμενη χρονιά?

 

Όταν καθε μήνα έχεις περισσότερα έξοδα (έχεις πληρώσει ΦΠΑ για αγορές-δαπάνες) απο τα αντίστοιχα μηνιαία έσοδα (παίρνεις το ΦΠΑ απο τους πελάτες)

 

Στο τέλος του χρόνου, το ΦΠΑ που έχεις πληρώσει για δαπάνες γραφείου, θα είναι μεγαλύτερο απο το ΦΠΑ που εισέπραξες απο τους πελάτες και η διαφορά (πιστωτική ΦΠΑ) μεταφέρεται στη επόμενη χρονιά ...

Link to comment
Share on other sites

μα πώς να κάνει κανείς -ειδικά μηχανικός- περισσότερα έξοδα όταν από τα 800, τα 350-400€ σχεδόν πάνε τσμέδε, τα 184€ ΦΠΑ, και 150€ για βενζίνες?

Link to comment
Share on other sites

μα πώς να κάνει κανείς -ειδικά μηχανικός- περισσότερα έξοδα όταν από τα 800, τα 350-400€ σχεδόν πάνε τσμέδε, τα 184€ ΦΠΑ, και 150€ για βενζίνες?

Ξέρεις πολλούς που να είναι πιστωτικοί? Τα έξοδα που κάνουμε δεν έχουν όλα ΦΠΑ ενώ τα έσοδα έχουν. Άρα δεν είναι δυνατό να είσαι πιστωτικός εκτός από όταν πχ ανοίγεις γραφείο και κάνεις μαζεμένα πολλά έξοδα με ΦΠΑ (έπιπλα, μηχανήματα κλπ) οπότε έχεις "απόθεμα". Σταδιακά όμως αυτό θα εξαφανιστεί και θα γίνεις χρεωστικός. Εγώ πχ ξεκίνησα το γραφείο με περίπου 8.000 έξοδα για εξοπλισμό δηλαδή περίπου 1500 ευρώ ΦΠΑ πιστωτικό. Ε μετά από 4-5 τακτοποιήσεις μηδενίστηκε. Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να ξαναγυρίσει σε πιστωτικό γιατί τα τυπικά μηνιαία έξοδα με ΦΠΑ ενός γραφείου είναι τηλέφωνο, ίντερνετ, ΔΕΗ και αναλώσιμα. Πόσο ΦΠΑ να έχουν αυτά? 30 ευρώ? Άρα 360 για όλο το χρόνο δηλαδή όσο ο ΦΠΑ μιας τακτοποίησης μόνο.

Μην μπερδεύεις όμως τον ΦΠΑ με τις ΚΑΘΑΡΕΣ αμοιβές σου ή με τον φόρο εισοδήματος. Για να το ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου, σκέψου ότι ο ΦΠΑ δεν είναι δικά σου λεφτά. Είναι φόρος που πληρώνει πχ ο ιδιώτης (πελάτης) και αντί να τον πληρώσει απευθείας στο κράτος, τον δίνει σε εμάς και εμείς τον αποδίδουμε στο κράτος κάθε τρίμηνο. Το ίδιο γίνεται και όταν εμείς πληρώνουμε κάποιον άλλο για τις υπηρεσίες του (την εταιρεία τηλεφώνου, τις φωτοτυπίες, το ένα το άλλο). Μαζί με την ΚΑΘΑΡΗ αξία πληρώνουμε και 23% ΦΠΑ. Έτσι κάθε τρίμηνο γίνεται η σούμα και σου λέει το κράτος "πόσο ΦΠΑ έχεις εισπράξει για λογαριασμό μου (από τις ΑΠΥ που έκοψες)? Τόσο. Πόσο ΦΠΑ έχεις πληρώσει για ΑΠΥ που σου έκοψαν? Τόσο. Τόσο μείον τόσο πόσο κάνει?". Αν έχεις εισπράξει παραπάνω, αποδίδεις τη διαφορά. Αν έχεις πληρώσει παραπάνω, σου μένει πιστωτικό απόθεμα.

Τα λεφτά δηλαδή του ΦΠΑ που αποδίδεις κάθε τρίμηνο όταν είσαι χρεωστικός, δεν είναι λεφτά δικά σου που χάνονται ούτε γίνεται να συμψηφιστούν με το φόρο εισοδήματος σου γιατί πολύ απλά δεν ήταν ποτέ δικά σου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσει κανείς όσο πιο γρήγορα γιατί πολλοί ε.ε. στην αρχή νομίζουν ότι η αμοιβή τους είναι το συνολικό ποσό της ΑΠΥ αντί για το καθαρό.

Edited by letom
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχα, τα λεφτά του ΦΠΑ που έχεις "απόθεμα" όταν είσαι πιστωτικός, δεν τα παίρνεις ποτέ πίσω στο χέρι επειδή δεν είναι δικά σου, είναι λεφτά του κράτους που πλήρωσες σε άλλους επαγγελματίες και τα οποία θα τα αποδώσουν αυτοί στο κράτος στο τέλος του τριμήνου. Ενώ ο φόρος εισοδήματος που είναι δικά σου λεφτά, όταν έχεις πληρώσει παραπάνω από όσα έπρεπε (πχ από προκαταβολές φόρου) τότε έχεις επιστροφή και τα παίρνεις πίσω στο χέρι.

Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος να έχεις άγχος για να παραμείνεις πιστωτικός σε ΦΠΑ. Αυτό άλλωστε θα σήμαινε ότι έχεις παραπάνω έξοδα από έσοδα άρα η δουλειά σου κάνει ζημία αντί για κέρδος. Για να ζήσεις πρέπει να έχεις παραπάνω έσοδα από έξοδα (=χρεωστικός). Όσο περισσότερο χρεωστικός είσαι σε ΦΠΑ τόσο καλύτερα σημαίνει ότι πάνε οι δουλειές σου.

Εσύ κοίτα η καθαρή αμοιβή σου να είναι τόση όση πιστεύεις ότι αξίζει για τις υπηρεσίες σου στον πελάτη σου και μη σε απασχολεί τι εξτρά καπέλο (ΦΠΑ) ζητάει το κράτος από τον πελάτη σου. Σήμερα είναι 23% αύριο μπορεί να είναι 30%, μεθαύριο μπορεί 5%. Εσύ αν κοστολογείς τη δουλειά σου με το Χ ποσό, θα ζητάς Χ+ΦΠΑ, θα αποδίδεις το ΦΠΑ, θα βάζεις στην τσέπη το Χ και θα είσαι εντάξει.

Κάτι που κάνουν πολλοί είναι να έχουν έναν λογαριασμό τραπέζης αποκλειστικά για ΦΠΑ και κάθε φορά που πληρώνονται για μια ΑΠΥ πάνε και βάζουν αμέσως στην άκρη το ποσό του ΦΠΑ σαν να μην το πήραν στα χέρια τους ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιεί κανείς πιο εύκολα πόσα πραγματικά βάζει στην τσέπη. Ενώ αν τα τσεπώνει όλα και τα χρησιμοποιεί ως δικά του ξοδεύοντάς τα, λογικό είναι μετά να τον "τσούξει" όταν θα πρέπει να τα αποδόσει μαζεμένα στην περιοδική του τριμήνου.

Edited by letom
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.