Μετάβαση στο περιεχόμενο

θέρμανση-κλιματισμός γενικά


anavatis

Recommended Posts

γειά σας.

μια γενική ερώτηση κατά την κατασκευή κατοικίας. κατά το σχεδιασμό προβλέπουμε τις θέσεις των τερματικών μας σε ένα μέσο μέγεθος. στην περίπτωση που είναι να τοποθετηθεί αντλία θερμότητας ή ηλιοθερμικά, μπορούν να τοποθετηθούν μετά τα δάπεδα και τα τελικά σοβατίσματα των τοίχων, ή είναι καλό να προβλεφθεί κάτι (σχετικά με τις σωληνώσεις) πριν από αυτά (πέρα από τη θέση)? υπάρχει γενικά πρόβλημα ή εργασίες να τοποθετηθούν στο τέλος?

Link to comment
Share on other sites

Η συνηθισμένη θέση "κρυψίματος" των σωλήνων των θερμαντικών σωμάτων ή FCU είναι μέσα στο γέμισμα των πατωμάτων.

Άν έχεις τρόπο να τις "κρύψεις" αλλού, ή τις θέλεις εμφανείς, όλα ΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε, ευχαριστώ για την απάντηση.

αν έχω προσδιορίσει πάω κάτω τις θέσεις των τερματικών (στο σαλόνι μου, την κουζίνα, τα δωμάτια), τί πρέπει να φροντίσω σε αυτή τη φάση της κατασκευής που κλείνουμε το σπίτι? θέλουμε να βάλουμε δάπεδα, να κλείσουμε ηλεκτρολογικά/υδραυλικά. συγκεκριμένα

1. τί επιπλέον πρέπει να υποδείξω στον υδραυλικό να αφήσει ως ''υποδοχές'', αν πούμε ότι πάμε να τις κρύψουμε στα πατώματα τις σωληνώσεις?

2.είναι καλό να βρίσκονται στα πατώματα?

3. είναι καλύτερο τα τερματικά μου να βρίσκονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους.

 

Πρόκειται για μια κατοικία περίπου 60τ.μ. ισόγειο, 60 όροφος, που σκεφτόμαστε για αντλία θερμότητας θέρμανση /ψύξη και ηλιοθερμικό για ΖΝΧ. περίπου έχω υπολογίσει 50εκ. μήκος για κάθε σώμα. το κακό είναι ότι ακόμα δεν έχουμε διερευνήσει για το αν θα χρειαστούμε μία ή παραπάνω αντλίες, το σύστημα δλδ ακριβώς που θα χρησιμοποιήσουμε.

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, έστω κι αν καθυστερήσεις λίγο, είναι να συνεργαστείς με Η/Μ για μια ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής. Εννοείται ότι ο ίδιος θα επιβλέψει και την εγκατάσταση, ώστε να μην κάνει ο υδραυλικός "του κεφαλιού του".

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο tetris, οτι πρέπει σε συνεργασία με ΗΜ να γίνει η μελέτη θέρμανσης -ψύξης από τώρα, ώστε να μπορείς αργότερα να ολοκληρώσεις την κατασκευή, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς να έχεις πολλά γκρεμίσματα - σκαψίματα κλπ. και χωρίς να αποκλείεις δυνατότητες που αργότερα θα αποκλείωνται λόγω κόστους.

Ενημερωτικά σου λέω ότι αφού μιλάς για θέρμανση + ψύξη πας υποχρεωτικά σε FCU, οπότε 50 εκατοστά είναι πολύ λίγα.

Τα FCU μπορεί να είναι εμφανή δαπέδου, τοίχου ή οροφής ή ακόμα και κρυφά δαπέδου ή ψευδορροφής.

Εναλλακτικά μπορείς, αν δεν έχουν γίνει γεμίσματα στα δάπεδα να κάνεις ενδοδαπέδιο σύστημα.

Στο στάδιο που βρίσκεσαι τώρα, το κόστος της αλλαγής απόφασης (ενδοδαπέδιο ή μη, FCU δαπέδου ή οροφής κλπ) είναι όσο μιας σελίδας Α4. :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

καλησπέρα συνάδελφοι (ειμαι φοιτητης μηχανολογιας) θα μπορουσε καποιος να με βοηθησει αναφεροντας μου τα δεδομενα που χρειαζομαι  για τον υπολογισμο  το ενναλακτη που θα βαλω στην κλιματιστικη μου μοναδα ........????

 

 

 

 

ευχαριστω εκ των πρωτερον

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.