Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες σύνδεσης κουζίνας


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

                                   Οι κουζίνες σήμερα πολλές φορές έρχονται διαιρούμενες.

Εστίες με κλέμα σύνδεσης και φούρνος με σούκο πρίζα.

Δεν θεωρώ σωστό να συνδέονται σε παλιά εγκατάσταση μαζί πάνω στο 3*6 διότι δεν ασφαλίζεται το 3*2.5 του φούρνου.

Ποιός θεωρείται ότι είναι σωστός τρόπος?

Σκέφτηκα την χρήση υποπίνακα όπου θα ασφαλίζεται χώρια οι εστίες από το φούρνο.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι η θέση του πίνακα που βολεύει στο ντουλάπι κάτω από τις εστίες αλλά ότι βολεύει δεν είναι πάντα σωστό.....

Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Ευχαριστώ....

Link to comment
Share on other sites

Το 3*2,5 του φούρνου, δεν τροφοδοτεί συγκεκριμένης ισχύος αντίσταση? Αν αυτή δεν αλλαχθεί με μεγαλύτερης ισχύος, δεν βλέπω από που μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Οι ασφάλειες του πίνακα ασφαλίζουν την γραμμή και όχι τις καταναλώσεις.

 

Από περιέργεια, τι κουζίνες είναι αυτές? Επειδή δεν έχω συναντήσει κουζίνα που να τροφοδοτείται χωριστά ο φούρνος και χωριστά οι εστίες, αλλά μόνο να συνδέονται με φις οι δύο συσκευές και η παροχή της εγκατάστασης να συνδέεται στην κλέμα του φούρνου και υπέθετα ότι όλες ακολουθούν αυτή την συνδεσμολογία.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

είναι κουζίνες οι οποίες μπαίνουν σε ένα σημείο οι εστίες και ο φούρνος κάπου αλλού ,π.χ. πάνω στον πάγκο 3 μέτρα μακρύτερα των εστιών.

 

άρα μπορώ να συνδέσω πάνω στην παροχή 3*6 τις εστίες με 3*6 και από την ίδια κλέμα να πάρω ένα 3*2.5 με πρίζα για τον φούρνο?

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς αλλά δεν πρέπει..Καλό είναι να τα χωρίσεις σε ένα πινακάκι με δυο αυτοματάκια,εκει όπου καταλήγει το 6αρι, (ανάλογα τις διατομές της εστίας και του φούρνου) πχ σήμερα σύνδεσα φούρνο με 1.5 και εστία επίσης με 1.5(αυτές ήταν οι διατομές που είχε ο κατασκευαστής)...Σωστό ότι προστατεύεται η γραμμή και όχι οι καταναλώσεις αλλά γραμμή είναι και το κύκλωμα τις κατανάλωσης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση αν χαλάσει πχ ο θερμοστάτης της αντίστασης του φούρνου και δεν κόψει το καλώδιο 1.5 ή 2.5 ίσως και 4αρι, θα αρχίζει να ζεσταίνετε και θα καεί-και τι νομίζεις πως θα πάθει το 6αρι  με την 25αρα του?? Τίποτα..Δεν θα συγκινηθεί καν..Γι΄ αυτό φίλε μου φύλαγε τα ρούχα σου και σκέψου πάντα σαν μηχανικός και όχι όπως οι περισσότεροι ότι βολεύει...

Link to comment
Share on other sites

Για πες μου mpermapanths,  η παλιές κουζίνες (φούρνος κ εστίες 1 συσκευή) με ποια λογική είναι ηλεκτρολογικά σχεδιασμένες κ καλωδιωμένες……   Mετά την  κεντρική κλέμα όπου συνδέετε το 6αρι ποιας διατομής καλώδια φεύγουν προς φούρνο, κ μάτια?  μήπως 2,5 κ 1,5 ? άρα, γιατί να μην τα συνδέσει όπως σκέφτεται o costantinos?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

η ΕΗΕ είναι μέχρι τη κλέμμα του τοίχου και μέχρι εκεί εχει ευθύνη ο ηλεκτρολόγος, υπεύθυνος για την ασφάλεια των ηλεκτρικών συσκευών (που δεν ανήκουν στην ΕΗΕ) είναι ο κατασκευαστής και ο εγκατάστατής τους που πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστή των συσκευών. Αν ο κατασκευαστής ορίζει ότι η συσκευή του πρέπει να προστατεύεται με διαφορετικό τρόπο από την προστασία της γραμμής τροφοδοσίας τότε καλώς να μπει υποπίνακας αν όχι τότε ο υποπίνακας είναι περιττός, αλλιώς θα έπρεπε για κάθε συσκευή (ψυγειο-φωτιστικα-καφετιερες κτλ) σε μια ΕΗΕ να τοποθετούσαμε και ξεχωριστό υποπίνακα ή ρευματοδότες με ενσωματωμένες ασφάλειες 

 

Σωστό ότι προστατεύεται η γραμμή και όχι οι καταναλώσεις αλλά γραμμή είναι και το κύκλωμα τις κατανάλωσης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση αν χαλάσει πχ ο θερμοστάτης της αντίστασης του φούρνου και δεν κόψει το καλώδιο 1.5 ή 2.5 ίσως και 4αρι, θα αρχίζει να ζεσταίνετε και θα καεί-και τι νομίζεις πως θα πάθει το 6αρι  με την 25αρα του?? Τίποτα..Δεν θα συγκινηθεί καν..Γι΄ αυτό φίλε μου φύλαγε τα ρούχα σου και σκέψου πάντα σαν μηχανικός και όχι όπως οι περισσότεροι ότι βολεύει...

αν χαλάσει ο θερμοστάτης ενός φούρνου και δεν κλείνει τότε θα καίγεται το φαγητό όχι τα καλώδια

Link to comment
Share on other sites

mpermpanths

ακόμα και να αρχίσει να καίγεται το κάθε καλώδιο, μια 10άρα ασφάλεια σε 1,5άρι πχ, πώς ακριβώς θα το προστατεύσει?

Link to comment
Share on other sites

Νικόατρι: αν εχεις ανοίξει κάποια παλιά κουζινα θα δεις μονο 4αρια..Γι αυτό συνηθυζόταν το 6αρι.πλέον οι νέες συσκευές είναι λιγότερο ενεργοβόρες και προφανώς με μικρότερες διατομές..

nvel: εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λές και στο οτι ο υποπίνακας ειναι περιττος..αλλά αν το κάνουμε ετσι τοτε τι ασχολουμαστε με διατομές, βαζουμε παντου 4-6-10αρι και ειμαστε κύριοι..Υποτίθεται ξέρουμε τις συσκευες που θα τοποθετήσουμε ( οκ καταλαβαίνω οτι δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς) και τοποθετουμε τα ανάλογα καλώδια και ασφάλειες...Παρ ολα αυτα εχεις δίκιο.

nicmmech : δεν υπαρχει περίπτωση να καει το 1,5 με την 10αρα σε περίπτωση υπερέντασης που αναφερω,εκτός καποιων εξωτερικών συνθηκών .

Link to comment
Share on other sites

Και πώς θα προκύψει η υπερένταση? Η αντίσταση δεν μεταβάλλει την ισχύ της.

 

Το πνεύμα του nvel, με ένα διαφορετικό παράδειγμα, θα ήταν ως εξής :

 

Σε κύκλωμα ρευματοδότη με 2,5άρι καλώδιο και 16άρα ασφάλεια, αν συνδέσω ένα πορτατίφ με 0,75 καλώδιο, θα πρέπει να προστατεύσω την συσκευή του πορτατίφ με επιπλέον ασφάλεια? Προφανώς όχι.

 

Στο παράδειγμα της κουζίνας, γιατί να το κάνω??

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Νικόατρι: αν εχεις ανοίξει κάποια παλιά κουζινα..

Πάρα πολλές, μέχρι κ ποντικοφωλιές έχω βρει, φίδια κ σαύρες κλπ

 

 

 θα δεις μονο 4αρια

 

οχι, μονο 1,5 κ 2,5

 

 

πλέον οι νέες συσκευές είναι λιγότερο ενεργοβόρες

 

Ενοργοβορες δεν θα τις έλεγα, ΔΕΣ ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.