Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εμβαδό σε ΠΕΑ και μελέτη ΚΕΝΑΚ


sdim

Recommended Posts

Σύμφωνα με τον Ν.3661/2008

 

13. «Συνολική επιφάνεια κτιρίου»: Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής, όπως αυτά προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης κατά το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και καταγράφονται στο φύλλο της οικοδομικής άδειας.

 

Αν εξαιρέσουμε τα κτίρια με μόνο μια αυτόνομη ιδιοκτησία, στο 99% των οικοδομικών αδειών δεν φαίνονται τα τετραγωνικά ανά ιδιοκτησία αλλά μόνο τα συνολικά τετραγωνικά το φύλλο της οικοδομικής αδείας.

 

Ανάλογα με την περίοδο αλλάζουν οι επιφάνειες που μετράνε στον συντελεστή δόμησης. Για παράδειγμα κάποτε η οροφή του υπογείου μπορούσε να είναι στο +1.50. Αργότερα έπεσε στο +0.80 οπότε πλέον δεν μετρούσε σαν υπόγειο ο χώρος που ήταν ως το +1.50 αλλά ως εισόγειο. Μετά ανέβηκε πάλι κατά μερικά εκατοστά αν θυμάμαι σωστά.

 

Υπάρχουν αμέτρητες άλλες περιπτώσεις που την μια χρονική περίοδο ένας χώρος (κοινόχρηστος, υπόγειο, Η/Χ, κτλ) μετράει στον συντελεστή δόμησης ενώ σε άλλη χρονική περίοδο δεν μετράνε.

 

Πως υπολογίζετε τα τετραγωνικά που μετράνε στο φύλλο της οικοδομικής άδειας; Με τα τωρινά δεδομένα ή με τα δεδομένα που ισχύανε όταν βγήκε η οικοδομική άδεια;

 

Προσωπικά βάζω τα τετραγωνικά από το Ε9 καθώς θεωρώ αυτά μετράγανε τότε στον συντελεστή δόμησης αλλά θέλω να ξέρω αν υπάρχει ορθότερος τρόπος να τα βρω.

 

Το εμβαδό δεν επηρεάζει την ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου; Για τα ίδια φορτία στην θέρμανση, κλιματισμό, ΖΝΧ και ίδιες εξωτερικές επιφάνειες, όσο αυξάνει το εμβαδό δεν βελτιώνεται η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4122 "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις", άρθρο 2 "Ορισμοί":

3. «Συνολική επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»:
<<η συνολική μεικτή επιφάνεια δαπέδων, κλειστών στεγασμένων θερμαινόμενων και μη χώρων, μετρούμενη βάσει εξωτερικών διαστάσεων>>.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

άρα παιδιά η ερωτοαπάντηση 3 είναι παπαρια που έχει μείνει ακόμα?  στις ενότητα2 <<χρησιμες ερωτοαπαντήσεις για ΠΕΑ>>

https://www.buildingcert.gr/faq.pdf

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά ο νεότερος νόμος υπερισχύει το παλαιότερου, οπότε ισχύει ο ορισμός του Ν. 4122 (ευχαριστώ panos-vicious, μου είχε διαφύγει ο ορισμός εκεί).

 

Αυτός είναι και ο πιο σωστός ορισμός καθώς το ΠΕΑ δεν επηρεάζεται από το εμβαδό των Η/Χ κτλ.

 

Ίσως να έχουμε πρόβλημα κάποια στιγμή με τα ΠΕΑ που έχουμε εκδόσει. Ένα κτίριο που πριν μπορεί να ήταν Ε ίσως τώρα γίνει Ζ με μοναδική αλλαγή αυτή την θεώρηση των τετραγωνικών.

 

Άντε τώρα να εξηγήσεις στον κάθε τυχόν ενδιαφερόμενο για ποιο λόγο το εμβαδό στο ΠΕΑ είναι μικρότερο από το εμβαδό στην οικοδομική άδεια.

 

Ιδιαίτερα στα εξοικονομώ θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν θα ταιριάζει το εμβαδό του ΠΕΑ με το εξοικονομώ. Σε κτίρια με πολλούς Η/Χ η διαφορά θα είναι τεράστια.

Link to comment
Share on other sites

δεν αλλάζει κάτι στην ενεργειακή κατάταξη. Εχει κάποιος παρατηρήσει κάποια ουσιαστική αλλαγή?. Ουσιαστικά μόνο η αμοιβή μας αλλάζει και αυτό πάλι δεν ισχύει από την ώρα που είναι ελεύθερη διαπραγματευση.

Οι ημιυπαίθριοι έμπαιναν πάντα εφόσον ήταν κλειστοί, απλά δεν έμπαινε πχ το ανεξάρτητο υπόγειο με χρήση αποθήκη σε μία μονοκατοικία στα συνολικά τ.μ όμως μεσα στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ το είχες λάβει υπόψιν σου αφού μελετούσες τον ΜΘΧ. Εγώ δεν έβαζα ούτε το μπάζωμα και θεωρώ ούτε και τώρα πρέπει να μπάινει καθώς αποτελεί μία προσωμείωση ΜΘΧ.

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Άλλαξα στα γρήγορα λίγο το εμβαδό ενός ακινήτου σε ένα ΠΕΑ και είδα πως έστω και λίγο αλλάζει η κατανάλωση.

 

Αν κάποιος ήταν στα όρια μια κατηγορίας, αυτή η μικρή αλλαγή στην ενεργειακή κατανάλωση μπορεί να του αλλάξει την κατηγορία.

 

Όταν αναφέρομαι στους Η/Χ αναφέρομαι πάντα στους πραγματικούς Η/Χ. Εξ'ορισμού είναι τμήματα του κτιρίου που τουλάχιστον μια πλευρά τους είναι ανοιχτή προς το περιβάλλον. Στον συντελεστή δόμησης μετράνε με ένα ποσοστό.  Δεν συμμετέχουν όμως στην ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου.

 

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χώρων που μπορεί να μετράνε στον Σ.Δ., όπως π.χ. τα στέγαστρα. Αν έχεις ένα στέγαστρο με κολώνες τότε μετράει στον Σ.Δ.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Μόνο στην συνολική.

 

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ενεργειακή κατάταξη όσο τα τυπικά προβλήματα.

Π.χ. για το εξοικονομώ, οι ελεγκτές έχουν μικρή ανοχή όσον αφορά τις διαφορές στο εμβαδόν που αναγράφεται στο ΠΕΑ και στο Ε9.

 

Κάποιοι υπάλληλοι σε ΔΟΥ μπορεί να μην δεχτουν ένα μισθωτήριο αν έχει μεγάλη διαφορά το εμβαδόν με του ΠΕΑ.

 

Το όριο των 50τ.μ. για την απαίτηση για ΠΕΑ είναι με βάση την οικοδομική άδεια ή με βάση τον θερμαινόμενο χώρο;

Link to comment
Share on other sites

Το όριο του ίσο ή μεγαλύτερο από 50τ.μ. αφορά τη "Θερμαινόμενη επιφάνεια" που συμπληρώνουμε στην καρτέλα "Γενικά" στο "Κτίριο" και η οποία, αν έχουμε μια μόνο θερμική ζώνη θα ταυτίζεται με την επιφάνεια (m2) που εισάγουμε στο πεδίο "Συνολική επιφάνεια" της καρτέλας της θερμικής ζώνης, ενώ αν έχουμε περισσότερες από μια θ.ζ. τότε θα ταυτίζεται με το άθροισμα της "Συνολικής επιφάνειας" των επιμέρους θερμικών ζωνών.

Αυτό καταλαβαίνω, προσωπικά και δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο αντιμετώπισης σε σχέση με πριν την έκδοση του Ν. 4122/2013.

Με τον ίδιο τρόπο το αντιμετώπιζα και πριν.

Τώρα, γιατί στις ερωταπαντήσεις και στις εγκυκλίους, έμπλεκαν στην μέση το συντελεστή δόμησης και το τι αναγράφονταν στο στέλεχος της Οικ. Αδείας, δεν το γνωρίζω κι ούτε με απασχόλησε ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Πριν στο πεδίο "Συνολική επιφάνεια" βάζαμε ότι μέτραγε στον Σ.Δ., όχι μόνο την θερμαινόμενη επιφάνεια.

Τώρα πρέπει να βάζουμε την θερμαινόμενη επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.