Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Πείραμα» με αυθαίρετα και δάση


yannisk72

Recommended Posts

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Νομοθετικό πείραμα» σε θέματα πολεοδομίας - χωροταξίας και δομημένου περιβάλλοντος ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποβάλουν προτάσεις νέων ρυθμίσεων για ειδικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής τους, με σκοπό να διαμορφωθούν νέες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Δεδομένου ότι τόσο οι βασικές αρχές πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής όσο και οι συνταγματικές επιταγές και η νομολογία των δικαστηρίων για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων (κορυφαία μεταξύ αυτών είναι οι πολεοδομικές εντάξεις, η αυθαίρετη δόμηση και τα δασικά ακίνητα) απαιτούν ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι προτάσεις των βουλευτών θα εναρμονίζονται με κανόνες ολοκληρωμένου σχεδιασμού ή η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό παζάρι, πελατειακών και φωτογραφικών ρυθμίσεων.

Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Κτηματολόγιο, πρότεινε να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους όσον αφορά θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του δομημένου ή μη χώρου. Κατόπιν, μέσα από την Επιτροπή ο υπουργός και οι βουλευτές να συμφωνήσουν, όπου είναι εφικτό, οριζόντιες γενικές ρυθμίσεις που θα λύνουν κατά το δυνατόν περισσότερα προβλήματα, ώστε από αυτήν την επεξεργασία να προκύψουν νέες νομοθετικές διατάξεις γενικής εφαρμογής.

Ο κ. Καλαφάτης δηλαδή πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αντί της κυβέρνησης, αλλά με τη βοήθεια του υπουργείου να έλθει νόμος με τις προτάσεις των βουλευτών, αφού βέβαια γίνει η απαραίτητη επεξεργασία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καλαφάτης επιχείρησε μια ανάλογη πρακτική στην πορεία διαμόρφωσης του νέου νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ζήτησε από βουλευτές όλων των κομμάτων προτάσεις για επιμέρους θέματα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και πολεοδομικών υπερβάσεων, με εφάπαξ πρόστιμο και αποπληρωμή έως και σε 60 δόσεις. Η μεγάλη ανταπόκριση βουλευτών, από όλο το φάσμα των κομμάτων, να προτείνουν ειδικές ρυθμίσεις επί του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο εκτός απροόπτου προωθείται εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή, ενθάρρυνε τον κ. Καλαφάτη να προχωρήσει στη νέα διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό εσόδων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση από τις πληρωμές προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, έως το 2015. Κενό το οποίο δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό, η ισχύς του οποίου έληξε στο τέλος Μαΐου.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

 

Πηγή: http://www.enet.gr/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

''...όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους όσον αφορά θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του δομημένου ή μη χώρου...''

 

και τώρα μπορώ ήσυχος να πάω να ανοίξω σουβλατζίδικο, αφού τελείωσε η σταδιοδρομία μου ως 'εισπράκτορας 4014' δεν φαίνεται να είμαι χρήσιμος πουθενά..

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

¨θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι προτάσεις των βουλευτών θα εναρμονίζονται με κανόνες ολοκληρωμένου σχεδιασμού ή η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό παζάρι, πελατειακών και φωτογραφικών ρυθμίσεων¨....

 

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!!!!

Φανταστείτε τον Ταμήλο (αυτός δεν ήταν που έλεγε διάφορες ^:@$*@), σε κάτι επιτροπές?) να πρέπει να συντάξει πρόταση που να εναρμονίζεται με κανόνες ολοκληρωμένου σχεδιασμού!!

Ούτε ψύλλο στον κόρφο μας.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη ανταπόκριση των βουλευτών από όλα το φάσμα των κομμάτων....

Για να ικανοποιηθούν όλοι αυτοί... τι έχουν να διαβάσουν τα ματάκια μας και να υπολογίσουν τα κομπιουτεράκια μας...

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να συμπληρώνεται, υπολογίζεται και να εξοφλείται το πρόστιμο στα τοπικά γραφεία βουλευτών.

300 γραφεία one stop services.

Εμείς είμαστε 90.000 περίπου.

Αν πάμε από 300 ειδικοί συνεργάτες με μισθό λύσαμε το πρόβλημα της ανεργίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

''..ρυθμίσεις επί του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, το οποίο εκτός απροόπτου προωθείται εντός των επόμενων εβδομάδων''...

 

Χαχαχαχαχαχα..

Καλοοοο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.