Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποίηση αυθαιρέτου σε κοινόχρηστο χώρο


johnsv

Recommended Posts

Είμαι ιδιοκτήτης μικρού καταστήματος εστίασης και πρόσφατα ο δήμος μου παρείχε άδεια τραπεζοκαθισμάτων σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο (μια μικρή πλατεία). Επειδή ο χώρος αυτός των 12 τ.μ. ήταν ανισόπεδος κατασκεύασα ένα ξύλινο δάπεδο πάνω στο χώμα (χωρίς τσιμεντοκατασκευή) το οποίο είναι ανυψωμένο κατά 25 εκατοστά από το έδαφος από την μία πλευρά, έτσι ώστε να μπορώ να τοποθετήσω τα τραπεζοκαθίσματα. Χωρίς αυτή την μικρή κατασκευή ήταν αδύνατον να τοποθετηθούν λόγω της κλίσης του χωμάτινου εδάφους. Έκλεισα ένα μέρος του χώρου με κομμάτια πλεξιγκλάς τα οποία αφαιρούνται άμεσα αν χρειαστεί και τοποθέτησα μια ομπρέλα από πάνω για προστασία. Εξασφάλισα επίσης και την έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ. Μετά από μερικούς μήνες και μετά από καταγγελία ανταγωνιστή η πολεοδομία έκανε αυτοψία, κήρυξε την κατασκευή παράνομη και μου επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Επικοινώνησα μαζί τους και συμφώνησα να πληρώσω τα πρόστιμα. Με ενημέρωσαν όμως ότι ακόμα κι αν πληρώσω, η πολεοδομία θα στείλει τον φάκελλο στην επιτροπή κατεδαφίσεων και η κατασκευή μπορεί να θεωρηθεί κατεδαφιστέα. Ισχύει αυτό? Αν ναι, τότε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του προστίμου διατήρησης? Τονίζω ότι η κατασκευή είναι ξύλινη πάνω σε χώμα, καλαίσθητη, εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και δεν παρεμποδίζει την διάβαση πεζών. Βρίσκεται δηλαδή σε σημείο που κανείς δεν χρησιμοποιούσε ούτε καν για να περπατήσει. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων...

Link to comment
Share on other sites

....Με ενημέρωσαν όμως ότι ακόμα κι αν πληρώσω, η πολεοδομία θα στείλει τον φάκελλο στην επιτροπή κατεδαφίσεων και η κατασκευή μπορεί να θεωρηθεί κατεδαφιστέα. Ισχύει αυτό? ....

Ναι ισχύει. 

Και σίγουρα δεν είπαν «μπορεί», αλλά είπαν ότι είναι κατεδαφιστέο.

 

 

Ο χώρος δεν σου ανήκει.

Aνήκει στο δημόσιο οπότε ότι και να κατασκευάσεις εκεί εσύ ο ίδιος είναι αυθαίρετο παράνομο και αν δεν έχεις εκ των πρότερων της απαιτούμενες εγκρίσεις από το δημόσιο που του ανήκει θα έχεις προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Μου ανέφεραν ότι "μπορεί" να κατεδαφιστεί... Αν είναι όμως έτσι προς τι το πρόστιμο διατήρησης? 

 

Link to comment
Share on other sites

Το διατήρησης είναι για το «έγκλημα» που διάρπαξες και σε πιασαν.

Συνεχίζει να χρεώνει το μαγαζί όσο συνεχίζεις, δεν είναι απαλλακτικό της πράξης.

Σαν να έφαγες πρόστιμο για παρκαρισμένο αμάξι και να λες αφού έφαγα το πρόστιμο ας το αφήσω ακόμα μερικούς μήνες εδώ. Θα τρως κάθε μέρα κι άλλο (απλοϊκά ειπωμένο όλο αυτό φυσικά).

Δεν την ουσία αυτού που σου έγραψα. Η ουσία είναι ότι ο χώρος που περιγράφεις δεν είναι απλά κοινόχρηστος, αλλά δημόσιος.

Δεν έχει καμιά σημασία αν βόλευε να πέρανε ή όχι πεζοί. Και στην κορυφή του Ολύμπου δεν περνάμε περαστικοί πεζοί αλλά αν  πας να φτιάξεις κάτι θα έχουν δικαίωμα να σε τρέχουν.

Ειδικός επιβαρυντικός παράγοντας στην περίπτωση σου. αντίπαλος σου όπως λες το κυνηγαει το θέμα. Οπότε θα χάσεις.

Η μόνη λύση θα ήταν η διαμόρφωση που έφτιαξες να την είχε φτιάξει ο Δήμος που σου έκανε την παραχώρηση και ας ήταν με έξοδα δικά σου.

Ήθελε «λεπτούς» χειρισμούς το θέμα …

Link to comment
Share on other sites

διδονης

σωστος,

[ειδικα ...ως προς το "λεπτους χειρισμούς"...]

 

ερωτημα

καποιες "προχειρες" κατασκευες επιττρεπονται στους χωρους που εκμισθωνει ο Δημος σε παρακειμενα καταστηματα.

Οποτε,  θα επρεπε στην αδεια χρησης που ζητησες, να συμπεριλαβεις και αιτημα για καποιες "επιτρεπομενες" κατασκευες.

 Προφανως   δ ε ν   ειναι επιτρεπομενη κατασκευη τα "πλαινα πλεξιγκλάς"!!!!

 

Αλλα σιγουρα δεν σε εγραψαν για την "ομπρελλα"

και δες τι αδεια -επεκταση της αδειας χρησης- μπορεις να παρεις απο τον Δημο  για την "προχειρη" ξυλοκατασκευη του πατωματος..

 

Αρα, μιλας οπωσδηποτε με τον μηχανικο σου...κατι να διασωσεις...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρώσω

ως "πρόχειρη" ή μάλλον ως "προσωρινή" ή και ως "λυόμενη" κατασκευή σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ΝΟΚ 

εντός κοιν/στου χώρου αν ο Δήμος σου "θέλει και συμφωνεί" και αν έχει ή πάρει την "εγκρίνει ο ίδιος μέσω ΕΠΑΕ ή Α.Σ"  ως προς τη μορφή της κατασκευής

μπορεί να εκδώσει ο ίδιος  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και η κατασκευή να παραμείνει και να σε απαλλάξει από πρόστιμα κλπ

(δες "κατασκευές σε κοιν/στους χώρους" του ΝΟΚ για λεπτομέρειες που ίσως δεν τις περιγράφω σωστά παραπάνω)

Αν ισχύουν τα παραπάνω σχετικά με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου θα πρέπει να αρνηθείς με ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ την ιδιοκτησία και θα πρέπει να την φορτώσεις στο Δήμο ώστε να συνεχιστεί η παραπάνω διαδικασία που σου περιγράφω από τον ίδιο

υ.γ Δες άρθρα 20-21 ΝΟΚ

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μια και ο τίτλος περιγράφει αρκετά την ερώτηση μου, την θέτω εδώ για κουβέντα.

 

Σε άδεια του 1984 κτήριο χτίζει κομμάτι του 1 μέτρο έξω απο την ΡΓ και ΟΓ. Σε σχέδιο που βρίσκω στο φάκελο της πολεοδομίας γράφει κάπου σα σημείωση (φαίνεται να το είχαν κάνει στη πολεοδομία με στυλό) "άσφαλτος έχει τεθεί σε κοινή χρήση" - πληροφορίες του μηχανικού.

 

Οποιοδήποτε Διάγραμμα Εφαρμογής του δήμου βρίσκω είτε πριν το 84 είτε μετά το 84 (το τελευταίο είναι του 2005) η ΟΓ και η ΡΓ βρίσκονται 1 μέτρο μέσα απο την πραγματοποιούμενη κατάσταση. Στα σχέδια αδείας όμως το κτήριο εμφανίζεται με τις τωρινές διαστάσεις του.

 

 

Αρχικά αυτό το κομμάτι είναι αυθαίρετο;

Βρίσκεται σε δημόσιο - κοινόχρηστο χώρο;

Μπορεί να τακτοποιηθεί;

 

Από την μια έχει σφραγίδα πολεοδομίας, αλλά απο την άλλη δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι έχει παραχωρηθεί αυτή η λωρίδα γης στον ιδιοκτήτη.

 

Εχει κάποιος κάποια παρόμοια υπόθεση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.