Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβη για πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη


Recommended Posts

Καλησπέρα συναδελφοι,

Ειμαι ΗΜΜΥ και εχει η γυναικα μου μια οικοδομή στο σταδιο που ειναι να μπουν τα πατωματα (εχει σοβαντιστει και εχουν μπει κουφωματα).

Αναρωτιέμαι να αξίζει τον κόπο να αναθέσω σε αρχιτέκτονα την οριστική μελέτη και την μελέτη εφαρμογής για την οικοδομή απο εδώ και πέρα.

Μπορεί καποιος να μου πεί μια εκτίμηση αμοιβής του αρχιτέκτονα για να κάνει εκ νέου προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής ουτως ώστε να γίνει ενα ωραίο και βιώσιμο σπίτι με γούστο;

Υπάρχουν φυσικά τα σχέδια της πολεοδομίας (και σε ηλεκτρονική μορφή dwg) και πρέπει να γίνουν ισως καποιες αλλαγες στην εσωτερική τοιχοποιοία πρίν τοποθετηθεί το πάτωμα. Δηλαδή απαιτείται:

 

- μελέτη εσωτερικών χώρων, Η/Μ για κλιματισμό και θερμανση, πατωματα, διαρρύθμιση εσωτερικού χώρου, επίπλων

- μελέτη αμεσου περιβαλλοντος χώρου δηλ στα 2-3 μετρα απο την περιμετρο της οικοδομης

- επιλογη υλικων και σχεδια φωτορεαλιστικα με λετπομερειες.

 

Αναμενω την συμβουλή σας!

 

Χ.Π.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μη ψάχνεις τέτοιες εκτιμήσεις .. εκ του μακρόθεν

ακόμη και αν κάποιος σου απαντήσει δεν έχουν καμία αξία

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Και εγω νομιζω οτι ακριβης εκτιμηση δεν γινεται χωρις αυτοψία.

Η οικοδομη ειναι σε τρια επιπεδα (το πρωτο ειναι υπογειο απο μπροστα και ισογειο απο πισω) και ειναι περιπου 180 τετρ. μετρα.

Μια εκτίμηση νομιζω ειναι εφικτη - τουλαχιστον στην δικη μου ειδικοτητα ειναι.

Δηλαδη ποσο θα παει περιπου 2000, 3000, 10000 Ευρώ;;; Θελω να δω αν αξιζει τον κοπο γιατι αν ειναι να συνεχισω μονος μου θα μου βγει το λαδι να παιρνω προσφορες, να παω σε εκθεσεις, να κοιταζω περιοδικά και δεν ειμαι σιγουρος οτι το αποτελεσμα θα ειναι αρμονικό.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά είναι απίστευτη η κατάσταση αυτή. Εκ του μακρόθεν (οπως αναφέρει και η ΚΑΝΑ), χωρίς τις λειτουργικές, μορφολογικές, αισθητικές, οικονομικές, τεχνικές κλπ απαιτήσεις, χώρις το μέγεθος, τον προσανατολισμό, την θέση, το περιβάλλον κλπ και με άλλο λόγια, χωρίς να έχει εικόνα ο κάθε αρχιτέκτονας, ζητούνται ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ για αμοιβή μελέτης.

 

ΞΕΦΤΙΛΑ!!!

 

Ενα μπορώ να σου πώ φίλε, δεν κατάλαβα αν είσαι και συνάδελφος από τη συντομογραφία "ΗΜΜΥ", στα Goodys το μενού σάντουιτς Barbeque, με πατάτες και αναψυκτικό κάνει 5,5€!!!

Edited by npanagio
Link to comment
Share on other sites

κ Παπαχρήστου

σας απαντώ (καλοπροαίρετα) σε συνέχεια του πρώτου μηνύματός μου

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας απαντά 12,000-15,000

Τι θα καταλάβετε;

αν βρείτε όμως τον .... τάδε αρχιτέκτονα φίρμα και σας πει 40,000

σε τι ωφεληθήκατε από το φόρουμ μας;

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ, σας ευχαριστω για την ωραια απαντηση (μια ενδιάμεση απάντηση που ελαβα απο αλλο μέλος ειλικρινά με στενοχώρησε).

 

Καταλαβαινω απο τα λεγομενα σας οτι εχει να κάνει με τον Αρχιτεκτονα που θα επιλεξω.

Αυτο ισχύει και για την δική μου ειδικότητα.

Υπάρχει όμως καποια αμοιβή (ελαχιστη η προτεινομενη) που αποτελει την βαση; Δηλ 5% του προυπολογισμου, 20 ευρώ ανα τμ κλπ;;

Η εγκειται στον κάθε Α.Μ.;;

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή είναι πλέον ελεύθερη και προκύπτει από την διαπραγμάτευση με τον κάθε μηχανικό που θα συμβουλευτείτε.

Όντως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε κάποιο ραντεβού με κάποιον αρχιτέκτονα και να τα συζητήσετε όλα από κοντά και αναλυτικά.

 

Δυστυχώς μέσα από φόρουμ, δεν θα έχετε κάποια σαφή απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα!

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένα όριο ούτε κάτω ούτε πάνω στην τιμή.

 

Η αμοιβή που θα σου ζητήσει ο αρχιτέκτονας εξαρτάται από την εμπειρία του, τον χώρο σου, τις απαιτήσεις σου και άλλα πολλά. Π.χ. ένας νέος μηχανικός θα κάνει καλύτερη τιμή, ίχως και το 1/10 από έναν έμπειρο,  αλλά ενδεχομένως να κάνει σημαντικά λάθη όπως να μην υπολογίσει στην μελέτη του τις Η/Μ εγκαταστάσεις.

Περιττό να σου πω ότι έχω περάσει μέρες ψάχνοντας σε πολυκατοικία χώρο για να περάσω τις σωληνώσεις και τα καλώδια.

 

Αν έχεις ειδικές απαιτήσεις στα Η/Μ καλό είναι να βρεις και έναν καλό μηχανολόγο/ηλεκτρολόγο ο οποίος θα συνεργαστεί με τον αρχιτέκτονα.

Αν θέλεις να βάλεις και τις δικές σου πινελιές (υποδομή για τοπικό δίκτυο, αναμονές για ασύρματο router, κεντρική εγκατάσταση voip ή τηλεφωνικό κέντρο, αναμονές για file server, κτλ) θα πρέπει να συνεργαστείς και εσύ με τον αρχιτέκτονα ώστε να ενσωματώσει στην αρχιτεκτονική του λύση τα παραπάνω.

 

Από την προσωπική μου εμπειρία, το 90% των αρχιτεκτόνων δεν έχουν εμπειρία σε τίποτα πέρα από την αισθητική του χώρου. Ζωγραφίζουν ένα όμορφο κτήριο και ωραία διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους αλλά όταν γίνει η κατασκευή μπαίνουν σωλήνες, κεραίες, καλώδια και άλλες απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις που τελικά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

 

Το υπόλοιπο 10% δεν κατέχει πλήρως τα Η/Μ αλλά έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις που απαιτούνται για να κάνουν σωστή δουλειά. Για παράδειγμα ξέρουν πως πρέπει να αφήσουν κάπου χώρο να μπει το καλοριφέρ, στα WC κάπου πρέπει να κατεβούν οι αποχετεύσεις και να ανέβει ο εξαερισμός της αποχέτευσης,κτλ.

 

Το ότι πληρώνεις παίρνεις δεν ισχύει πάντα. Στατιστικά βέβαια όταν πληρώνεις περισσότερα γίνεται και καλύτερη δουλειά αλλά δεν είναι απίθανο να βρεις έναν νέο μηχανικό με μεράκι ο οποίος θα κάνει αξιόλογη δουλειά με σχετικά χαμηλή αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

ναι και εγω συμφωνω και ευχαριστω τους συναδελφους για την βοηθεια.

Εχω ηδη κανει μελετη Η/Μ και ασθενων ρευματων (δεν αφηνω κανεναν να κανει κατι διαφορετικό σε αυτα  :smile:  ) και απο εδω και περα θα κοιτάξω να φέρω εναν αρχιτεκτονα να μου δωσει μια προσφορα για προμελετη και οριστική μελέτη εσωτερικού χωρου και περιμετρικά εξωτερικών χωρων στα 2-3 μετρα απόσταση απο την οικοδομή.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.