Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΚΑ: ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ Οίκον" κατά 270 εκ. ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Επιστολή του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

 

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» κατά 270 εκ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014.

 

Όπως τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης στην επιστολή του, είναι αναγκαία η εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεδομένης της χρησιμότητας του Προγράμματος στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, απορρίπτοντας αιτιάσεις περί γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στο Πρόγραμμα, δεν πρέπει να γίνει αλλαγή του Οδηγού υλοποίησης του Προγράμματος σε software τραπεζών και ενημερώσεις επιμέρους συντελεστών, γιατί μόνο καθυστερήσεις θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

 

Ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Διαφορετικά, όπως επισημαίνει, είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσης αναστολής της υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Άλλωστε, ο Υπουργός ΠΕΚΑ δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους.

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

“Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» που προκηρύχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2011 και άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2011 με την έκδοση των πρώτων αποφάσεων υπαγωγής, παρουσιάζονται σήμερα τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

 

1. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σήμερα 470 εκατ. € και άλλα 130 εκατ. € ως συμμετοχή των Τραπεζών, δηλ. συνολικά 600 εκατ. €. Συνολικά μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 έργα.

 

2. Έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις, γεγονός που δείχνει την τεράστια αποδοχή του από τους πολίτες, αφού ουσιαστικά οι αιτήσεις υπερκαλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις σημερινές χρηματοδοτικές δυνατότητές του, των περίπου 60.000 έργων - αιτήσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του αναδεικνύει την τεράστια ανάγκη για άμεση ενίσχυσή του.

 

3. Ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις αιτήσεις των πολιτών με την ταχύτητα που απαιτούν οι συνθήκες της αγοράς προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία καθώς και η ανάγκη στήριξης της οικοδομής ως βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε δράσεις πολλαπλών θετικών επιπτώσεων σε ζητήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σε ζητήματα χρησιμοποίησης πρώτων υλών που σε ποσοστό άνω του 70% παράγονται από ελληνικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες.

 

4. Από τις 140.000 αιτήσεις, πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης δανείου.

 

5. Έχουν εκδοθεί 50.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης -ΠΕΑ- (απαραίτητο δικαιολογητικό για την αίτηση) και άλλα 5.500 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

6. 31.000 αιτήσεις έχουν ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες.

 

7. 12.000 έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.

 

Σήμερα, διαμορφώνονται οι ακόλουθες αντικειμενικές συνθήκες:

 

§    στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, οι υφιστάμενοι μετά την προσαύξηση πόροι επαρκούν για την κάλυψη των αιτημάτων σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες, αλλά όχι για την υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθούμε να προβούμε σε αναστολή της θετικής αυτής εξέλιξης αν δεν υπάρξουν ειδικές χρηματοδοτικές πρόνοιες.

 

§    στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Στόχου Αμιγούς Σύγκλισης (ΕΠΑΕ), οι πόροι επαρκούν επίσης μόνο για την κάλυψη των αιτημάτων σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες και αφού υπάρξει μεταφορά πόρων από το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» στο Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης.

 

Είναι προφανές, με βάση τα παραπάνω ότι όχι μόνο δεν εμφανίζονται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα, όπως ίσως ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε αλλαγή τώρα του Οδηγού υλοποίησης ενός Προγράμματος τέτοιας εμβέλειας με την αναγκαία αλλαγή στο software των τραπεζών και τις ενημερώσεις των επιμέρους συντελεστών, μόνο καθυστέρηση της τάξης των 2-3 μηνών θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

 

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με στόχο τη συνέχιση του Προγράμματος, δεδομένης της χρησιμότητάς του στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες αρκετών παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας.

 

Συγκεκριμένα, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, επιπλέον της προσαύξησης των 74, 6 εκατ. €, ύψους 190 εκατ. € και παράλληλα μεταφορά πόρων ύψους 80 εκατ. € από το Ταμείο για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης, σύνολο 270 εκατ. €, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014. Εκτιμούμε δε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας την επόμενη διετία.

 

Διαφορετικά, θα πρέπει να προβούμε σε άμεση αναστολή υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου, σε όλη τη χώρα πλην Αττικής, ώστε η αγορά και οι πολίτες να γνωρίζουν την κατάσταση έγκαιρα και να μην προβούν σε δαπάνες όπως στο κόστος έκδοσης του ΠΕΑ.

 

Τέλος, σημειώνω ότι η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο

2014-2020.

 

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους.

 

Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθειά σου θα βρεθούν οι απαραίτητοι αυτοί πόροι, ώστε το έργο να προχωρήσει απρόσκοπτα, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που προανέφερα για τη χώρα”.

 

Πηγή: http://ypeka.gr/Defa...&language=el-GR

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μετά την Επιστολή του κ.Μανιάτη προς κ Χατζηδάκη,μένει τώρα να δούμε επιστολή του κ Χατζηδάκη προς τον κ Στουρνάρα!Δηλ "παίζουμε"  το "ο καλός,ο κακός και ο άσχημος"?....Καλές οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ,μα δεν ψάχνουμε ποιός συμφωνεί με την συνέχιση του Προγράμματος και ποιός όχι.Ποιός θα αποφασίσει να διαθέσει επί τέλους κονδύλια για την συνέχιση του Προγράμματος!!!Εχουν ανακοινώσει από τον Μάιο πρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος 18 εκ για Δυτ Μακεδονία,56 εκ για Κ.Μακεδονία,06 εκ για Ν.Αιγαίο,φυσικά με την "καμουφλαρισμένη θολούρα" της "προδέσμευσης πόρων"(??) για εντυπωσιασμό(???),αλλά στις Τράπεζες κανένα "χαρτί" για νέα χρηματοδότηση!Τον Χειμώνα με τον αποχιονισμό θα κάνουν οι άνθρωποι στην περιοχή μας ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους?-Και βέβαια το ΥΠΕΚΑ δεν βλέπει "καμία γραφειοκρατική καθυστέρηση" στο Πρόγραμμα(!!!!) την στιγμή που ιδιοκτήτες και εμπλεκόμενοι έχουν κατααγανακτήσει με τις πολύμηνες καθυστερήσεις,μεταξύ τραπεζών,ΕΤΕΑΝ,Υπουργείου κλπ.Τώρα δίνονται μόνον προκαταβολές(φυσικά από το σκέλος δανείου) εγκλωβίζονται ιδιοκτήτες και συνεργεία σε αναμονή με άγνωστο ορίζοντα!-Από τα ίδια τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ (από 140.000 αιτήσεις,πλήρη εκταμίευση έλαβαν 12.000 μόνον ήτοι το 8,57%.!!!!Και ακούμε και ενημερώσεις Ευρωπαϊκών Οργάνων,στο Ευρωπ Κοινοβούλιο ότι το Πρόγραμμα ¨Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" πάει πολύ καλά στην Ελλάδα!!!-Δείτε λοιπόν πόσο καλά πάει το Πρόγραμμα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ.-Και ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ,ΑΜΕΣΑ!!!

 

(βλ.Υπόμνημά μας προς ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας ( https://skydrive.live.com/view.aspx?cid=64BC4946AEACDC03&resid=64BC4946AEACDC03%21534&app=WordPdf ) που χθές το αποστείλαμε και στο ΥΠΕΚΑ.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.