Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροπολογία του νέου νόμου αυθαιρέτων σχετικά με την αφαίρεση επαγγελματικών δικαιώματων σε μη Α/Μ


Greenick

Recommended Posts

Ψάχνωντας σήμερα στο site της βουλής,βρήκα την παρακάτω τροπολογία-σφήνα που τροποποιεί την παρ 2 του αρθ 8 του Ν4030,το οποίο όπως ισχύει σήμερα επιτρέπει μόνο σε Α/Μ την υπογραφή αρχ. μελετών σε παραδοσιακούς οικισμούς,παραδοσιακά τμήματα πόλης κ.λ.π.Με την τροπολογία που αναφέρω,επιπροσθέτως δίνονται αποκλειστικά σε Α/Μ οι αρχιτεκτονικές μελέτες και στα ειδικά κτίρια ανά την επικράτεια, δηλαδή σύμφωνα με την παρ 21 του αρθ.2 του ΝΟΚ,όλα τα κτίρια με χρήση άνω του 50% που δεν είναι κατοικία!!!

Κοντολογίς,οι μη Α/Μ θα μπορούμε να υπογράψουμε αρχιτεκτονικά μόνο σε κατοικίες ή σε κτίρια με χρήση κατοικίας πάνω από 50%. Όλα τα άλλα τα ξεχνάμε.

Ήδη σε περιοχές όπως στην Κέρκυρα που δραστηριοποιούμαι -με μεγάλο παραδοσιακό τμήμα πόλης και πάρα πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς-,το αντίστοιχο άρθρο όπως ισχύει σήμερα έχει αφαιρέσει πάρα πολλά επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλούς κλάδους μηχανικών, δίνοντάς τα αποκλειστικά σε Α/Μ.Αν ψηφιστεί και η τροπολογία,θα επηρρεάσει όλη την επικράτεια,σε ένα απείρως ευρύτερο φάσμα εργασιών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 26/7/2013,φέρει την υπογραφή του Υπουργού Σταύρου Καλαφάτη και θα συζητηθεί σήμερα στις 17:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα των Συνεδριάσεων της Επιτροπής...

Να τονίσω οτι σκοπός της ανάρτησής μου φυσικά και δεν είναι να ανοίξει καμιά κόντρα με τους συναδέλφους Α/Μ -που θεωρώ οτι ευννοούνται σκανδαλωδώς από την εν λόγω τροπολογία-,αλλά απλά η ενημέρωση των λοιπών συναδέλφων,γιατί από ό,τι έχω καταλάβει κανείς δεν την έχει πάρει χαμπάρι,αφού άλλη αντίστοιχη ανάρτηση δεν βρήκα...

Η τροπολογία είναι η: 704/80 26.7.2013

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=410420c1-af4d-4141-9d1c-bc30c496a968

Πηγή: http://www.hellenicp...9/8154991_1.pdf

Click here to view the είδηση

Υ.Γ Έχω κάνει κατά λάθος την ίδια ανάρτηση και στο "εμφύλιος μηχανικός για επαγγελματικά δικαιώματα".Παρακαλώ ας διαγραφεί από τους admin...
 

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

οχι , να ανοιξει κ κοντρα συναδερφε γιατι οχι?δηλαδη οι πολιτικοι μηχανικοι δεν εχουν την επιστημονικη καταρτιση για αποτυπωσεις αρχιτεκτονικων ας πουμε η οτιδηποτε αλλο?μη τρελλαθουμε κιολας..αλλα φταινε τα συλλογικα μας οργανα που τα ανεχονται! 

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάρθα,δυστυχώς από ότι έχω καταλάβει,πολλά από το συλλογικά μας όργανα δεν είναι δραστήρια όπως θα έπρεπε.Σε τοπικό επίπεδο,ο σύλλογός μου είναι πολύ δραστήριος,κινητικός και δίνει  μάχες καθημερινά γιατί ακριβώς έχουμε θιγεί σε τεράστιο βαθμό.Στην υπόλοιπη Ελλάδα δε βλέπω -ή ίσως δεν ξέρω- να γίνεται τπτ...Αν δεν ξυπνήσουμε όλοι και δεν δραστηριοποιηθούμε είτε κατά μόνας,είτε συλλογικά,μετά ας μην κλαίμε τη μοίρα μας.
 

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Dim_An,το αν σαν Π.Μ είμαστε ευνοημένοι και προνομιούχοι,δεν είναι κάτι που έχει νόημα για μένα να κάτσω να συζητήσω-αντιπαρατεθώ γιατί ξέρω οτι δε θα βγάλει πουθενά παρά μόνο σε άσκοπα flames.

Ούτε μαζί σου,ούτε με άλλους συναδέλφους το κάνω αυτό ποτέ,παρά μόνο με φίλους συναδέλφους πίνωντας καφέ,επειδή ξέρω οτι στην τελική δε θα παρεξηγηθούμε... :)

Πέραν αυτού,ακόμα και αν θεωρούσαμε οτι όντως έχεις δίκιο,πιστεύεις οτι η παραπάνω είδηση δε σε επηρρεάζει,ούτε σου αφαιρεί ακόμα περισσότερα από τα "λειψά" σου -όπως φαντάζομαι οτι θεωρείς- δικαιώματα?

Εαν ναι,δε σε ενοχλεί καθόλου αυτό??

 

Φιλικά πάντα... :)

 

 

+ 1 για την είδηση, αλλά... συγγνώμη, ακόμη γελάω με αυτό που τόνισα με bold !!!

 

Το να μου διαμαρτύρονται άλλες ειδικότητες (μη ΑΜ) συναδέρφων, που χάνουν (άκουσον άκουσον) το δικαίωμα (άκουσον άκουσον) να υπογράφουν ΑΜ, όπως οι τοπογράφοι κλπ... άντε να το ψιλό-καταλάβω.

 

ΑΛΛΑ

 

Το να μου διαμαρτύρονται ΠΜ (τα κάνω όλα!!!) που χάνουν το δικαίωμα υπογραφής ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ.... είναι χοντρό!!!

 

Εμείς (οι ΑΜ) ευνοούμαστε ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ για το ΠΡΟΦΑΝΕΣ ????????

 

Εδώ και ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ έπρεπε να γίνει Η ΑΡΧΗ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ !!!!!!

 

ΥΓ 1: Όταν αφαιρέθηκαν τα τοπογραφικά από τους ΑΜ, ο ΣΑΔΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με μπλα μπλα μπλα.... Ναι, ήμουν από αυτούς που το κατέκριναν, διότι έτσι δεν θα πάμε μπροστά!!!

 

ΥΓ 2: Συνάδερφε που έβαλες την είδηση, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ότι δεν είναι προσωπική επίθεση!!!! :)

No offence taken συνάδελφε... :)

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Άντε να φαγωθούμε άλλη μια φορά για αποφάσεις που παίρνουν άλλοι χωρίς εμάς για εμάς.

Αν είναι για ψυχοθεραπεία κονταροχτυπηθείτε οι πρόθυμοι.

 

Στην ουσία του πράγματος, νομίζω ότι στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα ειδικά κτίρια (αλήθεια, εδώ περιλαμβάνονται και οι στάβλοι και τα βιομηχανικά κτίρια?) καλό θα ήταν να υπάρχει και η δυνατότητα συνυπογραφής στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων για νέα κτίρια ή προσθήκες.

 

Για τις αποτυπώσεις αρχιτεκτονικών από τη διατύπωση της τροπολογίας, δε νομίζω ότι δημιουργείται θέμα αποκλεισμού, αφού μιλά αποκλειστικά για άδειες δόμησης ανέγερσης ή προσθήκης.

Edited by ted78
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν συμμερίζομαι κανενός είδους διαμαρτυρία απέναντι σε κινήσεις που αποσκοπούν προς την λογικότερη των κατευθύνσεων, δηλαδή ο κάθε κλάδος αποκλειστικά να εκπονεί μελέτες του αντικειμένου του. Οι αρχιτέκτονες τα αρχιτεκτονικά, οι πολιτικοί τα στατικά, οι τοπογράφοι τα τοπογραφικά κ.ο.κ. Οτιδήποτε άλλο το βλέπω σαν τροχοπέδη στον εξορθολογισμό των επαγγ. δικαιωμάτων και την εξυγίανση του κλάδου μας.

Τώρα εάν στην διατύπωση μένουν αδιευκρίνιστα και ασαφή σημεία, εκεί μάλιστα, να οργανωθούν οι σύλλογοι και να δράσουν. Αλλά σαν κατεύθυνση, είναι σωστή.

Edited by DIMITRIS80
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Χαιρομαι τετοιες τροπολογιες, διοτι αν διαβασετε την Τροπολογια, επιτρεπει ΜΟΝΟ στους ΠΜ να υπογραφουν τα στατικα!!

Edited by terry
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.