Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρτιότητα αγροτεμαχίου κατόπιν απαλλοτρίωσης


Recommended Posts

Συνάδερφοι καλημέρα

 

θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα θέμα που με βασανίζει πολύ.

 

Αγρός 4006 τ.μ. επί παλιάς επαρχικής οδού από κατάτμηση μεγαλυτέρου, με τίτλο αγοράς στις 31/12/1984, και άρα άρτιος και οικοδομήσιμος τότε.

Περίπου πριν από 5 χρόνια απαλλοτριώνεται αναγκαστικά για τη διάνοιξη της παλιάς επαρχιακής οδού τμήμα του εμβαδού περίπου 90 τ.μ. και άρα το εναπομένων εμβαδό είναι 3910 τ.μ.

Σύμφωνα με τη δικιά μου ανάγνωση της Εγκυκλίου 34844/5574/104/86 περί εφαρμογής των παρεκκλίσεων του ΠΔ/24-5-85 το παραπάνω αγροτεμάχιο ΔΕΝ είναι άρτιο αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης β) της παρακάτω παραγράφου (θα έπρεπε το εμβαδό μετά την απαλλοτρίωση να παραμένει μεγαλύτερο των 4000 τ.μ. για να παραμένει το αγροτεμάχιο άρτιο)

 

"3. Για να είναι κατά παρέκκλιση άρτια τα γήπεδα που προέρχονται από τεμαχισμό λόγω διανοίξεως Διεθνών, Εθνικών ή Επαρχιακών οδών (σημειώνουμε όχι Κοινοτικών) ή λόγω απαλλοτριώσεων (Παρ.2γ) θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις. 

α) το αρχικό γήπεδο να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση) μέχρι τη διάνοιξη της οδού ή την απαλλοτρίωση. 
β) τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω αποζημιώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού, να έχουν και τη θέση (πχ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικά - ενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο."

 

Και οι ερωτήσεις μου είναι συνάδερφοι:

ι) συμφωνείται μαζί μου ή έχετε κάποια διαφορετική ερμηνεία, γνώση, γνώμη ή εμπειρία

ιι) την απώλεια της αρτιότητας ποιος και πως την πληρώνει;

Edited by cuckas
Link to comment
Share on other sites

η αναγνωση του Δ 270 ειναι διαφορετικη

 

λεει οτι μετα την απαλλοτριωση...

λαμβανονται υποψη οι ανω α ...β

[χωρις τον χρονο δημιουργιας...]

 

αρα πρεπει να σου μενει  τμήμα  με  συγκεκριμενο εμβαδον και διαστασεις...

αν τις εχεις...χτιζεις...

τα λεμε

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

το ίδιο πραγμα λεει και το δ270 και η παραπάνω εγκύκλιος δημήτρη..δεν κατάλαβα την απάντησή σου..

Link to comment
Share on other sites

cuckas

 

 

το αρχικό γήπεδο δημιουργήθηκε το 1984 ή τότε πουλήθηκε ενώ η κατάτμηση είχε γίνει πιο παλιά; Δες το από την διαδοχή των τίτλων.

Η δική μου ερμηνεία είναι λίγο διαφορετική :

β) τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω αποζημιώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού, να έχουν και τη θέση (πχ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου.

 

 Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικά - ενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο."

 

Αν αποδειχθεί ότι το γήπεδο προϋπήρχε της ημερομηνίας 17-10-78 και μετά την απαλλοτρίωση έχεις 25 μ. πρόσωπο και 40 μ. βάθος, τότε έχεις γήπεδο άρτιο κατά παρέκκλιση. Δεν ενδιαφέρει αν η απαλλοτρίωση έγινε το 2008. Ενδιαφέρει το αρχικό γήπεδο, το οποίο ήταν άρτιο τότε και σήμερα για να συνεχίσει να είναι άρτιο κατά παρέκκλιση, εξετάζονται πρόσωπο, βάθος και χρονολογία ύπαρξης του αρχικού γηπέδου. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

bravehart

σωστη η παρεμβαση σου......

τωρα προσεξα οτι το γηπεδο δημιουργηθηκε απο κατατμηση το 1984,

δλδ στο διαστημα μεταξυ 6-10-1978 μεχρι το Δ270/85

 

αρα ανηκει στο  δδ...

αρα απαιτειται εμβαδον 4000 τμ.

 

 

 

εντιτ

εκτος αν ειχε γινει η κατατμηση πιο πριν,..οπότε ιδε ανωτερω

παυλος33

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σωστά, εγώ το διατύπωσα λάθος, η κατάτμηση έγινε το 1984 ώστε να πουληθεί σε τμήματα το αρχικό αγροτεμάχιο, δεν υπήρχε λοιπόν το 1978, άρα η μοναδική περίπτωση παρέκκλισης στην οποία θα μπορούσε να εμπίπτει είναι η δδ) άρα ΔΕΝ είναι άρτιο!

 

Και επαναλαμβάνω την ερώτηση που μάλλον ο dimitris GM που είναι και νομικός είναι καταλληλότερος να απαντήσει:

ι) αυτό το πράγμα ποιος το αποζημιώνει και πως;

 

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον παιδιά!!!

Link to comment
Share on other sites

βασανισμενο αγορι cuckas ο τοπογραφος θα τους "αποζημιωσει"!4006 τμ εμβαδο βρωμαει τανυσμα!δες λιγο αν οι διαστασεις των αγροτεμαχιων ανταποκρινονται και στα εμβαδα γιατο οπως ξερουμε κι οι δυο, τα εμβαδα γινοταν παραγγελια!οποτε νεοτερη εμβαφομετρηση και εφαρμογη τιτλων μπορει να σου δωσει 60 70 τμ εξτρα!Η απαλλοτριωση υππλογιζεται γραφικα αρα ειναι διατρητη κι αυτη.Εκτος αν προφτασε κι αποζημιωθηκε ο ιδιοκτητης!Η κατατμηση τη χρονικη στιγμη που εγινε εδινε αρτιοτητα αρα επιτελεσε τον σκοπο της.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.