Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επαγγελματικά δικαιώματα για ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες


Recommended Posts

Θελω να αναλαβω τη μελετη ενος πρατηριου υγρων καυσιμων, ομως διαβαζοντας το σχετικο διαταγμα γραφει μεσα οτι απαιτειται για τη μελετη Μηχανολογος μηχανικος. Εγω ειμαι Διπλωματουχος ηλεκτρολογος μηχανικος. Μπορω να την αναλαβω με δεδομενο οτι το ΤΕΕ μας αναγνωριζει τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα σε οτι αφορα ηλεκτρομηχανολογικες μελετες;

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία ανεξάρτητα της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Ένας Πολιτικός Μηχανικός πχ δεν δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά "Αμοιβές-Οικονομικά Αδειών" στην ενότητα των "Πολιτικών Μηχανικών".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Μην με παρεξηγησεις, αλλα το θεμα (για οποιονδηποτε ΗΜ, οχι μονο εσενα κ εμενα ) δεν ειναι αν εχει το δικαιωμα (που το εχει) αλλα αν ξερει να την κανει σωστα.

Link to comment
Share on other sites

Το να κανεις σωστα τις μελετες ειναι προϋποθεση βασικη παντα, ειτε ειναι αμεσα το αντικειμενο σου ειτε εμμεσα. Η συγκεκριμενη μελετη δεν ειναι κατι διαφορετικο, ειναι πακετο με μελετες ηλεκτρικων γραμμων και εγκαταστασεων, μελετες μηχανολογικες (αντλιες βενζιναδικου), πυρασφαλεια κτλ. Εξαλου ειδικα στην επαρχια δε νομιζω να υπαρχουν και πολλοι μηχανικοι που να εχουν αναλαβει πανω απο 1 βενζιναδικο, ειναι επιχειρησεις μετρημενες στα δακτυλα, λιγοτερες σε καθε περιοχη απο τους μηχανικους.

 

Το δικαιωμα της υπογραφης ομως ειναι επισης πολυ βασικο για το αν θα ασχοληθεις με μια μελετη.

Link to comment
Share on other sites

Εφοσον οι ΗΜ και οι ΜΜ εχουν ιδια επαγγελματικα δικαιωματα, εφοσον γραφομαστε στα μητρωα μηχανολογων της νομαρχιας τοτε μπορουμε να υπογραψουμε για μια τετοια περιπτωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μπορειτε να με πειτε βλακα. Ομως επειδη βγαινω σιγα σιγα στο επαγγελμα εχω μπερδευτει με τα επαγγελματικα δικαιωματα εντελως.

Στο ΤΕΕ υπαρχει μια νομοθεσια η οποια πιο πολυ με μπερδευει παρα μου λυνει αποριες.

 

Ενας ηλεκτρολογος μηχανικος εχει και μηχανολογικα δικαιωματα. Αυτα μεχρι που φτανουν;

π.χ. Μπορω ως ηλεκτρολογος να υπογραψω για ενα μηχανημα ή εγκατασταση που λειτουργει με Μηχανη εσωτερικης καυσης κι οχι με ηλεκτρικη μηχανη;

Μπορω να υπογραψω για την καροτσα ενος φορτηγου ή ενα τρεϊλερ;

 

Μια ιδεα που μου εχει ερθει ειναι για παραδειγμα να μπω σε καποιο κλιμακιο επιθεωρησης πλοιων (η ιδεα μου ηρθε επειδη ειναι ο πατερας μου σε ενα τετοιο, ως μηχανολογος) . Ειναι μια φαση που πληρωνεσαι απ το δημοσιο σε καθε ελεγχο πλοιου και ταυτοχρονα μπορεις να εισαι δημοσιος υπαλληλος νομιμοτατα. Ειναι μια δουλεια που προσφερει ενα προσθετο εισοδημα. Για τις επιθεωρησεις πλοιων συμφωνα με το νόμο ελεγκτες ειναι ναυπηγοι, μηχανολογοι, ηλεκτρονικοι μηχανικοι. Καθενας ελεγχει το κομματι που εχει σχεση με την ειδικοτητα του (μηχανικα μερη, τηλεπικοινωνιες, ηλεκτρονικα κτλ). Ο σχετικος νόμος δε λεει τιποτα για ηλεκτρολογο μηχανικο. Εγω που ειμαι ηλεκτρολογος μηχ. και μηχανικος υπολογιστων μπορω να μπω σε κατι τετοιο; Συμφωνα με τα επαγγελματικα δικαιωματα μου (ο ηλεκτρολογος μηχανικος του πολυτεχνειου ειναι ταυτοχρονα ηλεκτρονικος μηχανικος) μπορω να ελεγξω τα ηλεκτρονικα του πλοιου και τις τηλεπικοινωνιες. Τα μηχανολογικα μπορω (μηχανες, αντλιες, αξονες κτλ);

 

Οπως ειπα και στην αρχη οταν ανοιξα το θεμα, η νομοθεσια για τα βενζιναδικα απαιτει μηχανολογο μηχανικο για τις μελετες (λεει παντου "μηχανολογο μηχανικο" ή υπομηχανικο ή Τ.Ε.). Το δυσκολο τμημα της ολης εγκαταστασης (που αφορα την ασφαλεια) ειναι ηλεκτρολογικο-ηλεκτρονικο, αυτοματισμοι κτλ. Γιατι ο νόμος δεν αναφερει τον ηλεκτρολογο μηχανικο καθολου; Που θα ξερω εγω και ο καθε μηχανικος καθε φορα αν εχω δικαιωμα υπογραφης; πως θα μπορω σε μια υπηρεσια να αποδεικνυω στον καθε υπαλληλο οτι εχω δικαιωμα υπογραφης αν αυτος δε δεχεται την υπογραφη μου και τη σφραγιδα μου σε μια μηχανολογικη μελετη;

 

Επισης μια απορια που μου δημιουργηθηκε καποτε: Μπορω ως ηλεκτρολογος μηχανικος να ανοιξω ηλεκτρολογειο αυτοκινητων; (προφανως θα μπορω).

Συνεργειο αυτοκινητων μπορει με την ιδια λογικη να ανοιξει ενας μηχανολογος μηχανικος. Ο ηλεκτρολογος μπορει να ανοιξει συνεργειο και ο μηχανολογος ηλεκτρολογειο;

 

Υπαρχει κανενα εντυπο που να κανει μια λεπτομερη αναλυση των δικαιωματων μας;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι οι Ηλεκτρολόγοι έχουν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Ο λόγος είναι ότι παλιότερα η σχολή ήταν ενιαία και ο τίτλος που απονέμονταν ήταν του Ηλεκτρομηχανολόγου Μηχανικού. Ψάξε να δεις πότε έγινε ο διαχωρισμός σε δύο ανεξάρτητα τμήματα στο ΕΜΠ και σύγκρινε με την ημερομηνία των ΦΕΚ που αφορούν τα επαγγελματικά σας δικαιώματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=5001

 

Σε αυτό το link στο 7ο μήνυμα βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον και έχω δυο απορίες.

 

1) Εγώ όταν βγω από την σχολή μου θα εγγραφώ στο ΤΕΕ σσν ηλεκτρονικός μηχανικός. Σύμφωνα όμως με αυτό το μήνυμα θα μπορώ να υπογράφω ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες? Πως? Αφού στην σχολή μου δεν έχουμε τέτοια μαθήματα.

 

2) Σχετικά με αυτό που αναφέρει "Η αναφορά αυτή δεν είναι δεσμευτική και δεν ορίζεται από το νόμο. Μηχανικοί μπορούν να εγγραφούν και σε άλλες κατηγορίες αν αποδειγμένα έχουν σπουδές ή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο αυτων." υπάρχει κανείς εδώ με διαδακτορικό ή μεταπτυχιακό να μας πει σίγουρα τι παίζει?

Link to comment
Share on other sites

everythin, ελπίζω να έχεις διαβάσει ολόκληρο τον οδηγό του ΤΕΕ...αυτά που αναφέρονται στο μήνυμα είναι για μελέτες δημοσίων έργων...εκεί ισχύει το εξής:

 

Έστω ότι είσαι πολ.μηχ. με ειδίκευση στα υδραυλικά.

 

Όταν θα πας να βγάλεις μελετητικό πτυχίο, πρέπει να δηλώσεις δύο κατηγορίες μελετών μόνο. Έστω ότι διαλέγεις στατικές και γεωτεχνικές μελέτες.

 

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα δημόσιο έργο δεν θα μπορείς να παίρνεις υδραυλικές μελέτες στο όνομά σου...ακόμα κι αν έχεις διδακτορικό στην υδραυλική μηχανική...

 

Ελπίζω να σε κάλυψα...ρίξε και μια ματιά "πιο βαθιά" στο φόρουμ, γιατί υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες και στους οδηγούς του ΤΕΕ...

Link to comment
Share on other sites

Στο απάντησε, έμμεσα. Οι κατηγορίες αναφέρονται σε Δημόσια Έργα.

 

Το Μελετητικό Πτυχίο τάξης Α το παίρνεις κατευθείαν χωρίς να χρειάζεσαι εμπειρία. Για να ανεβείς τάξη (Β, Γ, Δ) πρέπει να έχεις πιστοποιημένη εμπειρία, όπερ πρέπει να έχεις κάνει δημόσια έργα.

Δηλαδή: παίρνεις το πτυχίο Α για ηλεκτρολογικά (έστω και εάν δεν έχεις διδαχθεί στη σχολή) που ούτως ή άλλως το παίρνουν όλοι, αλλά για περαιτέρω αναβάθμιση πρέπει να δείξεις έργο.

 

Τώρα, εάν εσύ είσαι τόσο ανεύθυνος (για να μην πω άλλη κακία λεξούλα) και υπογράφεις μελέτες σε αντικείμενο που δεν ξέρεις (όχι αναγκαστικά επειδή δεν το έχεις διδαχθεί, επειδή δεν το κατέχεις) τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.