Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

"Ενεργειακά τζάκια" - Τι πρέπει να ξέρετε


sdim

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπράβο sdim, πολύ καλό μάζεμα... +1

 

Υ.Γ. Για το Νο 10, πελάτης μου τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην το βάλουμε στο 'εξοικονόμηση'.

Edited by tasxan206
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

 

Στο 10 ξέχασα να αναφέρω πως όταν ψήνουμε στο τζάκι εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια από το μαγείρεμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή προσπάθεια, μερικά σχόλια σύμφωνα με την δική μας εμπειρία,

 

5. Το τζάκι πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες νερού πάνω από 60-70°C για να μην πιάνει πίσσα και να κάνει καλή καύση και για αυτό πρέπει να μπαίνει 3όδη για ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού επιστροφής. Άρα και στα σώματα στέλνει νερό θερμοκρασίας 70-80°C σε κανονική λειτουργία..

 

7. Με κόστος ξύλων 140-200€ τον τόνο και κόστος πετρελαίου 1300€ τα 1.000 λίτρα το τζάκι έχει πολύ χαμηλότερο θεωρητικό κόστος καυσίμου (€/kWh). Έχει βέβαια και πολύ περισσότερη φασαρία, κλπ.

 

10. Τα τζάκια γνωστής Ιταλικής εταιρίας που δουλεύουμε εμείς έχουν μέχρι και ηλεκτρική σούβλα σαν αξεσουάρ. Σε Γαλλικά τζάκια άλλης μεγάλης εταιρίας έχω δει έτοιμες ράγες για σχάρες.

Link to comment
Share on other sites

1. Τα ενεργειακά τζάκια δεν δίνουν όλη την απόδοση στο νερό (στο κύκλωμα του συστήματος θέρμανσης). Ένα μέρος δίνεται άμεσα στον χώρο όπου βρίσκεται το τζάκι και ένα μέρος δίνεται στο νερό.  Κοιτάξτε το προσπέκτους του κατασκευαστή για λεπτομέρειες, μην αρκεστείτε στα λεγόμενα του πωλητή. Μπορεί π.χ. ένα τζάκι με ονομαστική ισχύ 25KW να δίνει 15KW στον χώρο που βρίσκεται και 10KW στο νερό.

 

2. Η επιλογή του ενεργειακού τζακιού δεν γίνεται με την συνολική ονομαστική ισχύ αλλά με την ονομαστική ισχύ που δίνει στο νερό. Αυτή μόνο η ισχύς μπορεί να πάει στα υπόλοιπα δωμάτια μέσω του συστήματος θέρμανσης. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν το σπίτι είναι πολύ μικρό και όλα τα δωμάτια ενώνονται με έναν χώρο όπου βρίσκεται το τζάκι. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να έχετε όλες τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές ώστε να αξιοποιείτε την θερμότητα που δίνει το τζάκι στο δωμάτιο που βρίσκεται.

Γενικα συμφωνώ σε πολλά και διαφωνώ σε λίγα.

Η επιλογη του ενεργειακού τζακιού δεν γίνεται μόνο για τα νερά. Η θερμότητα που αποδίδει το τζάκι στο χώρο όπου βρίσκεται, είναι εμέσως μείωση απαίτησης του χρήστη για θέρμανση με σώματα (το να μείνουν ανοικτές οι πόρτες των δωματίων ε δεν είναι και απαγορευτικό). Επίσης είπες ότι μοναδική εξαίρεση είναι το μικρό σπίτι. Επίσης διαφωνώ, αφού αν υποθέσουμε ότι ένα αρκετά ευρύχωρο σπίτι έχει σαλονοτραπεζαρία εμβαδού εως και 100m2, τότε όλος αυτός ο χώρος καλύπτεται άνετα από το τζάκι- αερόθερμο. Και απομονώνεις και τα σώματα. Και είναι πάνω από μισό σπίτι ενδεχομένως. Η ενέργεια που αποδίδει στα νερά, πιθανόν να φτάνει για να καλύψει τα σώματα του υπολοίπου σπιτιού, με την προύπόθεση της σωστής διαστασιολόγησης βέβαια.

Όπότε εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για μεγάλα σπίτια και ειδικά με μεγάλη σαλονοτραπεζαριοκουζίνα (μεγάλη λέξη) εφόσων είναι ενιαία, τότε το ενεργειακό τζάκι δίνει αυξημένα κέρδη και σαν αερόθερμο και ενδέχεται να καλύπτει και το υπόλοιπο σπίτι στα σώματα.

Όσων αφορά τις θερμοκρασίες των νερών απάντησε ο panos09

Edited by timpap
Link to comment
Share on other sites

5. Το τζάκι πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες νερού πάνω από 60-70°C για να μην πιάνει πίσσα και να κάνει καλή καύση και για αυτό πρέπει να μπαίνει 3όδη για ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού επιστροφής. Άρα και στα σώματα στέλνει νερό θερμοκρασίας 70-80°C σε κανονική λειτουργία..

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το 5 (θερμοκρασία νερού), ακόμα και αν ο κατασκευαστής αναφέρει 70°C, δεν πρόκειται για σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας παρά για την ονομαστική θερμοκρασία στην ονομαστική ισχύ.

 

Στην πράξη συχνά δεν λειτουργεί το τζάκι συνέχεια στην μέγιστη απόδοση. Άλλοτε το ανάβει ο ιδιοκτήτης για παρέα, άλλοτε βάζει λιγότερα ξύλα για οικονομία, άλλοτε δεν έχει όρεξη να τροφοδοτεί ξύλα συνέχεια αλλά προσθέτει ξύλα όταν σχεδόν έχουν καεί τα προηγούμενα.

 

Το σωστότερο βέβαια είναι ο ιδιοκτήτης να αναθέσει στον εκάστοτε μελετητή να επιλέξει το σωστό τζάκι για την κάθε εγκατάσταση.

 

Να υπενθυμίσω πως απλά αναφέρουμε σε αυτό το thread τις λεπτομέρειες που συχνά διαφεύγουν από αρκετούς, δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση την μελέτη μηχανικού.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα στο οτι το τζάκι δεν έχει την σταθερότητα των υπολοίπων συστημάτων. Όπως κάθε τι το οποίο εξαρτάται από την καθημερινή ασχολία του ανθρώπου (τροφοδότηση καυσίμων- έλεγχο θερμοκρασιών-καθαρισμούς κλπ). Αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα όλων των συστημάτων παραγωγής θερμότητα με βιομάζα, είτε αφορά τζάκια είτε λέβητες με pellet, ξύλα, πυρηνόξυλα κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.