Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

το 3-4-5 είναι η παλιά μέθοδος με μετροταινία που χρησιμοποιείτο για την εξακρίβωση της ορθογωνικότητας ενός δομικού στοιχείου (θεμέλιο - υποστήλωμα κλπ.). φαντάσου 2 κορδέλες στα 3 μ κατά Χ, στα 4 μ κατά Υ. Εαν η υποτείνουσα είναι 5 έχεις ορθογωνικότητα. Εσύ χρησιμοποιείς total station στις χαράξεις? την παλιά μέθοδο με τις μετροταινίες και τον δρόμο την έχεις υπ'όψιν?

Αν κατάλαβα , δεν πήγε εκεί ο νους μου γιατί δεν το έχω ακούσει με έκφραση αυτή 3-4-5 Ναι αυτό το χρησιμοποιώ και εγώ για να αποτυπώσω αλλά κυρίως να χαράξω σημεία ,αλλά περισσότερο να πω την αλήθεια για να "γωνιάσω " τα σημεία που χαράζω στις οικοδομές μου Είναι αυτό που γράφω ότι η μετροταινία έχει περισσότερη ακρίβεια αλλά και περισσότερη δουλειά σε μικρά επίπεδα οικόπεδα 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν έχω καταλάβει από την στιγμή που χρησιμοποιεί ΟΡΘΆ, με τις απαιτούμενες οδεύσεις και την απαιτούμενη προσοχή σε στήσιμο κλπ. και από την στιγμή που ο σταθμός προφανώς είναι ελεγμένος, για ποιό λόγο σε τέτοια αποτύπωση να κουβεντιάζουμε για μετροταινίες και 3-4-5 ?

Δεν κατάλαβα το ερώτημα σου με την θέση σου κτηρίου συνάδελφε, εκεί που το αποτύπωσες με τον σταθμό, εκεί είναι. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το 3-4-5 και τα παράγωγα αυτου 6-8-10 , 9-12-15 , 12-16-20 κ.λ.π. χρησιμοποιούνται για χάραξη οικοδομής  (γώνιασμα) . Αν εισαι μέσα σε εκσκαφή βάθους 3-4μ δεν ειναι δυνατόν να χαράξεις σημεια με σταθμό απο την επιφάνεια. Κατεβάζεις  λοιπόν μία πλευρά του κτηρίου που εχεις κρατησει με σταθερά πριν την εκσκαφή και χρησιμοποιώντας τον συνδυσαμό με οσο γίνεται μεγαλύτερες πλευρές (το 3-4-5 ειναι πολύ μικρό και σε μεγάλες πλευρές θα εχει σφάλμα)  χαράζεις τις υπόλοιπες κορυφές του κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

Η κουβέντα στο παρόν θέμα αφορά αποτύπωση και όχι χάραξη και συγκεκριμένα χάραξη οικοδομής. Επιπλέον, με 2 στάσεις μπορεί κανείς να χαράξει τις περισσότερες φορές αν όχι όλα, τα περισσότερα σημεία μιας θεμελίωσης από την επίφάνεια. Αλλιώς, υπάρχει και η λύση να στήσεις στον σταθμό εντός του σκάμματος. 

Αλλά ας μέινουμε στις αποτύπωσεις καλύτερα, μην πλατιάζουμε.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον dimitris80.

 

Συνάδελφοι δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε στο 2013 , και τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί όσο δεν πάει με τους γεωδαιτικούς σταθμούς.

 

Άρα το να διαλέξει κανείς να εργαστεί με 3-4-5 με ρόμβο ή χωρίς,  :smile: (με σεβασμό πάντα στους παλαιότερους) δεν πιστεύω ότι είναι λύση όταν είναι τόσο εύκολο να πετάξεις μια στάση σε εκσκαφή όσα μ. θέλεις κάτω, με την απλή επιλογή εγκατάστασης στάσης με οπισθοτομία(resection) από γνωστά σημεία με ελεγχόμενη ακρίβεια(πάντα σε περίπτωση που δεν μπορείς να την πετάξεις από τις στάσεις σου πάνω).  Αλλιώς θα μετράγαμε ακόμα με θεοδόλιχο με όλες τις δυσκολίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεκινάει κουβέντα για μετροταινίες, ορθόγωνα, 3-4-5, κλπ παρωχημένα εργαλεία.

Αν κάποιος εξακολουθεί να σχεδιάζει με μολύβι και ραπιντογράφους, και να αποτυπώνει με κορδέλα, με γειά του με χαρά του. Θα πρέπει όμως να αναλάβει την όποια ευθύνη για τις (σίγουρες) ανακρίβειες που θα προκύψουν.

Δεν μπορείς απο τη μια να δουλεύεις με cad και από την άλλη να ψάχνεσαι για τα παραπάνω. 

Οι γεωδ. σταθμοί, τα gps, και όλα τα τεχνολογικά καλούδια έχουν κάνει τη δουλειά μας μας ευκολότερη και κυρίως ασφαλέστερη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν απαξιώνω καμία μέθοδο αλλά την προσαρμόζω ανάλογα την αξία της γης Δηλαδή σε ένα εκτός σχεδίου ή σε ένα οικισμό κάτω από 200 κατ όπου η αξία είναι σχετικά μικρή θα κάνω ταχυμετρία με total stasion και οδεύσεις εξαρτημένες από τα δυο άκρα ή gps 2 συχνο αν η τοπογραφία της περιοχής και η φυτοκάλυψη  - δόμηση το επέτρεπαν Αν είμαι στην κορυφή ενός  βουνού σε αγροτική περιοχή με μηδαμινή αξία γης και ένα gps χειρός ή μια πυξίδα με εξάρτηση με το  total stasion (πολλαπλή οπισθοτομία ) κάνει την δουλειά του (αν δεν μπορώ μόνο  με total stasion) με απόδοση σε κλίμακα 1/5000 και έλεγχο σε ψηφιακό ορθοφωτοχάρτη ΓΥΣ Αν είμαι σε αστική περιοχή με μεγάλη αξία γης τότε μπορεί να χρησιμοποιήσω το  total stasion μαζί με μεθόδους τριών τριπόδων αν έχω πολύ μεγάλη αξία γης ή    total stasion παράλληλα με χρήση   μετροταινίας αν η αξία είναι μεν μεγάλη αλλά όχι υπερβολικά Και αυτό γιατί η αξία γης μας καθορίζει και το κόστος της εργασίας άρα και την μέθοδο Εκτός αν ο πελάτης επιθυμεί καλύτερη ακρίβεια και πληρώνει για αυτό στις περιπτώσεις χαμηλής αξίας γης 

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να τονίσω προσωπικά, οτί σε ξένη βιβλιογραφία έχω βρεί και άλλες μεθόδους κατανομής σφάλματος πέραν των εξαρτημένων οδέυσεων. Και σε τελική ανάλυση πόσο μεγάλο είναι ένα σφάλμα ωστέ να αξίζει να επιλύσεις όδευση;

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Ουτως ή άλλως, θα βάλεις στάσεις τόσες ώστε να αποτυπώσεις όλα τα σημεία εντός του γηπέδου σου. Εάν μπορείς να κλείσεις την όδευση σου γιατί να μην το κάνεις? Και ορθότερη μέθοδος είναι και δεν απαιτεί κόπο και χρησιμεύει και παράλληλα σε έλεγχο ας πούμε του σταθμού σου μία στις τόσες ώστε να αντιληφθείς εάν παρουσιάσει κάποιο συστηματικό σφάλμα που δεν έχεις αντιληφθεί. Δηλαδή από το να βάλεις μια στάση παραπάνω είναι προτιμότερο να παιδεύεσαι με μετροταινίες και 3-4-5??

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς συζητάμε. Ο τρόπος εργασίας σε αποτυπώσεις καθημερινές (γήπεδα φυσιολογικής έκτασης που περιέχουν τεχνικά στοιχεία) είναι ένας, γνωστός και απλός. 

Link to comment
Share on other sites

Κλείνοντας την όδευση ποιά συνθήκη χρησιμοποιείτε ως ΠΡΕΠΕΙ, σε ένα σημείο που προέκυψε από 2 παρατηρήσεις;

Edited by Ioannis K. Geronikos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.